Copy
Problemer med å lese nyhetsbrevet? Klikk her for å åpne i nettleseren.
God tirsdag morgen! Her er litt påfyll av noen nyttige saker vi har lest den siste uken. 

I denne ukens e-post: 
 • Analytics: Sett en uventet økning i trafikk i Google Analytics? Da kan det hende at dette skyldes bots
 • SEO: Slik skriver du gode metabeskrivelser ifølge Google
 • Netthandel: Hvilke dager handler nordmenn mest på nett?
 • Fagmiljø: Performance Max: The Good, The Bad and The Ugly?
ANALYTICS

Sett en uventet økning i trafikk i Google Analytics? Da kan det hende at dette skyldes bots

Ifølge et innlegg av Bhagwad Park fra NameHero, har Universal Analytics rapportert en overdreven økning i trafikk den siste tiden på flere av sidene han administrerer. Etter å ha undersøkt hvor trafikken stammer fra, fant han ut at trafikken fra spesielt tre land skiller seg ut med bounce rate på 100%. Disse landene er Czechia, Seychelles og Nederland.

Siden trafikken fra disse landene sto for en majoritet av trafikken i den aktuelle perioden, fremstår det som urimelig at alle brukerne “bouncet”. Med en slik majoritet er det rimelig å forvente at hvert fall noen av brukerne klikk seg rundt på siden. Bhagwad er sikker på at denne trafikken skyldes bots, og at det mest sannsynlig er en script som klikker på et Google søkeresultat, besøker siden, trigger GA-koden og forlater siden med en gang.

Når Bhagwad sammenlignet trafikkrapporten fra Universal Analytics med Google Analytics 4 (GA4) så fant han et annet interessant funn. Den antatte bot-trafikken fra Czhechia, Seychelles og Nederland var nå borte, og den totale trafikken var på et mer realitisk nivå. Dette tyder på at Universal Analytics ikke klarer å filtrere bort bot-trafikken, i motsetning til GA4.

Prøv derfor å sammenlign trafikk-rapporten i Universal Analytics og GA4 selv! Om du ser store avvik kan det tyde på at tallene i Universal Analytics er rammet av bots.

Kanskje det er på tide å gå over til Google Analytics 4?

SØKEMOTOROPTIMALISERING

Slik skriver du gode metabeskrivelser ifølge Google

Google oppdaterte nylig sin veiledning om hvordan man kan lage gode metabeskrivelser av høy kvalitet som vises i søkeresultatene. Her har du noen eksempler på hva du ikke bør gjøre og hva du bør gjøre.

Først av alt, hva er en DÅRLIG metabeskrivelse?

 1. Liste med søkeord: Hvis du tror at en liste i metabeskrivelsen din med alle mulig søkeord du ønsker å rangere i vil gjøre at du rangerer høyere, bør du tenke om igjen.
 2. Bruker samme beskrivelse på ulike sider: Du bør ikke bruke den samme metabeskrivelsen på ulike sider.
 3. Oppsummerer ikke siden: Metabeskrivelsen skal være en oppsummering av siden din og ikke sentrert rundt søketermer eller et tema.
 4. Er for kort: Om metabeskrivelsen er for kort vil du antagelig ikke ha mulighet til å gi en god oppsummering av innholdet på siden din.


Google kommer videre med 4 eksempler på GODE metabeskrivelser som de godkjenner:

 1. Beskriver bedriften, ikke siden: Det første eksempelet er fra en fysisk butikk som bruker sin metabeskrivelse til å beskrive hva som selges, butikkens lokasjon og åpningstider. Selv for dette går litt imot nr. 3 ovenfor og beskriver ikke nødvendigvis hva som er på nettsiden, oppsummerer likevel denne metabeskrivelsen hvilken informasjon som brukerne ønsker å vite om.
 2. Bruker innholdet på nettsiden: Det andre eksempelet er fra en nyhetsartikkel som bruker en snippet fra selve artikkelen som metabeskrivelse. Oppsummerer du artikkelen i den første setningen i innholdet på siden, kan du bruke denne setningen som metabeskrivelse. Uavhengig av metabeskrivelsen, kan dette være en god idé å gjøre uansett for leserne sin del.
 3. Oppsummerer innholdet på siden: Det tredje eksempelet oppsummerer hele websiden i metabeskrivelsen, og er ifølge Google den beste tilnærmingen til metabeskrivelser.
 4. Er spesifikk og detaljert: Siste eksempelet som Google viser til er metabeskrivelsen til en produktside. Her anbefaler Google å fokusere på detaljene til produktet ditt
NETTHANDEL

Hvilke dager handler nordmenn mest på nett?

Klarna delte nylig sine finn etter en analyse de gjorde av norsk netthandel i Q1 og Q2 i år. Analysen gikk ut på å undersøke når på døgnet, innenfor hver kategori, nordmenn handler mest.

Analysen viste at nordmenn netthandler mest, innenfor de fleste kategorier, på søndag kveld mellom kl. 21-22. Den eneste aldersgruppen som netthandler mer på et annet tidspunkt er de over 66 år, som gjør det meste av netthandling på mandager kl. 13. På lørdager derimot så handler nordmenn minst, med 16% mindre penger brukt enn gjennomsnittet.

I tillegg delte markedsdirektøren i Klarna, Thomas Elvestad, nordmenns netthandelstopper i løpet av uken for ulike kategorier:

Nyttig innsikt for alle som jobber med netthandel!

Les mer her.
FRA INEVO SITT FAGMILJØ
Bildet av panelet

Performance Max: The Good, The Bad and The Ugly?

Forrige uke arrangerte vi Google Ads Meetup med litt over 50 deltakere i Oslo. På programmet stod et av årtes mest omtalte temaer: Performance Max.

Det ble avholdt en paneldiskusjon hvor Vegard Garder fra Rocket, Maria Lindstad fra Synlighet og Ivo Gutu fra Netthandelsgruppen delte sine erfaringer med Performance Max så langt. Diskusjonen ble moderert av Even Ødegård fra INEVO.

Her er en oppsummering av det vi synes var mest interessant! 

Mindre kontroll og innsikt i kampanjene

Performance Max reduserer tilgangen av data som gjør det mer utfordrende å analysere hva som fungerer og hvilke annonser som driver god trafikk. Det er generelt gjennomgående enighet i at Performance Max mangler innsikt på viktige tall som bidrar til vanskeligheter med å skille resultatene.

Vegard har et smart tips. Om du ønsker mer innsikt kan du bryte ned tallene litt forskjellige steder i Google Ads for å forstå hvor mye du bruker på ulike formater. Blant annet ved å hente ut Cost Per View data kan du skille ut hva som er YouTube. Du kan også via rapporter se på klikk fra en kampanje som er knyttet til en Merchant Center ID slik at du forstår hvor mye som er Shopping - men det er ingen enkel måte å få oversikt på.

Flere i panelet nevner at innsikten nå er bedre enn det var før og at det ryktes at Google vil forbedre denne delen mye fremover. 

Burde alle oppgradere til Performance Max? 

Det ble diskutert hvorvidt det lønner seg å gå over til Performance Max og om dette er noe alle burde gjøre. Vegard mener at en stor bedrift som bruker mange millioner burde være mer forsiktige i overgangen for å ikke risikere tap, men at en liten bedrift med lavt budsjett kan gå over raskere. Derimot oppgir Ivo at de har hatt motsatt erfaring og sett gode resultater ved å hoppe rett inn i Performance Max med store budsjetter fort.

Maria sa at Performance Max gir alle mulighet til å vise seg på flere flater med flere muligheter til tross for lavere budsjett for små bedrifter. Google vil antageligvis bruke mer tid og ressurser på Performance Max som kan resultere i at andre kampanjer fases ut. Derfor er det viktig å få seg erfaring med Performance Max nå. Overgangen kan bli verre i fremtiden. 

Hvor lenge bør man vente på at Performance Max skal funke?

Google anbefaler at maskinlæringen er 5 uker. Finnes det en måte å få denne prosessen til å gå raskere?

Panelet har litt ulik erfaring på dette feltet. Maria anbefaler å være tidlig ute med å få ting på plass samt å ha en egen kampanje dedikert for tema, enten det er Black Friday eller annet for å få fortgang i prosessen. Utover dette diskuteres det hvorvidt migrering av tidligere Smart Shopping kampanjer har funket eller ikke.

Vegard anbefaler en egen ny kampanje hvor du starter med et lavere budsjett og skalerer opp rundt 20% hver andre uke. Derimot har Ivo god erfaring ved migrering av Smart Shopping kampanjer med relativt rask maskinlæringsprosess da dette har gått raskere enn å lage helt nye kampanjer. De har hatt gode resultater av å jevnlig optimalisere assets til kampanjene fremfor nye kampanjer. 

Får jeg nye kunder med Performance Max? 

Mange mistenker at Performance Max går etter publikum som er mest i bunnen av trakten. Derfor er en ting å ha i bakhodet om Performance Max finner mange nye kunder eller primært henter inn folk med stor sannsynlighet for at de ville kjøpt uansett.

Performance Max har en del nye funksjoner som går på å rette seg mot nye kunder. Etter hvert vil det også komme egne kampanjetyper som retter seg mot eksisterende kunder.

Panelet har ikke mye erfaring med akkurat dette, men er positive til at Performance Max kan utvikle seg i fremtiden til å bli ennå bedre på å hente nye. 

Hvordan jobbe med Performance Max?

Performance Max er et nytt kampanjeformat, som betyr at de samme “gamle” måtene å jobbe på ikke nødvendigvis er så gode.

Panelet er enstemmig i at å jobbe med assets blir mye viktigere enn tidligere. Ivo forteller at de ser på det litt som arbeidet med sosiale medier og de vil satse mer på å bygge kompetanse in-house på å lage gode bilde og video assets. Ulempen er kanskje at jo bedre video assets du lager, jo mer blir du vist på youtube (som du kanskje ikke vil bli for mye i denne sammenheng..)

Derimot er panelet ganske enig om at om du ikke lager video selv kan det Performance Max automatisk lager være ganske stygt.

Maria og Vegard anbefaler alle å bruke mer tid på feedoptimalisering. Dette er en viktig bærebjelke i kampanjen. 

Oppsummering

Fremtidens Google Ads utvikler seg til en system med mindre muligheter og kontroll en tidligere. Samtidig kommer det mange spennende muligheter når det kommer til bruk av AI og maskinlæring som kan gjøre mange oppgaver bedre enn oss mennesker.

Det viktigste å ta med seg fra paneldiskusjonen er å fokusere på å få seg erfaring med Performance Max, forstå hvordan den bruker pengene dine og bli bedre på å lage gode assets. 

5 FRA INTERNETT 

👩‍⚖️ Meta: Meta har blitt bøtelagt $402 millioner fra EU for brudd på GDPR ved behandling av barn sin persondata.

❌ Instagram: Du kan nå merke Instagram-innlegg du ikke vil se for å få mer “kontroll” over feeden din. Med andre ord en litt sneaky måte å fôre algoritmen med data for å personalisere innhold.

⚙️ Microsoft Ads: Microsoft Ads legger til nye funksjoner; import fra Pinterest Ads, flere importmuligheter fra Google Ads, multimedia annonser m.m.

👎 Instagram: Legger du til unødvendig mange hashtags på Instagram-innleggene dine? Hint; dette er ikke Instagram-sjefen fan av…

📺 YouTube: YouTube tester ut en ny “promotion”-fane i YouTube Studio som lar deg sette opp annonser direkte i YouTube, fremfor gjennom Google Ads.
UKENS ANBEFALING 

Slik kan du enkelt fjerne bakgrunnen på bildene dine

Remove.bg lar deg enkelt fjerne hvilken som helst bakgrunn på bildet ditt ved å laste det opp til verktøyet på siden deres.

Prøv det selv her.

Det var alt vi hadde denne uken! Om du har noen tilbakemeldinger eller tips til saker som burde med i neste utgave kan du svare på denne e-posten. 

Fikk du denne e-posten videresendt?  Hver uke sender vi ut denne e-posten for å hjelpe deg holde deg oppdatert på digital markedsføring. Du kan melde deg på nyhetsbrevet her!
Effekt sendes ut ukentlig og er skrevet av det digitale markedsføringsbyrået INEVO. Trenger du bistand med digital markedsføring? Les om oss og ta kontakt her.
Copyright © 2022 INEVO.

INEVO AS
Apotekergata 10
Oslo, Oslo 0159
Norway

Legg oss til din adressebok
 
 
 
Ønsker du ikke lenger å motta disse e-postene? Klikk her for å melde deg av.