Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief // 8 december 2016

Beste vrienden van het Werkspoorkwartier,


Met alle betrokkenen uit het gebied zijn we sinds 2012 concreet bezig om het Werkspoorkwartier te verbeteren. De een is hier actiever bij betrokken dan de ander, maar alsnog bepalen we gezamenlijk waar het met het gebied naar toe gaat.

Zo aan het einde van het jaar is er voor de ondernemers en pandeigenaren weer een moment om mee te sturen. Op 19 december wordt er namelijk gestemd over de besteding van het Ondernemersfonds. Dit fonds is de afgelopen jaren een belangrijke stimulans voor verschillende activiteiten geweest. Ook dit jaar zijn er weer veel voorstellen ingediend, meer zelfs dan dat er budget is! Zorg dus dat je er bij bent en de kans pakt om mee te bepalen wat er gaat gebeuren in het gebied!

Een andere manier om mee te bepalen over wat er in het gebied gebeurd is je stem laten horen in de KVO Enquete Schoon, Heel, Veilig. De uitkomsten van deze enquete bepalen namelijk of het gebied weer in aanmerking komt voor het keurmerk Veilig Ondernemen, en waar verbeterpunten liggen. Zo kan er een actieplan opgesteld worden om die punten aan te gaan pakken. Neem dus even vijf minuutjes de tijd om de enquete in te vullen.

In deze nieuwsbrief ook aandacht voor de concrete resultaten van twee mooie ontwikkelingen in het gebied: de realisatie van Het Hof van Cartesius (investeer mee!) en het wandelpad: we weten hoe het eruit komt te zien! 

Groet!
Merel & Lara
Vriendinnen van Cartesius

SCHOON, HEEL EN VEILIG


...ook tijdens de feestdagen! Want tijdens de feestdagen versiert iedereen graag zijn bedrijf. Hier zijn echter wel regels aan verbonden. Je moet er toch niet aan denken dat je bedrijf in brand vliegt door de kerstslingers. Wil je weten waar versiering in je bedrijf aan moet voldoen? Kijk dan op de website van de brandweer voor tips en keurmerken.

...Ook in 2017! Het bedrijventerrein Cartesiusweg heeft op dit moment het keurmerk Veilig Ondernemen en dat willen we graag zo houden. Maar daar is ook jouw hulp bij nodig! Een hoge respons op de enquete is namelijk nodig om mee te kunnen bepalen welke maatregelen er de komende drie jaar genomen worden om het terrein verder te verbeteren.

Het invullen van de enquête vergt slechts enkele minuten. De gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld, alleen totaalcijfers worden weergegeven. De vragenlijst kan ook op papier toegezonden worden. Neem hiervoor contact op per mail of telefoon 06-28310511 met Fadua Azrar, Projectleider Bedrijvigheid en Veiligheid van Gemeente Utrecht.

Robert de Koning, procesbegeleider MKB Nederland, is telefonisch bereikbaar op nummer 06-11351701, of per mail voor vragen over de enquête en het traject. 

UPDATE

Achter de schermen is de laatste maanden hard gewerkt aan de realisatie van het Werkspoorpad. De klankbordgroep, de gemeente, architecten Gerwin de Vries en Charlotte Ernst kunnen nu met trots een ontwerpvoorstel laten zien!

Het ontwerp voldoet aan verschillende wensen: meer groen, geschikt om te joggen, goed verlicht, en een laag onderhoudsniveau. Het komt er als volgt uit te zien: 

De ondergrond van het pad is een stabilizer die lijkt op de verharding langs de singel in park Lepelenburg. Het is een antraciet kleurige ondergrond die er mooi uit ziet en waar geen blubberige plassen in ontstaan. Het is een robuust materiaal dat er ook over een paar jaar nog steeds goed uit zal zien
De breedte van het pad wisselt van 1,80 meter tot 1,30 meter. Langs de zijkanten van het pad komt een lichtgrijze betonnen rand van 40cm breed. In de rand komen teksten en afstandsindicaties voor wandelaars en hardlopers. Langs het pad komen siergrassen verschillende vaste planten en de bestaande bomen blijven staan, je loopt dus altijd door het groen. 

Na zonsondergang wordt het pad verlicht met bestaande masten waarvan de armaturen worden vervangen door duurzame LED lampen. Als je onderweg even wil gaan zitten kan dat op een van de 5 pleintjes waar banken staan, gemaakt van oude spoorbielzen. 

Ook naar de veiligheid van het pad is gekeken. Knelpunten bij bijvoorbeeld KidZcity en de brandweer worden slimmer ingericht. Daarnaast wordt er zo goed mogelijk aangesloten op bestaande stoepen en oversteekplaatsen. Wanneer het pad over inritten gaat hebben voetgangers voorrang. 

Een andere veiligheidsmaatregel is het versmallen van de rijweg. Parkeren gebeurt straks dwars op de straat in plaats van langs de straat. Zo komen er niet alleen meer parkeerplaatsen bij, maar een smallere weg zorgt ook voor langzamer verkeer.  

           
Het verbeteren van de informele routes / olifantenpaadjes, wordt door Gerwin en Charlotte opgepakt met de Bedrijvenkring Cartesiusweg en budget uit het Ondernemersfonds. Hiervoor is een plan ingediend bij het OfU, waarover op maandag 19 december aanstaande wordt gestemd.

AGENDA

14 december - TAAI Marktmacht - 't Huis Utrecht

Gesprek over de macht van de (vastgoed) markt in Utrecht en omgeving. Utrecht ontwikkelt zich razendsnel. Industrieterreinen worden woonwijken, loodsen worden huizen en (creatieve) ondernemers moeten dringen om de schaarse lege plekken. De stad wordt voller: tot 2040 moeten er zo’n 65.000 inwoners bijkomen. Wie stuurt die ontwikkelingen eigenlijk? De politiek? Projectontwikkelaars? Zit er überhaupt wel iemand aan het stuur? Kunnen we de explosieve groei wel bijhouden? En wat wordt er opgeofferd aan die groeidrift? Het Werkspoorkwartier is een van de gebieden waar vanavond over gesproken zal worden. Gabrielle Muris van de Werkspoorkathedraal, Charlotte Ernst van 't Hof van Cartesius en Lara Simons van de Vriendinnen van Cartesius nemen deel aan het gesprek. 

19 december - stemming besteding OfU budget - Vlampijpstraat 79

Ondernemers en vastgoedeigenaren uit het Werkspoorkwartier, Demka en Cartesiusdriehoek, kunnen op maandagavond 19 december stemmen over de besteding van het geld uit het Ondernemersfonds. Alle OZB betalers zijn vanaf 18 uur van harte welkom voor een hapje en een drankje bij KidZcity. Aansluitend vindt de stemming plaats en de ALV van de Bedrijvenkring Cartesiusweg.

4 & 5 januari - KinderKunstDagen - Vlampijpateliers

Speciale KinderKunstDagen nu ook in de kerstvakantie! Op woensdag 4 en donderdag 5 januari, met als thema 'LICHT!' Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De inspiratie komt van bekende en minder bekende kunstenaars waarna kinderen hun eigen ideeën kunnen uitwerken. Meedoen kost 47,50 euro per dag. Lunch en materiaalkosten zijn inbegrepen. Aanmelden kan via de website.

15 januari - startsein voor de bouw Hof van Cartesius - Vlampijpzone

Op 15 januari wordt het officiële startsein gegeven voor de bouw van 't Hof van Cartesius. Alle samenwerkende partijen en de nieuwe huurders zijn aanwezig. Iedereen is welkom om aan te haken, kennis te maken en te genieten van een Glühwein in winterse sferen. Programma van 15.00 tot 17.00 uur. Aanmelden mag maar hoeft niet. 

Wil jij bijdragen aan de realisatie van het Hof? Doe dan mee aan de crowdfunding

18 januari - innovatie bijeenkomst - Keulsekade 181

Eneco levert al sinds 1923 warmte aan de stad Utrecht en haar bedrijven en inwoners, maar maakt ook een ontwikkeling door. Ze investeren in meer duurzame energie voor en door de stad en maken ruimte voor innovatie. Op woensdag 18 januari nodigen zij ondernemers uit het Werkspoorkwartier uit om samen te kijken naar de historie en toekomst van Eneco in Utrecht. Er is een rondleiding door de Merwedecentrale, de nieuwste ontwikkelingen zoals de Energy Campus en duurzame opwek in de stad worden gepresenteerd èn er is ruimte om elkaars wensen en verwachtingen uit te wisselen. Aanmelden kan via de mail

30 januari - lustrum Ondernemersfonds - TivoliVredenburg

Op 30 januari 2017 viert het Ondernemersfonds Utrecht zijn eerste lustrum: vijf jaar nieuwe initiatieven, onverwachte samenwerkingen en mooie projecten. Alle deelnemende ondernemers zijn van harte uitgenodigd deze feestelijke bijeenkomst mee te maken. Het programma start om 15.30 uur in TivoliVredenburg (Cloud Nine). Verwacht sprekers van zowel Utrechtse als nationale faam, inspiratie, interactiviteit en de kans om te netwerken. Aansluitend op het plenaire programma is er een aangeklede borrel. Aanmelden kan via de mail. Meer info is te vinden op de website van het Ondernemersfonds

UPDATE

I.v.m. de spooruitbreiding over de Cartesiusweg wordt verkeershinder verwacht.

Eind november 2016 is BAM in opdracht van ProRail gestart met de bouw van het nieuwe spoorviaduct over de Thomas à Kempisweg. Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren worden de Cartesiusweg en de Thomas à Kempisweg versmald. Het Thomas à Kempisplantsoen wordt afgesloten, maar blijft wel bereikbaar voor bewoners en hulpdiensten. Automobilisten moeten daarom rekening houden met extra reistijd. Volgens de planning duurt dit van eind november 2016 tot juni 2017.

Op maandagavond 19 december geeft Micha Beto van BAM, tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Bedrijvenkring Cartesiusweg, een update over de werkzaamheden en hinder.
Voor vragen over de werkzaamheden is Micha Beto ook per mail te bereiken.

INTERVIEW


Bianca Ernst zit in het organiserend team van het Hof van Cartesius. Samen met Simone Tenda en Charlotte Ernst werkte zij afgelopen jaren aan de realisatie van een groene werkplek waar creatieve, duurzame ondernemers zelf hun eigen werkruimte afbouwen rondom een openbare binnentuin. Na jaren voorbereiden gaat de bouw begin volgend jaar eindelijk van start.  

Het Hof bestrijkt 5500m2, van Station Zuilen tot aan de parkeerplaats tegenover KidZcity. "In de eerste fase wordt gestart met 25 ondernemers. Zij bouwen zelf hun eigen werkruimte af van hergebruikt materiaal en maken zoveel als mogelijk gebruik maken van duurzame technologieën en bouwtechnieken", licht Bianca toe. "Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en groene daken." Werkplekken variëren van 30m2 tot 120m2 per werkplek. Uiteindelijk is er in Het Hof plek voor 100 creatieve ondernemers. 

Er zijn ook gedeelde publieke faciliteiten. Bewoners, ondernemers en gebruikers van het gebied kunnen door de openbare binnentuinen lopen en gebruik maken van horeca, het ontmoetingspaviljoen, vergader/inspiratieruimte en de makerspace. "Het idee is dat de hofjes juist worden gebruikt door alle gebruikers van het gebied. De openbare tuin wordt ingericht als een soort parkje. Zo willen we ontmoeting stimuleren.".
De financiering voor de grond en bouw van de werkplekken is rond. Maar voor de inrichting van de circulaire proeftuin, de energiekamer en de openbare tuin is nog minstens €25.000 nodig. Mee investeren in het hof kan via deze website. Daar kun je o.a. een eigen moestuinbak aanschaffen die in een van de hofjes komt te staan. "Het Hof is een coöperatie, dat wil zeggen dat de leden zelf meebouwen aan de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier. Utrecht mist zo’n plek waar bewoners en ondernemers zelf aan de slag kunnen. Iedereen kan een maatschappelijk aandeel kopen in Het Hof en daarin meebeslissen over de invulling en toekomst".  

"We zijn super blij met de partners waarmee we samenwerken: Bob Scherrenberg (Overvecht Vastgoed), de Provincie Utrecht, de Hogeschool Utrecht, HKU en Utrecht Sustainability Instituut maken de start van Het Hof mogelijk". 

Voor het vestigen in Het Hof bestaat inmiddels een wachtlijst. Bianca: "Er is nog wel plek voor de eerste fase maar het gaat ook om de juiste mix van ondernemers bij elkaar. Om kruisbestuiving en creativiteit te krijgen moet die mix kloppen. De ondernemers die zich in de eerste fase gaan vestigen zijn o.a. het Uitvindersgilde, Leonie en Lois, Oproer brouwerij en horeca, Meubelowski, Bixbiebamboe, Studio Dombo en De Moestuinjuf. Heb je het idee dat jij er bij hoort, meld je dan aan!". 

RAAD DE PLAAT

raaddeplaat

Misschien ziet deze plek er over een jaar wel heel anders uit! Weet jij wat en waar dit is? Stuur het juiste antwoord voor 15 januari naar ons en win een lunch aan een picknicktafel in het gebied.

ZOEK EN VIND

Ben je op zoek naar materialen, heb je ruimte in de aanbieding of wil je iets leren van een andere ondernemer in het gebied? Plaats dan hier je verzoek. Stuur je kopij voor de volgende nieuwsbrief voor 15 januari naar de Vriendinnen van Cartesius.

Aangeboden: gratis werkplek voor energie start-ups

Eneco Centrale Merwedekanaal is een prachtig pand met een indrukwekkende historie. Diverse ruimtes staan momenteel leeg en zijn gratis beschikbaar voor startups die zich bezig houden met duurzame energie. Je hebt de beschikking over vergaderruimtes, een kantine, douche- en kleedruimtes, parkeerplaats, ontvangstruimte, wifi/elektriciteit etc. Kortom je bent van alle gemakken voorzien!

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Neem contact op met Ewoud

 

Wil je deze nieuwsbrief uitprinten? Ga dan naar www.vriendinnenvancartesius.nl en download de nieuwsbrief in de rechter kolom.
 

Deze nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door:
Bedrijvenkring Cartesiusweg en Gemeente Utrecht
Copyright © 2016 Vriendinnen van Cartesius, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp