Copy

VAN TOUR NAAR PILOTPUBLICATIE

In juni dit jaar trok ik een maand door Nederland om iedereen die ik ontmoette te bevragen over zijn of haar kijk op Nederland Nu. Het was een maand van boeiende, pijnlijke en grappige gesprekken met straatvegers en burgemeesters, archivarissen en vrachtwagenchauffeurs. Met verbazingwekkende uitspraken en een nieuw begrip van wat versleten clichés leken te zijn. Op dit moment werken bureau Catalogtree en ik er hard aan om uit die bijzondere gesprekken een al even bijzonder boek op te bouwen. De komende tijd versturen we af en toe een kleine voorproef of experiment in de vorm van een Digitaal Tussenbulletin. 

DIT IS NU BIJ WINTERTUIN FESTIVAL 

Tijdens de zaterdagavond van het Wintertuinfestival wordt onder de noemer 'het barst hier van de actualiteiten' een eerste Dit is Nu tekst opgevoerd door tapdanser Peter Kuit en acteur Tobias Nierop. Noortje Kessels en ik stelden ieder een speech samen. Ik op basis van de gesprekken tijdens de tour, Noortje op basis van online gevonden commentaren. 
Hoe verhouden de stemmen die we laten horen op sociale fora zich tot de uitspraken die we durven maken in een één op één gesprek? Wat voor beelden doemen op wanneer we elkaar aan het woord laten? Kom naar de paarse zaal en laat weten wat het verschil tussen beide teksten is voor jou. 


 

WAT IS ECHT? 

'De verhalen die we elkaar vertellen, beïnvloeden direct in wat voor werkelijkheid we ons bevinden.'
Eén van uitgangspunten van Dit is Nu is dat zorgvuldig kijken naar het nu alles is wat er nodig is om de vanzelfsprekendheid van je omgeving af te blazen. Op het digitale festivalcentrum van Wintertuin zette ik een deel van mijn gedachten over de wederzijdse beïnvloeding tussen verbeelding en werkelijkheid. Lees 'Realiteitslekken in een denkbeeldig Italië' hier.
(afbeelding: veel voorkomende woordgroeperingen, Catalogtree)

 

RODDELENDE BOEKEN? THERMALE INKT? 

Eén van de onderzoeksvragen van Dit is Nu is hoe nieuwe technologische mogelijkheden het gedrukte boek kunnen verrijken. Kun je met thermale inkt één pagina twee verhalen laten vertellen op basis van hetzelfde gesprek - één hoopvol en één gitzwart? Kun je door middel van mesh-networks boeken maken die informatie met elkaar uitwisselen als hun lezers elkaar ontmoeten? En een boek met een voice-over - hoe zou dat er uit kunnen zien? Achter de schermen van dit is nu ben ik met deze vragen op avontuur. Van twee ontmoetingen maakte ik een kort verslag, te lezen op het blog van Dit is Nu. 
(afbeelding: thermale inkten bekijken bij Anja Hertenberger)
Volg Dit is Nu op facebook

Dit is Nu wordt ontwikkeld in samenwerking met Literair Productiehuis Wintertuin, Landscape Labs - platform voor onderzoek naar de relatie tussen mens en landschap, en vormgevingsbureau Catalogtree. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, het Mondriaan Fonds en het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

email: info@ditisnu.nl
web: www.ditisnu.nl 
facebook: www.facebook.com/ditisnu
postadres:
Jantine Wijnja / Dit is Nu  
Binnengasthuisstraat 96
1012 ZE Amsterdam This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Jantine Wijnja & Dit is Nu · Binnengasthuisstraat 96 · Amsterdam, 1012 ZE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp