Copy
 В този брой на месечния ни информационен бюлетин ще намерите последните новини около "Пловдив 2019"  и културните акценти от градовете ЕСК. 

- For English version scroll down -
Първи официален мониторинг в Брюксел

"Поздравления за напредъка и успех в бъдещите стъпки!“ - това бяха думите на журито след първия официален мониторинг пред Европейската комисия, на който Пловдив отчете досегашната си работа. Групата, която представи в Брюксел постигнатото до момента и цялостната стратегията за развитие на Пловдив като Европейска столица на културата, включваше изпълнителния директор на Фондация "Пловдив 2019" – Валери Кьорлински, Артистичния директор Светлана Куюжджиева, Мениджър проекти Гина Кафеджиян. Община Пловдив и бордът на фондацията бяха представени от кмета на град Пловдив инж. Иван Тотев и зам.-кметът Стефан Стоянов.  Oфициалният доклад на Комисията се очаква да бъде готов и публикуван до месец.
"Пловдив за децата"

На 5-ти септември, по повод две години от спечелването на титлата Европейска столица на културата, Фондация „Пловдив 2019“, съвместно със сдружение „БГ Бъди активен“ организира детски празник „Пловдив за децата“ в Цар Симеоновата градина.
 Празникът следваше традицията от миналата година и мотото – „За децата“, с което фондацията посвещава рождените дни на инициативата на най-младата публика. Програмата от 10.00 до 13.00 часа в почивния ден включваше различни възможности за забавление и съревнование за деца и техните родители.
Творческа работилница за идейни предложения по проекта „Махала“
 
Чуждестранни български артисти, урбанисти и архитекти с разнообразен опит в работата с общности дойдоха в Пловдив, за да дискутират и разработват заедно идейни концепции за създаване на културно пространство, или множество от културни хъбове, в квартал Столипиново. Това се случи в рамките на творческата работилница Building up with / the communities (Изграждане с/на общностите) от 7 до 12 септември, организирана от фондация „Пловдив 2019“ в сътрудничество с Френския културен институт и други партньорски организации. 
Според насоката на работа, зададена още в названието на събитието от фондация „Пловдив 2019“, създаването на концепции за възможни културни пространства в квартал Столипиново би следвало да бъде осъществявано паралелно с привличането на общността в тяхното изграждане и развитие. С тази цел участниците бяха запознати с различни перспективи към квартала, различен опит на работа там и взаимодействие с местната общност.
Интензивната програма на работилницата  включваше индивидуални презентации, посещения на място, дискусии, споделяне на впечатления, работа по групи и индивидуално. Екипът от антрополози, с които фондация „Пловдив 2019“ работи по проекта МАХАЛА, съдейства активно за навлизането на участниците в проблематиката, свързана с общността. Част от посещенията в Столипиново бяха организирани със съдействие на доброволци от Младежки клуб „Рома“.
Основната локация, в която участниците работеха и дискутираха интензивно в последните дни от работилницта, е сградата на бившето Кино Космос в Пловдив, чието развитие като пространство за изкуства и култура също е от приоритетните проекти в програмата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.
В последния ден на работилницата групата имаше възможност да обсъди проектните предложения, които се появиха като резултат от петте дни интензивна работа. Предстои допълнителна комуникация и работа по развитие на проекта.
Форум ЕС - Япония

На 13 септември 2016 г. в офиса на Фондация Пловдив 2019 се проведе първият от серията Форуми 2019 с фокус Япония. На срещата с културни оператори от Пловдив се представиха възможностите за проектни инициативи между български и японски творци в контекста на Европейска столица на културата.
EU Japan Fest Japan Committee е организация, която подпомага междукултурен обмен, чрез субсидиране на проучвателни пътувания и проектни инициативи. От своето съществуване японската фондация е подкрепила и участвала в програмата на над 37 града в 25 държави като единствената организация в света, която е сътрудничила с всички последователни столици на културата. Комисията предлага две възможности на финансиране: Подкрепа за осъществяване на проучвателни пътувания и подкрепа за осъществяване на проекти. Детайли, формуляри и срокове може да намерите в сайта тук.
В края на месеца очакваме председателят на EU – Japan Fest Japan Commitee - г-н Шужи Коги на посещение в гр. Пловдив, а на 1 ноември ще има възможност за среща със заинтересуваните културни оператори.
Среща с културни мениджъри от Берлин, Атина, Рига, Бохум, като част от проект за мрежа на културни мениджъри към фондация Робърт Бош
 
На 24 септември артистичният екип на "Пловдив 2019" представи основните посоки в програмата на ЕСК 2019, отворените покани за включване в артистичната програма на фондацията за годините от 2017 до 2020 и отговориха на въпроси, свързани с процедурата по кандидатстване, посоките и целите на фондацията, ключови проекти в програмата – Махала, Капана, Тютюнев град, река Марица и остров Адата, Кино Космос, Кирилизация и Форум 2019.
10-мата участници работят в различни сфери на културния мениджмънт: Десислава Цонева, модератор на срещата (ALOS Center) и Орлин Дворянов се занимават със съвременно изкуство, режисура и кино. Тимо Кьостер (ZAKNRW) е със сериозен опит в работата с общности и Академията за бъдеще в Бохум, която оглавява. Академията е пространство, където среща си дават култура и изкуство, образование и градско общество. Светла Кирилова от Международен Литературен Фестивал, Русе също е с богат опит в реализирането на културни проекти.
Андра Вайда, Тимишоара и Кристиян Бекер, Берлин, представителите на МитОст са експерти в областта на междукултурен обмен на културни мениджъри от Централна, Източна и Южна Европа и съседните региони. Някой от участниците като Стелиос Волгарис, Атина (synAthina) са фокусирани повече върху граждански инициативи.

 
Работна среща между представителите на EUNIC-България и фондация „Пловдив 2019“

На 27-ми септември в офиса на фондация „Пловдив 2019“ се проведе работна среща с част от членовете на мрежата от европейски културни институти EUNIC. В срещата участваха представители на Френски институт, Чешки център, Полски институт, Гьоте институт, Британски съвет, Австрийско посолство, Институт Сервантес и Почетното консулство на Италия в Пловдив. Целта на срещата беше обсъждане на възможни варианти за взаимодействие вътре в мрежата EUNIC и съвместно с фондация “Пловдив 2019” за постигане на Европейско измерение на програмата на Пловдив ЕСК2019. Екипът на фондацията представи пред гостите няколко възможни направления на такова взаимодействие. В повечето от европейските културни институти фондация “Пловдив 2019” работи вече и по конкретни проекти от програмата си.
Среща на Европейските столици на културата

В периода между 28-ми и 30-ти октомври бивши, настоящи и бъдещи Европейски столици на културата ще се срещнат в Пафос ЕСК2017, за да отбележат 10 години от създаването на активната мрежа на обмен между градовете носители на престижната титла. По време на втората си годишна среща за 2016 година представителите на организациите от мрежата ЕСК ще бъдат запознати с някои акценти от програмата на Пафос 2017, както и с някои от ключовите пространства за култура в града. Пафос 2017 е активен партньор на "Пловдив 2019". Между двата града се планира съвместен проект през 2017. 
Open call Капана

Фондация „Пловдив 2019“ обявява началото на трета фаза на проект „Капана – квартал на творческите индустрии“ с конкурс за финансиране на събития и намеси в градска среда в Капана, които ще се реализират в периода декември 2016 – май 2017 г. Конкурсът е насочен към реализацията на: Артистични намеси в публично пространство, които включват инсталации, скулптури, обекти, прожекции; Функционален и декоративен дизайн в градска среда, пространствено изявяване и идентифициране на квартала; Градско градинарство; Изложби, танц, театър, музика, кино; Акции и пърформанси. Общият бюджет на конкурса е 20 000 лв., а крайният срок за кандидатстване е 30 ноември 2016 г. Фондация „Пловдив 2019” не определя максимална субсидия на проект, като по този начин оставя възможността на журито да прецени колко и какви проекти и намеси да подкрепи. Пълният пакет с документи – изисквания, апликационни форми, формуляри, информация – може да намерите в сайта на ОФ „Пловдив 2019“.
Премиера на документалния филм „Улични танцьори“

"Улични танцьори" е документален филм, заснет в Пловдив, част от проекта Europa Transit.  Проектът „Европа Транзит“ е създаден като реално приложение на мотото на Сан Себастиан 2016 – „Културата да живеем заедно“ и разкрива, в серия от десет документални филма, различни предизвикателства, с които се сблъскват десет европейски града. Пловдив - Европейска столица на културата 2019 бе осмата точка по пътя на проекта. Партньори за България в реализацията на проекта са  Фондация Пловдив 2019 / Plovdiv 2019 и Оne Dance Week.
Артистичният колектив Sra Polaroiska (Алайтц Арензана и Мария Ибарече) пътува до Пловдив, за да проведе серия от танцови работилници с участници от ромската общност в града – една от най-големите на Балканския полуостров. Целта на проекта бе да се подготви танцова хореография, която да бъде представена в центъра на града. По време на работата си Мери и Алайтц се включват и в дебата за предразсъдъците и дискриминацията спрямо ромите, маргинализацията и трудностите пред тяхната социална интеграция.

Премиера:  18 октомври : 18:30 ч.
Офис на ONE Foundation for Culture and Arts
ул. Христо Дюкмеджиев 10, Kapana Creative District / Капана - квартал на творческите индустрии
Участие на Пловдив 2019 на конференция A Soul For Europe във Вроцлав

От 21 до 23 октомври 2016 г. във Вроцлав ще се проведе конференцията „Душа за Европа“, на която България ще бъде представена от артистичния директор на ОФ „Пловдив 2019“ – д-р Светлана Куюмджиева. Целта на конференцията е да обърне внимание на ролята на градовете в европейските интеграционни процеси и техния културен потенциал в призмата на регионалното развитие на районите на Европа. Политическият инструментариум и парадигмата на инициативата Европейска столица на културата ще съберат кметове на европейски градове и директори и ръководители на градове, столици на културата, за да обсъдят и начертаят възможности как индивидуалната градската инфраструктура и развитие могат да допринесат за общата европейска рамка. Конференцията има секция „Младежка конференция“, която обединява младежи от Берлин, Вроцлав и други европейски столици, които да споделят тяхната рефлексия към обсъжданите теми и да представят своята визия за бъдещето на обединена Европа. Повече за програмата на конференцията и нейните акценти, може да видите в тук.
Дати за консултации по отворени покани през oктомври

През месец октомври, екипът на "Пловдив 2019" ще проведе още 1 ден на отворените врати, по време на който всеки заинтересован ще може да получи отговори на програмни, финансови и юридически въпроси.
Датата е следната:

20 октомври–  програмни и финансови въпроси


с начален час 10:00 ч.

Адрес на фондация "Пловдив 2019" - гр. Пловдив, ул. "Арх.Христо Пеев 6"

За да гледате запис от информационен семинар от поредицата ФОРУМ 2019, който изяснява принципите за кандидатстване по отворените покани за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, натиснете ТУК.
Пълният текст на отворените покани може да бъде намерен ТУК
АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 
Град Тимишоара е избран да бъде Европейска столица на културата в Румъния през 2021 г.

Комисията от независими експерти, която оценява румънските градове в надпреварата за  Европейска столица на културата през 2021 г. препоръча, град Тимишоара да  бъде номиниран с титлата.
До този избор се стигна, след като през месец декември 2015 г., комисията селектира 4 града /от 14 кандидатури/, които да участват в последния кръг на надпреварата.
През 2021 г. Румъния за втори път ще бъде домакин на  инициативата Европейска столица на културата, след  като през 2007 г. събитието в град Сибиу премина при огромен интерес и успех .
Третият по големина румънски град Тимишоара е с население от 305 000 души и е административен център на окръг Тимиш, Банат, Западна Румъния. Градът е един от основните културни центрове в страната и е познат още като „Малката Виена“.
Нови сад e избран да бъде втората Европейска столица на културата за 2021 г

Нови сад беше избран за Европейска столица на културата за 2021 г. Центърът на областта Войводина се превърна в първия град извън територията на ЕС, който бе отличен от престижната инициатива. Освен него, за културна столица за 2021 г. беше обявен и румънският град Тимишоара, а следващият месец ще бъде избран и още един град измежду гръцките Елевсина, Каламата и Родос.
Европейският комисар за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич каза по повода:  "Mного съм щастлив, че през 2021 година, носител на титлата ще е град от страна кандидат-членка на ЕС. Отварянето на престижната европейска програма към страни, които не са пълноправни членове е начин, по който се сближаваме и подсилваме техните културни връзки към Съюза. Поздравления за Нови Сад! Уверен съм, че градът ще даде на посетителите от целия свят възможност да преоткрият, но и да оценят разнообразието от култури в Европа, както и нашите общи ценности. Убеден съм, че титлата ще донесе на Нови Сад значителни дългосрочни културни, както и икономически и социални ползи, както досега сме наблюдавали при много предишни европейски столици на културата. "

 
Започва проектът "Аз съм себе си" във Вроцлав

Проектът "Аз съм себе си" използва фотографията като средство, което позволява на социално маргинализирани хора и други да участват активно в културни събития. Неговата цел е да се разшири обхватът на творческите дейности, като по този начин предоставя допълнителни възможности за постоянна работа по подобряване на възприемането и художествен израз на участниците.
Повече информация тук
Talking Genders – Проект на Архус 2017

Talking Genders е единствен по рода си творчески младежки проект за развитие, който предлага на млади хора възможност за творчески работилници, социални дискусии и представяне на място за професионални сценични изкуства.
Проектът е програма на Himherandit Productions, насочена към подпомагане на млади таланти и частни лица да се ангажират с изкуство и социални теми като средство за развитие на културата чрез Дания .
За Talking Genders седем млади души на възраст между 16-26 между са избрани да участват в проект за художествено развитие. Проектът ще предложи на тези седем млади таланти интензивен летен творчески процес, в който обект на дискусия ще бъде полът. Проектът ще доведе до един спектакъл - изложба през септември, която ще се проведе в малък театър в Бора Бора - dans оg visuelt teater . Изложбата ще бъде представена заедно с последното професионално изпълнение на Himherandit Productions, озаглавено "WoMAN&WOMAN".
Повече информация тук.
Златна есен във Вроцлав или едно безкрайно лято с Европейска столица на културата – без лекарско предписание

След като милиони жители на града и туристи се радваха на огромно културно изобилие през лятото Европейска столица на културата Вроцлав 2016 обяви официалното начало на златна есен за културата и кани всички желаещи да вземат участие в десетки филмови, литературни, архитектурни и театрални прояви, организирани в града. В следващите седмици жителите и гостите на Вроцлав ще могат да се насладят на събития като Олимпийските театрални игри  (14 октомври - 13 ноември), на семинар на културния проект “Коалиция от градовете“ (ноември 9-10), на изложбата “Фотографията никога не умира , която ще се проведе на Централната ЖП гара (17 ноември - 05 януари), на най-големия реге фестивал на закрито - One Love Sound Fest (19 ноември), на церемонията на Европейските филмови награди (10 декември) и представлението “Небеса“, което ще се проведе в зала Centennial на 17 декември , като част от закриващата седмица на събитията от инициативата Европейска столица на културата Вроцлав 2016.
Повече информация тук
Още за Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
Още за Матера... #meanwhile in Matera 2019
За най-актуалните новини в дейността на фондация Матера 2019 посетете:
Matera 2019
Open Design School

Мотото на Матера 2019 е Open Future,  а единият от основните им проекти за ЕСК 2019 е Open Design School. Училището събира на едно място писатели, блогъри, дизайнери, занаятичии, студенти и други професионалисти, чиято цел е да трансформират Матера и района Базиликата в радикална иновативна платформа за изкуство, наука и технологии.  Първият интензивен уъркшоп се провежда от 1-ви септември до 21-октомври и в него се включват 15 участници от различни националности. Целта е развиване на концепция на изцяло иновативно пространство в стара каменна кариера, която ще бъде домакин на голяма част от дейностите на Матера 2019 и ще допринесе за цялостното планиране и развитие на Open Design School. Участниците от различни области ще си взаимодействат и експериметирант в динамичната среда. Всеки петък се провеждат отворени лекции, а резултатът от уъркшопа ще бъде представен пред широката публика на 21-ви октомври. През ноември се планира и изложба.
Gardenotopia 

Проектът Gardenotopia обхваща градински дейности в изоставени района на Матера и Потенца, по които работят европейски и италиански артисти, архитекти и дизайнери. Група от майки, наречена “Mamme Materane all’Opera” създава зелено пространство за майки с деца. Училище Pascoli съвместно с Atelier delle Verdure of Milan са създали зелено пространство за лекции, където може да се наблюдават звездите. В двата проекта взимат участие повече от 80 студенти.
Матера търси културен и финансов мениджър.

Матера 2019 разширява екипа си и търси кандидати за културен и финансов мениджър. Повече инфо на сайта на Матера 2019.
In this edition of our monthly newsletter you will find the latest news about "Plovdiv 2019" and the cultural highlights of the ECOC cities.
First official monitoring in Brussels

“Congratulations for the progress and good luck with the steps to come!” – said the jury after the first official monitoring meeting about the current situation and plans of Plovdiv.
The group that presented in Brussels the achievements and the overall development strategy of the city as European Capital of Culture 2019 included the Executive Director Valeri Kyorlinski, the Аrtistic Director Svetlana Kuyumdzhieva, the Project Manager Gina Kafedjian. Plovdiv Municipality and the board of directors of “Plovdiv 2019” were presented by the Mayor of Plovdiv eng. Ivan Totev and the Deputy Mayor Stefan Stoyanov. The official report is expected to be ready and publishеd in a month.
"Plovdiv for the children"

On September 5th, we markеd the second year of winning the title of European Capital of Culture. Foundation "Plovdiv 2019", together with the association "BG Be active", organizes an event - "Plovdiv for the Children" in Tsar Simeon's Garden.
The event followed the tradition from last year with the motto - "For the Children", at which Plovdiv 2019 devotes its birthdays to the initiative for the youngest audiences. The program started from 10.00 until 13.00 h. and gave a variety of opportunities for fun and competition of children and their parents.
Workshop for conceptual proposals under the project "Mahala"

A team of foreign and local experts in the field of social architecture gathered in Plovdiv to discuss and develop together preliminary conceptes for creating a cultural space or a few cultural hubs in Stolipinovo neighbourhood. That happened within the creative workshop Building up with / the communities (Building with / communities) in the days between 7 to 12 September, organized by  "Plovdiv 2019" in cooperation with the French Cultural Institute and other partner organizations.
According the direction of work set yet in the name of the event by  "Plovdiv 2019", the creation of concepts for possible cultural spaces in Stolipinovo neighbourhood should be realized parallel with the involvement of the community in their building and development. With that end in view
the participants got familiar with different perspectives to the neighborhood, a different work experience there and interaction with the community.
The intensive program of the workshop included individual presentations, site visits, discussions, sharing of experiences, work in groups and individually. The team of anthropologists that the "Plovdiv 2019" team is  working on the project Mahala , contributed actively to the entering of participants in issues related to the community. Part of the visits in Stolipinovo were organized with the assistance of volunteers from Youth club "Roma".
The main location,  in which participants worked and discussed intensively in the last days of workshops  was the former Kosmos Cinema, which renovation as a space for culture and arts is one of the flagship project in the programme of “Plovdiv 2019”.
On the last day of the workshop the group had the opportunity to discuss the proposals that came as a result of five days of intensive work. A  communication and work on the development of the project lies ahead.
Meeting with cultural managers from Berlin, Athens, Riga, Bochum, part of a project for network for cultural managers to Robert Bosh foundation
 
On September 24, the artistic team of "Plovdiv 2019" presented the main aspects of the program of European Capital of Culture for 2019, the open calls for participation  in the artistic program of the Foundation for the years 2017 to 2020 and answered questions related to the application process, directions and objectives of the Foundation  related to  key projects in the artistic  program - Mahala, Кapana creative district, Tobacco city, Maritsa river, Adata island, Cosmos cinema, Cyrillisation and Forum 2019.
The ten participants work in various fields of cultural management: Desislava Tsoneva is moderator of the meeting (ALOS Center) and Orlin Dvoryanov working in the field of contemporary art, cinema and stage production. Timo Köster (ZAKNRW) has long experience in working with communities and in the Academy for future – Bochum, where he is the director. The Academy is a space where culture and art, education and urban society meet and coexist. Svetla Kirilova from the  International Literary Festival - Ruse also has long  experience in the implementation of cultural projects. Andhra Wajda, Timisoara and Christian Becker, Berlin, representatives of MitOst  are experts in the field of the intercultural exchange of cultural managers from Central, Eastern and Southern Europe and neighboring regions. Some of the participants as Stelios Volgaris-  Athens (synAthina) are focused more on Civic Initiatives.
Work meeting between representatives of EUNIC-Bulgaria and “Plovdiv 2019”

On 27th ot September in the office of “Plovdiv 2019” held a work meeting with part of the members of (European Union National Institutes for Culture, EUNIC). In the meeting took part representatives of the French Institute, Czech Centre, Polish Institute, Goethe Institut, British Council, Austrian Embassy Sofia, Instituto Cervantes Sofia and Italian Consulate in Plovdiv. The aim of the meeting was to discuss possible options for interaction within EUNIC network and together with "Plovdiv 2019" to achieve the European dimension of the program of Plovdiv ECOC 2019. The team of the foundation presented several possible directions of such interaction. "Plovdiv 2019" has been working already on specific projects of its program In most of the European cultural Institutes.
Meeting of the European Capitals of Culture

Between 28th and 30th October former, current and future European Capitals of Culture will meet in Pafos ECOC2017 to mark the 10th anniversary of the active network of exchange between the European capitals of Culture. During its second annual meeting in 2016 representatives of the organizations will get familiar with some highlights from the program of Pafos 2017, as well as some of the key spaces for culture in the city. Pafos 2017 is an active partner of Plovdiv 2019. A joint project between the two cities is planned in 2017.
Forum 2019 Focus EU Japan Fest

On 13th September 2016 in the office of “Plovdiv 2019” held the first of the series Forum 2019 with Focus EU Japan Fest.
Opportunities for project initiatives between bulgarian and japan creators were presented on a meeting with cultural operators from Plovdiv.
EU – Japan Fest Japan Commitee is a nonprofit organization that exists since 1992 and has worked with of all the cities had won the title European Capital of Culture. The aim of the organization is to promote the cooperation between Japanese and European artists and audiences.
There are two major calls of finance support that the organisation offers to the cultiral operators from the ECOC citities and the Japanese sartists: Research trips and Project proposals.
Here we offer you a link with all the details about the Research trips call.
Here are the full details for the call for Projects.
In the end of the month we are expecting the General Secretary of EU-Japan Fest Japan Committee - Mr Shuji Kogi and on the 1st of November the cultural operators from Plovdiv will have the opportunity for a meeting.
Open call Kapana

The Open call is aimed at the realization of: Artistic interventions in public space, which includes installations, sculptures, objects, screenings; Functional and decorative design in an urban environment, spatial expression and the identification of the neighborhood; Urban gardening; Exhibitions, dance, theater, music, cinema; Actions and performances. The total budget of the competition is 20 000 lv and the deadline for applications is 30th of November 2016. Foundation "Plovdiv 2019" does not specify a maximum subsidy of project, thus leaving the possibility of a jury to decide how much and what kind of projects and interventions to support. The full package of documents - requirements, application forms and information - can be found here.

 
„Street dancers”

„Street dancers” is a documentary shot in Plovdiv, part of the project Europa Transit.
Europa Transit, one of the travelling embassies of San Sebastian 2016 European Capital of Culture, started its journey in early January, with the mission of representing San Sebastian 2016 across Europe, in a bid to help promote coexistence between the different communities that inhabit the continent and defend the cultural and social diversity that Europe is made up of.
Artistic duo Ms Polaroiska travel to Plovdiv to run a dance workshop with members of the city’s Roma community, one of the largest in Europe. Through the relationship between participants and the artists we see the prejudice against Roma and the marginalization in which they live. 
Screening: 18.10 | 18:30-19:30 - Office One Foundation for Culture and Art, Plovdiv, 10 Hristo Dyukmedzhiev St.
The schedule of the Open door days in the office of  "Plovdiv 2019" for additional information and questions on open calls in October
 
In October, the team of “Plovdiv 2019” will organize 1 Open door day. During the day  everyone who has interest to participate, will have the possibility to receive answers of program, financial and legal questions.
Team of the Foundation is available for questions on the following dates:

October 20 – program and financial questions


Start - 10:00 am.

Address of  "Plovdiv 2019" - Plovdiv,  "Arh.Hristo Peev 6" Str.
Full text of the Open calls here.
Participation of “Plovdiv 2019” in “A Soul for Europe” in Wroclaw

From 21st until 23rd of October 2016 in Wroclaw will hold a European conference, where “Plovdiv 2019” will be presented by the Artistic Director of the foundation - Svetlana Kuyumdzhieva. The aim is to draw attention to the active role of cities within the European integration process as well as to their cultural potential when it comes to the development of Europe on a regional level. Within the framework of the European Urban Agenda and the political instrument of the European Capitals of culture, experts from the Committee of Regions, civil society and City Mayors will discuss further possibilities of how cities and more specifically European Capitals of Culture could contribute to the development of Europe and its integration process. During the preceeding "Youth Conference" youngsters from Berlin, Wrocław and other European Capitals will develop their own opinions and ideas on cities in Europe that will be introduced during the Conference. More info here.
ACCENT EUROPE:
Timișoara to be the European Capital of Culture in Romania in 2021

The selection panel of independent experts responsible for assessing the Romanian cities competing to be European Capital of Culture in 2021 has recommended that Timișoara should be awarded the title. Four cities had been short-listed after the initial pre-selection round in December 2015: Baia Mare, Bucharest, Cluj-Napoca and Timișoara.
In 2021, Romania's second time to host the initiative European Capital of Culture after the 2007 event in Sibiu has a great success and success.
The third largest Romanian city of Timisoara has a population of 305,000 people and is the administrative center of Timis County, Banat, western Romania. The city is one of the main cultural centers in the country and known and is also known as the  "Little Vienna".
Novi Sad to be European Capital of Culture in 2021

The selection panel of independent experts responsible for assessing the cities competing to be European Capital of Culture in 2021 in a candidate country or potential candidate has recommended that Novi Sad, Serbia, should be awarded the title.
Tibor Navracsics, European Commissioner responsible for Education, Culture, Youth and Sport, said: I am very pleased that in 2021 we will have our first European Capital of Culture in a candidate country. The opening of this prestigious European programme to those countries seeking full membership is a way to bring them closer to and reinforce their cultural links with the Union. I congratulate Novi Sad on its successful bid.
I am confident that Novi Sad will give visitors from Europe and all over the world the opportunity to discover the city and its cultural assets, but also to appreciate the diversity of cultures in Europe as well as our shared values. I am confident that the title will bring Novi Sad significant long-term cultural, as well as economic and social benefits, as we have seen with many previous European Capitals of Culture.

 
The “I am Myself” project is about to start

The “I am Myself” project uses photography as a tool, allowing socially marginalised people and others to actively participate in cultural events. Its goal is to broaden the scope of creative activities, thus providing additional opportunities for constant work on improving the perception and artistic expression of their participants.
More info here
TALKING GENDERS – Aarhus 2017

Talking GENDERS Youth Project is an unique creative development project that offeres young individuals the opportunity for creative workshops, social discussion and presentation in a professional performing arts venue.
The project is a Himherandit Productions community outreach program aimed at supporting young talents and individuals to engage with art and social topics as a means for developing culture through Denmark.
For Talking GENDERS, seven young individuals between the ages of 16-26 will be selected to participate in an artistic development project. The project will offer these seven young talents an intensive summer creative process, in which the subject of gender takes focus. The project will result into a performance-exhibition in September that takes place in the small theatre at Bora Bora – dans og visuelt teater. The exhibition will be presented along side Himherandit productions latest professional performance titled WoMAN & WOMAN.
More info here.
A golden autumn in the European Capital of Culture Wrocław 2016
 
The European Capital of Culture Wrocław 2016 announces the official beginning of golden autumn in culture and invites everyone to take part in dozens of film, literature, architecture, visual arts and theatre events organised in the city. The summer attractions of the ECoC programme engaged over a million of residents and tourists.
The first weeks of autumn in the European Capital of Culture Wrocław 2016 will offer a wide range of cultural events... available without prescription. In summer, over a million residents and tourist took advantage of our cultural offer. The summer might be gone, but with ECoC the summer lives on! In the upcoming weeks we will also see the Theatre Olympics (October 14 - November 13), a seminar summing up the Coalition of the Cities for Culture project (November 9-10), Photography Never Dies exhibition at the Main Railway Station (November 17 - January 5), the largest indoor reggae festival - One Love Sound Fest (November 19), European Film Awards Ceremony (December 10) and the finale of the European Capital of Culture 2016 celebrations - Heaven, a performance at the Centennial Hall (December 17), as part of the European Capital of Culture Wrocław 2016 closing weekend.
Моre info here.

 
More Plovdiv...
For the latest news on the cultural life and upcoming events you can visit:
Plovdiv2019 and our profiles in the social networks.
Plovdiv Municipality
Visit Plovdiv
More about Matera... #meanwhile in Matera 2019
For the latest news in Matera you can visit:
Matera 2019
Open  Design School

The Open Design School Matera is the first design school in Europe to be based on the principles of open culture, thus representing one of the foundations of the cultural program of Matera 2019. The school is bringing together writers, bloggers, designers, craftsmen, hackers, students, academics and other professionals to transform Matera and Basilicata into a radical innovation platform in the fields of art, science and technology. The Open Design School, as well as the I-DEA, will be a gathering spot at a national and European level, an authentic living lab for experimentation and interdisciplinary innovation.
The first intensive workshop for the implementation of the Open Design School is taking place in Matera from September 1st to October 21st, joining 15 participants from varied nationalities and backgrounds, including local professionals. The objective will be that of developing the concept of a highly innovative performance space inside an 18th century quarry –this space will host a portion of the activities for Matera 2019 – and to contribute to the design and planning of the Open Design School.
In this sense, the workshop is intended as a multidisciplinary laboratory aimed at gathering local concerns to put them on the network and to turn them into a collective project capable of creating a dialogue between the peculiarities of the context (cultural, social, craft etc.) and a variety of national and international practices dealing with Open Design. 
The ultimate goal will be to develop not only the two concepts required but above all to develop a collaborative approach and a replicable and sustainable production process for the inhabitants of Matera and its visitors. The work in progress is systematically documented in the blog (www.odsmatera.eu) and discussed with local and international experts through a series of Open Talks every Fridays. The final results of the workshop will be presented to the public the 21st ofOctober with the aim to produce an exhibition by the end of November 2016.
Open gardens
 
In September and October 2016, the Gardentopia project took shape with the design and realization of community garden projects in abandoned areas in Matera and Potenza, by groups of citizens working together with European and Italian artists, landscapers and designers.
 A wiry group of mothers in Matera (so-called Mamme Materane all’Opera), working with Linaria of Rome, has created a green area for mothers and kids; The Pascoli school in a social house district is working with Atelier delle Verdure of Milan to create a green area where the children can make open-air lessons, stare the stars and appreciate “the beauty of whiling the time away”.  In the two projects, 80 young agronomy students and landscapers from throughout Italy are also working on a voluntary and self-funded programme with University of Basilicata and Milan Politechnic.
 In June 2016 a group of retired people from the UIL Trade Union gave back to the district a garden and a basketball court under the lead of Wagon Landscape, a French collective with a track record of rejuvenating and revitalizing the banlieues of Marseilles and Paris. The next project will be realized in 2017 spring. 
Open Calls
 
The Matera- Basilicata 2019 Foundation is looking for the Cultural Manager and the Administrative and Financial Manager.
For further details, you are invited to download the open calls on the Matera 2019 web site. The deadline is at 11:00 pm of 31 October 2016.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Municipal Foundation Plovdiv 2019 · Plovdiv, Bulgaria · Rayko Daskalov 2 str · Пловдив 4000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp