Copy
Nieuwsbrief Groninger Gasberaad - 23 december 2016 #19
Bekijk deze email in uw browser
In deze nieuwsbrief o.a. een terugblik op afgelopen jaar en het bevingsverhaal van...

Nieuws uit het beraad: terugblik

2016 Is bijna ten einde. Mogen we zeggen dat het een bewogen jaar was? We blikken terug op het afgelopen jaar met de voorzitter van het Groninger Gasberaad, Jan Wigboldus.

“Er is eigenlijk veel weinig gebeurd,” begint Wigboldus. Om vervolgens in de lach te schieten over deze paradoxale zin. “Zeg ik dat?!? Ik ga te veel om met veelpraters.” Maar hij bedoelt wel wat hij zegt. “Op veel fronten is weinig gebeurd. Schadeherstel, versterken, en verduurzamen: als we kijken waar we nu staan ten opzichte van hetzelfde moment vorig jaar dan is er niet veel daadwerkelijk gebeurd. Er zijn vooral veel goede voornemens op papier gezet. Maar die kennen we onderhand wel.”

De volledige terugblik leest u op onze website. 

Het bevingsverhaal van...

Wie: Wilfred (64)
Woonde: in Warfhuizen met zijn vrouw Marian (62)
In: Rentenierswoning met 1000 m3 tuin. Wonen nu in de binnenstad van Groningen

Heeft te maken met: Waarde(dalings)regeling
 
Wilfred, en zijn vrouw Marian verhuisden in 2006 vanuit het midden van het land naar Warfhuizen. Dit dorp ligt in het prachtige Hoogeland van Groningen een van de oudste, en wat ons betreft, mooiste cultuurlandschappen van Nederland. Wilfred: “We kochten de rentenierswoning die door slecht onderhoud echt een bouwval was geworden. We kochten het voor € 220.000,=. en knapten het om voor ruim €150.000. Dat vonden we niet erg, we wisten waar we aan begonnen toen we het kochten. De aankoopprijs was laag vanwege het achterstallige onderhoud.”
Ze woonden er jarenlang met veel plezier. Wilfred: “Warfhuizen is een levendig, actief dorp waar -in tegenstelling tot andere plekken- geen leegstand is. We hadden al een plekje daar op de begraafplaats uitgezocht”.

Het volledige bevingsverhaal van Wilfred leest u op onze website.

Alternatieve scenario’s voor de afhandeling van mijnbouwschade

In opdracht van de provincie Groningen voerden een aantal masterstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen de afgelopen maanden onderzoek uit naar de governance van de afhandeling van mijnbouwschade. Het rapport werd afgelopen maandag gepresenteerd en overhandigd aan gedeputeerde Eelco Eikenaar. 

De centrale vraag van het onderzoek luidt: Hoe ziet de governance van de afhandeling van mijnbouwschade er uit, welke problemen zijn daarbij zichtbaar en welke oplossingen zijn voor deze problemen mogelijk? Voor het onderzoek interviewden de studenten dertien betrokken partijen, waaronder de NAM, CVW en de NCG, zowel de ervaren problemen als mogelijke oplossingsrichtingen in kaart gebracht.

De ervaren problemen blijken talrijk. Zo wordt bijvoorbeeld gewezen op een gebrek aan publieke regie op de wijze waarop de schadeafhandeling plaatsvindt. Ook wordt gesteld dat het door het Centrum voor Veilig Wonen gebruikte – door de NAM opgestelde – schadeprotocol in een voor de inwoners negatieve zin afwijkt van de in het Burgerlijk Wetboek vastgelegde uitgangspunten. Een aantal betrokken partijen vindt het zelfs geheel niet (meer) wenselijk ervaren dat de NAM betrokken is bij de schadeafhandeling.
 
De organisaties zijn ook gevraagd naar mogelijke oplossingen. Het onderzoeksrapport leest u drie alternatieve scenario’s uit voor de manier waarop de afhandeling van mijnbouwschade vormgegeven zou kunnen worden.

Het rapport vindt u op onze website.

BuildinG: een kans voor Groningen!

 
Eerder schreven we al over BuildinG, dat enige tijd geleden is opgestart als hét kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen. Gisteren werd het Gasberaad gastvrij ontvangen in EnTranCe, op het Zerniketerrein in de stad, voor een kennismaking en uitwisseling met de drijvende krachten achter BuildinG.
 
Met trots werd ons de plek gewezen waar - naast EnTranCe - het eigen gebouw van BuildinG verrijst. De plek die laagdrempelig inspireert, uitdaagt en ontwikkeling mogelijk maakt. Dit doet ze door haar functie als lab, het bieden van een plek voor onderwijs en demonstraties (o.a. de Innovatiegevel). Hierdoor ontstaat een bijzonder netwerk. Ook krijgt BuildinG 'het huis van morgen, de huiskamer van de toekomst' in huis, in samenwerking met de Gemeente Groningen.

Lees het volledige artikel op onze website.

7 januari 2017: Conferentie & debatavond
'Een toekomst zonder NAM?'

Zaterdag 7 januari vindt op initiatief van een aantal maatschappelijke organisaties en politieke partijen een conferentie plaats over het aanpassen van het gasgebouw en het afbouwen van de gaswinning. Tijdens de conferentie getiteld “Een toekomst zonder de NAM?” op het Provinciehuis in Groningen spreken gerenommeerde Nederlandse en internationale ervaringsdeskundigen en experts. De conferentie wordt gevolgd door een politiek debat ’s avonds in het Groninger Forum.

U bent van harte uitgenodigd voor zowel de conferentie als het debat.

Het doel van de conferentie is om ideeën te krijgen voor een toekomst zonder NAM. Hoe zorgen we voor een een energievoorziening waarbij belangen van mens en milieu niet ondergeschikt worden aan die van economische belangen?

's Avonds gaan o.a. de SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, ChristenUnie, CDA, PvdA en D66 met elkaar in debat.  

Deze conferentie is een initiatief in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Met de uitkomsten van de conferentie hopen de betrokken organisaties en partijen bij te dragen aan het op de politieke agenda plaatsen van dit onderwerp. Spreker tijdens de conferentie is o.a. secretaris van het Gasberaad, Susan Top.

Zowel het symposium in het Provinciehuis als het debat in het Groninger Forum zijn gratis toegankelijk. Voor de conferentie dient u zich wel aan te melden. Meer informatie over het programma van het symposium, het debat en het aanmelden vindt u op de website over deze dag.

Wij wensen u hele fijne kerstdagen en een gelukkig, gezond en schokvrij 2017!
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2016 Groninger Gasberaad, All rights reserved.


Geen nieuwsbrief meer ontvangen?
uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp