Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief PRISMA Arbozorg 2020 Top 5


Onze december 2020 nieuwsbrief van PRISMA Arbozorg bevat een top 5 van onze meest gelezen berichten. Het kan niet anders dan dat het corona-virus hiervan ruim is vertegenwoordigd. Laten we 'duimen' dat we aan het eind van het komend jaar een Coronavrije top 5 kunnen presenteren! 😃:-) 😃

Voor nu veel leesplezier!
 • Thuiswerken: van incidenteel naar structureel
 • De week van de werkstress: wat een drama
 • Gevaarlijke stoffen in grip 
 • Route naar de RI&E
 • Jaarplan 2021 Inspectie SZW

Met vriendelijke groet,
het team van PRISMA Arbozorg  
Jannet Bergman | Ronald Hoevers | Marissa Hovenga | Ronald Kuijn
 

Thuiswerken: van incidenteel naar structureel

Wat zijn de regels voor thuiswerken?

Waar haal je als arbo-deskundige betrouwbare en actuele informatie vandaan over thuiswerken?

In deze periode is het voor veel organisaties een overgangsperiode te noemen, van incidenteel naar structureel thuiswerken. De oproep om weer zoveel mogelijk thuis te werken is nog vers.
Was thuiswerken voorheen nog incidenteel bij veel organisaties, door het Corona-virus in maart werd het tijdelijk al wat structureler van aard. Inmiddels zijn veel medewerkers ondertussen al ruim een half jaar in meer of mindere mate dagelijks/wekelijks aan het thuiswerken. En is het dus niet meer incidenteel te noemen. Dit betekent dat er een aantal zaken echt meer formeel geregeld moeten worden.
We zetten een aantal zaken op een rijtje waarmee het beleid voor thuiswerken vorm kan krijgen en tot slot een aantal praktische websites voor meer informatie.

Meer informatie over thuiswerken (beeldschermwerk) >

Week van de werkstress: wat een drama!

Of kunnen we best makkelijk wat doen om werkstress te voorkomen?

(spoiler-alert: het antwoord is ja)

Bijna 1,3 miljoen mensen hebben last van burn-out klachten. Werkstress zorgt voor veel persoonlijk leed, gezondheidsschade en maatschappelijke kosten. Daarmee begint het persbericht waarmee de Week van de werkstress in november werd geopend.

Zucht

Ik moet er gewoon van zuchten. Wat een stom werk heb ik toch ook gekozen: Arbeids- en organisatiedeskundige. De zogenaamde expert op het gebied van PSA, psychosociale arbeidsbelasting...

Werkstress bespreekbaar maken en op de kaart zetten >

Stoffen in vier stappen in grip


In de afgelopen maanden heeft de Inspectie SZW bij verschillende van onze klanten extra aandacht gevraagd voor de blootstelling aan gevaarlijke stoffen (gassen, dampen en deeltjes) die o.a. kanker en overgevoeligheid kunnen veroorzaken. De Inspectie wijst daarbij naar het vier stappenplan van haar eigen organisatie op Zelfinspectie.nl: een mooi startpunt om inzicht te krijgen wat van je verwacht wordt.

Maar daarna begint het pas: het verzamelen van alle informatie (MSDS) van je producten bij leveranciers. Om vervolgens deze informatie te verwerken in een handig overzicht dat voldoet aan de eisen. Een hele klus zo blijkt iedere keer weer; ook als je maar enkele tientallen aan producten in de kast hebt staan. Als u nu (helaas) weer even meer tijd heeft door corona: begin er dan nu alvast aan! 
Meer over gevaarlijke stoffen in grip >

Op naar 2021: Jaarplan van Inspectie SZW 


We kijken reikhalzend uit naar 2021, hopen op een Corona-vrij 2021 en maken alvast nieuwe plannen. Zo ook Inspectie SZW... Altijd goed om te weten waar de "inspectie accenten" liggen.

Volgens de Inspectie SZW heeft de corona-crisis een grote impact op de samenleving en daarmee ook op het werk van de Inspectie. Het jaarplan 2021 gaat dan ook niet alleen in op de “klassieke risico’s” op het terrein van gezond, veilig en eerlijk werk. De gevolgen van de coronacrisis voor de economie en de arbeidsmarkt vragen erom dat de inspecties worden aangepast: in 2021 gaat de Inspectie SZW daarom extra controleren in sectoren waar veel arbeidsmigranten werken.

Het corona-virus heeft zeer verstorende effecten op sectoren, productieketens en verdienmodellen. De Inspectie schat in dat meerdere arbeidsrisico’s daarom in prioriteit zullen stijgen. Dit betreft risico’s op oneerlijk werk, onvoldoende inkomen en problematische schulden en toenemende fraude met sociale voorzieningen en steunmaatregelen. Ook gaan werkgevers mogelijk beknibbelen op goede arbeidsomstandigheden en onderhoud of vervanging van machines, wat arbeidsrisico’s met zich kan meebrengen.

Een aantal speerpunten met betrekking tot veiligheid en gezondheid, relevant voor preventiemedewerkers en andere arbo-deskundigen, uit Jaarplan 2021:

 • Arbozorg en veiligheidscultuur
 • Coronavirus
 • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
 • Gevaarlijke stoffen
 • Ongevallen
 • Beroepsziekten
Meer over thema's uit jaarplan 2021 Inspectie SZW >

Fijne feestdagen en een
veilig en gezond 2021 gewenst!

 

Twitter
Feesboek
Website
Instagram
LinkedIn

Copyright © 2020 | PRISMA Arbozorg BV | All rights reserved.


PRISMA Arbozorg BV | Zaadmarkt 94, 7201 DE Zutphen | info@prisma-arbozorg.nl | T 0575-511237 | www.prisma-arbozorg.nl  
Specialisten in arbeidshygiëne, veiligheid, arbeid en organisatie en duurzame inzetbaarheid. Wij helpen bedrijven en non-profit organisaties, die net als wij werken aan een veilige, gezonde en duurzame werk- en leefomgeving. Bezoek onze website www.prisma-arbozorg.nl voor meer informatie.

Waarom krijg ik deze e-mail? In het verleden heeft u zich geabonneerd op de nieuwsbrief van PRISMA Arbozorg. Indien u geen e-mail (meer) wenst te ontvangen, kunt u zich hieronder afmelden. 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PRISMA Arbozorg · Zaadmarkt 94 · Zutphen, GLD 7201 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp