Copy
Share
Forward
Salutare,
Anul se-ncheie în două zile și emailul ăsta e una din zecile de sarcini de care trebuie să mă achit înainte de a-l începe pe următorul. O să rămân cu restanțe, dar măcar v-am scris vouă și am făcut curat în casă. Pe scurt, o să vă zic câteva lucruri despre:
  • turele foto din 2015 la care vă mai puteți înscrie
  • provocări și probleme în primul an ca freelancer
  • ce-a însemnat înconjurul Islandei pe biciclete
  • imagini favorite din 2014
  • urările de rigoare
Turele foto din 2015 cu locuri disponibile
2015 se anunță încărcat cu ture foto și ateliere din partea multor fotografi. Printre ei se află și subsemnatul, iar la anul o să am câteva ieșiri interesante: Scoția, Norvegia (Romsdal și Lofoten), Elveția, Islanda și a noastră Românie.

Islanda - în perioada 17 - 24 oct. 2015 - e încă în lucru, dar câteva locuri sunt deja ocupate. Vizez într-o săptămână doar câteva zone din sud, care, deși fotografiate des, prezintă un potențial extraordinar pentru oricine-i dornic să învețe și să exploreze limitele fotografierii creative a naturii. Trecând peste asta, a fi pur și simplu acolo, față în față cu minuni ale lumii, e de-ajuns.

Elveția - din 27 septembrie până în 4 oct. 2015 - a fost experiență surprinzător de frumoasă pentru grupul de anul acesta. Iar la anul o organizez din nou și mai am 5 locuri libere pentru pasionații de înălțimi. E un preț mai mare decât în 2014, dar include mai multe mese, transportul pe munte și pe cel cu trenul.

Toate detaliile le puteți afla aici: http://www.dorinbofan.com/PhotoTours. 2015 o să însemne și o schimbare importantă pe piața turelor foto de la noi. O să aflați la momentul oportun despre ce-i vorba. Între timp, eu vă aștept cu drag și sunt gata să împărtășesc momente faine cu voi prin cotloanele fotogenice ale Europei.

Pentru cei care sunteți interesați să vă petreceți concediul în felul acesta, dar și pentru clienții fideli la instructorii din țară, o să vă răpesc câteva rânduri ca să vă spun despre cât de important este ca voi, în calitate de participanți la astfel de ieșiri, să aveți un simț al răspunderii la fel de ridicat ca al celui care organizează evenimentul. Așa încât, este important să citiți cu atenție descrierea excursiei (dacă ea există, în caz contrar trebuie deja să vă puneți un semn de întrebare). O lectură temeinică de 10 minute vă lămurește în general asupra majorității întrebărilor care apar și vă pregătește pentru toată experiența. Apoi, luați în serios sfaturile legate de îmbrăcăminte, încălțăminte și efort fizic. Fotografia înseamnă de multe ori să stai afară și să te deplasezi. În cazul celor pasionați de natură, deplasarea poate fi anevoioasă și pe o vreme rea. Ridicol de evident, așa-i? Exact de asta v-o spun. Și din când în când, tot ca dovadă de responsabilitate, puneți-vă următoarea întrebare: "Știe ăsta ce face sau doar lasă impresia?" Pentru asta, trebuie un pic de studiu, fiindcă diferența dintre un fotograf bun și unul mai puțin bun poate fi inexistentă pentru elevul care nu și-a învățat lecția. Valabil și pentru diferența dintre un fotograf bun și un instructor bun. Gândiți-vă. Vă spune toate astea unul care a primit în 2014 niște lecții importante în privința lucrului cu oamenii, fie ei participanți sau colaboratori. Și pe care nu vrea să le mai repete.
Dacă aveți un job bine plătit, păstrați-l
Că altfel riscați să ajungeți ca mine, adică mai mult pe drumuri și fără prea mulți bani în buzunar. Aș vrea să vă pot scrie chestii de-alea motivaționale despre ce fain e să-ți urmezi visele și că trebuie să crezi în tine, dar la câte bloguri sunt pe net cu vrăjelile astea, mai bine vă zic ce mi s-a întâmplat mie. În primul rând, m-am gândit de multe ori înainte să fac pasul (mi-e frică de schimbări). N-am avut nicio presiune reală asupra mea, așa că mi-a luat vreo 3 ani să iau decizia din momentul în care m-am gândit că s-ar putea să fac și altceva în afară de lucrul într-o multinațională. Care până la urmă nu-i rău deloc, fiindcă ai tot felul de beneficii, colegi de treabă și proiecte interesante. Și totuși am plecat.

M-am trezit cu tot timpul din lume și cu o grămadă de chestii de făcut. Astea-s două noțiuni care aparent se-mbină armonios dacă ai motivație să muncești fără să fii presat de timp sau de alții. Doar că-i cu dus-întors. Fiindcă munca de fotograf implică activități care au mai degrabă legătură cu managementul de proiect, turismul, jurnalismul, marketingul, contabilitatea și alte chestii destul de plictisitoare pentru unul căruia îi place să stea mai mult pe-afară. Știam că așa o să fie din experiența turelor foto organizate în anii când încă lucram (de parcă acum stau degeaba). Dar nimic nu te pregătește cu adevărat pentru întâlnirea cu visul frumos. Așa că, având timp la discreție, amânam
ce era mai puțin plăcut de făcut. Și constatam că treceau zile fără să fi dus la bun sfârșit nimic relevant. Sunteți cu toții în jocul ăsta perfid, hai că știu. E de-ajuns să arunc o privire pe facebook.

Pe de altă parte, simțul reponsabilității e un prieten care te-ajută când ți-e mai greu să ieși din moțăială (am început să dorm la amiază, fiindcă am citit pe net că-i sănătos și că alungă problemele). Eu nu pot să stau prea mult locului. Oricât timp aș pierde, la un moment dat simt nevoia să mă fac util lumii. Acum mai mult mie, că trebuie să trăiesc și n-am găsit încă sponsori pentru asta. Hărnicia e una din cele mai frumoase calități și vreau neapărat să mă caracterizeze și pe mine. Drumu-i lung și depinde de cât de bine ești în stare să-ți convingi psihicul. La mine funcționează mai multe metode. Una-i jocul imaginației. Mă proiectez în viitor coborând din mașina luată-n rate, la costum și cravată, luând liftul dintr-o clădire frumoasă de sticlă, așezându-mă cuminte la biroul meu și privind inert monitorul calculatorului (n-o luați în serios, că mai am nevoie de voi). După derularea filmului, mi se face frică și mă pun pe treabă. O alta-i gândul că s-ar putea să-i dezamăgesc pe oamenii care cred în mine. E și mai eficientă. Și-n cele din urmă îmi zic că totuși sunt printre puținii care au găsit ceva frumos de făcut și care au decis cândva la începuturi să fie cât se poate de buni la acel lucru (ăsta-i de fapt secretul unei vieți împlinite, fac un buton de donație imediat).

Una peste alta, e greu să fii pe cont pe propriu. Ai mulți demoni interiori de înfruntat, nesiguranța în propriile forțe fiind printre cei mai vicleni. Dac-ar fi să stau de vorbă cu mine din trecut, i-aș spune să-și bage mințile în cap și să-și țină locul de muncă așa cum i-a spus tata. Pe de altă parte, mama a crezut în el... Și după ce amândoi au văzut clipul din Islanda, au fost uimiți și ne-au felicitat. Atunci mi-am zis că totuși nu-i atât de rău.
Încă-i greu de crezut
A fost cel mai tare lucru care mi s-a întâmplat în 2014. Simplul gând la posibilitatea de a vedea Islanda pedalând mi se pare încă suprarealist. Dar adevăru-i că mi-am dorit să fac așa o trăsnaie de prea mult timp. Iar acum a fost ocazia perfectă. Nu, de fapt adevăru-i că am plecat împreună cu Aura ca s-o cunosc mai bine. Și deși am aflat multe despre ea, confirmări majoritatea, cu defectele mele cele mai mari am fost pus de fapt față în față. M-am întâlnit acolo cu toate păcatele, frustrările, nervii, îndoielile și prejudecățile adunate în 30 ani. Departe-i impresia c-am ieșit curat la sfârșit, dar am aflat că e loc de schimbări și îmbunătățiri acolo unde înainte nici nu mă gândeam c-ar putea fi. Și-n plus, așa ca bonus, am luat o pauză binemeritată după 7 ani de muncă.

Am învățat multe și poate cea mai importantă lecție a fost că o nebunie ca asta chiar e posibil de pus în practică. Nu știu, poate pare clișeic, dar mintea omului e capabilă de lucruri extraordinare. Și-acum, după Islanda, după ce-am reușit să facem rost de banii care să ne permită să plecăm, după toată planificarea, după toate momentele la limită prin care-am trecut, după toată neputința, după toată furtuna care ne-a răvășit, chiar cred asta (clișeic, clar).

Despre proiect puteți afla mai multe aici: 
http://www.dorinbofan.com/ProjectPI/On-the-road.
Și imaginile favorite din 2014
Cum timpul și delăsarea (nu trebuia să spun asta) nu mi-au permis să mai actualizez situl în ultima vreme cu imagini noi, vă arăt câteva din ele aici. De fapt am mai pus eu imagini, dar cred că am fost mai activ pe facebook, acest loc minunat în care te refugiezi ca să pierzi vremea. Ideea-i că a fost un an de care sunt mulțumit. Am învățat multe și mi-am pus creativitatea la treabă. Ca artist, cred că-i înțelept s-o apuci pe-o cale proprie, să bați tu urme. Deși e greu astăzi să fii artist printre atâția fotografi, cred că fiecare ar trebui să se provoace din când în când și să caute dincolo de ce-i popular, de editări în exces sau de stiluri care vând. A fi creativ e ceva la îndemâna oricui pentru simplul motiv că subiecte se găsesc oriunde-am privi, iar imaginea nu-i decât un dreptunghi în care trebuie să se regăsească o alăturare de elemente. Pe de altă parte, creativitatea nu-i decât la îndemâna celor mereu în căutare de înțelesuri ascunse în lucrurile pe care le îndrăgesc. Aproape poți s-o atingi și cu toate astea-ți scapă adesea printre degete.

Trebuie să mai fac o observație importantă, ca să nu mă înțelegeți greșit. Deși pare din imagini că mă plimb destul de des, majoritatea cadrelor au fost făcute la "locul de muncă", fie în cadrul turelor foto, fie în căutare de locuri pentru ture viitoare. V-aș putea arăta și-un extras de cont, dar n-ați avea ce să vedeți.
Ciucaș, ianuarie 2014
Insula Skye, Scoția, martie 2014
Buila Vânturarița, mai 2014
Insula Runde, Norvegia, iunie 2014
Vik, Islanda, septembrie 2014
Zermatt, Elveția, octombrie 2014
Pirinei, Spania, octombrie 2014
Stokksnes, Islanda, noiembrie 2014
Gata, aproape-am terminat
Ar mai fi multe de spus despre toate câte s-au întâmplat în 2014, dar cred că deja v-am plictisit. A fost un an cu suișuri și coborâșuri, totuși cel mai bun de până acum. În medie am urcat, lucru pe care l-am tot îndrugat și când pedalam în Islanda. E tot ce contează. Ce-o să fie în viitor, nimeni nu știe. Uneori poate-i mai bine să muncim în continuare și să lăsăm destinul să-și facă de cap. Așa încât nu pot decât să vă urez mult spor și sănătate. Și nu uitați să vă mai aventurați din când în când.

Oameni buni, aveți grijă de voi!
Copyright © 2014 Dorin Bofan | Stories of Nature
Aţi primit acest email în urma înscrierii la una din turele foto organizate de Dorin
dezabonare