Copy
View this email in your browser
PANČA TATTVA E-NOVIČNIK 
Dragi bhakte in prijatelji.

Pred vami je prva številka Panča Tattva e-novičnika, kjer bi vas radi obveščati o tekočih dogodkih in novostih v naši skupnosti. Veseli bomo tudi vaših predlogov in pomoči. Vsi, ki bi radi pomagati pri pisanju kratkih prispevkov o dogajanju v naši skupnosti, nam lahko pišete na hkc.ljubljana@gmail.com.

P.s.: V gmailu se ne prikaže celoten novičnik. Za prikaz celega kliknite spodaj levo Prikaži celotno sporočilo.


V vsako mesto in vsako vas
 
Letošnjo 18-dnevno Eko karavano smo po milosti Šri Šri Nitai Gaure Nataradže uspešno izpeljali. Pod vodstvom Lalita Govinde Prabhuja smo v družbi številnih domačih bhakt in tujih gostov, NS Bir Krišne Gosvamija, NS Prahladanande Svamija, NM Narajani Matadži, NM Radha-vallabhe Prabhuja in NM Devadharme Prabhuja, sveto ime delili na Bledu, v Bohinju, Portorožu, Ljubljani, Polzeli, Šentjerneju, Kranju, Jesenicah ... Ob močni zasedbi najstnikov in drugih gostov iz tujine je karavana izpolnila svoj namen - nas in vse, ki so prišli v stik s svetim imenom, prasadamom, bhaktami in knjigami, je pripeljala bliže Gospodu Krišni. 


V kratke rokave

Poletni Šrila Prabhupadov maraton se je idejno začel že v decembru, ko je bilo na ulicah mrzlo in so se bhakte spraševali: "Zakaj imamo maraton pozimi, ko je tako mrzlo? Kaj, če bi knjige delili poleti v kratkih rokavih?"

V 36-dnevnem poletnem maratonu je sodelovalo 132 bhakt, ki so podelili neverjetnih 3.366 knjig (100 na dan), 11.805 kosov prasadama (392 na dan), srečali 19.732 pozitivnih ljudi in zbrali 15 kontaktov.

Njegova svetost Prahladananda Svami je bil v tem času pri nas na obisku. Ko je slišal, da poteka maraton deljenja knjig, so se mu od prijetnega presenečenja zasvetlile oči.

Del poletnega maratona je bila tudi Eko karavana, v sklopu katere so bhakte podelili 10.000 piškotkov in 1.289 knjig, kar je 32 več kot lansko leto.

Na našem kanalu YouTube: https://www.youtube.com/user/NewYogapitha lahko v seznamu predvajanja najdete mapo Padayatra 2019, kjer si lahko ogledate odlične videe, ki sta jih ustvarila bh. Tomi in bh. Madhu.


Druženje s svetim imenom na Pohorju

Letos smo se že tretjič odpravili v objem gozdov idiličnega Pohorja, kjer smo imeli priložnost doživeti  transcendentalno izkušnjo s pomočjo predavateljice NM Devaki Matadži. V petih dneh nas je postopoma popeljala v skrivnosti poglobljenega druženja s svetim imenom. En dan je bil posvečen mauna vrati, ki nam je pomagala, da smo se lahko popolnoma predali svetemu imenu.
 


Za Krišno in Balaramo

Turneja Krišna & Balaram je zamisel našega Bharata Prabhuja. V zadovoljstvo Krišne in Balarame smo za Njun rojstni dan speljali harinam turnejo, ki je obsegala dva harinama na dan in sicer vsakega v svojem mestu. Hariname smo imeli teden pred Balaram Purnimo in teden pred Džanmaštamijem. V dobrih dveh tednih smo podelili 330 knjig, obiskali 14 mest, naredili 850 km, imeli 20 harinamov  in podelili 2000 kosov prasadama. Družili smo se tudi pri bhaktah doma, kjer smo spet peli in častili prasadam. Temu projektu smo namenili kar nekaj časa in energije, vendar so utrinki blaženosti v srcih bhakt neprimerljivo večji.Obisk slovenskega parlamenta
 

Junija sta slovenska so-GBC-ja s spremljevalno skupino bhakt obiskala slovenski parlament. Doživeli so lep sprejem in parlament obogatili s sliko hriba Govardhane slikarja Džite Kandarpe Prabhuja. Hvala Mukundi Prabhuju za organizacijo in poslancu P. Sitarju :) za sprejem. 
 

 
Sprejem pri indijskem predsedniku 
 
Na prvi obisk indijskega predsednika Rame Nathe Kovinde v Sloveniji smo bili povabljeni tudi predstavniki Skupnosti za zavest Krišne in FFL. Sprejem je bil zelo topel. Izkazalo se je, da predsednik kot bhakta Gospoda Krišne pozna tudi Šri Čaitanjo Mahaprabhuja. Pred nagovorom so prebrali pesem vaishnava jana to, ki slavi vaišnave. 

 
Odeti v cvetje
 
Dan pred Radhaštamijem je bilo v našem templju pestro. Okrog deset bhaktin je od popoldanskih ur do naslednjega dne do daršana na Radhaštami pripravljalo cvetne obleke, cvetni nakit, cvetne aranžmaje in vence, ki smo jih tokrat že šesto leto zapored darovali Šri Panča Tattvi in Šri Šri Gaura Nitai. Ena od bhaktin nam je zaupala, da vse leto težko čaka na to edinstveno službo za Šrimati Radharani. Kot vsakokrat je izdelovanje cvetne obleke tudi tokrat potekalo pod taktirko izkušene Nalini Jamune Matadži, ki nas vedno znova prijetno preseneti.

Vabimo te, da se nam prihodnje leto pri tej posebni službi pridružiš tudi ti.

 

Bhagavad Gita - dragulj duhovne modrosti


Vabljeni v FB skupino, ki obravnava modrosti iz Bhagavad gite. Skrbnica skupine je matadži Sači.
https://www.facebook.com/groups/137305963616912/ https://www.facebook.com/groups/137305963616912/
V Slovenijo je prek Društva za dušo in programa Erazmus prišlo 50 mladih bhakt iz celotne Europe. Vsem je bila izmenjava zelo všeč. Kako zadovoljni so bili in zakaj, si lahko ogledate na do zdaj najbolj ogledanem videu na našem kanalu. (Avtor: Bh. Tomi) 
Ljubljana je od septembr bogatejša za še eno vegansko (prasadam) restavracijo Mandala. Vsa slava vsem zaslužnim. 


Čistilna akcija dvorišča uspela 

Čim so posijali novi sončni žarki in smo med vsemi festivali uspeli najti malo časa, se je skupina bhakt namenila očistiti dvorišče navlake, ki se je tam nabirala že vrsto let. V splošno zadovoljstvo vseh zbranih smo ugotovili, da je akcija uspela. 
 V znamenju praznovanj
 
Prečudovita Krišna in Balaram, za katera skrbi Mrigendra Prabhu z družino, sta se med Balaram Purnimo in Džanmaštamijem začasno preselila v tempelj.

Za praznovanje Balaram Purnimo nas je v meditacijo o Balaramu popeljal Prahladananda Svami. Pojavitev Gospoda Krišne pa smo letos že petič zapovrstjo praznovali v družbi NS Kadamba Kanane Svamija. V zadovoljstvo Krišne so bhakte pripravili gledališki igri, ples bharat natyam, skuhali številne jedi ... Po zaslugi Mandžari svarupe Matadži pa so svojo abhišeko imeli tudi najmlajši. Za Šrila Prabhupadovo vjasa pudžo smo poleg Maharadžu prisluhnili tudi ganljivi izpovedi Šrila Prabhupadove učenke NM Nanda Dayini Matadži, ki je mama naše Šjamasakhi Matadži iz Argentine. Njene besede in spoznanja o Šrila Prabhupadu so se nas globoko dotaknili.


 
Razvijanje odnosa z Radho in Krišno

Septembra smo imeli v Ljubljani posebnega gosta,  NS Sačinandano Svamija, ki nas je blagoslovil s srčnimi kirtani in najnovejšim seminarjem The Living Name. Njegov obisk je bil kratek, vendar prečudovit. Glavna poudarka seminarja sta bila poglobljeno mantranje in razvijanje sambandhe (odnosa) z Radho in Krišno.

Maharadž tako zelo spretno predstavi teme, da ga vsi zlahka razumemo. Pridružil se je tudi sobotnemu maha harinamu, kjer je zanosno plesal in pel sveta imena ter tako navdihnil prav vse, ki so lahko bili priča temu čudovitemu dogodku.
 


Vir navdiha 
 
Paramgati Gaura Prabhu in njegova žena Navadvip Ganga Matadži sta predana bhakti, ki svoje oblikovalske veščine lepo uporabljata v služenju Krišni. Vaišnavski koledar, plakati, razna obvestila, plakati in tabla na ulici za Atmaramo, Klub 108, plakati na strebrih tempeljske dvorane so le nekateri od številnih izdelkov, ki sta jih mojstrsko oblikovala. Poleg oblikovanja pa poskrbita tudi za prelepe fotografije, ki jih ujemata v objektiv.
Navadvip Ganga naša božanstva in potem tudi nas razvaja z zdravimi kerobovimi kroglicami. Pa tudi sicer za vsak večji praznik pride kaj skuhat za Gospoda. Paramgati Gaura pa kljub družinskim in službenim obveznostim vsak teden najde čas za čaščenje Šri Panča Tattve.

 
Hvaležni smo jima za vso službo. KLIKNI SPODAJ NA "PRIKAŽI CELOTNO SPOROČILO"
OBISKALI SO NAS
NAPOVEDNIK OBISKOV - KLIKNI NA LINK

 
Njen odhod je pustil globok pečat

Aprila, na praznik Rama Navami, je od nas odšla naša draga prijateljica, bhaktina in mama Parama Kripala dasi. Bhakte smo jo poznali tudi kot kuharico in slaščičarko iz restavracije Radha Govinda. Po nekajmesečni borbi z rakom na slinavki je telo zapustila v družbi družine in bhakt, v meditaciji na Krišno in duhovni svet. Njeno zdravljenje in na koncu tudi odhod je bil številnim bhaktam v navdih in močna življenjska izkušnja. Našo drago prijateljico pa še vedno pogrešamo zaradi njene lojalnosti, zaupanja, podpore in spodbude. Po izgubi drage osebe je še močnejše spoznanje, da se moramo vsak dan zavedati, kako dragoceni so prijatelji v zavesti Krišne.

Šašini šiva dd


Slovo od prijateljice

Težko je najti besede in opisati občutke ob izgubi zelo drage prijateljice. Pogosto poslušamo, da smo večni, da nismo telo, da je vse minljivo, da ta svet ni kraj za uživanje … pa vseeno. Največkrat čustva prekrijejo znanje in bolečina ob izgubi zmaga.

Najini poti sta se srečali pred leti ob obiskovanju predavanj Mokšarupija Prabhuja na Veda akademiji. Slušatelji iz Ljubljane in Celja smo se velikokrat družili. Priznati moram, da mi Tulasi priya sprva ni bila blizu, zdela se mi je preveč prijazna, preveč ustrežljiva, preveč v rožnati barvi … (no, danes jo tudi sama oblečem). Skratka ni bila ljubezen na prvi pogled. Pozneje sva se temu večkrat nasmejali. Zbližali sva se na potovanju po Indiji, ki ga je organiziral Mokšarupi Prabhu. Takrat sva spoznali, koliko imava skupnega, koliko podobnih izkušenj sva imeli in tako lahko bolje razumeli druga drugo. Nisva se toliko družili, kot sva čutili, da imava druga drugo kadarkoli in kjerkoli.

Družili sva se v templju in ko sva skupaj služili Krišni. Najlepši so spomini, ko sva okraševali hrib Govardhan. Imela je izvirne zamisli, jaz pa sem bila le pomočnica. Nasploh je bila polna praktičnih nasvetov in vedno pripravljena brezpogojno pomagati. Spomladi sva načrtovali skupno pot v Indijo, vendar je sledila možu, ki je nekaj mesecev prej zapustil telo. Veselila se je veselila ponovnega srečanja z njim. Zadnje preživete urice mi bodo za vedno ostale v spominu. Zelo ju pogrešam, saj sta bila moje zavetje. Ker pa vem, da jima je lepo, mi je malo lažje. Hvala vsem, ki ste tudi v zadnjem obdobju molili in prosili za milost za njiju. Za vse je zelo hvaležen tudi njun sin Primož z družino.


Saumya datri dd


Rodila se je mala Varšana

Pošiljamo naše blagoslove novi dušici v naročju Šri Panča Tattve. Ime je dobila po svetem kraju, kjer kraljuje sama Šrimati Radharani. Srčne čestitke novopečeni mami Rasikarani Matadži in očetu Kripa pali Prabhuju.
Nov korak v duhovnem življenju

V zadnjih mesecih je kar nekaj bhakt pogumno stopilo korak naprej proti Krišni in sprejelo posvetitev od duhovnega učiteja. 

Letošnjega januarja je naš bhakta Zdravko sprejel zavetje NS Bir Krišne Gosvamija. V začetku junija pa je maharadž posvetil in mu dal ime Dajal Čandra das. Pravi, da je bil obred zanj posebno doživetje. Dajal Čandra Prabhu je iskren bhakta, ki vestno skrbi za avdio prevajalski sistem in nam redno pošilja posnetke predavanj in kirtanov. Z blagim, skromnim in prijaznim značajem je zgled bhakte, kakršnega opisuje Šrila Prabhupad.  Vedno je pripravljen priskočiti na pomoč, kar kaže s toplino in nesebičnostjo ob skrbi za našega starešino Bhavananda Rajo Prabhuja.  Konec junija so imeli učenci NS Krišna Kšetre Svamija v Sadhana ašramu na Površju sestanek z Maharadžem. Ob tej priložnosti se je duhovni družini pridružil tudi bhakta Mitja, ki je dobil duhovno ime Uddhava Mitra das. Uddhava je velik bhakta, ki je zelo blizu Krišni, ki ga včasih prosi za nasvet. Krišna ga je tudi poslal v Vrindavan potolažit trpeče Bridžbasije s sporočilom, da se bo kmalu vrnil nazaj. Mitra pomeni prijatelj. Uddhava Mitra je ime Krišne, ki je prijatelj Uddhave. Njegovi prijatelji pravijo, da je zelo resen in navdušen na poti bhakti. Zelo rad bere Prabhupadove knjige, se druži z bhaktami, posluša seminarje in vedno je pripravljen služiti vaišnavam. Trudi se vedno bolje mantrati in izboljšati svoj značaj.
Konec julija je v ljubljanskem templju posvetitev prejela tudi bhaktin Alenka, ki ji je duhovni učitelj NM Kratu Prabhu dal ime Anandamaji Radhika devi dasi. Pravi, da je bil sam obred zanjo nekaj posebnega, saj se zgodi le enkrat v življenju. Pretočilo se je veliko milosti, za kar je res hvaležna. V zadnjem času je še veliko bolj dejavna v templju, kamor je prinesla svežo energijo. Osrečuje jo, če lahko na kakršen koli način pomagati drugim in v hipu vse drugo spusti iz rok.NS Kadamba Kanana svami pa je tekom 3-dnevnega Džanmaštami festivala dal posvetitev naši dragi bhaktini Tanji. Tanja prihaja iz vaišnavske družine - je hčerka Madhu Manoharja Prabhuja in Madhava Prije Matadži iz Brežic. Skupaj z možem Apramejo Prabujem živi v Kranju in je mamica dveh nadebudnih fantičev. Priprava na posvetitev pa menda ni bila ravno preprosta, saj je Maharadž kar dva dni skrbno izbiral ustrezno ime zanjo ... in ga končno našel. Tanjo je preimenoval v Tuljo devi dasi. Beseda Tulja nosi tri glavne pomene: tista, ki je enaka do vseh, tista, ki je v vseh  okoliščinah nevznemirjena in pa tista, ki vsem brez izjeme daje milost.


Vsem bhaktam čestitamo za prejeto posvetitev in jim v imenu celotne slovenske jatre želimo vse dobro na poti vdanega služenja ter varno in hitro pot nazaj h Krišni! 
 
Prispevke za novičnik so zapisali:

Aprameya das, Bhadra Madhavi dd, bh. Denis Mali, Indulekha dd, Prema-gopi dd, Shashinishiva dd, Saumya Datri dd, bhn. Sarasvati Žervanov, Tejasvini Subhadra dd, Urukrama das. 

Odgovorna urednica Prema-gopi devi dasi
Twitter
Facebook
Website
Email
YouTube
Instagram
AUDIJO LEKCIJE IN BHAJANI - MP3
TRGOVINA ATMARAMA
Instagram
Copyright © *|2019|* *|Skupnost za zavest Krišne|*, All rights reserved.
Naš e-poštni naslov :
*|HTML:hkc.ljubljana@gmail.com

Do you want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skupnost za zavet Krišne · Žibertova 27 · Ljubljana 1000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp