View this email in your browser
Heti kép: #8
Ez itt a 8. OlvasóLista, egy kéthetente jelentkező hírlevél, amiben válogatott könyvajánlókat és egyéb nyalánkságokat olvashatsz. Önfejlesztés, hatékonyság és érdekes történetek képezik a levelek gerincét. Köszönöm, hogy itt vagy! Remélem hasznodra válnak az ajánlások. 📭 U.I: Ha van ötleted, hogyan lehetne még jobb a hírlevél vagy csak beköszönnél, akkor dobj nyugodtan egy e-mailt!

Szia,

az elmúlt napokban mindenkit az újévi fogadalmakról faggattam. Én nem szeretek fogadkozni és a válaszok szerint az ismerőseim se nagyon. Ettől függetlenül céljaim vannak, ahogy feltételezem, hogy neked is. 

A célokhoz pedig apró lépések vezetnek, amit a mindennapokban teszünk meg. Sokszor úgy érzem, hogy 24 óra sem elég mindenre. Valójában elég és erről hoztam is egy könyvet.

Erősen indítjuk az új évet és egy Harari stílusához hasonló (vagy hasonlítani akaró) geopolitikai kötetet is bekészítettem. Cikkel sem maradok adós. A Google monopóliumáról és a kisembert is befolyásoló hatásairól írtam.

...de jöjjenek a könyvek:

Arnold Bennett: Hogyan gazdálkodjunk a nap 24 órájával?

Egy könnyed önfejlesztő kötettel nyitottam a 2020-at. Bennett könyve merőben más, mint a manapság divatos önfejlesztő könyvek, vagy akár a Dale Carnegie / Napoleon Hill éra sikerkönyvei. Arnold Bennett nem guru, coach vagy kizárólag non-fiction könyvek szerzője. Arnold Bennett író volt. Írt novellát, regényt, újságot és propagandát. Ebben az esetben pedig önfejlesztő könyvet. 

Aki konkrét tippekre vágyik az csalódni fog Bennett könyvében. Afféle atyai beszélgetés ez anekdotázással, aminek a végére mégis másképpen tekintünk az idővel való viszonyunkra.

A nyolc munkaórád ledarálása után úgy érzed nem tudsz semmire sem koncentrálni? Mindig fáradt vagy? Az álmaidat a “majd ha lesz rá időm” doboz mélyére süllyesztetted?

A Hogyan gazdálkodjunk a nap 24 órájával választ adhat az időgazdálkodással kapcsolatos kérdéseidre. Ráadásul egy ültő helyedben el tudod olvasni a rövid kötetet. És még ÖSSZEFOGLALÓT is írtam róla.

Abishur Prakash: Új geopolitika - A világ jövője

A szerző a geopolitika és a technológiai fejlődés kapcsolatának kutatója, kötete pedig jövőbe mutató kérdések gyűjteménye, ami a jól ismert mesterséges intelligencia, drónok, robotika háromszögön túlmutat. 

Abishur Prakash nyolc, majd a második kötetben kilenc újabb technológiát mutat be és elmélkedik annak jövőnkre gyakorolt hatásáról. 

Például:

  • Mi történne, ha megtervezhetnénk utódainkat (embriótervezés)? 
  • Milyen hatása lenne a világgazdaságra, ha képesek lennénk élelmiszerek klónozására?
  • Hogyan alakul át a terrorizmus az önvezető autók és drónok elterjedésével?

A szerző nem tesz fel valóságtól elrugaszkodott kérdéseket, mivel a legtöbb technológia már rendelkezésre áll, még ha ezekről nem is tudunk. Konkrét cégeket, ügyeket és konfliktusokat idéz Abishur Prakash, amik miatt közelinek érezzük ezeket a szimulációkat.

Maga a könyv nem a legjobb kötet, amit a témában olvastam. A kérdések néha logikátlanok, olykor hiányzik a bizonyíték és sci-fibe torkollik a gondolatmenet. Ettől függetlenül a felvetett kérdések újszerűek, gondolkodásra sarkallnak és a geopolitikai vonal, a kormányzati szereplők lehetséges viselkedésének elemzése új színfoltot visz a jövőkutatásba.

Ne legyél már (olyan) gonosz, kedves Google!

Kétségkívül megszámlálhatatlan pozitív hatása van a Google-nek, azonban a kellemetlenségek felett gyakran hajlamosak vagyunk szemet hunyni. Épp ezért írtam a Google kevésbé vonzó oldaláról cikkemben:

  • monopólium,
  • adatok eladására épülő üzleti modell,
  • cenzúrázott kínai kereső

Olvasd el itt: Ne legyél már (olyan) gonosz, kedves Google!

Végezetül

Dolgozok egy időgazdálkodást lefedő sorozaton és a kutatáshoz használt, egy-két ismert könyv részletes összefoglalóját is szeretném elkészíteni. James Clear: Atomic Habits és David Allen: Getting things done kötete biztosan várható.

Ha van olyan könyv, amiről szívesen olvasnál vagy tudod ajánlani, akkor ne habozz rábökni a válasz gombra!

 

Addig is minden jót,

Norbi

 

📩 U.I: Ha tetszett a levél és szeretnél támogatni, akkor továbbítsd az OlvasóListát barátaidnak, hogy minél több emberhez eljusson. Köszönet!

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Norbert Hires, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp