Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief #2 April 2015

Cartesius in beweging

Op bedrijventerrein Cartesius wordt niet stil gezeten! Niet alleen wordt er elke dag hard gewerkt, maar een rondje op de fiets door het gebied leerde ons dat er ook letterlijk veel in beweging is. Als je op de Vlampijpstraat loopt, dan zie je de boksers trainen bij Jimmy’s Boxing, daarnaast wordt er fanatiek gesquasht en gefitnesst bij Allinn Squash en Allinn Fitness of geklommen bij Klimmuur Utrecht. En langs de Nijverheidsweg blijkt een wel heel bijzondere sport te zitten: ken jij Bossaball al? Volleyballen op een springkussen! Even verder op de Tractieweg zit een Turks Cultureel Centrum, en ook daar worden verschillende sporten beoefend. En als je nét het hoekje omgaat op de Vlampijpstraat, dan kom je bij het Muai Thai boxing center van Clyde van Dams en daarnaast Crossfit U1, een sportconcept uit Amerika. Dat maakte ons nieuwsgierig en in deze nieuwsbrief lees je dan ook een interview met Paul Posthouwer, eigenaar van dit sportieve bedrijf. Waarom vestigde hij zich in Cartesius?
 
Maar ook op het gebied van stenen is er beweging: de Werkspoorkathedraal krijgt een tweede leven! In deze nieuwsbrief lees je meer over de plannen voor de nabije toekomst. In juni kan je er bijvoorbeeld naar de Werkspoor Koren Opera!
 
En wist jij wat de Raad de Plaat van de vorige keer was? Natuurlijk de muur bij KidZcity! De winnaars van een lunch aan een picknicktafel zijn Victor van Eekelen van WellDesign en Rolf van Hamersveld van…. KidZcity! Wil jij ook kans maken op zo’n lunch? Stuur ons dan snel je inzending voor de Raad de Plaat van deze maand!

En heb je input voor de volgende nieuwsbrief die half mei verschijnt? Stuur ons dan voor 1 mei een bericht.

Hartelijke groet,
Marleen & Merel Vriendinnen van Cartesius

SCHOON, HEEL EN VEILIG

 

Aangifte bij de politie, waarom zo belangrijk? 

"We horen ondernemers vaak zeggen dat ze geen tijd en energie meer steken in het doen van aangifte, omdat het 'toch niets oplevert'. Dat is bijzonder jammer", aldus Mark Marges van Politie Utrecht. Mark zit als wijkagent in de werkgroep KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) voor bedrijventerrein Cartesiusweg. 

De politie vraagt met klem om altijd aangifte te doen. Aangifte is de eerste stap. Alleen met een aangifte kan de politie een onderzoek starten naar de daders. Tevens kan deze aangifte dienen als bewijs voor de verzekering. Daarnaast kan een combinatie van meldingen op het bedrijventerrein, net die informatie verschaffen om daders te traceren of een volgende misdaad voor te zijn.

Politie inzet en beleidsprioriteiten worden vastgesteld op basis van aangiftecijfers. Als ondernemers geen aangifte doen, kan de indruk ontstaan dat een bedrijventerrein veilig is, terwijl het tegendeel het geval is.
Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie. 

Aangifte doen kan op drie manieren. Telefonisch door te bellen naar het nummer: 0900-8844. De aangifte wordt telefonisch of direct ter plaatse opgenomen. Digitaal op het internet via www.politie.nl/aangifte. Het invoeren van de gegevens duurt 15 a 20 minuten. Of door naar het bureau te komen. Dat kan op afspraak, dat voorkomt wachttijden. 
 

Knelpunten melden bij de gemeente

Uit de Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) enquete die vorig jaar is uitgezet onder de ondernemers van bedrijventerrein Cartesiusweg blijkt dat ondernemers knelpunten ervaren in de openbare ruimte.

Veel van deze knelpunten zijn niet gemeld bij de gemeente. Melden van een knelpunt of wens is voor de gemeente van groot belang voor de verbetering van het ondernemersklimaat. Wacht niet te lang met melden, doe het zo snel mogelijk. Dan kan, indien nodig, ook snel worden ingegrepen. Het gaat om zaken als overlast van jongeren of daklozen, verkeersoverlast, last van parkeren en evenementen maar ook over losliggende tegels, scheuren in het asfalt en zwerfvuil. 

Melden kan op de volgende manieren:
1. Via het online meldingsformulier: www.utrecht.nl/meldingen. Het voordeel van een online melding is dat de melding direct bij de juiste afdeling terecht komt en snel wordt verwerkt.
2. Via de telefoon, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur (op donderdag tot 20.00 uur) op 030 286 00 00.
3. Via het wijkbureau: west@utrecht.nl.
4. Via de BuitenBeter applicatie smartphone app: www.buitenbeter.nl. Dit is geen app van de gemeente, maar meldingen via de app komen wel per e-mail binnen bij het Klantencontactcentrum. 
 

AGENDA

17 april, Opening Unmaking the Netherlands, Tractieweg 41 
 

Expodium leeft zich uit dit jaar. In themapark ‘Cartesius’ testen zij nieuwe manieren om stedelijke ontwikkeling, placemaking en de rol van kunst in de publieke ruimte te analyseren. Stap in de attracties ‘Play’, ‘Urban Cannibalism’ of  ‘Walking culture’ en laat je door buitenlandse denkers, stedenbouwers, architecten en kunstenaars meenemen op een tocht door het stedelijk landschap van gisteren, vandaag en morgen.
 
Klik op www.expodium.nl voor meer informatie.
 

13 april, Cartesiustafel, Schaverijstraat 6

De Cartesiustafel is een open netwerkbijeenkomst van het Cartesius Museum over het Cartesiusgebied en vernieuwende samenwerking. Wil je meepraten of toehoren? Wees welkom! De eerst volgende bijeenkomst staat gepland op maandagvond 13 april om 18:00 uur bij de Schaverij

Zie voor meer informatie de website: 
www.cartesiusmuseum.org

20 juni, Werkspoor Koren Opera, Tractieweg 41

Neem zes Utrechtse koren, een erfgoed locatie, een bijna vergeten geschiedenis, en mix dat door elkaar. Zie daar de Werkspoor Koren Opera. Te zingen door Utrechtse koren en gezelschappen, uit te voeren in tableaux chantants, waarlangs de bezoeker zich kan bewegen. Er wordt meegezongen door de Steegzangers, Popkoren UCK, de Stem des Volks, BonTon theaterkoor, Nederlands Kamerkoor en de Hollandse Noot. Een samenwerking tussen Ruben van Gogh [tekst], Bob Zimmerman [muziek], Geert van Boxtel  [dramaturgie], Kim Vogels [productie] en Expodium [productie].

Meer infomatie is te vinden op facebook en praat mee op www.jijmaakthetmee.nl

VOORUITBLIK


Tractieweg 41 krijgt tweede leven

Het is je vast al opgevallen: op de Tractieweg 41 wordt verbouwd! Het oude Werkspoor-pand dat sinds enkele jaren is gedoopt tot Werkspoorkathedraal krijgt een tweede leven.

De fabriekshal die jaren leeg stond en vervolgens een tijdelijke invulling kreeg door met name culturele evenementen, is een jaar geleden verkocht aan de Overvechtse vastgoedondernemer Bob Scherrenberg. “De Werkspoorkathedraal moet dé plek worden om te werken, leren en ontspannen”, aldus Bob Scherrenberg.
 
Wat gaat er zoal gebeuren? Op de plek waar nu verbouwd wordt (kant Nijverheidsweg) komen stoere kantoorstudio’s voor de creatieve sector die zowel uitkijken op de fabriekshal als naar buiten. Het streven is om deze studio’s in juli 2015 op te leveren. 
 
Het uitgangspunt is dat de hal zoveel mogelijk zijn industriële karakter behoudt: “Dit is een prachtig decor voor de optredens, (culturele) evenementen, congressen en beurzen die hier plaats kunnen vinden”, aldus Bob Scherrenberg. Als alles volgens plan verloopt, is het toekomstige terras aan de Werkspoorhaven de plek voor een hapje en een drankje.


Tijdens de Koren Opera op 20 juni en de Cycle Camping Cartesius in de eerste week van juli, kun je al vast kijken wat er straks allemaal mogelijk is. 
 
Wil je meer lezen over de plannen? Lees dan het artikel op De Stad Utrecht of bekijk www.werkspoorkathedraal.nl

INTERVIEW

Tijdens onze tour langs sportieve bedrijvigheid op Carteius ontmoetten we ook ondernemer Paul Posthouwer. Hij werkte als personal trainer voordat hij een jaar geleden een eigen sportschool, Crossfit U1, opende op het Cartesiusgebied. Crossfit is een uit Amerika overgewaaide sport die valt onder de categorie fitness. De school biedt kleine groepslessen aan, die bestaan uit een intensieve training met bewegingen uit het turnen, gewichtheffen en cardio. Crossfit wordt al vijf jaar aangeboden in Nederland maar wordt steeds populairder. Wij interviewden Paul Posthouwer voor deze tweede nieuwsbrief.

Hoe zijn jullie op het Cartesiusgebied terecht gekomen?

We waren op zoek naar een industrieterrein dichtbij de stad. Voor sporters is bereikbaarheid een belangrijke factor. Als sportondernemer wil je dus een zo toegankelijke en goed bereikbare locatie als mogelijk. Cartesius voldoet aan deze wensen. Het is dichtbij de ring, er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen en er is een station. Bovendien laat het bestemmingsplan sportbedrijven toe. Dan is de keus makkelijk gemaakt!

Wat maakt Cartesius voor jou een bijzondere plek?

Cartesius is voor onze onderneming de perfecte locatie! Qua infrastructuur kan ik me niet meer wensen. Iedereen die Crossfit wil beoefenen, kan ons bereiken. 

Cartesius of Werkspoor?

Ik merk dat mijn klanten bekend zijn met de naam Cartesius. Als mensen ons niet weten te vinden en ik leg uit dat we in Cartesius bij Zuilen zitten, dan weet men het wel. Vindbaarheid is voor onze bedrijfsvoering natuurlijk handig. Dus ik zou zeggen: Cartesius.

RAAD DE PLAAT

Weet jij wat en waar dit is? Stuur het juiste antwoord voor 1 mei naar vriendinnenvancartesius@gmail.com en win een lunch voor twee aan een picknicktafel in het gebied.

ZOEK EN VIND

Ben je op zoek naar materialen, heb je ruimte in de aanbieding of wil je iets leren van een andere ondernemer in het gebied? Plaats dan hier je verzoek. Stuur je kopij voor de volgende nieuwsbrief voor 1 mei naar vriendinnenvancartesius@gmail.com.

Gezocht: 7.200 speciaal gebakken stenen

De Utrechtse Stichting voor Industrieel Erfgoed (USINE) wil via een unieke crowdfund actie de schoorsteen van Werkspoor herstellen. Voor het herstel heeft USINE al een bedrag weten te regelen, een ervaren schoorsteenbouwer uitgezocht en de eigenaar enthousiast gemaakt. Een bedrag van € 9.000,-, dat overeenkomt met de aankoop van 7.200 speciaal te bakken stenen, ontbreekt nog. Wil jij het herstel steunen door het doneren van een steenpakket?
 
Kijk op www.herstel-schoorsteen.nl hoe. 

Aangeboden: werkruimte voor creatieve bedrijven

Recht tegenover de Creatieve Hotspots, op de Nijverheidsweg 21, zijn kantoorruimtes beschikbaar vanaf 25m2. De ruimtes zijn van vele gemakken voorzien en er is een grote kleed- en doucheruimte aanwezig. Openbaar vervoer (bus en trein) op loopafstand. Meer info en bezichtigen? 

Bel of mail John Hamminga: 0610896027,
johnhamminga@hotmail.com

Gezocht: een goede plek voor 4e en 5e picknicktafel

Volgende week wordt de laatste hand gelegd aan de picknickbanken van de Schaverij. Er wordt een bank geplaatst op de stoep bij KidZcity, voor de deur bij de Vlampijpateliers en op de hoek bij IAB-opleidingen. Weet je nog een goede plek voor het plaatsen van de tafel? Geef het door!

Mail naar: info@schaverijutrecht.nl

 

Wil je deze nieuwsbrief uitprinten? Ga dan naar www.vriendinnenvancartesius.nl en klik op de downloadlink in de rechter bovenhoek.
 

Deze nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, Bedrijvenkring Cartesius
Copyright © 2015 Vriendinnen van Cartesius, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp