Copy
Dit is de nieuwsbrief van PRISMA Arbozorg.
De nieuwsbrief komt een aantal keer per jaar uit. We wensen u veel leesplezier.
PRISMA Arbozorg Week van de Werkstress-nieuwsbrief 
 
              
Deze extra editie van onze nieuwsbrief bevat tips, cijfers en adviezen over werkplezier, duurzame inzetbaarheid en voorkomen van werkstress. We wensen u veel leesplezier en als er vragen zijn, schroom niet en mail naar info@prisma-arbozorg.nl Vind je deze nieuwsbrief leuk en wil je ‘m aanraden aan collega’s? Stuur hem dan door! Zij kunnen zich natuurlijk ook zelf aanmelden voor de nieuwsbrief. Hartelijke groet, Jannet Bergman, Ronald Hoevers & Ronald Kuijn
werkdruk
?

Werkdruk of werkstress?
Werkdruk en werkstress worden vaak door elkaar gebruikt maar het is niet hetzelfde. Werkdruk is b.v. de hoeveelheid werk, je werk niet op tijd af kunnen krijgen, door de haast geen goede kwaliteit kunnen leveren en je hebt een gebrek aan regelmogelijkheden. Werkdruk is overigens niet perse slecht, lekker druk zijn en af en toe pieken wordt door veel medewerkers juist ook als plezierig ervaren. Werkdruk leidt dus niet altijd tot werkstress, maar het kan wel. Werkstress krijg je o.a. als werkdruk (te) lange tijd (te) hoog is en je te weinig rust- en hersteltijd hebt, met als gevolg gezondheidsklachten en/of verzuim. TNO heeft een werkdrukmodel gemaakt waarmee organisaties op een praktische manier aan de slag kunnen om werkdruk te verlagen en werkstress te voorkomen.  Klik op de afbeelding om meer te lezen.


 
WERK
privé

In balans: werk-privé
Een werkgever kan veel doen om werkdruk en werkstress te voorkomen, maar er zijn ook factoren waar een werkgever minder of geen invloed op heeft, zoals privé omstandigheden van de medewerker. Denk b.v. aan de impact van mantelzorg, financiële problemen, slecht slapen of een echtscheiding. Zo hebben ruim 5 miljoen Nederlanders te maken met mantelzorg (van SCP) en 62% van de werkgevers heeft personeel met financiële problemen (Nibud). Medewerkers met privé problemen presteren minder goed.

Om dit te voorkomen is het goed om als leidinggevende regelmatig een vinger aan de pols te houden, weten wat er speelt bij de medewerkers en regelmatig met elkaar in gesprek te gaan. Vragen die bij een gesprek over een medewerkers (duurzame) inzetbaarheid aan de orde kunnen komen zijn de volgende:
 1. Doe je de goede dingen
 2. Doe je de dingen goed
 3. Waar ligt je talent
 4. Waar ligt ruimte voor ontwikkeling
 5. Hoe is je balans werk/privé
Meer lezen over:
mantelzorg
slapeloosheid
ontspanningsoefeningen
 
VEEL
TIPS

 Werkplezier Top 10
 1.  Geef je medewerkers vrijheid bij de aanpak van hun werk.
 2. Steun je medewerkers door oprechte aandacht en betrokkenheid te tonen.
 3. Laat je waardering blijken voor het werk van je medewerkers.
 4. Bied flexibele werktijden aan als dit mogelijk is.
 5. Stem de hoeveelheid werk af op de capaciteit van je medewerkers.
 6. Geef je collega’s complimenten!
 7. Zorg ervoor dat de juiste persoon de juiste klus uitvoert.
 8. Investeer in de sterke kanten van je medewerkers.
 9. Vier successen; zorg dat resultaten en inzet niet ongezien blijven.
 10. ? Wat is uw tiende tip? 
Deze informatie is afkomstig van de website www.duurzameinzetbaarheid.nl  initiatiefnemer van de week van de werkstress
 
ON
line

Deze nieuwsbrief is u aangeboden in het kader van de week van de werkstress 2018. U kunt meer over ons te weten komen via
 
Twitter 
Linkedin
Facebook 
Instragram
En natuurlijk via onze website 

BUFFERS
!

Investeer in Buffers!

Van werkstress naar werkplezier
Werkplezier is belangrijk voor iedereen. Het zorgt voor productieve werknemers en
voorkomt dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Sommigen halen
werkplezier uit een goede sfeer onder collega’s, anderen door te blijven leren, of door
elke dag nieuwe uitdagingen te zoeken en er zijn ook mensen die werkdruk prima
aankunnen zolang ze voldoening uit het werk halen. Juist nu de economie groeit en de
krapte op de arbeidsmarkt toeneemt is het belangrijk om samen met je medewerkers te
investeren in die buffers tegen werkstress. Dit is de centrale boodschap van de campagne van de week van de werkstress. 

Cijfers over werkstress? Klik hier voor de factsheet.

BETER
werk

Gebruik de tomaat methode!
Wat hebben tomaten te maken met efficiënter werken?
Steeds meer mensen hebben moeite om zich te concentreren op een taak. Dit kan komen door alle afleiding van mails, je collega's of je mobiel. Op de website mt.nl lazen we een leuk artikel over pomodoro’s en efficiënter werken. Bedacht door een Italiaanse student die zijn eigen uitstelgedrag helemaal zat was. Hij gebruikte een kookwekker -die de vorm van een tomaat had- om zich voor 25 minuten te concentreren op een taak en tot zijn verbazing werkte dat voor hem! Hij herhaalde de 25 minuten steeds met de kookwekker en zo is de pomodoro-methode ontstaan.

Vervolgens ging hij experimenteren en ontdekte dat hij na vier "pomodoro’s" (steeds een periode van 25 minuten), het best een langere pauze kon nemen. Vervolgens ontwikkelde hij een systeem om de dag te plannen rond de pomodoro’s. Daar wil je toch meer over weten? Klik hier!
STRESS
APP

Inspiratie....

Als HR-adviseur, arbo-coördinator of preventiemedewerker ben je aanspreekpunt voor medewerkers in de organisatie en daarnaast geef je gevraagd en ongevraagd advies aan directie, leidinggevenden en medewerkers. Werkstress is voor velen een lastig thema om handen en voeten aan te geven. We helpen je op weg met een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken om praktische (en liefst pro-actief) met het onderwerp aan de slag te gaan.
 • De sector GGZ (geestelijke gezondheidszorg) heeft aan hun arbocatalogus een app gekoppeld met tips bij thema's als werkstress, agressie en ongewenst gedrag.
HEEL
goed

Goed nieuws..

We sluiten af met goed nieuws, namelijk Nederlanders zijn het minst uitgeput van alle Europeanen. Dat blijkt uit een studie onder 35 Europese landen door de Utrechtse hoogleraar Wilmar Schaufeli. Klik hier om meer te lezen!
OVER
ons

Tot slot....

PRISMA Arbozorg is een adviesbureau met een heldere kijk op veiligheid, gezondheid en duurzame inzetbaarheid. We doen onderzoek, geven advies en trainingen. Klik hier om meer te lezen over onderzoek, advies en bv de training Preventiemedewerker of de workshop Start met duurzame inzetbaarheid.
Volg ons op TwitterStuur nieuwsbrief door naar collega! 
Copyright © *2018* *PRISMA Arbozorg*, All rights reserved.

PRISMA Arbozorg | Zaadmarkt 94, 7201 DE Zutphen | info@prisma-arbozorg.nl | T 0575-511237 | www.prisma-arbozorg.nl  

PRISMA Arbozorg is een adviesbureau met betrokken en deskundige arboprofessionals. We helpen u graag verder op weg om uw organisatie nog veiliger en gezonder te maken. Dit doen we met praktische arbo onderzoeken, concrete adviezen en trainingen. Bezoek onze website www.prisma-arbozorg.nl  voor meer informatie.

Waarom krijg ik deze e-mail? In het verleden heeft u zich geabonneerd op de nieuwsbrief van PRISMA Arbozorg. Indien u geen e-mail (meer) wenst te ontvangen, kunt u zich hieronder afmelden

verwijder mijn e-mailadres uit deze nieuwsbrief abonneelijst | update mijn voorkeuren voor deze nieuwsbrief 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PRISMA Arbozorg · Zaadmarkt 94 · Zutphen, GLD 7201 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp