Copy
View this email in your browser
PANČA TATTVA E-NOVIČNIK 
Dragi bhakte in prijatelji.

Pred vami je druga številka Panča Tattva e-novičnika, kjer si lahko preberete novičke iz preteklih treh mesecev.

Vsi, ki bi radi pomagali pri pisanju kratkih prispevkov in fotografiranju dogodkov v naši skupnosti, nam lahko pišete na hkc.ljubljana@gmail.com.


Kartik večeri v templju 

Tudi letošnji mesec Kartik je minil v znamenju slavljenja Gospoda Damodare. Ob večerih so se zvrstili različni predavatelji, ki je vsak na svoj način pričaral vzdušje Vrindavane. Pred tem pa smo kot običajno po Gaura aratiku darovali lučke in zapeli Damodaraštako. Večer smo zaključili z okusnim Damodar maha prasadamom, ki so ga pripravili različni bhakte iz kongregacije in templja.


Čaščenje hriba Govardhana in Rohini

V mesecu Damodarju smo se spominjali tudi Govardhan lile, v katero nas je popeljala Prema Mandžari Devi Dasi. Letos nam je Giriradžu uspelo darovati kar 56 jedi, ki so jih bhakte pripravili doma in v templju. Na dvorišču pa je med praznovanjem bhakta Denis spretno molzel kravico Rohini in jo na ta poseben dan, ko se časti krave, daroval tudi arati. Čudovito popoldne se je zaključilo z maha prasadamom, ki ga je bilo v izobilju. :) 

Video utrinek s praznovanja Govardhan pudže 2019
 

Novo šolsko leto 
 
Z jesenjo se je tudi v našem templju začelo novo šolsko leto in z njim različni izobraževalni programi. 

Prvi so študijske knjige odprli študentje Bhakti akademije, ki so konec oktobra začeli nov sklop predavanj za pridobitev certifikata bhakti šastri. V tem šolskem letu poglobljeno preučujejo knjigo Nektar vdanosti, predavanja, ki potekajo ob sobotah, pa vodi Prema Mandžari Devi Dasi. 
Sredi novembra je vrata odprla tudi Bhakti šola, ki vse znanja željne novince na poti bhakti joge sistematično seznanja z osnovnimi znanji in načeli bhakti joge. Predavanja, ki potekajo ob nedeljah pred nedeljskim programom, letos v dveh letnikih obiskuje okrog dvajset študentov. Glavna predavatelja sta Ananta Dasa, ki predava v prvem letniku, in Bhagavata-dharma Dasa, ki predava v drugem letniku.

Novembra in decembra je potekal tudi prvi ciklus šestih zaporednih predavanj programa Atma, katerega avtor in predavatelj je Ananta Dasa. Program poslušalcem predstavi, kako si lahko z znanjem iz Ved oblikujejo nov življenjski slog, ki jim bo prinesel blaginjo na telesnem, duševnem in družbenem področju življenja. Hkrati jih postopno uči, da resnično blaginjo lahko prinese le duhovnost, ki je naš pravi življenjski slog. Program se bo od sredine januarja nadaljeval z naslednjim ciklusom predavanj.

Z nami je svoje vtise s predavanj Bhakti šole podelilo nekaj študentov prvega letnika.

"Težko je opisati val pozitivnih občutkov, ki me preplavi vsakič, ko dobim obvestilo, da bo prihajajočo nedeljo znova potekala Bhakti šola. Takrat namreč postane jasno, da bom ob koncu tedna lahko prisostvoval predavanju, na katerem bodo čudovite duhovne teme o Krišni po predavateljevi milosti predstavljene celostno in razumljivo. Na vsakem predavanju izvem za čisto nov vidik znanosti o Krišni, ki se popolnoma ujema z do tedaj slišanim, kar me navdaja z navdušenjem in zadoščenjem. Izjemno topel odnos in druženje s sošolci mi vlivata pogum in mir. Vsakič znova me prevzame in gane zanos, s katerim predavatelj govori o Krišni. Neizmerno se že veselim prihodnjih predavanj in sem iz dna srca hvaležen vsem, ki nam omogočate obiskovanje tako čudovitega programa. Hare Krišna!" (M. M.)

“Odkar vem zase, iščem pravo ljubezen. Pri tridesetih sem jo našla v Bogu, ki mi jo zdaj razodeva prek otrok in partnerja. V šoli dobim odgovore na vsa vprašanja, se učim in poglabljam svoj odnos s Krišno. Ananta Dasa je enkraten človek, ki nam daje vzgled pravega bhakte in ni vprašanja, na katerega ne bi znal odgovoriti. Res nam daje ogromno in za to mu bom večno hvaležna.” (Natja Klemenčič)

"Bhakti šola odpre drugačen pogled na svet. Dr. Anton Vezjak, Ananta Dasa, je izvrsten predavatelj, ki na jasen in zanimiv način predstavi najskrivnostnejše teme. Vedsko znanje z ogromno mero energije in interaktivnim načinom podajanja snovi predstavi tako, da temeljito spremeni posameznikov pogled na aktualne izzive, odstre pa tudi pogled v metafizične dimenzije bivanja. Toplo priporočam obisk Bhakti šole vsakomur, ki od življenja pričakuje več." (Barbara Jakše Jeršič)

"Veselim se vsake nedelje, ko se začne Bhakti šola. To izobraževanje mi je spremenilo življenje. Predavanja so strnjena in razumljiva." (Aleks Jeršič)Blagoslovljen mesec

Blagoslovljen mesec deljenja knjig oziroma Šrila Prabhupadov maraton se je letos začel v pozitivnem duhu. Cilj je bil v primerjavi s prejšnjim letom večji za 500 knjig (13.500) in po Krišnovi milosti smo ga celo presegli (14.047). Delivci knjig so z bleščečimi očmi navdihovali vse naokoli. Kongregacija je tako rekoč zmagala, saj so v primerjavi s podeljenimi knjigami (6.500) sponzorirali več knjig (7.500). Vsak sodelujoči je lahko čutil milost Panča Tattve in Šrila Prabhupade. To bi moral vsak izkusiti. Dve skupini sta delili v Mariboru, ena je pa redno odhajala na teren iz ljubljanskega templja. Sodelovalo je več kot 200 bhakt, ki so razdelili čez 30.000 piškotov. Številka, ki govori o vloženem trudu in opravljenih ur služb v zaledju, je štiri mestna. Zadnjih deset dni maratona so potekali vsakodnevni večerni harinami. Čeprav je bila večina skupine utrujena, so kljub temu zbrali svoje zadnje moči, samo da bi širili poslanstvo Gospoda Čaitanje in Nitjanande. Zmagovalec je bil Nihsima Karuna Dasa z več kot 800 podeljenimi knjigami. Bravo vsem! 

Sankirtan festival

Festival je popestril obisk Njegove Svetosti Bir Krišne Gosvamija, ki je poleg nagovora bhaktam razdelil darila. Letošnji sankirtan festival je potekal v dveh delih. Prvi del je bil v četrtek, 2. 1., drugi del pa v torek, 7. 1. Po navdihujočih bhajanih so bhakte pripovedovali zgodbe iz sankirtana, izmenjali spoznanja in podelili občutke. Vzdušje v tempeljski dvorani je bilo toplo in domače. Bir Krišna Gosvami je rekel, da je ob vstopu v tempelj začutil, kako je ozračje prežeto z zavestjo Krišne. Pripomnil je, da je vse to po zaslugi maratona. Končali smo v vaišnavskem slogu, s pojedino Krišni darovane hrane.


Na našem kanalu YouTube si lahko pogledate prekrasen video o
Šrila Prabhupadovem maratonu 2019

https://www.youtube.com/watch?v=USTySdwnpcg

 


Šivamo za Panča Tattvo


Lansko jesen se je prvič sestala skupina zagretih bhaktin z željo, da sešijejo nove obleke za Panča Tattvo. Za Gaura purnimo 2020.

Pod mentorstvom bhn. Tatjane so se učenja osnov šivanja ter nato ustvarjanja oblek najprej lotile bhn. Maja, Tulya Devi Dasi, Tapani Devi Dasi, bhn. Vida, bhn. Sarasvati in bhn. Barbara. Celotna razširjena skupina vsega skupaj šteje še deset podpornih članic, ki so tako ali drugače v prihodnje še pripravljene sodelovati pri šiviljski službi. Delo obsega najprej idejno zasnovo in nato šivanje po meri. To pomeni izbiro kroja, primernih materialov, barv blaga, vzorcev vezenja, okrasnih obrob, izdelavo nakita, turbanov in ozadja na oltarju. Trenutno se od Bharate Dase učijo uporabe vezilnega stroja. Sledi krojenje in šivanje oblek, čemur se bo s strokovnim znanjem pridružila še dolgoletna šivilja Rangini Devi Dasi. Po Krišnovi milosti bomo lahko tudi mi njihove skupne stvaritve na Panča Tattvi občudovali 9. marca za Gaura purnimo. 
 
Ministrov predpraznični sprejem

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič je 9. decembra v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na predprazničnem sprejemu gostil predstavnike registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti.

Gre za sprejem, ki ga pristojni državni organ tradicionalno organizira že vrsto let in je izraz spoštovanja, medsebojnega povezovanja in dialoga med predstavniki verskih skupnosti in izvršilno vejo oblasti. Sprejema so se udeležili predstavniki 18 registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti, med njimi tudi predstavnik naše skupnosti, Urukram Dasa, ter  predstavniki različnih  državnih institucij. Pred sprejemom so si predstavniki verskih skupnosti ogledali stalno razstavo muzeja z naslovom Slovenci v XX. stoletju, po kateri jih je vodil kustos dr. Marko Štepec.


Neprecenljiva družba

Vaišnavi se že nekaj let redno dobivamo na mesečnih srečanjih. Ta druženja so namenjena vsem, ki smo na poti bhakti joge, rade pojemo, poslušamo predavanja, so nam všeč filozofske razprave, razvijamo prijateljske odnose, si medsebojno pomagamo in se podpiramo v različnih življenjskih obdobjih. Poslušamo od izkušenih bhaktin - Manditangi Devi Dasi, Gauračandranane Devi Dasi, Prema Mandžari Devi Dasi, Padmasundari Devi Dasi, Rasikarani Devi Dasi, Bhakti Devi Dasi in tudi gostujočih starejših vaišnavi -  Devaki Devi Dasi, Urmile Devi Dasi, Narajani Devi Dasi. Pogovarjamo se o temah, ki so pomembne in zanimive za vse nas: o odnosih, ponižnosti, druženju z bhaktami, razvijanju ljubezni do Krišne, o Šrila Prabhupadu, vaišnavskih ačarjah, Krišni in Njegovih lilah ... Druženje končamo s prasadamom, ki ga vsaka po želji in zmožnostih pripravi oziroma prinese. Izkušnje kažejo da, smo se prek teh druženj močno povezale in stkale prijateljske odnose, ki  nam pomagajo vztrajati v trenutkih, ko smo šibke.

Če si tudi ti želiš "duhovni umik" v vaišnavsko družbo in sveto ime se nam lahko pridružiš na naslednjem srečanju 28. 1. 2020 ob 17.30 pri Sravana-ramaniyi Devi Dasi, kjer bo pogovor vodila Kirti Radhika Devaki Dasi. Več informacij na sravanakkd@yahoo.com. 
Vir navdiha
 
Kar v domači hiši v Pečjah, vasi blizu Sevnice, je 7. 2. 1955 na ta svet privekal naš Dajal Čandra Dasa. Spoznali smo ga po imenu Zdravko, ko se nam je leta 2016 pridružil. Priznam, da sem danes prav vesela, da je bil julija 2019 posvečen v Dajal Čandro Daso, kajti z možem sva ga vedno klicala ali Slavko ali Zdravko, tudi Branko in mislim, da je bil enkrat celo Jure. :)Dajal Čandra pomeni sočutje Gospoda Čaitanje in Zdravko je res dobil ime, ki zelo dobro opiše njegov značaj. Bhavananda Raja Dasa pravi, da ne bi mogel biti bolj zadovoljen z njegovo skrbno in prijazno pomočjo. Kot prijatelj in pomočnik mu je na voljo 24 ur na dan; skrbi, da lahko posluša predavanja svojega guruja ali pa drugih sannjasijev, mu bere, in kdor pozna Bhavanando Rajo Daso ve, da mu teme o Krišni v življenju najpomembnejše. Poleg hrane seveda, ki mu jo vestno in z ljubeznijo Dajal Čandra Dasa vsak dan prinese iz templja. Skrbi tudi za čistočo in urejenost bivališča in se pobriga za ostale potrebščine, ki so dostikrat ključnega pomena za Bhavanando Rajo Daso. V resnici pa Dajal Čandra Dasa priskoči z nasvetom ali celo že kar z 'zvarkom' prav pri vsaki zdravstveni težavi in to komurkoli. Izjemno pazljiv je pri zapravljanju in nič ga ne moti, da včasih porabi kar nekaj časa, da ugotovi, kaj je trenutno najboljše, vendar vseeno najugodnejše na tržišču.

Vsak stik z njim je topel, mil, prijeten, saj je nadvse dobronameren. Ker želi pomagati vsem, se je celo po lastni volji odločil, da bo prevedel v slovenščino vse Šrila Prabhupadove videe. Odveč mu ni niti to, da v avdio arhivih skrbno shrani posnetke predavanj in kirtanov, ki jih redno pošilja na e-konferenco skupnosti.

Peče izvrstne sladice in pomaga Lalita Govindi Dasi pri peki njegovih dobrot, ki jih dobimo v tempeljski trgovini.

Slušalke za posušanje prevoda predavanj so varne pred poškodbami, ker jih vedno vestno pospravi; kabli so vedno lično zviti in prazne baterije zamenjane, kajti za vse to skrbi prav on. Kadarkoli vidite nekoga, ki hiti od bhakte do bhakte med vprašanji po predavanju, vedite, da to ni nihče drug kot prav Dajal Čandra Dasa. Vedno je željan služit.

Taralakši Devi Dasi 
OBISKALI SO NAS
NAPOVEDNIK OBISKOV - KLIKNI NA LINK


Nov vaišnavski koledar

V tempeljski trgovini Atmarama je na voljo še nekaj vaišnavskih koledarjev za leto 2020. Kot predhodna leta sta ga tudi tokrat lično oblikovala Paramgati Gaura Dasa in Navadvipa Ganga Devi Dasi. 

https://atmarama.si/vsi-produkti/857-hare-krisna-koledar-2020-.html


Na svet je prijokal mali Vidvan
 
V začetku oktobra je naša vajšnavska skupnost postala bogatejša za malega Vidvana, ki se je rodil mamici Ašta-sakhi Priji Devi Dasi in očetu Antardvipu Dasi. Iskrene čestitke staršema in tudi babici Raga Manjari Devi Dasi, ki se je še posebej razveselila novega pastrička. :) Želimo mu, da bi odločno in veselo stopal na poti h Krišni.


Molitve za Indulekho Devi Dasi
 
Ko se je za nekaj let vrnila v Slovenijo, je ves čas razmišljala o Majapurju in si srčno želela vrniti tja. Krišna ji je uresničil željo. Na krajšem romanju v Indijo je spoznala svojega moža Vira Gopalo Daso, s katerim zdaj že več let živita v Majapurju in skupaj služita Radha Madhavi in Panča Tattvi.

Njeno življenje tukaj se počasi končuje, saj telo zaradi raka postaja vse bolj šibko in nemočno. Na svetem kraju obkrožena z ljubečimi bhaktami čaka na svoj zadnji izdih. Prosimo vse vaišnave, naj se je spomnijo v molitvah in prosijo Gospoda, da bo njen prehod čim lažji in da bo po milosti duhovnega učitelja, ki je tudi ob njej, odšla v mislih na Gospoda Krišno.  KLIKNI SPODAJ ZA NADALJEVANJE NOVIČNIKA       


Napovednik gostov
 
JANUAR          
11. do 15. 1 - Akrura Dasa
23. do 27. 1. - Lalitanaha Dasa (seminarji o inteligentnem dizajnu, zmotah evolucije) 
 
FEBRUAR
4. do 6. 2. - NM Audarya Dhama Dasa
https://www.youtube.com/channel/UCJtmSYUUIAlhjjQcUT9sw3Q
http://www.znanjezazivljenje.si/dr-torsunov/

20. do 24. 2. - NS Bhakti Ananda Tirtha Svami

MAREC
10. do 22. 3. - NS Prahladananda Svami
 
APRIL
9. do 13. 4. - Hari-dhama Dasa in Gavesi Devi Dasi (seminarji o pripravah na smrt, duhovni skrbi za umirajoče in svojce)

 
Osvežene podatke o napovedanih gostih v našem templju lahko vedno spremljate na spletni strani skupnosti: http://www.harekrisna.net/index.php?S=1&Article=213Služabnica hčere Sonca 

V soboto, 7. 12., sem na Simhačalamu v prekrasnem templju, kjer gospodarita Gospod Nrsimhadeva in Prahlada Maharadža, prejela posvetitev. Takrat je bil prav posebej milosten dan, saj sta bila Gita Džajanti in gurudevova vjasa pudža. Dober teden prej sta mi Ananta Dasa in Lalita Govinda Dasa dala priporočilo za posvetitev. Vse je zgodilo zelo hitro, tako da sem v petek, ko smo prispeli v tempelj, kupovala še zadnje potrebne stvari (sari, čoli). Takoj so me prosili, naj naredim cvetne vence za obred. Ker cvetja ni bilo, sem ga nekaj naročila iz Ljubljane, in naj bi prišlo ponoči, zato smo se hitro organizirali in ga šli kupit. Sobotno jutro je minilo, kot bi mignil in ob 11h smo že sedeli na jagji. Z mano sta prvo posvetitev prejela še ena sestra in en brat po Bogu. Za vse nas je bila to prva posvetitev, zato je bilo v zraku čutiti vznemirjenje. Nekako sem bila čisto prisotna, hkrati pa malo odmaknjena. Zavedala sem se, da je pred mano velik korak, ki sem se ga neizmerno veselila, obenem pa tudi velika odgovornost. Ko enkrat sedeš na jagjo, je vse drugače. Mantre in zaobljube, ki si jih prej znal na pamet, od vznemirjenosti pozabiš. Po končanem predavanju nas je Maharadž na kratko predstavil, nato smo povedali zaobljube in dal nam je duhovna imena. Na vrsti sem bila prva (po navadi bi bila najrajši zadnja, tokrat pa sem si želela biti prva). Takrat se je vznemirjenje še povečalo in za hip sem celo pozabila na eno od štirih predpisanih načel, vendar me je Maharadž pomiril. Povedal je, kako je tudi on na svoji posvetitvi okamnel, in ko je Šrila Prabhupada videl, kako so vsi živčni, jih sploh ni spraševal o načelih.

Gurumaharadž mi je dal prekrasno ime Surya-kanya devi dasi in pojasnil, da pomeni hči sonca, kar je drugo ime reke Jamune. Na koncu me je še vprašal, ali sem zadovoljna z imenom. Pred tem nisem niti razmišljala o imenu, saj vse, kar nam duhovni učitelj da, pride od Krišne in je popolno. Nato sta se zaobljubila še druga dva bhakti, čemur je sledila jagja in darovanje riža. Poskusila sem se čim bolj osredotočiti na jagjo in darovanje ter razmišljala, kako se v popolnoma predajam posvetitvi. Izkušnja je bila edinstvena in mi bo za vedno ostala v srcu, saj se je nekaj v meni spremenilo. Predvsem sem takoj razumela, da sem zdaj zares povezana s celotnim nasledstvom duhovnih učiteljev in da mi je svet bhakti odprt na široko. Spoznala sem, da je bilo obdobje pred tem kot nekakšna predpriprava, ko se preizkušaš, učiš, polagaš izpite ...

Za prejeto posvetitev se globoko zahvaljujem vsem bhaktam, ki so bili milostni do mene in me sprejeli v svojo družbo. Hvaležna sem Lalita Sundari Devi Dasi, ki me je seznanila z bhakti jogo, vsem tempeljskim bhaktam, ki so mi dali priložnost služiti Šri Panča Tattvi in mi bili zgled pravih vaišnav, Prema Manjari Devi Dasi, Ašta-sakhi Priji Devi Dasi, vsem preostalim vaišnavi, vsej skupnosti bhakt. Velika zahvala gre tudi mojim staršem, ki so bili moji prvi guruji. Posebno se zahvaljujem življenjskemu partnerju Avadhuta Nitaju Dasi, ki mi je bil v oporo in me je spodbujal k posvetitvi ter poskrbel, da je do nje sploh prišlo. Zahvaljujem se tudi vsem hrvaškim bhaktam, ki so me sprejeli medse. 


Surya-kanyi matadži iskreno čestitamo za posvetitev in ji v imenu celotne slovenske jatre želimo vse dobro na poti vdanega služenja ter varno in hitro pot nazaj h Krišni! 
Novičnik so soustvarjali:
bh. Denis Mali, bhn. Barbara Tomažin, bhn. Tatjana Vrtovec, Bhadra Madhavi Devi Dasi, Prema-gopi Devi Dasi, Sravana-ramaniya Devi Dasi, Surya-kanya Devi Dasi, Tara laksi Devi Dasi, Urukrama Dasa.

Fotografije so prispevali:
Gadhadar Pandit Dasa, Navadvip Ganga Devi Dasi, Paramgati Gaura Dasa, bhn. Barbara Jakše Jeršič, bh. Denis Mali, osebni arhiv

Odgovorna urednica:
Prema-gopi Devi Dasi
Twitter
Facebook
Website
Email
YouTube
Instagram
AUDIJO LEKCIJE IN BHAJANI - MP3
TRGOVINA ATMARAMA
Instagram


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skupnost za zavet Krišne · Žibertova 27 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp