Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief // 26 januari 2017

Beste vrienden van het Werkspoorkwartier,


Wat een mooi begin van 2017. Een jaar waarin er weer flinke stappen gemaakt worden in de transformatie van het Werkspoorkwartier en de Cartesiusdriehoek. Op 15 januari was al de startbijeenkomst van het Hof van Cartesius, de Werkspoorkathedraal staat bol van de bijzondere events, het wandelpad wordt dit voorjaar aangelegd en de gemeenteraad bespreekt binnenkort de plannen voor de Cartesiusdriehoek. Ook is meer bekend geworden over de verbouwing van Stedin, en er stond een leuk interview in DUIC over Henk, medewerker van het afvalscheidingsstation.

In 2017 gaan we ook deze nieuwsbrief vernieuwen. We introduceren nieuwe items zoals het historische 'Werkspoor Weetje' waarvoor we samenwerken met het Museum van Zuilen, maken meer ruimte voor het interview maar laten ook items vallen, zoals 'Raad de Plaat'. We staan ook open voor nieuwe items die aangedragen worden door de lezers. Heb je dus een goed idee of een wens voor de nieuwsbrief, laat het ons weten.

We bedanken verder alle ondernemers die hun stem hebben laten horen over de projecten die waren ingediend bij het ondernemersfonds. Deze nieuwsbrief was daar ook een van en we zijn heel blij met de unanieme steun om ook dit jaar de nieuwsbrief weer voort te zetten. Wij hebben zin in 2017!

Groet,
Merel & Lara
Vriendinnen van Cartesius

UPDATE

Uitkomsten digitale stemming!

Op 19 december kwamen ondernemers en initatiefnemers bij elkaar om de voorstellen voor het ondernemersfonds te presenteren en bespreken. Het Ondernemersfonds is een fonds waar alle ondernemers uit het gebied via de WOZ gelden aan bijdragen. Het geld mag naar eigen inzicht van de ondernemers besteed worden en iedereen kan voorstellen indienen.

De indienders hadden allen projectvoorstellen naar het bestuur van de Bedrijvenkring gestuurd en tijdens de vergadering werden de voorstellen kort gepresenteerd. De voorstellen gingen over: inrichting van olifantenpaadjes, concept plan voor stationsentree, voorzetting Werkspoorkwartaal, opzetten van gebiedswebsite en het voortzetten van deze nieuwsbrief.

De aanwezige ondernemers kwamen al pratende tot de conclusie dat de presentaties een onvolledig beeld gaven van de voorstellen en vonden dat ze niet genoeg informatie hadden om te kunnen stemmen. Er is daarom besloten om de voorstellen alsnog via de mail toe te sturen. Dit wordt ook de standaard werkwijze voor volgend jaar. Aan de hand van deze mail kon tot 18 januari gestemd worden. Alle ingediende voorstellen kregen vervolgens unanieme goedkeuring. De voorstellen over het Olifantenpad en de Stationsentree zijn uiteindelijke niet meer meegestuurd omdat de plannen door de indieners nog verder uitgewerkt zullen worden.

AGENDA

26 januari - Nieuwjaarsbijeenkomst WSK - Tractieweg 41

De Werkspoorkathedraal opende 2 januari een nieuw flexkantoor voor zelfstandig ondernemers; WSK-Flex. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 26 januari is iedereen uitgenodigd om het nieuwe kantoor te bekijken en het glas te heffen. Voorafgaand aan de borrel is er om 16.30 uur een lezing van Jordi van de Bovenkamp. Na de borrel licht eigenaar Bob Scherrenberg toe wat de andere plannen voor 2017 zijn. Programma van 16.15 tot 18.30 uur. Toegang gratis. 

30 januari - lustrum Ondernemersfonds - TivoliVredenburg

Op 30 januari 2017 viert het Ondernemersfonds Utrecht zijn eerste lustrum: vijf jaar nieuwe initiatieven, onverwachte samenwerkingen en mooie projecten. Alle deelnemende ondernemers zijn van harte uitgenodigd deze feestelijke bijeenkomst mee te maken. Het programma start om 15.30 uur in TivoliVredenburg (Cloud Nine). Verwacht sprekers van zowel Utrechtse als nationale faam, inspiratie, interactiviteit en de kans om te netwerken. Aansluitend op het plenaire programma is er een aangeklede borrel. Aanmelden kan via de mail. Meer info is te vinden op de website van het Ondernemersfonds

15 februari - Nieuwjaarsbijeenkomst BKC - Keulsekade 189

De Bedrijvenking Cartesiusweg nodigt ondernemers uit Werkspoorkwartier, Demka en Cartesiusdriehoek,uit voor de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomt op woensdag 15 februari. Naast de gebruikelijk borrel en diner is er dit jaar  een bijzondere programma. Eneco nodigt alle ondernemers uit voor een exclusieve rondleiding over de Merwedecentrale. Rondleiding van 17.00 tot 18.00 uur, aansluitend diner en borrel. Aanmelden graag voor 7 februari via het secretariaat van de BKC

UPDATE

Startsein Hof van Cartesius

Op 15 januari gaven wethouder Jeroen Kreijkamp en Myron Jacobs (namens Overvecht Vastgoed), het startsein voor de bouw van het Hof van Cartesius. Samen met alle ondernemers die zich in het Hof zullen vestigen, betrokken ambtenaren en investeerders werd symbolisch de eerste paal geslagen. Dit voorjaar zal daadwerkelijk gestart worden met de bouw van dit bijzondere project. 

INTERVIEW

Paul de Brabander is tijdens de laatste ledenvergadering van de Bedrijvenkring voorgesteld als aspirant bestuurslid. Komende maanden zal hij met het bestuur meekijken, om in juni te beslissen of hij wilt toetreden. Wij waren nieuwsgierig naar deze ondernemer en brachten een bezoek aan zijn bedrijf dB's aan Cartesiusweg.  

DB's verhuurt volledig ingerichte oefenstudio's aan muziekanten, er is een kleine zaal voor concerten en additionele horeca. Paul startte in 1994 dB's in een loods aan de Jekerstraat. Het was een klein bedrijf dat werd opgebouwd met behulp van vrijwilligers.

“We hadden de opening nog maar net achter de rug, toen bekend werd dat het gebied rond de Jekerstraat, herontwikkeld zou worden. We hebben gezocht, gezocht, gezocht en zijn uiteindelijk bij het CAB gebouw uitgekomen. Net als de Inktpot vond ik dit altijd al een van de mooiste gebouwen van Utrecht. Ik kende het nog als oude busremise. De NS zat als eigenaar met het pand in zijn maag, alleen de Shurgard zat er al. Je moet je voorstellen dat het hier echt een puinhoop was: De ramen waren ingegooid, er waren waanzinnige lekkages, er was brand geweest en er was illegaal gewoond."

"De eerste keer dat ik binnen kwam leek het me toch niet zo een goed plan, maar eigenlijk paste het gebouw bij onze bedrijfsvoering en logistieke wensen. Er was een oude kantine en keuken die we konden inzetten voor onze horeca. De oefenruimtes liggen aan een lange gang achter de bar dus mensen moeten daar langs als ze naar binnen en buiten gaan. En er was plek om twee keer zo groot te worden. We hebben toen de afweging gemaakt en besloten om het te doen.”

In Utrecht zijn meer oefenstudio's maar dB's is de grootste. “We hebben 17 oefenruimtes die volledig zijn ingericht. Er staat een drumstel en je krijgt een bak microfoons, je bent dus in 10 minuten opgebouwd. Koffie en thee kan je gratis pakken. Een groep gebruikt de ruimte voor ongeveer drie uur en daarmee kun je twee groepen op een avond bedienen.”

Naast het cafe is er ook een kleine concertzaal waar maximaal 140 mensen in kunnen. “We organiseren per jaar ongeveer 140 concerten met voornamelijk internationale bands. Gemiddeld komt daar ongeveer 100 man per concert op af. In voorprogramma zetten we altijd lokale bands."

Of deze locatie en goede keuze is geweest is helder voor Paul. “We zijn nog steeds ontzettend blij met deze plek! We zijn inmiddels flink gegroeid, we merken dat het fijn is niet in de binnenstad te zitten of directe buren te hebben die overlast zouden kunnen hebben van inladende bands. Maar toch dicht genoeg bij huizen zodat bezoekers s'avonds met een veilig gevoel over straat kunnen."

"We hebben ook een goede relatie met de buurt. Onze zaal stellen we bijvoorbeeld beschikbaar voor buurtinitiatieven. Daar hoeven we geen geld aan te verdienen, want we vinden die connectie maken veel belangrijker. Daarnaast zetten we iedere maand een andere bierbrouwer in het zonnetje. Ook onze buren van Brouwerij OPROER."

De herontwikkelingsplannen voor de Cartesiusdriehoek, waarbij het bedrijventerrein getransformeerd wordt naar een duurzame woonwijk met 2400 woningen, ziet Paul rooskleurig in. “Tuurlijk kunnen zulke plannen een bedreiging zijn, maar ook een kans. Ik zet me graag in om meer van het gebouw te maken dan het nu is. Het kan een nog beter bezocht publieksgebouw worden met allerlei openbare functies. Ik heb daar veel ideeën over en ben daarover in gesprek met mijn contacten in het veld. Het zou fantastisch zijn als een groot deel van de invulling van het CAB gebouw straks muziekgerelateerd is.”

Als bestuurslid bij de Bedrijvenkring Cartesiusweg, hoopt Paul vooral de brug te kunnen slaan tussen het Werkspoorkwartier en de ondernemers in de Cartesiusdriehoek. “Idealiter sluit er ook een bestuurslid aan van het DEMKA. Gezamenlijk kunnen we onze belangen veel beter behartigen. Dat is natuurlijk waar het over gaat. En er staat zowel in het Werkspoorkwartier als hier veel te gebeuren. Door goed contact en op de hoogte te zijn van wat er speelt, kunnen we elkaar ondersteunen. Ik wil graag betrokken zijn en blijven!”.

WERKSPOOR WEETJES

raaddeplaat
Over de geschiedenis van Werkspoor is veel te vertellen. Wim van Scharrenburg heeft er zelfs meerdere boeken over geschreven en een heel museum aan gewijd. In de nieuwsbrief maken we vanaf nu ruimte om iedere keer iets van de historie van dit gebied te belichten. Wil je meer weten? Ga dan vooral een keer langs bij het Museum van Zuilen en bekijk daar de bijzondere items uit de Werkspoorperiode!

ZOEK EN VIND

Ben je op zoek naar materialen, heb je ruimte in de aanbieding of wil je iets leren van een andere ondernemer in het gebied? Plaats dan hier je verzoek. Stuur je kopij voor de volgende nieuwsbrief voor 6 maart naar de Vriendinnen van Cartesius.

Aangeboden: gratis werkplek voor energie start-ups

Eneco Centrale Merwedekanaal is een prachtig pand met een indrukwekkende historie. Diverse ruimtes staan momenteel leeg en zijn gratis beschikbaar voor startups die zich bezig houden met duurzame energie. Je hebt de beschikking over vergaderruimtes, een kantine, douche- en kleedruimtes, parkeerplaats, ontvangstruimte, wifi/elektriciteit etc. Kortom je bent van alle gemakken voorzien!

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Neem contact op met Ewoud

Aangeboden: werkplek bij de Schaverij

Bij Schaverij Utrecht zijn er werkplekken vrij vanaf 146 euro (excl. BTW) per maand. Je werkplek is rond de 10m2, maar optisch heb je 200m2 omdat ze in een gezamenlijke ruimte zitten. De prijs is inclusief internet, verse-bonen-of-filter koffie, thee, schoonmaak, eigen bureau en gebruik van vergaderruimte. En natuurlijk inclusief leuke creatieve collega's!

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Neem contact op met Ted. Of kom een keer langsfietsen tijdens kantoortijden bij Schaverijstraat 6. 

 

Wil je deze nieuwsbrief uitprinten? Ga dan naar www.vriendinnenvancartesius.nl en download de nieuwsbrief.
 

Deze nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door:
Bedrijvenkring Cartesiusweg en Gemeente Utrecht
Copyright © 2017 Vriendinnen van Cartesius, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp