Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief #6 september 2015

Beste vrienden van Werkspoorkwartier,

Goed nieuws! De naamswijziging van het bedrijventerrein naar Werkspoorkwartier is officieel goedgekeurd door de gemeente. En bovendien is er een logo gekozen voor het terrein. Natuurlijk mag de hele stad dat weten. Hoe gaan we nu verder? Daar gaan de ondernemers samen over. Lees er alles over in deze nieuwsbrief.

Het bedrijventerrein heeft een rijke historie: niet alleen de geschiedenis van het Werkspoor spreekt tot de verbeelding, maar je ziet het ook terug in de vele familiebedrijven op het terrein. Steenhouwerij Jongerius, Schadeherstelbedrijf Posthouwer, Jansen Installatietechniek, Machinefabriek Hamminga: allemaal bedrijven waar het stokje al twee of meerdere generaties wordt doorgegeven. Dit is positief voor de continuïteit op het bedrijventerrein: uit onderzoek blijkt dat bedrijven komen en gaan, maar het familiebedrijf blijft bestaan! In deze nieuwsbrief vertelt Jorrik Hamminga over zijn familiebedrijf dat in 2004 zijn 100 jarig jubileum vierde!

De Raad de Plaat van nieuwsbrief #5 bleek een moeilijke te zijn. Er was slechts één juiste inzending: Arne Jongerius van Steenhouwerij Jongerius zag goed dat dit de diamantzaag in het blok Belgische hardsteen bij hem in de tuin is! Hij wordt uitgenodigd voor een heerlijke lunch op locatie. Wil jij dat ook? Raad dan de Plaat van deze maand!

Heb je iets voor de agenda van de volgende nieuwsbrief, wil je een oproep doen of geïnterviewd worden als ondernemer in Werkspoorkwartier? Stuur dan voor 15 oktober 2015 een bericht aan vriendinnenvancartesius@gmail.com.

Wij kijken er naar uit om samen de volgende stappen te zetten voor een ondernemend en bruisend Werkspoorkwartier!

Hartelijke groet,
Marleen & Merel
Vriendinnen van Cartesius

INTERVIEW

Het familiebedrijf Hamminga bestaat al sinds 1904. Sinds 2002 staat Jorik Hamminga aan het roer. Hij is de 4de generatie die de machinefabriek runt. De machinefabriek maakt machines en componenten daarvan. Zowel verspaning zoals draaien en frezen, als constructie, zoals lassen, knippen en zetten. Het bedrijf was lange tijd gevestigd aan de Otterstraat, begin vorige eeuw nog tussen de fruitbomen, maar eind jaren '80  binnenstad van Utrecht. Daarom verhuisde de machinefabriek in 1989 als een van de eerste bedrijven naar het Cartesiusgebied.

Wat doen jullie precies?

"We hebben vooral industriële klanten, met name uit Nederland. Voor onze klanten maken wij machines en machineonderdelen, voornamelijk met metaal en kunststoffen. Onze klanten komen bij ons met concepten tot uitgewerkte tekeningen. En soms bedenken wij ook zelf machines. Onze werknemers zijn echte vakmensen. Een werknemer krijgt een tekening en bedenkt vervolgens welke gereedschappen nodig zijn, welke materialen, welke bewerkingsvolgorde en programmeert de machine. "

Welke tip uit jouw bedrijf zou jij andere ondernemers mee willen geven?

"Kies waar je voor staat als onderneming en maak dat waar."

Hoe ervaar jij bedrijventerrein Werkspoorkwartier?

"Ik ervaar het als een prettig bedrijventerrein, ruim opgezet en behoorlijk opgeknapt de laatste jaren. Er is meer levendigheid op straat en je ziet een andere mix aan mensen. Dat is een goede zaak maar het moet wel een industriegebied blijven. Horeca in het gebied lijkt me prima maar wonen zou echt niet passen. Dan worden de tegenstellingen in het gebied te groot en zullen er geen nieuwe ondernemers vestigen."

Hoe zie jij de toekomst?

“Nu is het zaak dat de opleving van het terrein wordt doorgezet. Ik zie een mooie kans voor ons bedrijventerrein om een plek te worden waar bedenken en maken samenkomen.”

AGENDA

6-18 sep, Living Archive Exhibition, Tractieweg 41

Een originele Aldo van Eyck IGLO kreeg nieuw onderdak, reisde door heel Nederland en staat nu in de Werkspoorkathedraal. Deze eerste presentatie van Unmaking the Netherlands bestaat uit straatverhalen uit het Werkspoorkwartier, speelse interventies, eetbare planten, mossen, foto's en video's en een manifest. Gratis entree. Meer informatie is te vinden op facebook.

3-4 oktober, Open ateliers Vlampijpateliers, Vlampijpstraat 50

De Vlampijpateliers openen de deuren voor het publiek. Er werken meer dan 70 kunstenaars en ontwerpers, en is daarmee één van de grootste culturele broedplaatsen van Utrecht. Zowel gevestigde kunstenaars als recent afgestudeerde kunstenaars van de HKU hebben hier hun atelier. Kom dwalen door het bijzondere pand en ontdek in ieder atelier een andere wereld. Maak kennis met de makers en bekijk en/of koop kunst in het atelier. Tijdens dit weekend kun je tevens inschrijven voor cursussen en workshops.
Meer informatie: www.vlampijpateliers.nl

19-23 oktober, KinderKunstDagen, Vlampijpstraat 50

Kinderen van 6 t/m 12 jaar zijn welkom om kunst te komen maken tijdens de Vlampijpateliers KinderKunstDagen. Met bekende en minder bekende kunstenaars als voorbeeld leer je hoe een kunstwerk tot stand komt, en maak je eigen kunstwerken onder begeleiding van professionele kunstenaars. Aan het einde van de week wordt er een echt museum gemaakt!
Meer informatie: www.vlampijpateliers.nl

Eind november, stemming over ingediende plannen Ondernemersfonds

Aansluitend aan de Algemene Leden Vergadering van de Bedrijven Kring Cartesiusweg worden de initiatieven gepresenteerd die budget aanvragen uit het Ondernemersfonds. Aan het eind van de presentaties wordt ter plekke gestemd over het wel of niet gunnen van het aangevraagde budget. Bijeenkomst in de avond. Locatie en datum volgen nog. Initiatieven kunnen worden ingediend tot 25 oktober 2015. Meer informatie kun je per mail opvragen bij het secretariaat van de BKC.

UPDATE


Wij zijn Werkspoorkwartier!

Hoe ging het verder na 29 juni? Die avond koos een overweldigende meerderheid (87%) van de ondernemers voor een naamsverandering van het bedrijventerrein: Werkspoorkwartier moest het worden. 

Het is officieel. Kort na 29 juni is het verzoek aan de Straatnamencommissie van de gemeente Utrecht, die o.a. op basis van draagvlak een besluit neemt over de naamswijziging.Vanwege het draagvlak bij ondernemers, de geschiedenis van het terrein en het feit dat het gebied al Werkspoorkwartier wordt genoemd op diverse plekken is de gemeente akkoord! 

Dat betekent dat Cartesius vanaf nu bestaat uit 3 gebieden rondom de Cartesiusweg: DEMKA-terrein (het hoekje bij de Demkabrug), de Cartesiusdriehoek (de driehoek aan kant van NUtrecht) en het Werkspoorkwartier (tussen het spoor naar Amsterdam en de industriehaven). Kijk voor een beter beeld hier.
De Bedrijvenkring Cartesius en de Vriendinnen van Cartesius werken voor alle drie deze gebieden en zullen de overkoepelende naam Cartesius blijven hanteren. 

Heb je ideeën of plannen voor het verder op de kaart zetten van het Werkspoorkwartier? Deel ze met ons, dan verbinden wij jullie graag. 

SCHOON, HEEL EN VEILIG

 

41% MKB heeft last van ongewenste bezoekers

Zo'n 41 procent van de mkb'ers heeft last van ongewenste bezoekers in en om het pand. Hierbij gaat het vooral om insluipers en inbrekers. Dit blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas.

Ondernemers op industrie-, bedrijventerreinen en in woonwijken hebben het meest last van ongewenste bezoekers in en om hun pand. Vaak gaat het hier om inbrekers en insluipers. Daarna volgen hangjongeren (twaalf procent) en zwervers of junks (negen procent). Inbrekers zorgen met name voor overlast op bedrijventerreinen, gevolgd door woonwijken.

Bezoekersregistratie ontbreekt bij ruim twee derde bedrijven. Aan 455 mkb’ers werd onder meer gevraagd hoe zij omgaan met hun bezoekers. 21 procent waakt goed over wie er binnenkomt en vertrekt. Vijf procent doet dit alleen bij speciale gelegenheden, 66 procent doet dit helemaal niet.
 
De bedrijven die te kampen hebben met het ongewenste bezoek maken vaker incidenten als intimidatie, agressie en bedreiging mee. Bert den Hartog van Securitas: "Wanneer je een klein bedrijf hebt met een overzichtelijk pand, is professionele bezoekersregistratie misschien niet iets waaraan je snel denkt. Toch kunnen ongenode gasten vervelende incidenten veroorzaken, zoals diefstal. Bezoekersregistratie is uiteraard niet de enige methode om incidenten te voorkomen, maar het werkt drempelverhogend als ongewenste bezoekers zich moeten aanmelden bij binnenkomst."

Meer informatie is te vinden op de website van het Centrum voor Criminialiteitspreventie en Veiligheid

RAAD DE PLAAT

Weet jij wat en waar dit is? Stuur ons het juiste antwoord voor 15 oktober naar en win een lunch aan een picknicktafel in het gebied.

ZOEK EN VIND

Ben je op zoek naar materialen, heb je ruimte in de aanbieding of wil je iets leren van een andere ondernemer in het gebied? Plaats dan hier je verzoek. Stuur je kopij voor de volgende nieuwsbrief voor 15 oktober naar vriendinnenvancartesius@gmail.com.

Gezocht: ondernemer voor KVO team

Het bedrijventerrein kent een werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen en deze zoekt versterking. De werkgroep komt vier keer per jaar bijeen en houdt twee keer per jaar een schouw op het terrein. Gezamenlijk wordt er gekeken hoe het terrein beter Schoon, Heel en Veilig gehouden kan worden. Wil jij een bijdrage leveren? 

Neem contact op met de Bedrijven Kring Cartesiusweg

 

Wilt u deze nieuwsbrief uitprinten? Ga dan naar www.vriendinnenvancartesius.nl en klik op de downloadlink in de rechter kolom.
 

Deze nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, Bedrijvenkring Cartesius
Copyright © 2015 Vriendinnen van Cartesius, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp