Copy
View this email in your browser

Herfst nieuwsbrief Preventiemedewerker.net


Goed dat u in deze stormachtige tijd even een moment neemt om de nieuwsbrief van Preventiemedewerker.net te lezen! Regelmatig delen we nieuws en artikelen op onze website en maken wij u daar graag attent op via korte inleiding in onze nieuwsbrief. In deze uitgave kunt u lezen over:
 • Thuiswerken in Corona tijd, hoe doe je dat goed?
 • Vitaal Bedrijf
 • Discriminatie op de werkvloer
 • Blog: afmelden met verkoudheid?
 • Aanstaande training preventiemedewerker
Veel leesplezier gewenst!
Bent u nog niet aangemeld op onze LinkedIn groep? Meld je aan via LinkedIn >>.
Met vriendelijke groet,

Het team van PRISMA Arbozorg 
Initiatiefnemer van Preventiemedewerker.net

Training preventiemedewerker 

We geven al ruim 15 jaar trainingen voor preventiemedewerkers, zowel in-company als via open inschrijvingen. In totaal hebben we meer dan 600 preventiemedewerkers opgeleid en een goede basis gegeven voor het praktisch invullen van hun taken. De vertrouwde onderwerpen komen aan bod, maar ook nieuwe(re) thema's zoals: 

 • de rol van de preventiemedewerker
 • de Arbowet (kernpunten en doel)
 • de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en Plan van Aanpak (PVA)
 • interactieve oefeningen met herkennen van gevaren en beoordelen van risico's
 • de basiskennis in onderwerpen uit de RI&E (arbobeleid, binnenklimaat, geluid, lichamelijke belasting, beeldschermwerk, gevaarlijke stoffen, BHV et cetera)
 • duurzame inzetbaarheid
 • psychosociale arbeidsbelasting (werkstress, ongewenste omgangsvormen, discriminatie)
 • veiligheidsgedrag/cultuur.

Tweedaagse training

De tweedaagse training is een ideale training voor de startende preventiemedewerker of de (enigszins ervaren) preventiemedewerker die op zoek is naar houvast om preventietaken goed in te vullen. U krijgt handvatten mee om succesvol en gemotiveerd aan de slag te gaan. De laatste open inschrijving training voor dit jaar staat gepland op 17 november en 1 december 2020. Uiteraard nemen we de RIVM regels hierbij in acht.

Lees verder of aanmelden... 

Training Preventiemedewerker >>

Thuiswerkers, zorg er goed voor!

De komende tijd zullen we nog met velen gedurende langere tijd thuiswerken. Er komt steeds meer informatie uit onderzoek naar "thuiswerken tijdens Corona" naar voren, o.a. door TNO. "Thuiswerken is topsport"is een gemene deler. Niet alleen moet er aandacht zijn voor de instelling van je werkplek, maar ook voor het langdurige zitten, werk-privé balans, psychosociale arbeidsbelasting en leidinggeven op afstand.

Wat zijn de regels voor thuiswerken?

Waar haal je als arbo-deskundige betrouwbare en actuele informatie vandaan over thuiswerken? In deze periode is het voor veel organisaties een overgangsperiode te noemen, van incidenteel naar structureel thuiswerken. De oproep om weer zoveel mogelijk thuis te werken is nog vers.
Was thuiswerken voorheen nog incidenteel bij veel organisaties, door het Corona-virus in maart werd het tijdelijk al wat structureler van aard. Inmiddels zijn veel medewerkers ondertussen al ruim een half jaar in meer of mindere mate dagelijks/wekelijk aan het thuiswerken. En is het dus niet meer incidenteel te noemen. Dit betekent dat er een aantal zaken echt meer formeel geregeld moeten worden.
We zetten een aantal zaken op een rijtje waarmee het beleid voor thuiswerken vorm kan krijgen en tot slot een aantal praktische websites voor meer informatie.

Lees verder... 

Zorg goed voor thuiswerkers >>

Aandacht voor Vitaal Bedrijf in het MKB


Op maandag 5 oktober lanceerden VNO-NCW en MKB-Nederland samen met de staatssecretarissen Paul Blokhuis (VWS) en Bas van ’t Wout (SZW) het landelijke programma Vitaal Bedrijf. Dit programma helpt ondernemers met het verbeteren van de vitaliteit op de werkvloer. Het doel ervan is dat het werkgevers en werknemers meer productiviteit, meer werkplezier en minder verzuim oplevert.
 

Alles bij elkaar op één website


Op de website is (voor MKB-bedrijven in Nederland) praktisch, snel en bovendien kosteloos informatie te vinden over vitaliteit. Bedrijven kunnen een vliegende start maken met het vergroten van de vitaliteit van de hele onderneming en alle mensen die er werken. Dit kan ook juist in deze tijd van corona en thuiswerken extra goed van pas komen door goed op te letten en een goede balans te creëren voor de medewerkers.

Lees verder...
Programma Vitaal Bedrijf >>

Discriminatie op de werkvloer

Dat komt toch bij ons toch niet voor?

Het is een veel gedane aanname. Maar discriminatie op de werkvloer (arbeidsdiscriminatie) komt vaker voor dan werkgevers en werknemers zelf denken.

Percentage

Het wordt in het algemeen niet makkelijk besproken, maar het komt meestal wel uit anonieme (interne) onderzoeken naar voren. Gemiddeld heeft zo'n 5% van de werknemers er mee te maken. Het is dan niet alleen discriminatie door collega’s en leidinggevenden, maar ook door klanten, patiënten, leerlingen en dergelijke (cijfers/gegevens afkomstig vanuit onderzoek van TNO).

Discriminatie op de werkvloer valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en werkgevers moeten het risico hierop zoveel mogelijk tegen gaan. Dat staat sinds 2009 in de Arbowet.

Wanneer is er sprake van arbeidsdiscriminatie?


Lees verder...
Discriminatie op de werkvloer >>

Afmelden met verkoudheid

EN WAAROM DAT VOELT ALS CORONA-SPIJBELEN, MAAR DAT DUS NIET ZO IS…

Ja, maar ik kan toch niet die hele training afzeggen? In de ochtend zijn er vier deelnemers en in de middag tien. Die hebben deze dag ook allemaal ruim van tevoren gepland in hun volle agenda’s. Ik kijk vertwijfeld de woonkamer in, in de hoop op een verlossend antwoord. Maar ja, dat komt er dus niet…

Nou ja, het antwoord is eigenlijk helder. Namelijk de training echt afzeggen. Want verkouden: snotneus en keelpijn. En een kleine huisgenoot die koorts heeft, benauwd is en flink zit te hoesten. Maar het voelt toch een beetje als spijbelen, als schoolziek, want echt ziek voel ik me niet….

Afspraken afzeggen omdat je ‘verkouden’ bent, dat is best een drempel. Normaal werk je met een snotneus gewoon door

MAAR JA, HET IS NU ANDERS DAN ANDERS…….
Ik ga ervan uit dat ik zeker niet de enige ben met dit dilemma.

Veel medewerkers en werkgevers krijgen hier de komende tijd mee te maken. De herfst is in aantocht, mensen zijn toch net iets vaker verkouden dan in de zomermaanden.

En wat doe je dan? Want laten we eerlijk zijn: je voelt toch zelf wel of je “gewoon” verkouden bent of dat het toch iets anders (lees Corona[1]) is? Of neem je het zekere voor het onzekere? Gezien de afgelopen tijd, de overvolle IC’s en de intelligente lockdown nemen we hiermee liever geen risico’s.

DUS WANNEER BEL JE DAN DE GGD VOOR EEN CORONA-TEST?Lees verder (op website PRISMA Arbozorg)... 

Wanneer afmelden met verkoudheid >>
LinkedIn groep Preventiemedewerker.net
Twitter Preventiemedewerker.net
Website
Facebook PRISMA Arbozorg
Instagram PRISMA Arbozorg
Deze Preventiemedewerker.net nieuwsbrief is een initiatief van PRISMA Arbozorg BV.
Copyright © 2020 | PRISMA Arbozorg BV | All rights reserved.

PRISMA Arbozorg BV | Zaadmarkt 94, 7201 DE Zutphen | info@prisma-arbozorg.nl | T 0575-511237 | www.prisma-arbozorg.nl en www.preventiemedewerker.net

Specialisten in arbeidshygiëne, veiligheid, arbeid en organisatie en duurzame inzetbaarheid. Wij helpen bedrijven en non-profit organisaties, die net als wij werken aan een veilige, gezonde en duurzame werk- en leefomgeving. Bezoek onze website www.prisma-arbozorg.nl voor meer informatie.

Waarom krijg ik deze e-mail? In het verleden heeft u zich geabonneerd op de nieuwsbrief van Preventiemedewerker.net. Indien u geen e-mail (meer) wenst te ontvangen, kunt u zich hieronder afmelden. 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PRISMA Arbozorg / Preventiemedewerker.net · Zaadmarkt 94 · Zutphen, GLD 7201 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp