View this email in your browser

 

Szia,

A hónapban egy valóban szemléletformáló pszichológiai könyvet, egy kicsit szenzációhajhász, de annál hasznosabb üzleti kötetet hoztam, illetve az idén olvasott egyik kedvenc könyvem magyar fordítása is megjelent.

Köszi a bizalmat, remélem rátalálsz egy-két csemegére az aktuális OlvasóListában.

Üdv,
Norbi


Josh Kaufman: The Personal MBA

“Minden új dolog, amivel találkozol kaput nyit ezer másik lehetőség felfedezésére.”

A könyvből származó fenti idézet tökéletesen összefoglalja a Personal MBA kötet lényegét.

Bár nálunk nincs különösebb hagyománya az ötéves üzleti MBA képzéseknek, de az USA-ban a vállalkozni vágyó vagy üzleti pályára készülő fiatalok ezrei látják az MBA diplomát karrierjük elengedhetetlen hozzávalójaként. 

Josh Kaufman MBA diploma nélkül került a Procter & Gamble-hoz. Munkatársai kivétel nélkül MBA diplomás szakemberek voltak, ezért jogosan merült fel Kaufman fejében a kérdés, hogy visszaüljön-e az iskolapadba a karrierének elősegítése végett. Hosszas rágódás és a rémisztően magas tandíjjal való osztás-szorzás után Kaufman úgy döntött, hogy inkább a gyakorlatban tanulja meg a szükséges ismereteket, miközben releváns könyvekkel bővíti tudását. Ennek a tanulási folyamatnak a tanulságait foglalja össze a Personal MBA.

Valószínűtlen, hogy bárki üzleti géniusszá válik Josh Kaufman könyvétől, de a változatos témájú fejezeteken átrágva magát rájön az olvasó, hogy nem is ez a kötet célja. A könyv csupán kaput nyit különböző területekre, kérdéseket tesz fel, kulcsfontosságú stratégiákat ad a kezünkbe és olvasmányokat ajánl. Olvashatunk értékesítési tippekről, alkalmazott pszichológiáról, projektmenedzsmentről és személyes / vállalati pénzügyekről is. Minden olyan területet érint Kaufman, ami a P&G-nél töltött évek során és a vállalkozóvá válás során megtanult.


Carol S. Dweck: Szemléletváltás

“Pályafutásom során több mint kilencezer dobást elhibáztam, vesztettem csaknem háromszáz mérkőzésen. Huszonhatszor vétettem el a rám bízott, győzelemhez szükséges utolsó dobást. Újra és újra hibáztam az életemben. Ezért tudtam mindig előrelépni.” - Michael Jordan

Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem pszichológiaprofasszora az emberi motivációt kutatja. Munkája során rájött, hogy az embereket szemléletmódjuk alapján két csoportra tudjuk különíteni: fejlődésorientált és rögzült szemléletű emberek.

A fejlődő szemléletmóddal rendelkezők kockázatvállalók, szeretik a kihívásokat és fejlődésükbe vetett hitük miatt nagyobb valószínűséggel teljesítik is azokat a kihívásokat.

A Szemléletváltásban évek kutatásának eredményeit, és számtalan területről (sport, vállalatvezetés, gyereknevelés) származó történetet oszt meg velünk Carol S. Dweck.

Tudtad, hogy az IQ feltalálója is úgy gondolta, hogy ez intelligenciahányados fejleszthető? Gondoltad volna, hogy egy vállalat csődjéhez elegendő egy rögzült szemléletű vezető? Kíváncsi vagy hogyan jelentkezik a fejlődő és rögzült szemléletmód a sport világában?

A Szemléletváltás mindegyik kérdést megválaszolja.


Agyserkentő

Hogyan hozz meg nehéz döntéseket?
A Personal MBA-ban Josh Kaufman két egyszerű, de nagyszerűen működő tanácsot oszt meg velünk, az újság-, és az unoka szabályt.

Az újság szabály a következő helyzet szimulálása: képzeld el, hogy a döntésedet címlapon közölte az ország legnépszerűbb újsága, a szüleid vagy a partnered pedig elolvassa a hírt. Mit gondolnának?

Az unoka szabály a döntések hosszú távú következményeit segít átérezni. Képzeld el, hogy harminc év múlva az unokád a korábbi döntésedről ad számodra visszajelzést. Bölcsnek fog gondolni vagy felelőtlen bolondnak?


Ray Dalio: Elvek - Magyar kiadás

Ray Dalio, a világ egyik legnagyobb hedge fund-jának tulajdonosa. Befektető, filantróp és most már sikerkönyv szerző is. Principles címre hallgató könyvéről májusban írtam egy összefoglalót

A milliomos befektető személyes-, és vállalatvezetési elveit leíró kötetét akkor még angolul olvastam, de decemberben Elvek címmel megjelent a magyar fordítás is.

A könyvet kiadó A4C Books jóvoltából a kötet 20%-os kedvezménnyel vásárolható meg a kiadó weboldalán.

Csak az OlvasóLista olvasói számára biztosít a kiadó egy további 10%-os kedvezményt, ami az eredeti akcióval is összevonható.

Kuponkód: olvasolista_10


Írás

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 Norbert Hires, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp