Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief // 8 maart 2016

Beste vrienden van het Werkspoor,


De lente komt er aan en dat is te merken in het Werkspoorkwartier. De eerste bloemen als resultaat van het groenproject van Lint landscape architecture en Charlotte Ernst (stedelijke strategie) komen tot bloei langs de Nijverheidsweg, de gesprekken over de langzaamverkeersroutes krijgen steeds meer vorm en verschillende partijen waaronder ook de bewoners vinden elkaar om gezamenlijk de schouders onder het Werkspoorkwartier te zetten. En ook aan de overkant in de Cartesiusdriehoek worden plannen gemaakt voor transformatie, hierover de volgende keer meer. In deze nieuwsbrief lees je welke activiteiten en plannen van start gaan in het Werkspoorkwartier. 

Naast de activiteiten die nu gaande zijn zien we ook de wens om elkaar buiten de geijkte momenten vaker op te zoeken. We interviewden P-ter van der Zalm van de Staalhouwerij. Hij zou het bijvoorbeeld leuk vinden als er meer klussen binnen het bedrijventerrein vergeven zouden worden. Laat het interview een mooie aanleiding zijn om een keer bij P-ter langs te lopen en te kijken wat hij te bieden heeft!

In deze nieuwsbrief natuurlijk ook weer een nieuwe Raad de Plaat! Wist jij wat de Raad de Plaat van januari was? Het was het olifantenpaadje in de Vlampijpzone waar de langzaamverkeersroute moet gaan komen. De plaat is geraden door Friso Wiersum van Expodium. Hij wordt uitgenodigd voor een heerlijke lunch aan een picknicktafel in het gebied. Zodra het weer wat lekkerder wordt gaan we een datum prikken!

Heb je input voor de volgende nieuwsbrief die half april verschijnt? Stuur ons dan voor 11 april een bericht.

Ook de Vriendinnen hebben een nieuwtje: Na een jaar opereren op de achtergrond is Lara weer helemaal terug. Precies op tijd want Marleen staat op het punt een bijzondere wereldreis te starten onder de naam Circumbendibus. Lees er meer over op haar website

Hartelijke groet,
Merel & Lara
Vriendinnen van Cartesius

ENERGIE VAN DE ZON


Op 22 maart opent de landelijke SDE+ subsidieregeling. Heb je een pand met een grootverbruikersaansluiting (netaansluiting met een vermogen > 3x80 A) en interesse in verduurzaming van je bedrijfsvoering door het opwekken van schone stroom met zonnepanelen? Dan kan het doen van een aanvraag voor de landelijke subsidieregeling SDE+, zeer interessant zijn!

Gemeente Utrecht heeft afspraken gemaakt met Floris Bruning van Soft Energy om Utrechtse bedrijven en instellingen te ondersteunen bij het indienen van een aanvraag. De ondersteuning, tegen betaling van een kleine eigen bijdrage, bestaat uit een of meerdere van de volgende onderdelen: 

- quick scan, inclusief locatiebezoek (indien gewenst);
- korte rapportage van quick scan (indien gewenst);
- ondersteunen bij feitelijke aanvraag van de SDE+ subsidie voor zonnepanelen via het eLoket van RVO.

Voor deze ondersteuning, ongeacht het aantal onderdelen, geldt een vast bedrag van 220 euro excl. BTW, waarvan 50% door de gemeente wordt vergoed. Zelf betaal je dus een eigen bijdrage van 110 euro excl. BTW aan Soft Energy.

Bedrijven en instellingen met interesse in het indienen van een aanvraag voor SDE+ subsidie voor zonnepanelen kunnen direct contact opnemen met Floris Bruning van Soft Energy (bruning@softenergy.nl, 06 12361549). Voor overige vragen kun je contact opnemen met Esther de Graaff, projectleider Zonne-Energie, gemeente Utrecht. Via e.de.graaff@utrecht.nl of 030 - 28 60903 of hier verder lezen.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze ondersteuning zijn dat het een aanvraag voor SDE+ 2016 subsidie voor zonnepanelen betreft, het pand een grootverbruikersaansluiting heeft en is gevestigd in de gemeente Utrecht.

AGENDA

17 maart - Nightwalk Werkspoor - Station Zuilen naast de locomotief 
 

Elke derde donderdag van de maand onderzoekt Expodium, de staat van het Werkspoorkwartier in het donker. Ga je een keer mee? Wat herkennen we, wat is anders, hoe leert de nacht ons anders kijken naar wat we overdag normaal vinden? Uitkomsten en opbrengsten van de wandelingen komen terecht in het dossier op de website.
Klik op de facebookpagina voor meer informatie.
 

22 maart 19.30 uur - Lezing Melle Smets - Nijverheidsweg 16X

Kunstenaar Melle Smets neemt ons mee in de zoektocht naar een gezonde en prettige manier van samenleven in een steeds meer verstedelijkte omgeving. Hij vertelt o.a. over de Zero Footprint Campus; een kunstproject dat mensen verenigt, reuring veroorzaakt en tastbare prototypes en belevingen voortbrengt. De toegang is gratis maar met een maximale capaciteit van 25 personen. Aanmelden kan hier.

25 - 28 maart - SCHAFT Food Fair - Tractieweg 41

In het paasweekend staat de 100 jaar oude Werkspoorkathedraal in het teken van de allereerste indoor food fair van Utrecht: SCHAFT! De oude fabriek vormt een lang weekend een indoor food-walhalla, vol gezellige bars, vintage foodtrucks en nostalgische kermisattracties. De toegang is gratis en voor iedereen, jong of oud, die houdt van lekker eten, drinken en gezelligheid. Lees hier meer. 

5 april 16.00 uur - Werkspoor Kwartaal - Tractieweg 41

Tijdens deze vierjaarlijks bijeenkomst worden alle fysieke ingrepen in het Werkspoorkwartier besproken. Onderwerpen zijn o.a. de langzaamverkeerroute, het Werkspoorkwartier beeldmerk in de stoep en viaducten, de invulling van de groenstrook langs het spoor en de realisatie van een terras aan de werkspoorhaven. Naast wisselende sprekers is er altijd iemand van het BKC bestuur en de gemeente aanwezig. Toegang is vrij. Heb je vragen of ideeën voor een thema? Neem dan contact met ons op. 

7 april - Klankbordgroepoverleg - Cartesiusweg 11

Tijdens deze besloten bijeenkomst in Buurtcentrum Oase bespreekt de klankbordgroep de eerste ontwerpen voor de langzaamverkeerroute vanaf Station Zuilen. Uitkomsten uit dit overleg worden opgenomen in de eerstvolgende nieuwsbrief die half april verschijnt en op de website van de Vriendinnen van Cartesius

UPDATE


Werkspoorkwartier in verbinding

Verbeteren van de onderlingen communicatie staat al lang op de wensenlijst in het Werkspoorkwartier. Er zijn de afgelopen jaren verschillende initiatieven opgestart, zoals deze nieuwsbrief, die hieraan bijdragen. Inmiddels kunnen we stellen dat ondernemers, initiatiefnemers, gemeente, bewoners en onderwijs elkaar steeds beter weten te vinden. Deze nieuwe samenwerkingen willen we graag met jullie delen. 

Beeldmerk in de stoep
Juul Rameau, de bedenkster van het beeldmerk voor het Werkspoorkwartier, heeft de samenwerking gezocht met Stadswerken aan de Tractieweg. Zij gaan binnenkort beginnen met het leggen van stoeptegels in het hele gebied met daarop het logo dat ontworpen is door Juul Rameau en Creative Beards. Zo weet iedereen die het gebied binnenkomt meteen waar hij/zij is. 

Werkspoor Kwartaal
Tijdens een brainstorm met leden van de BKC, initiatiefnemers uit het gebied en de gemeente is besloten om een Werkspoor Kwartaal te starten. De vraag was hoe we elkaar op de hoogte blijven houden van alle fysieke veranderingen die gaande zijn. Een laagdrempelig platform ontbreekt hiervoor: de maandelijkse Cartesiustafels vinden niet meer plaats en de BKC vergaderingen zijn maar 2x per jaar. Het Werkspoor Kwartaal biedt hier uitkomst voor. Op dinsdag 5 april vindt het eerste Werkspoor Kwartaal plaats in de Werkspoorkathedraal. Wees welkom! 

Werkspoorpad
De gemeente realiseert een langzaamverkeerroute door het gebied in de vorm van een recreatief pad. Het doel van het Werkspoorpad is om het gebied aangenamer te maken voor wandelaars en belangrijke plekken in het gebied te verbinden. LINT landscape architecture en Charlotte Ernst (stedelijke strategie) ontwerpt het pad in samenspraak met de klankbordgroep. In de klankbordgroep zitten niet alleen ondernemers maar ook initiatiefnemers, bewoners en de politie. Middels deze nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte over de voortgang van het traject.   

Werkspoorkwartier sticker
Je hebt ze misschien al wel gezien in het Werkspoorkwartier of misschien prijkt hij al op je deur: de stickers met het beeldmerk! Ben jij Werkspoorkwartier en daar trots op? Dan kun je dat laten zien? Kunstenaar Juul Rameau heeft hiervoor een speciale raam- en deursticker ontworpen. Stuur een mail naar info@juulrameau.com met je adres dan komt de sticker naar je toe!

Bewoners
We zien ook dat de bewoners van de Cartesiusweg een actievere rol gaan spelen. Ze zijn begin van dit jaar een paar keer samen gekomen, eerst om kennis met elkaar te maken en een tweede keer om kennis te maken met de overburen in de Cartesius-driehoek. Een geslaagde ontmoeting bij de onlangs geopende bierbrouwerij en pub Oproep. Een kennismaking met ondernemers van het Werkspoorkwartier wordt binnenkort gepland.

Studenten
Hogeschool Utrecht gaat met studenten aan de slag in het Werkspoorkwartier met het thema circulaire economie. Zij hebben de samenwerking opgezocht met Eneco en 't Hof van Cartesius. Met beide samenwerkingspartners gaan studenten onderzoeken hoe materialen die normaal gesproken overbodig geraakt zijn ingepast kunnen worden in een circulair systeem. Lees hier meer. 

INTERVIEW

P-ter van der Zalm is een van die creatieven die onmisbaar zijn voor de transformatie van het Werkspoorkwartier. Misschien niet altijd even zichtbaar maar achter de schermen al flink wat jaren in de weer geweest om events en bijeenkomsten mogelijk te maken. Tijd om eens meer over hem en zijn bedrijf te horen! 

Wat doet jouw onderneming?

"De Staalhouwerij maakt toegepaste kunst met staal. Dat kan van alles zijn: hekwerken, kasten, barbecues, vuurkorven, bedden, festival entrees, tafels, etc. Het is altijd handwerk met een eigen persoonlijke stijl. Dat moet je smaak zijn en daar moet je geld voor over hebben. Ik doe weinig constructiewerk maar vooral vormgeving in metaal. Ik ben opgeleid als beeldhouwer aan de HKU en heb daarnaast veel bij decorbouwers gewerkt. Tot ik een tijdje in een smederij in Haarlem heb gewerkt. Toen is mijn liefde voor staal ontstaan. Inmiddels ben ik al zo’n 20 jaar zelfstandig ondernemer. Mijn klantenbestand bestaat o.a. uit festivalorganisatoren, theater, film, musea en particulieren." 

Hoe ben je op het Werkspoorkwartier terecht gekomen?
 

"In 2011 huurde theatergezelschap de Lunatics nog de loodsen aan de Nijverheidsweg 16. Ik kon daar met wat collega’s een stukje van hun ruimte inrichten als werkplaats. Met elkaar begonnen we LunaWorx bv. Toen de Lunatics geen subsidie meer kregen,  hebben we de huur van de loodsen overgenomen. Inmiddels zijn we een nieuwe stichting begonnen, 16X. We zijn eigenlijk een verzamelgebouw met allerhande niet-conceptuele creatievelingen. Ik vind het een fijn bedrijventerrein alleen hebben ik weinig contact met andere ondernemers. Als ik voor mijn projecten verf nodig heb, haal ik dat wel bij de Ridder en ook voor glas ga ik naar All inn glas. Ik heb tot op heden nog geen opdrachten vanuit het gebied gehad. Als bedrijven iets nodig hebben dan moet dat natuurlijk met zo min mogelijk uitgesproken eigen stijl en vaak zo goedkoop mogelijk. Dan ben je bij mij aan het verkeerde adres."


Hoe zie jij de toekomst van het Werkspoorkwartier?

"Het Werkspoorkwartier wordt een spannend gebied wat precies in het centrum van Utrecht ligt nu Leidsche Rijn er is. Het is nu een soort schiereiland. Het bedrijventerrein is geen bestemming. Mensen rijden er vooral met hun auto doorheen. Dat gaat hopelijk veranderen. Het werkspoorkwartier wordt al meer een bestemming. Ik vrees alleen dat wij hier niet zo lang meer zitten. Zodra de gemeente in de ontwikkelvisie schreef dat het bedrijventerrein een creatief werklandschap moet worden, wisten we dat de echte creatieven grotendeels weer zouden verdwijnen. Zo gaat dat vaak in een gebiedsontwikkeling.  Deels komt dat door de waardevermeerdering en dus de huurprijs en deels doordat alle open delen ingevuld worden. Creatieven gedijen juist bij ruimte met potentie waar niet alles is vastgelegd. Daarnaast is na de overname van ons terrein door een Amerikaans hedgefonds geen solide huurcontract meer te krijgen waar we op kunnen bouwen. Het is best lastig een goede plek voor ons te vinden. We hebben veel ruimte nodig en verzamelen altijd veel materialen. Geen rommel zoals sommigen denken, maar spullen waar wij iets van kunnen bouwen. We hopen dat we een plek kunnen vinden in het Werkspoorkwartier die aan onze specifieke wensen voldoet, want we willen hier wel graag blijven.  Ik vind het een mooi hoekje Utrecht met een rijke geschiedenis."

Welke tip uit jouw onderneming zou je aan andere ondernemers willen meegeven?

"Nee ik geloof niet dat ik een tip heb voor de andere ondernemers op ons terrein. Daarvoor wijkt mijn beroep te veel af van wat anderen doen."

RAAD DE PLAAT

Misschien ziet deze plek er over een jaar wel heel anders uit! Weet jij wat en waar dit is? Stuur het juiste antwoord voor 11 april naar vriendinnenvancartesius@gmail.com en win een lunch aan een picknicktafel in het gebied.

ZOEK EN VIND

Ben je op zoek naar materialen, heb je ruimte in de aanbieding of wil je iets leren van een andere ondernemer in het gebied? Plaats dan hier je verzoek. Stuur je kopij voor de volgende nieuwsbrief voor 11 april naar vriendinnenvancartesius@gmail.com.

Gezocht: bouwmaterialen voor 't Hof van Cartesius

Heb je restmaterialen die een tweede leven verdienen? 't Hof van Cartesius wil ze graag gebruiken! Ze hebben laatst een expeditie georganiseerd voor HU studenten Bouwkunde, Technische Bedrijskunde, Werktuigbouwkunde en Digitale Media. Deze studenten gebruiken het Hof van Cartesius als afstudeeronderzoek, en gaan onderzoeken welke materialen in Utrecht een nieuw leven kunnen krijgen in het Hof. 

Heb je materialen voor 't Hof? Neem dan contact op met Charlotte Ernst.

Gezocht: pallets voor het verplaatsen van kunstwerken

Voor het verplaatsen van werkstukken van een grote kunstinstallatie zoekt Juul Rameau 2 grote / lange pallets. Als iemand deze heeft liggen komt ze die graag (evt. tegen betaling als er statiegeld op zit) afhalen. Heb je zelf pallets liggen of weet je wie ze daarvoor moet benaderen?

Mail naar: info@juulrameau.com of bel 06 2933 1511. 

Gezocht: bestuursleden BKC

De Bedrijvenkring Cartesiusweg zoekt nieuwe bestuursleden. De BKC behartigt onder meer de belangen van de leden op het gebied van algemene veiligheid, onderhoud, bereikbaarheid en heeft daartoe regulier overleg met o.a. Gemeente Utrecht. Ook werkt de bedrijvenkring samen met stakeholders aan de herontwikkeling van het gebied. Ben jij ondernemer op Demka, Werkpoorkwartier of Cartesius-driehoek en wil je je graag inzetten voor een bedrijventerrein waar ondernemers sterk staan? Meld je dan aan bij het secretariaat van de BKC. 
 
Stuur een mail naar: info@bkcartesius.nl

Gezocht: locatie voor 5e picknicktafel

De Schaverij heeft vijf picknickbanken gemaakt om op verschillende locaties in het Werkspoorkwartier te plaatsen en daar ontmoeting mogelijk te maken. Vier van de banken hebben inmiddels een goede locatie gevonden op het bedrijventerrein. De vijfde bank zoekt nog een plek! Wil jij een bank adopteren en laten plaatsen op een openbaar toegankelijke plek bij je bedrijf?

Mail naar: info@schaverijutrecht.nl

 

Wil je deze nieuwsbrief uitprinten? Ga dan naar www.vriendinnenvancartesius.nl en klik op de downloadlink in de rechter bovenhoek.
 

Deze nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door:
Bedrijvenkring Cartesiusweg en Gemeente Utrecht
Copyright © 2016 Vriendinnen van Cartesius, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp