Copy

ExpEx Nieuwsbrief #4

Vers van de pers, nieuwsbrief nummer 4! Het Ministerie van VWS, de Voor de Jeugd Dag, mantelzorg, en meer! 

Ken je mensen die onze nieuwsbrief zouden willen of moeten lezen? Help ons dan aan nieuwe abonnees door deze pagina te delen:
www.expex.nl/nieuwsbrief

Voor de Jeugd Dag
Maandag is de Voor de Jeugd Dag weer! Dit jaar zijn bij 6 workshops jongeren betrokken die de ExpEx training hebben gevolgd. Hopelijk zien en spreken we jou daar?

Op bezoek bij het Ministerie
Fietje, Jason, Gabriel en Maurits zijn in gesprek gegaan met minister van VWS Hugo de Jonge en directeur Jeugd Marion Smit. We kwamen tot de conclusie dat we veelal hetzelfde zouden willen rondom de overgang van 18- naar 18+, maar wel wat verschillen in onze ideeën hoe dat te bereiken. Hoe dan?

Gevluchte ExpEx, welkom
Vorige maand hebben we tijdens de certificaatuitreiking gevierd dat we een nieuwe (doel)groep mochten verwelkomen bij ExpEx: jonge alleenstaande vluchtelingen. In deze blog nemen we je mee terug naar de eerste bijeenkomst waar we elkaar ontmoetten.

De ExpEx-familie

We zijn hoopverleners en familie voor elkaar
MIND heeft een boekje gemaakt met inspirerende herstelinitiatieven. Maurits en Mohini zijn hiervoor geïnterviewd over het ExpEx-gevoel. “Ik gun elke jongere die de jeugdhulp verlaat een traject als dit."

5 dingen die ik geleerd heb van ExpEx zijn
Een jaar geleden slaagde de eerste Amsterdamse groep voor de ExpEx training. Jason blikt terug: “Om een goede ervaringsdeskundige te zijn moet je zo dicht mogelijk bij de jongeren blijven staan, en vooral dicht bij jezelf.”

In de regio's

Samenwerking met gemeente
Het bezoek van de Amsterdamse coalitiepartijen bij ExpEx was de start van een mooie samenwerking! Twee ExpEx hebben ingesproken in de raadsvergadering en Maurits heeft meegelezen met het nieuwe plan over democratisering van de zorg.

Woonvorm bedacht door ExpEx
De ExpEx in Alphen aan de Rijn hebben samen met Horizon een nieuwe woonvorm bedacht, en ze hebben een gedicht geschreven om het resultaat te delen!

Moms4Moms & Ervaringscafé
In Midden-Holland zijn ze een ervaringscafé gestart waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en meer. Daarnaast is kunnen moeders bij Moms4Moms met elkaar ervaringen uitwisselen. Geïnteresseerd? Lees hier meer.

Blogs

De rol als cliënt of collega
Jason riep 2 maanden geleden op het podium bij de manifestatie op tot een jeugdzorgrevolutie. Sindsdien heeft hij meer volgers dan ExpEx op Twitter! Hij deelt hier zijn ervaringen met de zorgen die hij nu heeft en zijn kennis met de zorg die hij heeft gehad. Verwarrend voor mensen soms. Daarom legt hij in dit blog graag het begrip herstel uit en scheid hij zijn functies: als cliënt en ervaringsdeskundige.

Loslatende controlfreak
Veel mensen willen het gevoel van controle over hun eigen leven, maar bij Bo gaat het wat stappen verder. Echter moet ze het soms loslaten. "Ik moet accepteren dat ik simpelweg niet alles kan, soms net een beetje meer hulp nodig heb dan je zou verwachten." Hoe is dit voor een controlfreak?

Maurits is ontslagen, bedankt!
Maurits kreeg van zijn therapeut te horen dat hij niet meer langs hoefde te komen. In deze terugblik beschrijft hij wat hem heeft geholpen in zijn herstel en waarom deze vrouw zijn voorbeeld is.

In de media

Mantelzorg
Dicky Yee (19), student biologie en medisch laboratorium, was vijftien jaar toen hij hoorde dat zijn alleenstaande moeder uitzaaiingen had. In het Parool schreef hij over zijn ervaringen. "Je wenst niemand toe om zo jong volwassen te worden."

Van loverboyslachtoffer naar survivor
Mohini werkt als loverboysurvivor via haar eigen stichting Be Positive. Ze is verbaasd dat slachtoffers van loverboys in 7,5e maand klaargestoomd moeten worden voor de maatschappij. "Dat kan helemaal niet. In die maanden win je niet eens het vertrouwen," deelt ze op basis van eigen ervaring in de Gelderlander.

Out on the streets
3 ExpEx hebben met Movisie de ervaringen van dak- en thuisloze LHBT-jongeren participatief onderzocht. “‘Dat ik in hetzelfde schuitje zat, hielp om een gelijkwaardig gesprek te kunnen voeren.“ Bekijk het filmpje onderaan dit artikel.

Bekijk deze mail in je browser
Copyright © 2018 ExpEx, alle rechten voorbehouden.