View this email in your browser
Szia, Híres Norbi vagyok. Ez itt a 10. OlvasóLista, egy kéthetente jelentkező hírlevél, amiben válogatott könyvajánlókat és egyéb nyalánkságokat olvashatsz. Önfejlesztés, hatékonyság és érdekes történetek képezik a levelek gerincét. Köszönöm, hogy itt vagy! Remélem hasznodra válnak az ajánlások. 📭 U.I: Ha van ötleted, hogyan lehetne még jobb a hírlevél vagy csak beköszönnél, akkor dobj nyugodtan egy emailt!

Szia,

Eltelt egy hónap 2020-ból (vagy másfél, de ki számolja). Ha kitűztél magad elé valamilyen célt, amit év végéig el szeretnél érni, akkor az első harminc napnak különösen nagy szerepe van. 21 nap kell egy új szokás kialakításához egyes kutatások szerint. Mások szerint 64, de ki tudja.

Fontos a motiváció és a megfelelő célok, de nap nap után végzett munka nélkül nem nagyon jutunk előre. A motiváció elfogy, de bevésődött szokásaink megmaradnak. James Clear írt egy fenomenális, kutatásokkal alátámasztott könyvet a szokások kialakításáról, ami sokaknak hasznos lehet. Hoztam neked pár részletet a könyvből.

Régóta kacérkodom a gyorsolvasással, de mindig is elég szkeptikus voltam a hihetetlen eredményt ígérő, túlmarketingelt módszerekkel. Most kipróbáltam. Ajánlok egy megbízható könyvet és a tapasztalataimról is ovlashatsz.

...de most jöjjenek a könyvek.

James Clear: Atomic Habits

“Nem a céljaid szintjére emelkedsz, hanem a rendszereid szintjére süllyedsz.”

Visszatérve a célokhoz: neked van olyan újévi fogadalmad, amit úgy tűnik nem fogsz tudni betartani? A feleslegesen megvett kondibérletek vagy a leírt, de el nem kezdett ötletek miatt nem te vagy a hibás. Valószínűleg csak nem tudtad beilleszteni az új célt a hétköznapjaidba. Nem vált tevékenységgé, majd szokássá a cél. Egy hónap után több célkitűzéssel is hadilábon állok. Ezért vettem kezembe az Atomic Habits című könyvet. Segített.

A szerző nem elitkommandósok rutinját próbálja meg a hétköznapi emberekre szabni, hanem az egyszerű embereknek segít új szokásokat kialakítani. A szokásguru ötleteit kutatásokkal támasztja alá, a szemléltető történetek pedig őszinték és életszagúak.

Sok könyv a sikeres emberek szokásaiból indul ki és onnan próbál a kisember számára is alkalmazható tippet adni. Az Atomic Habits megfordítja az egyenletet. A hétköznapi embereket segíti jobb szokások kialakításában a magunk valóságában.

Az Atomic Habits tele van a mindennapokban alkalmazható és valóban működő tanácsokkal. A leghasznosabb ötleteket, tippeket kigyűjtöttem a  könyvről írt összefoglalómban. Itt olvashatod:

James Clear – Atomic Habits [Összefoglaló magyarul]

Máté Kriszta: Az első millióm

Szaporodnak az interjúpodcastok. Interjút készítenek vezetés közben, konferenciák szüneteiben vagy a technika segítségével már akár több ezer kilométerről hallhatjuk mások történeteit. Egyre több érdekes utat ismerhetünk meg, mégis sokszor érzem azt, hogy ezek a beszélgetések a felszínt karcolják, a vendég konkrét céllal jött (megjelenő könyv, startoló TV műsor).
Ez felveti a kérdés: milyen értéke lesz ezeknek a beszélgetéseknek pár év távlatából visszanézve?

Az első millióm egy interjúkötet, amit két év után olvastam el újra. A 2014-ben megjelent könyvebn sikeres magyar vállalkozók interjúit olvashatjuk. A vendégek háttere változatos, (IT, gasztronómia, kultúra, divat) de a történetekben mégis sok a közös pont. Ritkán jegyzetelek bele könyvekben, de két éve aláhúztam néhány érdekes gondolatot. Ezek az idézetek másodjára olvasva sem veszítettek aktualitásukból.

Néhány történet felett legutóbb átsiklottam, voltak fejezetek, amik nem ragadtak meg. Második olvasásra bővültek a könyv margójára írt jegyzetek. Nem arról van szó, hogy néhány történet megőrizte értékét vagy sem. Egyszerűen én is változtam, és sok kérdést más szemszögből nézek. Érdemes néha újraolvasni egy-egy kötetet, amelynek évtizedek tapasztalatai magába sűrítő történetei nem válnak idejétmúlttá.

Az újraolvasás előtt végképp nem gondoltam volna, hogy a könyv 64. oldalán elejtett véletlen Brexit-jóslat is valóra válik a következő olvasás alkalmával…

Az interjúk hasznosak, élvezetesek. Az aktualitásokon túlmutató beszélgetések pedig időtállóak.

Edith Eva Eger: A döntés

“A túléléshez egy belső világot varázsolunk magunknak, egy menedékhelyet, amely még akkor is ott van, amikor nyitva van a szemünk.”

Valószínűleg mindenkinek mást mondd Edith Eva Eger története. Valaki az emberi kegyetlenséget, a haláltáborokat és saját problémáinak eltörpülését olvassa ki a könyvből, mások a reményt, az élet szépségét és a nehézségeken való felülemelkedést látják. Nekem legalábbis a két véglet között cikáztak gondolataim a könyv olvasása közben.

Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik Auschwitzba hurcolták családjával együtt. A könyv mégsem kizárólag egy holokauszt memoár. A szerző segít másoknak kiszabadulni saját elméjük börtönéből saját és pácienseinek történetei által.

Nehéz bármit is írni a könyvről. Talán nem is kell.

Ha csak két könyvet olvasol el idén, akkor javaslom, hogy az egyik Edith Eva Eger: A döntés című könyve, míg a másik Viktor E. Frankl mégis mondj igent az életre! című kötete legyen az.

Rám ezek a könyvek voltak a legnagyobb hatással.

Villámolvasás

A produktivitás tengerére visszaevezve:

A kamuhatékonysági és a nem működő tanulásmódszertani tippeket becsomagoló online (vagy akár tantermi) kurzusoknak komoly piaca van. Korábban a különböző memóriafejlesztési technikákat teszteltem, most pedig a villámolvasással tettem egy próbát. A kipróbált gyakorlatokat, tapasztalataimat és eredményeimet egy cikkben foglaltam össze.

Villámolvasás projekt: módszerek és eredmények
Remélem sikerült pár jó ötlettel szolgálnom!

Legyen szép heted,

Norbi

📩 U.I: Ha tetszett a levél és szeretnél támogatni, akkor továbbítsd az OlvasóListát barátaidnak, hogy minél több emberhez eljuthasson. Köszönet!

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Norbert Hires, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp