Copy
Nieuwsbrief Groninger Gasberaad - 6 februari 2017 #21
Bekijk deze email in uw browser
In deze nieuwsbrief: #laatgroningennietzakken: dinsdag 7 februari op de Vismarkt,
het bevingsverhaal van Rik en Sanne en de versterking
 

Nieuws uit het beraad

Lancering petitie en fakkeloptocht | 7 februari 19:30 uur Vismarkt #laatgroningennietzakken


Het kan u bijna niet zijn ontgaan. Eindelijk dringt de aardbevingsproblematiek door bij de rest van Nederland. Freek de Jonge, Arjan Lubach, Jinek, Johan Derksen, iedereen besteedt aandacht aan de schrijnende situatie in Groningen. U kunt iets doen door morgenavond naar de Vismarkt te komen! En neem uw gezin, familie, vrienden, buren en anderen mee! 

Op de Vismarkt geeft Freek de Jonge het startschot voor een landelijke petitie en we lopen met z’n allen een fakkeloptocht.

De eerste stappen om ervoor te zorgen dat het actieplan daadwerkelijk uitgevoerd wordt!Acteur en regisseur, Albert Secuur: "Laat Groningen niet zakken, we delen de lusten dus ook de lasten De staat hoort zijn verantwoordelijkheid te pakken. Het hoort niet over politiek te gaan maar over de menselijke maat! Dus kom naar de Vismarkt dinsdag!" Zo vindt ook TV-prominent Piet van Dijken: "Ik ben erbij. Omdat ik Groninger ben! Dus niet alleen met Freek, niet alleen met Johan Derksen, maar vooral ook met de échte Groninger. Daarom dus! En zoals voorzitter van het Gasberaad Jan Wigboldus vandaag meldt in de Ommelander Courant: “Wij Groningers zijn niet het type dat naar demonstraties gaat, zeker niet de mensen van het platteland, maar wij roepen iedereen met klem op toch te komen. De massa moet het doen.”

Wij zijn aan zet
Het is aan ons allemaal om het actieplan van Freek verder te brengen. Ieder vanuit zijn eigen kennis, kunde en mogelijkheden. En massa bereiken we door samen op te trekken en ons als één blok op te stellen en te laten zien. Muzikant en bibliothecaris Frank Den Hollander (Rooie Rinus): "Eindelijk is er het momentum. We moeten NU doorpakken". Het is belangrijk dat iedereen komt, zowel getroffenen in het aardbevingsgebied als mensen die (nog) niet getroffen zijn. Directeur OOG-tv, Evert Janse: "Ik roep ook de stadjers op om naar de optocht te komen. Ten eerste vanwege hun eigen aardbevingsschade, ten tweede vanwege de dreiging van grote aardbevingen in de toekomst en ten derde vanwege de solidariteit met de hele getroffen streek".

Het is belangrijk om een signaal af te geven vindt ook Burgemeester van Slochteren, Geert-Jan ten Brink: “Groningers zijn het zat, de fakkeloptocht is een helder signaal naar Den Haag!” Of zoals zanger/laidjesschriever Bert Hadders zegt "Wat ze in Roemenië kinnen, da kinnen wie ook. Loat zain dat joe der van vinden. Kom noar de Vismaart!" Samen zorgen we ervoor dat de landelijke lijsttrekkers, die de volgende dag een debat voeren in het Provinciehuis, niet om ons heen kunnen! Cabaretier Bert Visscher: "Ze wachten simpelweg tot wij Groningers door ons gevecht te moe worden. Forget it!!!! Let maar eens op onze conditie tijdens de tocht! We zijn nog maar net begonnen !!!"
Bericht u op social media over de fakkeloptocht of het gaswinningsdossier? Gebruikt u dan zoveel mogelijk #laatgroningennietzakken

Grootste optocht tegen gaswinning ooit

Duizenden mensen worden dinsdag om 19.30 uur op de Vismarkt in Groningen verwacht voor een fakkeltocht om een ruimhartiger schadevergoeding en het terugdraaien van de gaskraan. ,,Voor velen zal het de eerste keer zijn dat ze demonstreren. Wij Groningers zijn niet het type dat naar demonstraties gaat, zeker niet de mensen van het platteland”, zegt voorzitter Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad. ,,Maar wij roepen iedereen met klem op toch te komen. De massa moet het doen.”

De fakkeltocht moet de grootste demonstratie ooit op het gebied van aardgaswinning en aardbevingen worden. Wigboldus: ,,Ook al heb je nog nooit gedemonstreerd en voelt het heel gek, het is nu wel belangrijk om te gaan! We hopen op duizenden medestanders.” Woensdag vinden de lijsttrekkersdebatten voor de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Met de fakkeltocht wil het Groninger Gasberaad bereiken dat na de verkiezingen het gaswinningsdossier een hoge prioriteit krijgt in de toekomstige regeringsverklaring.

Lees het vollege interview met Jan Wigboldus en Herman Rinket op onze website.

Het bevingsverhaal van...

Wie: Rik (40) en zijn vriendin Sanne (38)
Wonen: In Foxhol
In: een huis van 100 jaar oud, dat ze helemaal opnieuw hebben opgebouwd en opgeknapt.
Hebben te maken met: meervoudige aardbevingsschade en meerjarige strijd over betaling door de NAM.
 
Rik en Sanne zijn echte Groningers. Nuchter en ze zeuren niet graag. Als ze gevraagd wordt hoe ze dat volhouden, het steeds opnieuw aanvragen doen bij de NAM, het CVW, het niet gehoord worden en dan weer wel, stellen ze simpelweg: "Onze situatie had veel erger kunnen zijn, hoor."
 
Ze kochten het huis in 2003. Een slooppand was het, dat ze eigenhandig hebben opgeknapt. Sanne begon een zaak aan huis. Het is goed toeven in Foxhol, de gemeenschap is gezellig en er gebeurt veel in het dorp.

Als ze in september 2014 voor het eerst scheuren in het huis constateren, zoeken ze meteen contact met de NAM. Ze zijn niet de enige in het dorp met schade: van buren en kennissen horen ze steeds meer berichten over scheuren, lekkages en andere ongemakken. De NAM stuurt een schadebureau, maar die stelt de aardbevingsschade op €0. Hun huis is 100 jaar oud, wat dachten ze zelf wel niet?

Lees het volledige bevingsverhaal van Rik en Sanne op onze website.

Groningers gebruiken twee procent van Gronings gas


Hoe zit het nu eigenlijk? Hoeveel gas gebruiken de Groningers? Wat levert het op als de Groningers geen gas meer gebruiken? Moet Groningen, zoals vaak wordt gesuggereerd, als eerste van het gas af? Publicist Herman Damhof zocht het uit.

De Groninger huishoudens gebruiken jaarlijks bijna een half miljard kuub gas. Het elektriciteitsgebruik van de Groningers komt overeen met wat de Eemshaven-gascentrale in 42 dagen kan produceren.

Zijn artikel leest u op onze website.

Sijbrand Nijhoff eist erkenning van de staat 

Afgelopen donderdag vond in de rechtbank in Assen een zitting plaats in het proces van Sijbrand Nijhoff tegen de staat. Naast dat Sijbrand ruim een miljoen euro eist voor het herstel van zijn boerderij en daarbovenop smartegeld gaat het hem vooral om de rol van de Staat der Nederlanden. Hij klaagt naast NAM ook de staat en staatsonderneming EBN aan. 

Sijbrand vindt dat de rijksoverheid geen adequate maatregelen heeft genomen om schade door gaswinning tegen te gaan. De rechter bepaalde in tussenvonnis al dat de EBN medeverantwoordelijk is voor de schade door gaswinning. Deze zitting was bedoeld om meer informatie te krijgen over de situatie van Nijhoff. "De rechter vroeg mij dan ook meermalen of ik de consequenties van dit proces begreep en of ik nog zeker wist of ik ermee door wil gaan. Mijn overtuigend antwoord was JA.

Sijbrand zat tegenover ongeveer 14 mensen die aan waren geschoven vanuit het ministerie van Economische Zaken: "Ze waren met heel veel maar een echt antwoord hadden ze niet. NAM gaf aan dat het voor hun een leerproces is." Sijbrand strijdt voor rechtvaardigheid voor alle Groningers: "De overheid is mede verantwoordelijk en ik wil dan ook dat zij haar verantwoordelijkheid neemt".

In samenspraak met de betrokken partijen gaat de rechtbank nu onafhankelijke deskundigen aanstellen die de werkelijke schade moeten vaststellen. Daarna doet de rechtbank uitspraak. Het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn. Wij volgen Sijbrand en deze belangrijke zaak voor alle Groningers op de voet en houden u op de hoogte. 

Versterking: uw aandachtspunten

Dinsdag 14 februari a.s. praat de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders de maatschappelijke en bestuurlijke stuurgroep bij over de uitvoering van het versterkingsprogramma.

Hans Alders informeert ons dan over de stand van zaken en de stappen die worden gezet om te komen tot concrete adviezen en plannen voor het versterken van de gebieden. 

Heeft u zorgen of aandachtspunten? Laat het ons weten voor die tijd! Mail ons: welkom@gasberaad.nl of deel het op Gaspraat.

De Stille Beving | 4 maart op NPO2

Vorige week zondag ging de documentaire De Stille Beving in première in het Groninger Forum. En met succes! De film krijgt veel aandacht, ook landelijk. Zo was het een item in het Jeugdjournaal en zaten Annemarie en haar man aan tafel bij Jinek. De film is op 12 februari te zien op TV Noord en wordt op 4 maart, 20.20 uur uitgezonden op NPO2. Primetime en anderhalve week voor de verkiezingen!

De Stille Beving
Regisseur Piet Hein van der Hoek volgde met 24 camera’s gedurende 2 jaar, 24 uur per dag Annemarie Heite en haar gezin. Voor de camera geven zij openhartig antwoord op vragen als: hoe is het om in je huis een aardbeving mee te maken? Wat voor effect heeft het op je gezinsleven, hoe veilig voel je je nog? Wat als je gedwongen wordt je huis te verlaten? Is je huis nog verkoopbaar en hoe gaat het met het afhandelen van de schade? 

‘De Stille Beving’ schetst een beeld van de emoties die de bevingen losmaken en hoe burgers proberen deze ontwrichtende gebeurtenissen inzichtelijk te maken voor de media, de politiek in Den Haag... en NAM.  

Bekijk hier alvast de trailer van de documentaire.

Het gaswinningsdossier in het nieuws


De afgelopen weken was er, mede dankzij Freek de Jonge, veel landelijke aandacht voor het gaswinningsdossier. Mocht u een item hebben gemist of wilt het het nog eens terugzien? Wij hebben ze voor u op een rij gezet. 

Freek de Jonge in De Wereld Draait Door - donderdag 12 januari 2017
Freek de Jonge in De Wereld Draait Door - woensdag 25 januari 2017
Zondag met Lubach - zondag 29 januari
Jinek over De Stille Beving - maandag 30 januari
Jeugdjournaal over De Stille Beving - maandag 30 januari 
Johan Derksen in Voetbal Inside - vrijdag 3 februari
Youp van 't Hek in het NRC - vrijdag 3 februari
NOS journaal - zondag 5 februari

Dicht, de deur was dicht


Simon Koorn schreef  tijdens de week van de Poëzie elke dag een "GasGedicht" voor "medebevers, bevingsbewusten en bevingsbewustelozen". U vindt ze allemaal op zijn Blog en op FeestBoek. Wij delen graag onderstaand gedicht van hem met u. 

Dicht
de deur was dicht
Freek kreeg ’m op kier,
de 'dichter' die een boekje open deed
zo voelden wij dat hier.

Freek was voor even onze held,
kwam naar Godlinze en de Oosterpoort,
deed het niet om geld.
Freek nam het voortouw en iedereen op sleeptouw,
niemand die nog geloofde dat dat kon,
beschuldigde Den Haag en NAM van ontrouw,
een schande was ’t..., al dat gas dat men hier won.


Lees het volledige gedicht op onze website.

 

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2017 Groninger Gasberaad, All rights reserved.


Geen nieuwsbrief meer ontvangen?
uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp