Copy
 В този брой на месечния ни информационен бюлетин ще намерите последните новини около "Пловдив 2019"  и културните акценти от градовете ЕСК. 

- For English version scroll down -

Тютюневите складове в контекст на опустошителния пожар от 20 август 2016

Тютюневият град е проект, който цели да ни напомни, че можем да насочим управлението на града и държавата в посоката, в която бихме искали да се развиват. Успехът ни зависи и от персоналната отговорност на всеки в този процес. Където и да се случва, Европейската столица на културата неизменно отключва обществени процеси, които водят до промяна. Тя идва със своя огромен потенциал за развитие и с отговорността за неговото пълноценно реализиране. Тютюневите складове спряха да бъдат незабележими, сега вече те са кауза, която провокира мнозина да припознаят пловдивския проект като национален. В решаването му имаме нужда от адекватни и градивни съюзници. Търсим новия Кудоглу вече във всеки, защото само този тип европейско мислене, визия и вкус може сега да върне на Пловдив Европейското измерение, с което е съграден.
На пресконференция, която се състоя на 26 август от 12,00 ч. в Малка конферентна зала на Дом на културата “Борис Христов”, управителният съвет и изпълнителният директор на ОФ “Пловдив 2019” поканиха журналисти и граждани, за да изведат няколкото основни посоки на развитие по проекта “Тютюневият град”. Проектът остава в програмата на града за Европейска столица на културата, с всички инициативи, осъществени до момента, и целия си потенциал за дългосрочно развитие.
Като реакция, която цели да изведе конкретни препоръки при работа с паметници на културата в градска среда, законодателни мерки за тяхното опазване и включването им в живота на съвременния град фондация “Пловдив 2019” инициира партньорство с браншовите и професинални организации на архитектите и инженерите в Пловдив и България за организиране на международна конференция. Тя ще се осъществи като естествена последваща стъпка на тазгодишния архитектурен форум на Камарата на архитектите в България, посветен на тютюневите складове.
Управителния съвет на фондацията апелира и към Общинския съвет на гр. Пловдив да направи необходимите законови стъпки пред държавата за изплащането на договорените суми за програмата на Пловдив като Европейска столица на културата.

Работна среща с представител на Министерство на културата на Тайван

В периода 11 – 13 август 2016 г. на посещение в Пловдив бе госпожа Ченг Чинг Ян, представител на Министерство на културата на Тайван. Целта на работните срещи бе обсъждането на възможности за сътрудничество и проектни инициативи между фондация „Пловдив 2019“ и Министерство на културата на Тайван в контекста на Европейска столица на културата.
Първи срещи с доброволците на „Пловдив 2019“
 
В периода между 24.08. и 31.08.2016 г. Фондация „Пловдив“ даде ход на доброволческата си програма, със серия от срещи с желаещите да се включат като доброволци. Кандидатите споделиха очакванията си относно бъдещата им роля в доброволческите ни инициативи. Трийсет-минутните срещи преминаха неусетно в непринудена атмосфера.
Всеки, който желае и смята, че може да допринесе към инициативи ни, независимо от възраст, пол, социално положение и местожителство, може да го направи ТУК
Посещение в Бланкенбергe, Белгия

По покана на кмета на гр. Бланкенбергe и почетния консул на България в Белгия г-н Вили Ван Импе, представители на фондация „Пловдив 2019“, Община Пловдив, Община Созопол и МУ-Пловдив посетиха белгийския град в периода 27-30 август.
Обсъдените повреме на посещението теми са свързани с възможност за участие на България като страна-почетен гост на Международния ден на ходенето в Бланкенберг (6-7 май 2017); Провеждане на спортни прояви и обмен с Пловдив и други български градове; Организиране на ден на ходенето в Пловдив през 2019 г.
"Пловдив за децата"

На 5-ти септември, по повод две години от спечелването на титлата Европейска столица на културата, Фондация „Пловдив 2019“, съвместно със сдружение „БГ Бъди активен“ организира детски празник „Пловдив за децата“ в Цар Симеоновата градина.
 
Празникът следва традицията от миналата година и мотото – „За децата“, с което фондацията посвещава рождените дни на инициативата на най-младата публика. Програмата от 10.00 до 13.00 часа в почивния ден включва различни възможности за забавление и съревнование за деца и техните родители.
 
По време на тържеството в Цар Симеоновата градина ще бъдат обособени четири зони с различни активности. Първата ще е разположена пред Виенския павилион, където ще се проведат салса анимации, зумба за деца, Fit jumping, Регетон и Free Dance. В зоната за тренировки на дървените подиуми пред пеещите фонтани, очаквайте йога за деца, тренировка за майки с бебета, Да Дао за деца. В зоната за състезания, която ще бъде обособена в дясната част от Виенския павилион, ще се проведат състезание за тротинетки, състезание с ролери и състезание за родители с детски колички. До Виенския павилион ще има още и зона за игри с интерактивно „Не се сърди човече“ и зона за рисунки.
 
Участието в празника е безплатно за всички. Очакват ви награди и изненади. Нека да споделим #заедно с децата в града няколко ведри часа и празничния повод.
Пълна програма на събитието ТУК.

 
Творческа работилница за разработване на идеи за културен център в квартал Столипиново

Чуждестранни и български артисти, урбанисти и архитекти с разнообразен опит в работата с общности, ще бъдат в Пловдив между 7 и 12 септември, за да дискутират и разработват заедно идейни концепции за създаване на културно пространство, или множество от културни хъбове, в квартал Столипиново.
Работилницата, която събира участници от Франция, Италия, Германия, Белгия, Испания, Сърбия, Естония и България, е с работно заглавие Building Up with/the Communities (Изграждане с/на общностите) и се осъществява от фондация „Пловдив 2019“ в сътрудничество с Френския културен институт и други партньорски организации като част от клъстера Махала в програмата на града за Европейска столица на културата.
Създаването на концепции за възможни културни пространства в квартал Столипиново ще бъде осъществено паралелно с привличането на общността в тяхното изграждане и развитие. С тази цел участниците ще се запознаят с различни перспективи към квартала, различен опит на работа там и взаимодиаствие с общността, както и ще споделят своята досегашна практика.
Програмата на работилницата включва работни посещения в квартал Столипиново, както и семинарни и творчески сесии, които ще се провеждат в сградата на бившето Кино Космос, чието развитие като пространство за изкуства и култура също е сред водещите проекти в програмата на „Пловдив 2019“.
Голяма част от поканените участници са представители на организации, включени като потенциални партньори на „Пловдив 2019“ още в апликационната книга на града за ЕСК 2019. В тази връзка очаквана следваща стъпка е практическата реализация на конкретни идейни предложения, генерирани по време на работилницата.

Международна среща  на представители на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма FIJET

Oт 7-ми до 11-ти септември в гр. Пловдив ще се проведе международна среща  на представители на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма FIJET.  На 9-ти септември те ще се срещнат с екипа на „Пловдив 2019“, а вечерта на същия ден ще се състои церемония по връчването на награда „Златна ябълка“ за изключителния принос на Община Пловдив в развитието на туризма.
Форум ЕС - Япония

На 13 септември от 10,00 ч. в офиса на фондация “Пловдив 2019” ще очакваме културни оператори от Пловдив и страната на сутрешна среща, посветена на страната на изгряващото слънце и възможностите за работа и партньорство с градовете европейска столица на културата. EU Japan Fest e неправителствена организация, която съществува от 1992 г. и от тогава е работила с почти всички градове, носители на титлата Европейска столица на културата. Целта на организацията е да подпомага сътрудничеството между японски и европейски творци и публики. На срещата ще ви представим основните посоки на работа на организацията и възможностите, които предоставя за осъществяване на проектни инициативи, както и принципите за кандидатстване за съфинансиране.
Капана – възможността да уловиш и задържиш мига

Във втората половина на септември фондация „Пловдив 2019“ планира да обяви отворена покана за третата фаза на развитие по проекта „Капана – квартал на творческите индустрии“, която цели да припознае и отвори квартала като обект за артистични „сайт специфик“ намеси и изкуство в градска среда. Двете последователни фази на проекта от 2014 година досега дадоха възможност на творческите индустрии да намерят своето естествено място в квартала. Поредната стъпка цели развиването на още една страна на потенциала на квартала и привличане на артистичната публика там. Предстоящата отворена покана е планирана със срок от два месеца.
Архитектурен конкурс „Тютюневият град на Пловдив“

Съветът на Камарата на архитектите в България, Регионална колегия Пловдив, взе решение, да не спира работата по архитектурния конкурс след събитията по опожаряване на тютюневите складове, а напротив, да разшири конкурсното задание с концепция за бъдещото развитие на тази територия при новите условия, която да положи началото на интензивен процес от събития и културни мероприятия за навременното опазването на Тютюневия град. Идeйният конкурс за архитектурно и бизнес концептуално предложение, посветен на спасяването, идентичността, обновяването и приобщаването на складовете е в ход. Модулите във форум са тематично разделени на изложби, работилници, конкурс и лектория, детайли и срокове за участие, може да видите в сайта ни за Tютюневия град.
Дати за консултации по отворени покани през септември 

През месец септември, екипът на "Пловдив 2019" ще проведе още 2 дни на отворените врати, по време на които всеки заинтересован ще може  да получи отговори на програмни, финансови и юридически въпроси.
Датите са следните:

15-ти септември  –  програмни и финансови въпроси
27-ми септември –  програмни и финансови въпроси

с начален час 10:00 ч.

Адрес на фондация "Пловдив 2019" - гр. Пловдив, ул. "Арх.Христо Пеев 6"

За да гледате запис от информационен семинар от поредицата ФОРУМ 2019, който изяснява принципите за кандидатстване по отворените покани за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, натиснете ТУК.
Пълният текст на отворените покани може да бъде намерен ТУК
АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 
Създават музей на открито в Пафос

Пафос – Европейска столица на културата за 2017 г. представи първите три работи от проекта „Символи във времето и пространството“/ “Signs in Time and Space”/. Цялото начинание е съставено от 12 творби, които ще бъдат разположени на различни места в града, като по този начин ще бъдат в основата на музея на открито. 
Идеите за проекта са събрани чрез отворена покана през 2014 г., като  част от артистичната програма на града за Европейска столица на културата. Сега, две години по-късно, те започват да оставят своята следа в градската среда чрез различни инсталации и скулптури.
Творбите “Views of Infinity”, геометрична мраморна инсталация от Хари Паспалис, “Sol Alter” от Иота Юаниду, представяща кипърската богиня на любовта Афродита застанала на скала и творбата “Poppy“, представляваща червен мак, поставен между  морския фар и морето на Пафос , са трите проекта, които вече са инсталирани на западната брегова линия на новата част на града, като по този начин придават на града вече една друга перспектива, от която може да бъде разглеждан. 
С такива и други подобни  проекти, които ще бъдат създадени през 2017 г. ,Европейска столица на културата в Пафос цели да постави града в компанията на други интересни местности със забележителна и привлекателна градска среда,  които да се превърнат в  притегателна сила за  своите  граждани и посетителите на града. Повече информация тук

 
Изкуство и тероризъм – Сан Себастиан 2016 и музей “ Артиум“ представят изложбата
„1989. След преговорите в Алжир. Делириум и Примирие“

Изложбата с куратор Карлес Гуера  /Carles Guerra/ e част от проекта “Мирен договор”/ 'Peace Treaty'/Тя представя влиянието на тероризма върху изкуството в периода между 1987 г.  и периода на окончателното прекратяване на военни действия през 2011 г. от страна на ЕTA /Баската сепаратистка организация /.
Изложбата е една от седемте теми на проучвания , които са част от “Мирен договор” - един от най – амбициозните проекти в програмата на Сан Себастиан за Европейска столица на културата през 2016 г.
В тази изложба, Гуера поставя фокус върху промяната на смисъла на образи и предмети, като резултат от насилието, преживяно  в  този период. Според него, "това са предмети и материали, които са буквално  по такъв начин  преплетени с преживяното, че те губят способността си да илюстрират събитията през които са преминали".
Изложбата може да бъде посетена до 1 ноември, 2016 г. , в Северната зала на Баския музей за съвременно изкуство  музей “Артиум“ в гр. Витория.
Забележка: В периода 1975 – 2011 г. са водени пет мирни преговори между испанското правителство и ЕТА.  Мирните преговори от Алжир са в периода 1987г.  – 1989 г.
Повече инфо тук.
Децата ни водят по пътя към 2017

Миналата седмица беляза първата стъпка по  пътя към  мечтите за група младежи от Ютланд . 140 деца, на възраст между 5-10 г., от целия регион се събраха в VIA University College във  Виборг ,за да си представят как ще изглежда тяхната  „Земя на желанията“.
Алберте Уиндинг , Ян Рьордам и Dansehallerne  - центърът за съвременни перформативни изкуства в Копенхаген съдействаха на организаторите като подгряха  публиката с различни  музикални и танцови изпълнения. След това децата участваха в работна среща, за да помогнат в създаването на танца, който ще бъде изпълнен на 20 януари 2017 г. и с който ще се отбележи Регионалното детско откриване, което е  един ден преди официалното откриване на Европейската столица на културата през 2017 г.
Това беше първата работна среща от редица подобни, които бележат сътрудничество между 19 общини в централна Дания и които поставят музиката , танците  и децата във фокус. Учители, творци и местните културни институции ще работят заедно, за да се създаде едно уникално преживяване за децата през цялата 2017.
Юлиана Енгберг, програмен директор на Орхус 2017, откри  деня, като говори с  децата и подчерта важността им и потвърди , че те са от голямо значение за общността и  всъщност са най-важните хора, които ще отворят за откриване на Европейската столица на културата. столица на културата година. Енгберг  подчерта, че децата ще създават собственото си бъдеще и сами  ще решат как ще изглежда техният свят в бъдещата „Земя на желанията“.

Повече информация тук.
 
Алхимия на Светлината

Европейска столица на културата Вроцлав 2016 г., Национален форум за музика и Таурон дистрибуция, представят  уникално шоу - Алхимия на Светлината. Танцуващи във въздуха, 3D и интерактивни анимации, сцена на няколко нива, най-добрите медийни проектори, съраунд звук и главният герой: сградата на Националния форум за музика - всичко това е само прелюдия  за предстоящото шоу на площад Wolnosci ,което ще се проведе на 3 и 4 септември,2016 г.
Алхимия на Светлината е уникално интердисциплинарно мултимедийно шоу,  свързващо съвременните визуални изкуства под формата на 3D картографиране, светлина, музика, танци и пеене на живо в страната. Тази година шоуто ще  покаже силата на музиката, влиянието и върху културата и живота на града, разнообразието и културното смесване, страстта, вдъхновението и преди всичко  свободата на създаване.
Повече информация за проекта тук.
Още за Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
Още за Матера... #meanwhile in Matera 2019
За най-актуалните новини в дейността на фондация Матера 2019 посетете:
Matera 2019
Дни на Солидарност в Музея

По инициатива на на Министерството на наследство и културата и туризма в Италия, всички постъпления в музеите от 28-ми август ще бъдат дарени за реконструкция на културното наследство, пострадало от земетресението, разтърсило района на Лацио, Умбрия, Марке и Абруцо. Базиликата също се присъединява към благородната инициатива.
#museums4italy #museitaliani #MiBACT

Матера 2019 и радио 3 Рей #заедно за шестото издание на Матерадио

23, 24, 25 Септември 2016
Темата е "Утопия" по повод 500 години от Утопия на Томас Мор.
Идеята на организаторите е да превърнат улиците и площадите на Матера в един утопичен остров на музика, театър, книги и изкуство.
In this edition of our monthly newsletter you will find the latest news about "Plovdiv 2019" and the cultural highlights of the ECOC cities.

Tobacco city in the context of the devastating fire from 20th of August

Tobacco city is a project, that aim is to remind us that we can focus the management of the city and the state in the direction, in which we want them to be developed. Our success depends also on the personal responsibility of everyone in this process. Wherever that happens, the European Capital of Culture invariably unlocks social processes that lead to change. It comes with its huge potential for development and with responsibility for its full implementation. Tobacco warehouses stopped being invisible, now they are cause, which provoked many people to recognize the Plovdiv project as a national. In its solving we need adequate and constructive allies. We have been looking for the new Dimitar Kudoglu already in everyone, because only this kind of european thinking, vision and taste can bring back to Plovdiv the European dimenssion, implemented in the building of the city’s foundations.  

On a press conference, which took place on August 26 in the small conference hall of the House of Culture “Boris Hristov”, the Board of directors and the Executive director of “Plovdiv 2019” invited journalists and citizens to bring out several basic development directions of the project “Tobacco city”. The project remains in the program of the city for European capital of culture, with all of the initiative, realized until now and all its potential for long-term development.
 
Аs a reaction, which aims to bring out concrete recommendations with work with cultural monuments in urban еnviroment, legislative measures for their protection and their inclusion in the life of the modern city, “Plovdiv 2019” initiated a partnership with branch and professional organizations of the architects and engineers in Plovdiv and Bulgaria for organizing of international conference. It will be a natural next step in the Architectural Forum of the Chаmber of Architects, dedicated to Tobacco warehouses.
The Board of the directors of the Fondation appeal also to the City Council of Plovdiv to make the necessary legal steps to the state for the full payment of the contractual amounts of money for the program of Plovdiv – European capital of culture.

Work meeting with representatives with the Ministry of Culture of Taiwan

In the period 11-13 August 2016 Ms Cheng-Ching Yeh - representative of the Ministry of Culture of Taiwan visited Plovdiv. The aim of the work meetings was a discussion of the possibilities for cooperation and project initiatives between “Plovdiv 2019” and Ministry of culture Taiwan in the context of European capital of culture.
First meetings with the volunteers of Plovdiv 2019

From 24.08. to 31.08. Foundation "Plovdiv" launched its volunteer programme with a series of meetings with those who want to get involved as volunteers. The candidates shared their expectations about their future role in our volunteer initiatives. The 30 minutes meetings were held in friendly and easy - going atmosphere.
Anyone who wants and believes that can contribute to our initiatives, regardless of age, gender, social status and residence, can do it here.
Visit in Blankenberge, Belgium

At the invitation of the Мayor of Blankenberge and Honorary Consul of Bulgaria in Belgium - Mr Willy Van Impey, representatives of Plovdiv 2019,  Plovdiv Municipality, Municipality of Sozopol and MU-Plovdiv, visited the Belgian town between 27 and 30 August.
Discussed were  the possibilities of participation of Bulgaria as a Guest of Honour country of the International Walking Day in Blankenberge (6-7 May 2017); Organizing sports events and exchange of Plovdiv and other Bulgarian cities; Organizing a Walking Day in Plovdiv in 2019.
"Plovdiv for the children"

On September 5th, we are marking the second year of winning the title of European Capital of Culture. Foundation "Plovdiv 2019", together with the association "BG Be active", organizes an event - "Plovdiv for the Children" in Tsar Simeon's Garden.
The event follows the tradition from last year with the motto - "For the Children", at which Plovdiv 2019 devotes its birthdays to the initiative for the youngest audiences. The program starts from 10.00 until 13.00 h. and gives a variety of opportunities for fun and competition of children and their parents.
During the celebrations, there will be four zones where the activities will take place:  The first zone is in front of the Viennese pavilion with salsa animations, Zumba for kids, Fit jumping, Reggaeton and Free Dance.
In the second zone, next to the “Singing fountains, everybody can try yoga for children, exercises for parents with babies, Da Dao for children. There will be also competition with scooters, roller blades and competition for parents with prams. Next to the Viennese pavilion  you can enjoy playing the interactive "Ludo" game, there will be also an area for drawings.
The participation in the event is free for all. Let’s be #TOGETHER with the children of Plovdiv on September 5, from 10:00 а.м. in Tsar Simeon's Garden.

Full program of the event here.
 
Developing Concepts for a Cultural Space in Stolipinovo

A team of foreign and local experts in the field of social architecture is being gathered in the days between 7 and 12 September 2016 by “Plovdiv 2019” Foundation to participate in a creative workshop. Its main focus will be the development of concepts for a cultural space, or a few cultural hubs, within the Stolipinovo neighbourhood
The workshop, collects participants from France, Italy, Germany, Belgiun, Spain, Serbia, Estonia and Bulgaria happening under the working title Building Up with/the Community, is realized by “Plovdiv 2019” foundation with the support of partner organizations and the French Cultural Institute, and is part of the MAHALA Cluster of the preliminary programme of the city.
 
Creation of concepts for possible cultural spaces in Stolipinovo will be realized parallel with the involvement of the community in their building and development.With this purpose the participants will get familiar with different perspectives to the neighborhood, a different work experience there and interaction with the community, as well they will share their former practice.
The results of the workshop should be reached over the balanced meeting point between the vision and wishes of the Stolipinovo inhabitants and the ideas proposed by the involved artists, architects and urbanists - based on the rich experience they have working with communities.

The creative workshop will take place in Stolipinovo and in the building of the former Kosmos Cinema, which renovation as a space for culture and arts is another flagship project in the programme of “Plovdiv 2019”.
Most of the participants invited for the creative workshop are representatives of organizations, included as intended partners in the bid book of Plovdiv for ECoC 2019. Regarding this, an expected continuation of the September deeds is the actual realization of the completed idea concepts, produced during the workshop.
36th World Federation of Travel Journalists and Writers Meeting

From 7th until 11th of September Plovdiv will host 36th World Federation of Travel Journalists and Writers Meeting. The Golden Apple award was bestowed Plovdiv, the WFTJM equivalent of the Oscar. This award is for excellence, presented each year in recognition of superior efforts in promoting and raising the level of tourism. (It was established in 1970). During the forum journalists and media representatives from all over the world had a special meeting with Plovdiv 2019 team. An agreement is achieved all of the travel journalists and writers to publish articles dedicated to European Capital of Culture 2019.
ЕU – Japan Forum

On 13th of September, at 10.00 am., "Plovdiv 2019" Foundation invites cultural operators from Plovdiv and Bulgaria to a morning meeting  in our office, dedicated to the Land of the Rising Sun and the opportunities for partnerships with European Capital of Culture cities. EU - Japan Fest is nonprofit organization that exists since 1992 and has worked with most of all the cities winned  the title European Capital of Culture. The aim of the organization is to promote the cooperation between Japanese and European artists and audiences.
During the meeting we will present you the main directions of the work of the organization and the opportunities it provides for the implementation of project initiatives and the principles for applying for co-financing.
Kapana – the chance to catch and hold the moment

In the second half of September "Plovdiv 2019" Foundation plans to announce an Open call, as third step of the development of the  project "Kapana Creative District. The  aim of the call is  to acknowledge and open the district as an object of artistic "site specific "  and art interventions in urban environment. The previous two consecutive phases of the project from 2014 until now allowed the creative industries to find their natural place in the neighborhood. The next step aims to develop another part of the potential of the district and attraction of new artistic audience there.. The open call is planned for a period of two months.
Architectural competition "Tobacco city of Plovdiv"

The Chamber of Bulgarian Architects, Regional branch association Plovdiv decided not to stop work on the architectural competition after the events in the Tobacco city, just the contrary to expand the competition assignment with a concept for future development of the territory under the new conditions, that forced the beginning of an intensive process of events and cultural initiatives dedicated to the  timely protection of the Tobacco city.
The preliminary competition and the conceptual business proposal, dedicated to the rescue, identity, renovation and integration of the warehouses is in progress. The modules of the architecture forum are thematically divided into exhibitions, workshops, open call and lecture-forum. You can check the details on the news page of the Tobacco City website.
The schedule of the Open door days in the office of  "Plovdiv 2019" for additional information and questions on open calls in September
 
In September, the team of “Plovdiv 2019” will organize 2 Open door days. During each of them everyone who has interest to participate, will have the possibility to receive answers of program, financial and legal questions.
Team of the Foundation is available for questions on the following dates:


September 15 – program and financial questions
September 27 - program and financial questions

Start - 10:00 am.

Address of  "Plovdiv 2019" - Plovdiv,  "Arh.Hristo Peev 6" Str.
Full text of the Open calls here.
ACCENT EUROPE:
An open air art museum created in Pafos

The European Capital of Culture Pafos2017 presents the first three works of the “Signs in Time and Space” project. The whole venture includes 12 artworks in total, which shall be placed in different venues in the city, thus creating an open air art museum.

Through the 2014 open call for participation in the programme of the European Capital of Culture Pafos2017, the“Signs in Time and Space” project now leaves its trace and a legacy to the city with installations and sculptures.

The work “Views of Infinity”, a geometric marble installation by Harry Paspallis, the work “Sol Alter” by Yiota Ioannidou, representing Aphrodite the Cypriot goddess of Love on a rock and the red “Poppy” by Andreas Paraskevas that emerges between the Lighthouse and the sea of Pafos are the three projects already installed in the western coastal line of Kato Pafos, giving the city another interesting perspective.

The European Capital of Culture – Pafos2017 aims to be placed, with this project and others that will follow in 2017, on the map of cities with interesting and attractive landmarks for both their residents and their visitors.
More info here.

San Sebastian 2016 and Artium present the exhibition ‘1989. After the Conversations of Algiers. Delirium and Truce’

This exhibition, curated by Carles Guerra and part of the 'Peace Treaty' project, presents the effects of terrorism on art between 1987 and the "definitive cessation of armed activity" by ETA in 2011.
The exhibition can be visited until 1 November in the North Hall at the Artium Museum in Vitoria-Gasteiz..
Today, Artium, the Basque Museum-Centre of Contemporary Art and San Sebastian 2016, European Capital of Culture, have presented the exhibition '1989. After the Conversations of Algiers. Delirium and Truce'. Curated by the director of the Fundació Antoni Tàpies, Carles Guerra, it is one of the seven case studies that support the central exhibition of the Peace Treaty project, the most ambitious in San Sebastian 2016's programme. This exhibition is co-produced by Artium, Fundació Antoni Tàpies and San Sebastian 2016.
In this exhibition Guerra focuses on the alteration of the meaning of images and objects as a result of the violence suffered during this period. According to him, "these are objects and materials which are literally intertwined with the events in such a way that they lose their ability to illustrate them".
More info here

 
Children lead the way to 2017

Last week marked the first step on a journey of dreams for a group of Jutland youngsters. 140 children, aged between 5-10, from across the region came together at VIA University College in Viborg to imagine what their Land of Wishes would look like.
Alberte Winding, Jan Rørdam and Dansehallerne lent their assistance and warmed up the crowd with music and dance performances. The children then attended a workshop to assist the creation of the dance which will be performed at the regional children’s opening on 20 January 2017, one day before the official opening of the Capital of Culture year. 
This was the first workshop of many and marks a collaboration between 19 municipalities across the Central Denmark Region which will put music, dance and children in focus. Teachers, artists and local cultural institutions will work together to create a unique experience for the children throughout 2017.
Juliana Engberg, Programme Director of Aarhus 2017, opened the day by talking to the children and emphasising their importance, saying they are very important to us, in fact the most important people, who will open the Capital of Culture year. Engberg stressed that the children will create their own future and decide how their world will be like. This year is all about being creative, and in Denmark she said, "you are all very good at it."
Alberte Winding encouraged the children to explore their Land of Wishes and told them they were in control, adding “today you can do anything.”
More info here.

 
The Alchemy of Light - a great multimedia show

Tauron Dystrybucja, European Capital of Culture Wrocław 2016 and National Forum of Music present a unique show - the Alchemy of Light. Dancing in the air, 3D and interactive animations, multi-level stage, best in class multimedia projectors, surround sound and the main hero: the building of the National Forum of Music - all of this is just a teaser for the upcoming show on Wolności Square on 3 and 4 September. 
The Alchemy of Light is a unique interdisciplinary multimedia show, the only show connecting contemporary visual arts in the form of 3D mapping, light, music, singing and live dance in the country.  This year it is going to show the power of music, its influence on culture and life of the city, diversity and cultural mixing, passion, inspiration and - first of all - the freedom of creation.
“The Alchemy of Light is our project, in which we use light and modern visualisation techniques in an unconventional way. The goal of the project is to present a new face of the architecture in the city and the public space, as well as presenting a story, connected with the place of the event”, said Marcin Marzyński from Tauron Dystrybucja.
More info here
More Plovdiv...
For the latest news on the cultural life and upcoming events you can visit:
Plovdiv2019 and our profiles in the social networks.
Plovdiv Municipality
Visit Plovdiv
More about Matera... #meanwhile in Matera 2019
For the latest news in Matera you can visit:
Matera 2019
 
Days of Solidarity in the Museum

At the initiative of the Ministry of Heritage and Culture and Tourism in Italy, all proceeds in museums from August 28 will contribute to the rebuilding of cultural heritage affected by the earthquake shook the region of Lazio, Umbria, Marche and Abruzzo.
Basilica also joined the charity initiative.
#Museums4italy #museitaliani #MiBAC
Matera 2019 and Radio 3 Ray # together for the sixth edition of Materadio
23rd, 24th, 25th of September 2016

The theme is "Utopia" on the occasion of the 500th anniversary of Utopia of Thomas More.
The idea of the organizers is to transform the streets and squares of Matera in a utopian island of music, theater, books and art.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences