Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief // 25 augustus 2016

Beste vrienden van het Werkspoorkwartier,


De zomervakantie is alweer zo goed als voorbij, al lijkt het qua weer alsof de zomer pas net goed is begonnen. De tweede helft van het jaar zit goed vol met allerlei evenementen, we hebben maar liefst 8 agenda items voor komende twee maanden het Werkspoorkwartier! Dit gaat van kinderkunstdagen in de Vlampijpateliers, tot een excursie door de tunnel onder het Amsterdam-Rijnkanaal, naar de boekpresentatie over de gedroomde stad. Mooi divers! Heb je zelf iets wat we de volgende keer in de nieuwsbrief mee kunnen nemen: laat het ons weten!

Verder zijn we op bezoek geweest bij twee verschillende ondernemingen uit het gebied: Harry Velis van BZN Metaal en Ewoud von Dulmen Krumpelman van Eneco.
Harry heeft een lange geschiedenis met verschillende bedrijven in het gebied. Hij is goed bekend bij velen in het Werkspoorkwartier en zit nu naar alle tevredenheid met zijn bedrijf aan het einde van de Nijverheidsweg. 
Eneco zit nog maar kort in het gebied. Twee jaar geleden hebben ze de warmtecentrale aan de Keulsekade overgenomen van NUON en zijn sindsdien bezig met het maken van plannen voor het pand en het terrein eromheen. Ewoud beschreef voor ons de bijzondere geschiedenis van energieleveranciering in Utrecht en de plannen die Eneco heeft voor de toekomst. 

Verder vraagt de gemeente vast aandacht aan ondernemers en bewoners voor de Week van de Veiligheid. Voor we het weten is het dan toch echt herfst en dat zijn de meest beruchte dagen voor inbraken. Tijdens de Week van de Veiligheid worden handige tips en maatregelen gedeeld om inbraken te voorkomen. 

Op 13 september is het ook weer tijd voor een nieuwe Werkspoor Kwartaal. We hopen dat de opkomst dan net zo hoog is als voor de zomer! Het programma en de definitieve uitnodiging volgen volgende week, maar blokkeer de datum in je agenda!

Hartelijke groet,
Merel & Lara
Vriendinnen van Cartesius

SCHOON, HEEL EN VEILIG


Week 41 staat jaarlijks in het teken van de nationale Week van de Veiligheid.

Waarom? Het lijkt nu nog ver weg, maar de donkere maanden van oktober tot maart staan weer voor de deur. En in die maanden is er meer criminaliteit (diefstal, overvallen). Ondernemers kunnen veel ellende voorkomen en goed voorbereid de winter ingaan en preventieve maatregelen nemen. Gemeenten dragen hun steentje bij door in de Week van de Veiligheid uiteenlopende activiteiten voor hun burgers én ondernemers te organiseren. Nieuwsgierig? Twitter mee op @WvdVeiligheid en vind meer info op de website.

NIEUWE ENERGIE


Wist jij dat Utrecht als eerste stad in Nederland stadsverwarming had? 

En wist je dat er een tunnel ligt onder het Amsterdam-Rijnkanaal? Dat het pand van Eneco aan de Keulsekade van binnen erg indrukwekkend is? Dat Eneco de deuren wil opengooien voor geïnteresseerden, ondernemers en interactie met de omgeving? Nee? Lees dan het verhaal van Ewoud von Dulmen Krumpelman op de site van de Vriendinnen van Cartesius en kom meer te weten over dit pand en energie leveranciering in Utrecht. 

WELKOM IN WERKSPOORKWARTIER

Een oplettende twitteraar had het al gezien: de entree tussen Julianaparklaan en de Vlampijpzone heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Nu is het voor iedereen duidelijk dat ze het Werkspoorkwartier binnen komen! Deze entrees zijn een initiatief van Juul Rameau en Creative Beards die voor de uitvoering geld hebben ontvangen vanuit het Ondernemersfonds. Mooi dat het project nu gerealiseerd is! 

AGENDA

16 t/m 28 augustus - Holland Opera Don Giovanni - Tractieweg 41

Ook dit jaar is de Werkspoorkathedraal weer het toneel van een prachtige opera. Dit keer de klassieker Don Giovanni door Holland Opera. De opera is een echt spektakel, wil je nog gaan: wees er snel bij er zijn nog maar een paar kaartjes. 

Kijk hier voor meer informatie en het bestellen van kaarten. 

4 september - Culturele Zondagen - boottocht langs ENECO

Wist jij dat er onder het Amsterdam-Rijnkanaal een leidingentunnel van Eneco zit? Benieuwd hoe het er uit ziet? Vaar dan mee met de rondvaart van het Uitfeest en maak onder andere een spectaculaire wandeling door de tunnel. Meer info en tickets vind je hier.  

4 september - Boekpresentatie - Plompetorengracht 4

Expodium, een van de vroeg betrokken creatieve partijen in het gebied, heeft een boek geschreven over de fictieve ontwikkeling van de stad. Het Werkspoorkwartier vormde hierbij een belangrijke inspiratiebron. Op 4 september om 16.30 uur wordt het eindresultaat gepresenteerd in Das Kapitaal aan de Plompetorengracht. 

11 en 18 september - Atelierroute Utrecht 2016 -
Schaverijstraat 6, Vlampijpstraat 50 en Nijverheidsweg 16

Op zondag 11 en 18 september openen 200 Utrechtse kunstenaars hun atelier voor het publiek. Onder de titel DE GROTE UTRECHTSE KUNSTREIS zijn er verschillende routes. Route NOORD komt door het Werkspoorkwarier. Op ons bedrijventerrein zijn in totaal 32 kunstenaars te bezoeken. Dit is een unieke kans om het gebied en de kunstenaars beter te leren kennen. Bovendien zijn de makers zelf te ontmoeten. Er doen nationaal bekende kunstenaars mee, maar ook nieuw jong talent. Meer informatie is te vinden op de website

13 september - Werkspoor Kwartaal - Tractieweg 41

Eens per kwartaal worden alle fysieke ingrepen in het Werkspoorkwartier besproken. Naast wisselende sprekers is er altijd iemand van het BKC bestuur en de gemeente aanwezig. Aanvang 17 uur in de Werkspoorkathedraal. Toegang is vrij. Een verslag van eerdere Werkspoor Kwartaal bijeenkomsten zijn hier na te lezen. Heb je vragen of ideeën voor een thema? Neem dan contact met ons op. 

15 september - Nightwalk Werkspoorkwartier - naast de locomotief

Expodium hanteert het lopen als onderzoeksmethode van stadsverkenning. In hun thuishaven Werkspoorkwartier, een gebied in ontwikkeling, brengen zij dit instrument elke maand in de praktijk. Ervaar Werkspoor in een nachtelijke dwaling, iedere derde donderdag van de maand. Trefpunt bij de Locomotief naast station Zuilen. Meer informatie is te vinden op de facebookpagina

23 september - Openingshandeling cameratoezicht - Tractieweg 41

Op 23 september opent onze burgermeester van Zanen met een feestelijke openingshandeling het nieuwe camerasysteem van acht Utrechtse bedrijventerreinen. De Werkspoorkathedraal is uitgekozen als openingslocatie. De openingshandeling vindt plaats op vrijdag 23 september om 14.30 uur. Wil je bij deze opening aanwezig zijn? Meld je dan voor 1 september per mail aan bij Vereniging U-Safe. 

6 t/m 7 november - Bright Day - Tractieweg 41

Ervaar virtual reality in volle teugen. Doe mee aan drone racen. Duik in smart techology. Maak een 3D-selfie. Bewonder het nieuwste Dutch design. En sta versteld over de vele toepassingen van robots. Je maakt het allemaal mee op het techfest Bright Day in de Werkspoorkathedraal!

INTERVIEW

Harry Velis, wie kent hem niet? Altijd in voor een praatje en goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij andere ondernemers in het gebied. Hij loopt dan ook al een tijdje rond in het Werkspoorkwartier. Tijd om eens wat meer over hem te horen. 

Hoe ben je op het Werkspoorkwartier terecht gekomen?

"Vijfentwintig jaar geleden vestigde ik mijn eerste bedrijf VSU (Velis Scholten Utrecht) op het DEMKA terrein en sindsdien ben ik nooit meer echt weggegaan. VSU verhuisde naar De Wetering verhuisde en ik kocht de failliete boedel van Assegai. Daarmee startte ik het bedrijf Fast Fabrications op de Tractieweg 50. Dat heb ik drie jaar volgehouden, toen verkocht de gemeente het pand en sindsdien zit ik met mijn nieuwe bedrijf BZN Metaal op de Nijverheidsweg."


Ben je tevreden met het Werkspoorkwartier?

“Dit stukje van de Nijverheidsweg is behoorlijk opgeknapt. Ik ben ontzettend blij met deze plek. Het is een hoekje apart. Netjes en strak. Ik heb met iedereen contact en doe regelmatig klussen voor mijn buren. Die klusjes komen natuurlijk niet vanzelf. Ik ga regelmatig langs, kennismaken, beetje netwerken, weten wat je voor elkaar kan doen. Dat hoort er bij."

Wat merk jij van de transformatie van het gebied? 

“Ik weet dat er een boel gebeurt achter de schermen, maar als je er niet bovenop zit, krijg je er niet zo veel van mee. Het gaat zeker de goede kant op met het gebied. De komst van Bob (Werkspoorkathedraal) helpt daar bijvoorbeeld bij. Dan zie je echt iets veranderen en wordt er energie in het gebied gestoken."

Welke tip uit jouw onderneming zou je aan andere ondernemers willen meegeven?

“Altijd jezelf blijven. Jezelf niet groter of dikker voordoen dan je eigenlijk bent. En ga op zoek naar kansen. Als je gaat wachten tot het geluk naar je toekomt, dan kan je lang wachten.“

RAAD DE PLAAT

raaddeplaat

Misschien ziet deze plek er over een jaar wel heel anders uit! Weet jij wat en waar dit is? Stuur het juiste antwoord voor 4 oktober naar ons en win een lunch aan een picknicktafel in het gebied.

ZOEK EN VIND

Ben je op zoek naar materialen, heb je ruimte in de aanbieding of wil je iets leren van een andere ondernemer in het gebied? Plaats dan hier je verzoek. Stuur je kopij voor de volgende nieuwsbrief voor 4 oktober naar vriendinnenvancartesius@gmail.com.

Aangeboden: gratis werkplek voor energie start-ups

Eneco centrale Merwedekanaal is een prachtig pand met een indrukwekkende historie. Diverse ruimtes staan momenteel leeg en die willen ze graag gratis ter beschikking stellen aan startups die zich bezig houden met duurzame energie. Je hebt de beschikking over vergaderruimtes, een kantine, douche/omkleedruimtes, parkeerplaats, ontvangstruimte, uiteraard wifi/elektriciteit etc, kortom je bent van alle gemakken voorzien!

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Neem contact op met Ewoud

Gezocht: bouwmaterialen voor 't Hof van Cartesius

Heb je restmaterialen die een tweede leven verdienen? 't Hof van Cartesius wil ze graag gebruiken! Ze hebben laatst een expeditie georganiseerd voor HU studenten Bouwkunde, Technische Bedrijskunde, Werktuigbouwkunde en Digitale Media. Deze studenten gebruiken het Hof van Cartesius als afstudeeronderzoek, en gaan onderzoeken welke materialen in Utrecht een nieuw leven kunnen krijgen in het Hof. 

Heb je materialen voor 't Hof? Neem dan contact op met Charlotte Ernst.

 

Wil je deze nieuwsbrief uitprinten? Ga dan naar www.vriendinnenvancartesius.nl en download de nieuwsbrief in de rechter kolom.
 

Deze nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door:
Bedrijvenkring Cartesiusweg en Gemeente Utrecht
Copyright © 2016 Vriendinnen van Cartesius, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp