View this email in your browser
Heti kép: #9

Szia, H√≠res Norbi vagyok. Ez itt a 9. Olvas√≥Lista, egy k√©thetente jelentkezŇĎ h√≠rlev√©l, amiben v√°logatott k√∂nyvaj√°nl√≥kat √©s egy√©b nyal√°nks√°gokat olvashatsz. √Ėnfejleszt√©s, hat√©konys√°g √©s √©rdekes t√∂rt√©netek k√©pezik a levelek gerinc√©t. K√∂sz√∂n√∂m, hogy itt vagy! Rem√©lem hasznodra v√°lnak az aj√°nl√°sok. ūüď≠ U.I: Ha van √∂tleted, hogyan lehetne m√©g jobb a h√≠rlev√©l vagy csak bek√∂sz√∂nn√©l, akkor dobj nyugodtan egy emailt!
 

Zachary Wong: Nyolc n√©lk√ľl√∂zhetetlen hum√°n k√©szs√©g a projektmenedzsmentben

"A kommunikáció nem az, amit mondunk, hanem amit a másik fél hall és érez."

√ögy tŇĪnik a menedzsment k√∂nyvek kora le√°ldozott. Az √ľzleti bestseller k√∂nyvek t√∂bbs√©ge v√°llalkoz√°sind√≠t√°sr√≥l, √°lmaink kerget√©s√©rŇĎl √©s a p√©nz√ľgyi f√ľggetlens√©grŇĎl sz√≥l. Ezek a t√©m√°k k√∂zvetlen√ľl f√°jdalompontjainkra hatnak. Ki ne akarna √∂n√°ll√≥, sikeres √©s gazdag lenni? A hasonl√≥ mint√°t k√∂vetŇĎ k√∂nyvek fa√©k-egyszerŇĪ √ľzenetekkel is k√©pesek a sikerlist√°k √©l√©re ker√ľlni.

Zachary Wong k√∂nyve nem ilyen. Ugyan a k√∂tet c√≠me nem t√∂lt el benn√ľnket oldhatatlan lelkesed√©ssel, de nyugodjunk meg, a k√∂tet tartalma j√≥csk√°n t√ļlmutat a projektmenedzsmenten.

ElŇĎfordult m√°r, hogy f√©lre√©rtett√©k szerinted egy√©rtelmŇĪ mondataidat?
√Črezted magadat valaha demotiv√°ltnak?
Kihívásnak találod mások irányítását?

Akkor adhat sz√°modra hasznos tippeket a Kaliforniai Egyetem professzora. 

B√°r projektmenedzsmentrŇĎl sz√≥l a k√∂nyv, azonban konfliktuskezel√©sre √©s probl√©mamegold√°sra javasolt gyakorlatai, az egy√©ni motiv√°ci√≥r√≥l sz√≥l√≥ r√©szek √©s igaz√°b√≥l b√°rmelyik fejezet kontextusb√≥l kiragadva alkalmazhat√≥ a mag√°n√©letben √©pp√ļgy, mint b√°rmilyen olyan szitu√°ci√≥ban, ahol m√°sokkal dolgozunk egy√ľtt.

A szerzŇĎ az egy√©nekre, folyamatokra √©s a vezet√©sre vonatkoz√≥an √©s mindh√°rom f√©llel kapcsolatban hasznos tippeket oszt meg. Az egy√©nek megfelelŇĎ teljes√≠tm√©ny√©nek biztos√≠t√°s√°hoz Wong szerint az EEKM modell elemeit √©rdemes biztos√≠tani. Sz√ľks√©gesek az elv√°r√°sok, erŇĎforr√°sok, k√©pess√©gek √©s motiv√°ci√≥k.

M√°sok √©s √∂nmagunk motiv√°l√°s√°t egy fagylaltt√∂lcs√©r p√©ld√°j√°n kereszt√ľl mutatja be a k√∂nyv, m√≠g a kommunik√°ci√≥s neh√©zs√©geket egy tonhalasszendviccsel szeml√©lteti a szerzŇĎ.

√ČrzŇĎdik az √©vtizedes tapasztalat √©s kutat√°s a k√∂nyv m√∂g√∂tt. Musz√°jb√≥l t√∂bb menedzsmentk√∂nyvet olvastam m√°r, de ez az elsŇĎ k√∂tet, amit hasznosnak is tal√°ltam.

J.K. Rowling: Harry Potter könyvek

Kisiskol√°sk√©nt nem voltam nagy olvas√≥. Bambi, Vuk, KincskeresŇĎ kisk√∂dm√∂n. √Ātr√°gtam magamat rajtuk, mert musz√°j volt. Olvastam, de nem √©rtettem mirŇĎl van sz√≥. √Člvezni pedig fŇĎleg nem √©lveztem a k√∂telezŇĎket. √úld√∂zik, lel√∂vik, meghal. Mi ebben az √©rdekes?

Az elsŇĎ k√∂nyv, amit nem tudtam letenni, az a Harry Potter √©s a b√∂lcsek k√∂ve volt. Nem az√©rt olvastam, mert ez volt a feladat. Csak olvastam, mert √©rdekelt. Egy var√°zslatos vil√°gba vitt mag√°val Harry Potter, ahonnan nem akartam t√°vozni. M√©g a var√°zslatok halandzsa neveit is kigyŇĪjt√∂ttem egy f√ľzetbe. Sorban elolvastam az addig megjelent k√∂nyveket, majd v√°rtam a folytat√°st.

A karcs√ļ k√©tsz√°z oldalas k√∂telezŇĎ olvasm√°nyokat rendszerszerŇĪen, a naponta √∂t oldal ‚Äúk√∂telezŇĎ‚ÄĚ lapot teljes√≠tve olvastam el. Egy k√∂nyv egy ny√°ron kitartott.

Az √∂t√∂dik HP k√∂tetet, a Harry Potter √©s a FŇĎnix rendj√©t kar√°csonyra kaptam aj√°nd√©kk√©nt. √öj√©vre m√°r elolvastam a k√∂nyvet, pedig nem 200 oldal. Az √∂t√∂dik r√©szt az√≥ta is a polcomon tartom, ahol nincs lehetŇĎs√©ge porosodni.

Az elsŇĎ k√∂nyv, amit √©letemben √ļjraolvastam ugyanez a k√©k bor√≠t√≥s Harry Potter k√∂tet volt. Szinte minden √©vben √ļjra kezembe veszem az √∂t√∂dik r√©szt √©s n√©ha a befejezŇĎ k√∂tetig meg sem √°llok.

Velem a Harry Potter k√∂nyvek szerettett√©k meg az olvas√°st. SzerethetŇĎ, izgalmas √©s var√°zslatos t√∂rt√©net ez, amiben nem a tudom√°nyoss√°got vagy a nevelŇĎ c√©lzatot kell keresni. √Člvezni kell, mert lehet.

Hozz jobb döntéseket!

Mire figyelj√ľnk alkudoz√°sn√°l?

Hogyan ker√ľlj√ľk el a szek√©rt√°borokban val√≥ gondolkod√°st?

Mi√©rt nem mer√ľnk kock√°ztatni √©s hogyan hozhatunk objekt√≠v d√∂nt√©seket?

A vil√°got leegyszer√ľs√≠tŇĎ modelljeinkrŇĎl √©s agyunk kognit√≠v torz√≠t√°sair√≥l √≠rtam a h√©ten:

Minden jót,

Norbi

ūüď© U.I: Ha tetszett a lev√©l √©s szeretn√©l t√°mogatni, akkor tov√°bb√≠tsd az Olvas√≥List√°t bar√°taidnak, hogy min√©l t√∂bb emberhez eljuthasson. K√∂sz√∂n√∂m!

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Norbert Hires, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp