Copy
Dit is de nieuwsbrief van PRISMA Arbozorg.
De nieuwsbrief komt een aantal keer per jaar uit. We wensen u veel leesplezier.
PRISMA Arbozorg nieuwsbrief 02-2017
mei 2017 
                              
De zonnige dagen worden al frequenter en vandaag is al weer 'dag 136' van 2017.In de afgelopen maanden hebben wij weer aan vele projecten gewerkt met als doel om het werk én de werkplek van medewerkers veiliger en gezonder te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld bij Veilig Verkeer Nederland de RI&E uitgevoerd, zijn bij Rijk Zwaan in De Lier preventiemedewerkers in-company getraind en gaat Stadsschouwburg Utrecht gaat werken met onze digitale RI&E / Arbo Management Systeem (AMS).
Binnenkort bestaat PRISMA Arbozorg 12 ½ jaar en dat vieren we o.a. door het organiseren van onze Preventiemedewerker UPDATE dag in juni. En per 1 mei j.l. hebben we een nieuwe collega er bij! Hierover én meer leest u in deze nieuwsbrief...
Met hartelijke groet, RonaldK, RonaldH, Jannet en Hendrien. 
12½ JAAR
2017

Nieuwe werkvelden

Door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en inherent daaraan in het "arbo" werkveld, waarbij aandacht en focus op duurzaam inzetbare medewerkers steeds belangrijker wordt, breiden wij onze dienstverlening ook steeds meer uit. Bijvoorbeeld door onderzoek en advies op het gebied van werkstress, het voorkomen van verzuim en advies op gebied van duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers. Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.
MEI
01

Nieuw! Nieuw! Nieuw!

Wij zijn blij u te kunnen melden dat onlangs ons team is uitgebreid met de komst van Hendrien Prummel. Hierdoor beschikt PRISMA Arbozorg nu over maar liefst vier arbodeskundigen: Hoger Veiligheidskundige (HVK), Arbeidshygiënist (AH), de Arbeids- en Organisatiedeskundige (A&O) én nu een allround arbo-adviseur (AA) met een brede werkervaring binnen arbodiensten, de zorgsector en daarnaast een specialisme op Duurzame Inzetbaarheid (DI). Op deze manier kunnen wij u op nog meer vlakken en beter van dienst zijn.

Ronald
Kuijn
 
(HVK / AH)
Jannet Bergman 
(A&O / AH)
Ronald Hoevers 
(AH / HVK)
Hendrien Prummel
(AA / ADI)
SEPTEMBER
27

Basis training
Preventiemedewerker

Het lijkt misschien nog ver weg, maar goed plannen voorkomt stress ;-) Ben jij als (aankomend) preventiemedewerker nog op zoek naar een praktische training? Of misschien is een collega preventiemedewerker op zoek?
Op 28 september + 12 oktober organiseert PRISMA Arbozorg weer de tweedaagse training preventiemedewerker (open inschrijving). Een ideale training voor de startende preventiemedewerker of de (enigszins ervaren) preventiemedewerker die op zoek is naar houvast om zijn taken goed in te vullen.
Met de training "openen uw Arbo-ogen" en krijgt u goede handvatten mee om succesvol en gemotiveerd aan de de slag te gaan. Meer informatie >>> of aanmelden >>>

WIST U DAT
?

...over de RI&E

De week van de RI&E is een mooi moment om eens een paar hardnekkige feiten en fabels over de RI&E met u te delen. 

1. De RI&E is de basis voor Arbozorg 
Feit! De RI&E vormt een fundament van uw arbobeleid. Met de RI&E weet u waar de risico’s liggen in uw bedrijf en wat het mogelijke effect van deze risico’s is. Hiermee kunt u de juiste maatregelen nemen. Met behulp van de RI&E krijgt u voor uzelf scherp waar u mee aan de slag moet en op welke manier. Het plan van aanpak helpt met het planmatig verbeteren van uw arbozorg. 
2. De preventiemedewerker móet de hele RI&E uitvoeren
Fabel! Het opstellen en uitvoeren van de RI&E is één van de wettelijke taken van de preventiemedewerker, maar deze mag inhoudelijke kennis inhuren waar zij of hij niet over beschikt. Door bijvoorbeeld een arbeidshygiënist, hoger veiligheidskundige of Arbeids- en organisatiedeskundige in te schakelen.
3. De RI&E moet getoetst worden door een kerndeskundige
Feit! Een door uzelf uitgevoerde RI&E moet getoetst worden door een kerndeskundige, tenzij u minder dan 25 werknemers heeft en een door de sociale partners en een gecertificeerde arbo-deskundige goedgekeurd branche RI&E instrument heeft gebruikt.
4. De RI&E moet elke vier jaar opnieuw uitgevoerd worden
Fabel! In de Arbowet wordt geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Het gaat erom dat de RI&E actueel blijft. Dus moet een RI&E worden aangepast bij ingrijpende wijzigingen aan werkmethoden, werkomstandigheden of gebruikte techniek (artikel 5 lid 4 Arbowet). Voorbeelden zijn: inrichting van een nieuwe productielijn; uitbreiding van het dienstenpakket; een ingrijpende verbouwing; ingrijpende wijziging van werknemerstaken.

JUNI
15

Preventiemedewerker, laat je updaten! 
15 juni is dé dag om je kennis te updaten op de Preventiemedewerker UPDATE dag 2017! Aanmelden kan nog steeds en hoe eerder je je aanmeldt hoe minder je betaald én bent u (oud)klanten van PRISMA Arbozorg? Dan heeft u recht op 10% korting: klik hier om je aan te melden. We zijn volop bezig met het programma. Een tipje van de sluier: Jan-Harmen Kwantes (juridisch specialist van TNO) gaat ons plenair bijpraten over de gevolgen van de Arbowet 2017 die op 1 juli 2017 van kracht wordt.
Op deze dag, midden in de “Week van de RI&E“ (zie ook bericht hieronder), ziet het programma er als volgt uit.
Naast de plenaire sessies zijn er twee workshopronden waarbij u kunt kiezen uit de volgende workshops:
  1. Duurzame inzetbaarheid en succesvol samenwerken als preventiemedewerker.
  2. Verbeteren veiligheidscultuur en veiligheidsgedrag: hoe pak je dat aan?
  3. Digitalisering: maak ‘smart’ gebruik van nieuwe mobiele technologie en apps als preventiemedewerker.

We sluiten gezamenlijk af met onder meer aandacht voor de RI&E als zakelijk succes, de belangrijkste ‘lessons learned’, laatste vragen en discussie.En tot slot een gezellige afsluitende borrel. 


Voor wie?
Preventiemedewerkers
Hoe laat? 10:30 - 16:30 u (spits/file mijdend)
Waar? De mooie Hanzestad Zutphen 
Actie? Aanmelden!

ARBO
5x

Fysieke belasting

Fysieke belasting is een van de belangrijkste oorzaken van langdurig verzuim. Denk hierbij aan herhaaldelijk tillen, duwen en trekken tijdens het werk. Daarom is preventie en voorlichting van belang. Door voorlichting worden medewerkers zich bewust van risico's en mogelijkheden om invloed uit te oefenen op hun duurzame inzetbaarheid. Maak hierbij bij voorkeur gebruik van goed beeldmateriaal wat beschikbaar is zoals een filmpje van 5xbeter.
JUNI
12 - 16

Week van de RI&E

In 2017 wordt de ‘Week van de RI&E‘ georganiseerd van 12 t/m 16 juni. De ‘Week van de RI&E‘ is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met de sociale partners en vindt voor de derde keer plaats. Het doel van de ‘Week van de RI&E‘ is het bundelen van krachten en de RI&E een week lang extra onder de aandacht te brengen bij werkgevers.

PRISMA Arbozorg organiseert in deze week de update dag voor preventiemedewerker waarbij diverse onderwerpen aan bod komen die ook in een RI&E aan bod komen. Meer hierover elders in deze nieuwsbrief.

WEBSITE

www
.
preventie
medewerker
.
net

Op onze informatieve website voor preventiemedewerkers Preventiemedewerker.net  leest u diverse actuele nieuwsberichten zoals Daarnaast vindt u op de site www.preventiemedewerker.net het ARBO-ABC waar op regelmatige basis nieuwe onderwerpen (met beginletter A, B, C,.. etc.) worden toegevoegd. 
Volg ons op TwitterStuur nieuwsbrief door naar collega! 
Copyright © *2016* *PRISMA Arbozorg*, All rights reserved.

PRISMA Arbozorg | Zaadmarkt 94, 7201 DE Zutphen | info@prisma-arbozorg.nl | T 0575-511237 | www.prisma-arbozorg.nl  

PRISMA Arbozorg is een adviesbureau met betrokken en deskundige arboprofessionals. We helpen u graag verder op weg om uw organisatie nog veiliger en gezonder te maken. Dit doen we met praktische arbo onderzoeken, concrete adviezen en trainingen. Bezoek onze website www.prisma-arbozorg.nl  voor meer informatie.

Waarom krijg ik deze e-mail? In het verleden heeft u zich geabonneerd op de nieuwsbrief van PRISMA Arbozorg. Indien u geen e-mail (meer) wenst te ontvangen, kunt u zich hieronder afmelden

verwijder mijn e-mailadres uit deze nieuwsbrief abonneelijst | update mijn voorkeuren voor deze nieuwsbrief 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PRISMA Arbozorg · Zaadmarkt 94 · Zutphen, GLD 7201 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp