Copy
View this email in your browser

Börsen rasar!

9 mars 2020. Ännu ett extrainsatt nyhetsbrev för att försöka tämja er oro över världsmarknaden. Oron är till följd av rädsla för coronaviruset, och nu även rädsla för hur oljepriset utvecklar sig. IG Markets nyhetsbrev har precis rapporterat tendenser som visar en öppning på OMSX30 på närmare -7%. Det är nu våra strategier blir testade. Agera inte innan du läst detta mail!

Läs vidare för att få tips på hur du ska agera när börsen blöder. 
/Linnéa och Anna

Köp aktier och fonder via Avanza
(Guiden innehåller affiliatelänkar för Avanza Bank)

Avanza är en nischbank som passar bra för dig som vill investera i t.ex. aktier och fonder. Med en användarvänlig plattform som utöver handel av värdepapper innehåller bolagsfakta, nyckeltal, nyheter, blogg och utbildning kan vi varmt rekommendera Avanza för sparande och investeringar. 

Använd gärna vår länk när du blir kund hos Avanza så stöttar du vårt arbete med Ekonomiguiden.

Vi vet, det känns jättejobbigt att se sina pengar försvinna! Men misströsta ej! Våra tips för att hantera en börsnedgång. 

I samma stil som börsen har upp- och nedgångar, har vårt psyke också det. Se till exempel denna bild. Var är du på skalan? I bilden kan du också se att det är SÅ normalt att ha känslor med i sitt investerande. Var tror du att vi är i "börspsykologi-cykeln"?Våra tips på hur du ska agera:


1. Få inte panik!
Gå en tur runt kvarteret, skippa att logga in om du inte litar på hur du agerar med den där säljknappen. När du sparar och investerar långsiktigt spelar det mindre roll om börsen går ner denna vecka. Hur tror du att det kommer se ut om 10, 20,40 kanske till och med 50 år? Nedan ser du en graf på hur OMXS30 (index över de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen) har utvecklats sedan 1984. Kriser såsom finanskrisen -08 är alltså hack i en kurva som över tid rör sig uppåt. Genom att fortsätta månadsspara även i oroliga tider kan vi ta del av den avkastningen som börsen ger på lång sikt, vilket i snitt är 8% per år. Genom att även investera i oroliga tider kan du ta del av lägre priser och få en bättre avkastning längre fram.


Ta fram din egen graf med annan tidshorisont här.

2. Gå igenom din strategi igen
Tänk igenom din strategi igen. Har något fundamentalt ändrat sig? Gå igenom din strategi, kanske består den av långsiktigt och regelbundet sparande och då har du svaret själv - fortsätt på den banan! - No need to worry. Om du har en nedskriven strategi, bra - håll dig till den. Om du inte har det, ta några djupa andetag och formulera en. Kanske inte idag om du känner dig instabil. En given del i en strategi tycker vi är att månadsspara och det är precis vad du ska fortsätta med! Då får du en jämn inköpsnivå och köper i både upp- och nedgång.

3. Fokusera på något annat
Om du påverkas och mår dåligt att nedgångar - titta inte så mycket på hur det går! Om du har skapat en långsiktigt sparande i fonder eller aktier ska du inte behöva kolla till dem varje dag, och just därför kan du undvika det dagar som dessa. Om du är en person som påverkas psykologiskt av nedgångar som dessa så kanske en fondportfölj med mycket riskspridning passar bra, och då har du ännu mindre anledning att kolla till utveckligen ofta. Så, ta ett steg tillbaka och fokusera på långsiktighet! Vad är det du vill åstadkomma med ditt sparande längre fram?

4. Kom ihåg att det myllrar av click baits därute!
Kom ihåg att alla dramatiska rubriker, även kallade click baits (för att de är till för att få dig att klicka in o kolla läget), är skapade för att spela på din oro. Det är nu du ska hålla fast i din strategi, - ta ett djupt andetag o agera inte på dina spontana reaktioner.

Starta upp ditt konto i Avanza för att enkelt köpa aktier och fonder. 

Avanza är en nischbank som passar bra för dig som vill investera exempelvis i fonder. Med en användarvänlig plattform som utöver handel av värdepapper innehåller bolagsfakta, nyckeltal, nyheter, blogg och utbildning kan vi varmt rekommendera Avanza för sparande och investeringar. 

Använd gärna vår länk när du blir kund hos Avanza så stöttar du vårt arbete med Ekonomiguiden.

Hoppas att detta mail gett er information så att ni nu känner er lite mer trygga när det blåser på aktiemarknaden! För håll i er - det kan fortsätta nedåt. 

Vi önskar er en härlig tur stillasittandes i båten! :)

Kram,
Anna & Linnéa

För att hålla fokus kan du ta hjälp av vår miljonärskalkylator! Du hittar den för nedladdning HÄR.
Dela på Facebook Dela på Facebook
Dela via en Tweet Dela via en Tweet
Forward to friend Forward to friend

Länkar
Köp Anna Svahn och Linnéa Schmidts bok Investeringsguiden på denna länk: https://www.adlibris.com/se/bok/investeringsguiden-sa-kommer-du-igang-med-ditt-sparande-9789163615696
Twitter
Facebook
Website
Disclaimer: Vi är inte ekonomiska rådgivare och är inte ansvariga för vad läsare väljer att investera i. Ingenting som vi skriver om är en rekommendation, utan vi delar med oss av vår kunskap och erfarenhet. Det är alltid en risk förknippat med investering och du kan förlora delar eller hela ditt kapital. 
Copyright © 2019 Ekonomiguiden, All rights reserved.

Contact us: hej.ekonomiguiden@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.