Copy

ExpEx Nieuwsbrief #6

Het is zomer!
We wensen jullie allereerst allemaal een fijne vakantie.
Waarin je wellicht tijd hebt om onze nieuwsbrief te lezen?

Wij gaan volgende maand met elkaar op ExpEx weekend. Fijn samenzijn met ervaringsdeskundige jongeren uit heel Nederland en plannen maken voor onze beweging.

Landelijk

Ons manifest over geweld in de jeugdzorg

Uit het rapport van de Commissie de Winter blijkt dat een aanzienlijk percentage van de kinderen die van 1945 tot heden in jeugdzorginstellingen of pleeggezinnen verbleven, onvoldoende waren beschermd tegen fysiek, psychisch en seksueel geweld. En ook nu komt geweld in de jeugdzorg nog voor. 

De commissie heeft 13 aanbevelingen gedaan en de ExpEx hebben samen met de Jongeren Task Force van Augeo kritisch gekeken naar deze aanbevelingen. Met als resultaat een manifest waarin wij oproepen het geweld écht te stoppen. Er staat ook meer informatie in dit dossier van Augeo, zoals interviews (met ExpEx), ervaringen en meer.

ExpEx op Voor de Jeugd Dag
7 oktober staan we op het programma met ervaringstheater over doorlopende zorg, samen met Spirit en HVO. En een workshop suïcidepreventie voor professionals

Rondetafelgesprek met Maurits
Vier ervaringsdeskundigen gingen met elkaar in gesprek voor het magazine van Movisie. Onze ambassadeur Maurits was er een van.

‘Ik kan nu anderen de hoop geven die ik zelf ooit kwijt was’
Nicky in jaarverslag Kansfonds

Regionaal

Stay Connected bij 18+ in Den Haag
ExpEx Haaglanden organiseert 1x per maand een leuke activiteit voor en door 18+ jongeren die jeugdhulp hebben gehad. Zo bouwen ze een netwerk op om op terug te vallen.

Nieuw regionaal project in Flevoland
Na de zomer start er in Flevoland de eerste ExpEx training. CMO is bezig met de werving van de jongeren. Ken je jongeren uit Flevoland die mee willen doen? Stuur dan de flyer door!

Voorstel in gemeenteraad Amsterdam
Maurits en Jason schreven mee aan een voorstel om ervaringsdeskundigheid in het zorgbeleid van Amsterdam te verankeren. De gemeenteraad stemde hier unaniem mee in.

Nieuwe ExpEx in Amsterdam en Gouda & nieuwe training Alphen
In Midden-Holland en Amsterdam zijn er nieuwe ExpEx klaar met hun training. Gefeliciteerd en welkom bij de familie! In Alphen aan de Rijn gaat binnenkort een nieuwe groep van start!

'Uiteindelijk ben ik op mijn 20e er achter gekomen dat ik autistisch ben. Dat kon veel verklaren van vroeger.'
Diantha over psychische problemen

Inzet

ExpEx werkt mee aan G-Moji
Diantha werkt bij Garage2020 aan de ontwikkeling van een app die de stemming en activiteiten van depressieve jongeren in kaart brengt.

Haags jongerenteam onderzoekt overgang 18-18+
Wij zij al jaren bezig met Jongerenraden en ExpEx om de overgang van 18-/18+ te verbeteren, maar lukt dat ook? Dat onderzoeken jongeren in Haaglanden.

Sophie maakt depressie bespreekbaar
De Rotterdamse ExpEx Sophie Schmeets liep tijdens haar studie tegen een burn-out en depressie aan. Nu zet ze zich in om dit bespreekbaar te maken onder studenten.

Sanne en Alex op symposium Transitiepsychiatrie

Ze gaven een presentatie voor een zaal vol zorgprofessionals over de overgang van 18- naar 18+. De reacties waren lovend!

Jason voor liefdevolle jeugdzorg
Jason schreef een blog voor kinderen uit de jeugdzorg die hem hebben geholpen. En hij deelde met EenVandaag waarom hij zich inzet voor een liefdevollere jeugdzorg.

Symposium Zorglandschap
Vast voor in de agenda: 11 oktober is een symposium in Flevoland, met ambassadeur Maurits als dagvoorzitter en een workshop als eerste kennismaking met de ExpEx die de training volgen.

'Vraag door als je ziet dat iemand een blauwe plek heeft. Ook als een kind zegt dat er niks aan de hand is.'
ExpEx over verwaarlozing in Jeugdjournaal

Bekijk deze mail in je browser
Copyright © 2019 ExpEx, alle rechten voorbehouden.