Copy


Bekijk de webversie

Het laatste nieuws en de leukste tips over
Natuur- en Duurzaamheidseducatie
in Flevoland

IVN Flevoland
Zomer 2021
In deze nieuwsbrief:
Agenda
 
22 mei Dag van de biodiversiteit

Bi-o-di-ver-si-teit, jammer dat ze daar zo'n moeilijk woord voor bedacht hebben, want het is één van de belangrijkste dingen die er is. Wat biodiversiteit is en waarom het zo belangrijk is kun je aan kinderen uitleggen door bijvoorbeeld de les uit de NDE-gids over biodiversiteit van JustDiggit te gebruiken. Of ga voor De Grote Plantenjacht van Eco-Schools.

 
Verhalenwedstrijd Nationaal Park Nieuw Land

 Op 24 mei vieren we de Dag van het Nationaal Park! Deze 22e editie draait om de volgende generatie – hoe ervaren zij de nationale parken? Om daar achter te komen organiseren we een ‘Tiny Tales’ verhalenwedstrijd voor leerlingen van groep 6 en 7. Door zelf een verhaal te schrijven gaan kinderen op avontuur met iconische Nederlandse dieren en vinden zo hun weg naar Nationaal Park Nieuw Land. Deelnemers maken kans op een schoolreisje naar de Natuurschool! Lees hier hoe je meedoet met jouw klas.
Schooldag van de duurzaamheid

"De aarde is ons lief" heet het lied dat stichting Schooldag van de duurzaamheid 22 april lanceerde op de Dag van de Aarde (Earth Day). Het lied vertelt in kindertaal wat de 17 SDGs zijn. Prinses Irene ondersteunt deze actie. De stichting nodigt heel Nederland uit het lied op 28 mei om 9.00 uur te zingen, musiceren of dansen als afsluiting van de Maand van de Aarde. En dit te delen op social media onder de hashtag #juniorglobalgoals. Doen jullie ook mee?
Nieuw: speurtocht in het Torenbosje

Halverwege tussen Dronten en Elburg vind je het Torenbosje. Sinds kort kun je daar een speurtocht lopen om het verhaal achter het 7-ha bosje te ontdekken. De 1,5 km lange speurtocht leert jong en oud over de natuur en de geschiedenis van het Torenbosje. En wie weet spot je tijdens deze speurtocht wel een van de vier reeën. Tijdens de route kom je langs elf genummerde paaltjes met vragen en opdrachten. Hier kun je de speurtocht downloaden.
Met de klas naar de sloot!
Beleef de IVN Slootjesdagen van 11 t/m 13 juni met de hele klas en ga aan de slag met één van de vijf Slootjes lessen. Het lespakket is speciaal ontwikkeld voor groep 6 t/m 8 en de lessen zijn in de klas én langs de waterkant te geven. Van waterdiertjes zoeken tot waterproefjes als échte slootjesonderzoeker: zelf ervaren en onderzoeken in dit pakket staan centraal. Lees meer of download het gratis lespakket.
Revolutie groene en gezonde schoolpleinen

Word jij ook vrolijk van groene pleinen voor basisscholen en BSO's? Sluit je aan bij de revolutie groene en gezonde schoolpleinen. Samen met (groot) ouders, buurtbewoners, hoveniers, gemeenten en mensen die werken op scholen en BSO's maken we een vuist om 100% van de Flevolandse basisscholen te vergroenen. Sluit jij ook aan? Lees hier verder en doe mee.
 
Buitenles op Flevolandse basisscholen

60 Flevolandse basisscholen deden op 13 april mee aan de Nationale Buitenlesdag. Dit blijft hopelijk niet bij een dag per jaar. Om het leerkrachten makkelijker te maken, is er een database met meer dan 100 uitgewerkte buitenlessen en thuisopdrachten. Deze zijn (voorlopig) vrij toegankelijk gemaakt. Ook blijven we ons hard maken voor meer aandacht voor buitenles en een groen gezond schoolplein. Op naar meer buitenlessen!
Tips voor natuurlessen in de klas, op het schoolplein of op locatie 


Thema Dag van de biodiversiteit:
Ga aan de slag met de You Tube natuurlessen met Iris Hesseling
Kies een les uit de NDE-gids zoals Biodiversiteit van JustDiggit
Ga voor De Grote Pantenjacht van Eco-Schools
Lees meer achtergrondinformatie over Biodiversiteit


Thema Slootjesdagen:
Download het lespakket Slootjesonderzoek 
Tel waterdiertjes met de klas (gr. 7 en 8)

Kies voor het thema “leven” bij Droppie Water 

Thema Moestuinieren:
Ga aan de slag met zes lessen van zaaien tot oogsten rondom de film De schooltuin
Download het gratis moestuinlespakket
Zijn jouw moestuinmaatjes klaar om te verpotten en te planten? Kijk hier hoe je dat doet.

Thema Buitenlesdag:
Ga verder met buiten les geven en kies een buitenles uit voor jouw groep.Kijk voor nog meer ideeën op de website van IVN Flevoland
IVN Flevoland
Botter 14  07
8232 JP Lelystad

flevoland@ivn.nl
www.ivn.nl/flevoland

 


© Copyright IVN 2021

Wil je deze nieuwsbrief ontvangen?
Meld je hier aan


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij de NDE gids in Flevoland
Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?:
Afmelden voor deze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

   
      
Copyright © 2021 IVN, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Met IVN Natuureducatie beleeft jong en oud hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is.
IVN inspireert scholen met tips, doe-ideeën en activiteiten om de natuur te beleven.

Activiteiten van IVN Natuureducatie in Flevoland worden mede mogelijk gemaakt
door subsidie van de provincie Flevoland.