Copy
Share
Forward to Friend

Ture foto în 2014

Salutare tuturor,

Acesta este primul newsletter pe care îl trimit și m-am gândit că un început bun ar fi ca el să fie văzut de cei care au fost până acum la turele foto pe care le-am organizat împreună cu prietenii mei și de cei care s-au arătat interesați, dar care dintr-un motiv sau altul, nu au mai putut participa. Trebuie însă să îmi cer scuze că v-am adăugat în listă fără aprobare, dar promit că n-o să vă scriu decât când am ceva interesant de spus și de arătat. Puteți oricând să vă dezabonați folosind butonul "dezabonare" de la sfârșitul acestui mesaj.

Cum viața te duce pe tot felul de poteci nebănuite, m-am trezit și eu într-o bună zi să organizez ture de fotografie. De parcă nu aveam altceva mai bun de făcut. :) Însă mi-am dat seama după un timp că atunci când faci ceva cu multă dragoste și sinceritate, pasiunea respectivă te alege cumva, tu neavând încotro. Așa că am continuat pentru că, pe lângă provocările unei imagini bune, au apărut provocările de a-i învăța pe oamenii din jur câte-un pic din cele ce le-am aflat eu însumi în drumul anevoios prin lumea fotografiei.

Imagine Ceahlău
Imagine Ciucaş
O metodă foarte bună de învăţare, cea mai bună de fapt, este practica pe teren. Fotografia de natură la asta se rezumă de fapt. Cu cât eşti în mijlocul ei mai des, cu atât ai mai multe şanse să realizezi imagini semnificative. Nu ţine nici de noroc, nici de teorie, nici de tehnică sau de editare. Ci doar de prezenţa noastră acolo. Fiecare călătoreşte în felul lui/ ei. Mie-mi place să merg şi singur, fiindcă mă pot concentra mai bine. Dar mi s-a întâmplat adesea să realizez imagini surprinzătoare, cum sunt cele de mai sus, mergând alături de oameni dragi, lucru pe care vi-l recomand cu căldură şi vouă. Trebuie doar să găsiţi puţină înţelegere din partea lor dacă aveţi de gând să petreceţi două ore în jurul unei floricele. :) Imaginile bune vin oricum şi oricând dacă suntem capabili să recunoaştem momentele sau alăturările mai aparte de elemente şi desigur, să le transpunem într-un cadru care să fie cât mai autentic faţă de experienţa pe care am trăit-o atunci.

Acesta e unul din punctele pe care le discutăm în cadrul turelor foto, care în 2014 vor fi mai interesante şi mai numeroase. Una din cele pe care eu le aştept cu nerăbdare - pe toate le aştepti de fapt cu nerăbdare când tu le organizezi :) - este cea din Norvegia. Vom vizita zona de vest a acestei ţări fascinante unde vom întâlni mai la tot pasul celebrele fiorduri, munţi şi insule. Câteva din obiective sunt Trollveggen - cea mai înaltă cădere liberă din Europa cu peste 1.000 m, fiordul Geiranger - inclus în UNESCO World Heritage şi Insula Runde - peste 500.000 de păsări, inclusiv pufini. Pe site, acum într-un format nou-nouţ la care am muncit până am avut impresia că sunt programator web şi nicidecum fotograf :), găsiţi toate detaliile. Daţi doar un click pe imaginea de mai jos.
Ture foto 2014
Va mai fi o tură foto la poalele Matterhornului, în Elveţia, pe care o s-o pregătesc în perioada imediat următoare, cele făcute până acum în România - Retezat cu Şerban Sîmbotelecan şi Ceahlău - dar şi altele despre care nu ştie încă nimeni. :) Vă spun doar că voi colabora cu bunii mei prieteni şi co-autori ai cărţii "De ce fotografia?", Cristina Ţintă şi Andrei Baciu, la un atelier extins ce va avea loc în apropiere de Braşov la începutul lunii mai. Iar Insulele Lofoten, tot din Norvegia, vor fi subiectul altei ture foto spre sfârşitul anului ce urmează. Le iau pe îndelete, dar promit să le public cât mai curând.

Acestea fiind spuse, vă las cu filmul făcut împreună cu Laurenţiu Pavel în călătoria pe tărâmurile nordice din septembrie. Numai bine şi mult spor în toate!
Copyright © 2013 Dorin Bofan | Stories of Nature