View this email in your browser

Szia,

Neil Gaiman történetek, egy sokat ajánlott marketing könyv, podcast ajánló és egy új blokk került be a legújabb OlvasóListába.

Ki is valójában Jordan Peterson? Mi az a Cornell-módszer? Ezekre a kérdésekre pedig cikkek formájában próbáltam meg válaszolni.

Szeretnéd visszaolvasni az eddigi leveleket?

...de jöjjenek a könyvek:

Neil Gaiman: Északi mitológia

Odin, Thor, Loki és a többi jól ismert északi isten feledésbe merült történeteit, az északi mitológia szerinti világ keletkezését, viszályait és pusztulását olvashatjuk Neil Gaiman kötetében.

Gaimantól hozzászoktunk már a varázslatos világokban játszódó könyvekhez, amelyekben képzelete egyedi és utánozhatatlan környezetet alkot. Az Északi mitológia ilyen szempontból formabontó. Gaiman összegyűjtötte az északi mondavilág történeteit, felkereste Odin és Thor kalandjait már megíró szerzőket és a hosszú kutatómunka után a mítoszokat egy kerek egész kötetté formálta. 

Bár különböző történeteket taglal Gaiman az Északi mitológiában, de ezek a töredékek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, majd a Ragnarökben összeérnek a szálak. Neil Gaimant régóta rabul ejtetették az északi hősök történetei. Már az Amerikai istenekben is központi figura volt Odin, új kötetében pedig a homályos utalgatások és összetett szimbólumok helyett jégóriásokkal, a napot felfaló kutyával és Thor kalapácsának történetével is találkozhatunk.

Al Ries, Jack Trout: A marketing huszonkét vastörvénye

Van egy hosszú listám olvasásra érdemes marketingkönyvekről. Szakmai podcastok, ismerősök és marketingesek ajánlásait mindig lejegyzem és egy szinte behozhatatlan marketinges olvasólistát készítek, ami gyorsabban nő, mint ahogy én olvasom ezeket a köteteket. Idén februárban az 5 legkülönbözőbb és legaktuálisabb online marketing kötetet olvastam el és foglaltam össze tanulságaikat. Sok(k) volt. Rengeteg átfedés volt a kötetek között. Az 1-2 éve kiadott könyvekben is volt már elavult tanács, így az alkalmazhatóságuk is megkérdőjeleződött. 

Az év eleje óta nem olvastam kifejezetten marketinges könyvet, azonban volt egy kötet, ami újra és újra szembejött velem: egy 1994-es könyv, A marketing huszonkét vastörvénye.

A legtöbb marketinges könyv vagy esettanulmányokat taglal, gyakorlati tippeket ad, vagy madártávlatból közelíti meg a marketinget. Az utóbbi könyvek szerzői inkább filozofálnak, mintsem értékelhető tudást adnak át. A Ries-Trout szerzőpáros azonban írt egy olyan kötetet, amiben a marketing megváltozhatatlannak vélt törvényeit konkrét példákkal támasztják alá. Bár a kötet a mai marketingtérképet döntően befolyásoló digitális csatornák megjelenése előtt íródott, szabályai azonban kisebb korrekcióval ma is érvényesek.

A következő héten készítek egy részletes összefoglalót a 22 törvényről, amit a honlapon olvashatsz.

Podcast ajánló: Felforgatók

Van a magyar internetnek egy furcsa szeglete, ahol nincs szükség elektromos autóra vagy teltházas színháztermekre, hogy egy beszélgetés élvezetes legyen és emlékezetes maradjon. Kadarkai Endre régóte készít olyan portrékat, amelyek több év után visszanézve is élvezetesek. Kérdései sosem merülnek ki az aktualitásoknál, Arckép című műsora a go-to forrásom az érdekes magyar személyiségek útvesztőjében.

Októberben startolt Kadarkai új podcastja a Felforgatók. Érdekes vendégek, pörgős beszélgetések és egyedi megoldások jellemzik az új podcastot, ami engem az első pár rész után meggyőzött.

Cikkek

  • Ki az a Jordan B. Peterson? - A kanadai professzor 12 szabály az élethez című könyvével megostromolta könyves sikerlistákat, májusban a Bazilika előtt ezrek itták szavait, mégis olyan keveset tudunk róla. Mit vall, mit mond és miért olyan népszerű Jordan Peterson?

  • Hatékony jegyzetelés a Cornell-módszerrel - Hogyan lehet úgy jegyzetelni, hogy közben már tanulunk is? Mire jó és mire nem a Cornell Egyetemen kikísérletezett jegyzetelési technika? Fogalmak, sablon és a módszer alkalmazása.

Elgondolkodtató

“A tudás és a hatékonyság olyanok, mint a kamatos kamat. Vegyünk két nagyjából hasonló képességű embert, akik közül az egyik 10%-al többet dolgozik. Az utóbbi hosszú távon több, mint kétszeresen túl fogja teljesíteni az előbbit.” - Paul Graham

Copyright © 2019 Norbert Hires, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp