Copy
 В този брой на месечния ни информационен бюлетин ще намерите последните новини около "Пловдив 2019"  и културните акценти от градовете ЕСК. 

- For English version scroll down -
Кирил Велчев е новият изпълнителен директор на „Пловдив 2019“

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив Кирил Велчев поема поста на Изпълнителен директор в „Пловдив 2019“. Досегашният изп.- директор Валери Кьорлински обяви своето предизвестие за напускане към Управителния съвет на фондацията. Велчев ще заеме позицията от първия работен ден на следващата година.
„Предстои много работа за успешното реализиране на Европейска столица на културата не само за Пловдив, но и за България. Важно е освен проектите, които ще видим до 2019-та да запазим и развиваме традиционните и емблематични за града събития“, каза Велчев и допълни, че предстои да се случат още важни политики в областта на културата и привличането на нови публики за успешната реализация на „Пловдив 2019“.
С необходимостта от човек с повече административен опит и работа в управлението на събития, мотивира своето оттегляне Валери Кьорлински. „Моята задача бе да спечелим титлата и да създадем основите на фондацията. Дейностите се разрастват и е необходим човек с повече управленски потенциал. Работил съм с Велчев много активно и се радвам, че той поема поста“, каза още той и допълни, че ще продължи да работи за успеха на „Пловдив 2019“.
Кьорлински е член на Управителния съвет от създаването на фондацията през 2011-а година. Последователно заема длъжностите артистичен директор и изпълнителен директор. След напускането, той смята да се отдаде отново на творческа дейност.
Членовете на Управителния съвет и екипът на фондацията благодарят на Валери Кьорлински за съвместната работа и значителен принос за „Пловдив 2019“.
С оглед преминаването на следващ етап от реализиране програмата на Европейска столица на културата, Управителният съвет на „Пловдив 2019“ взе решение за нова структура, в която се обособяват допълнително звено за продукция към фондацията, както и нов заместник-директор, отговарящ за международната комуникация и партньорства.
Виктор Янков ще поеме международната комуникация в „Пловдив 2019“

Янков ще отговаря за връзките с международните партньори като заместник–директор „Международна дейност“ в „Пловдив 2019“. Между 2013 и 2016 година Виктор е фестивален директор на "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив Неговата задача ще е да съдейства за успешна координация на международното участие в програмата на града през 2019-а, партньорствата в и извън мрежата на Европейските столици на културата. Ще организира международните срещи, на които градът ще е домакин в следващите три години, също и представянето на Пловдив на европейската културна сцена. Длъжността е част от новата структура на фондация “Пловдив 2019”, одобрена с решение на Управителния съвет, която следва закономерното разширяване на екипа. Решението се базира на споделения опит от други Европейски столици на културата и препоръките от мониторинговия доклад. Поетапно ще бъдат обособени екип за международна комуникация и партньорства, както и екип за продукция. В новата структура вече са включени и предварително планираните четири културни мениджъра, които ще поемат координацията на четирите програмни платформи на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. „Днес Пловдив е изправен пред възможността да утвърди ролята си на културен център и да стъпи на международната карта. 2019-та година е шанс да покажем, че културата може да променя начина, по който живеем“, казва Виктор Янков и допълва, че навсякъде в Европа участието в културата е разпознато като човешко право и като фактор за развитие и устойчивост. Виктор Янков притежава богат опит в организирането и промотирането на мащабни културни събития. Участва активно в изграждането на културната идентичност на града. Съавтор е на изследване за спасяването на Кино „Космос“ пред Съвета на Европа - „Cosmos Case”. Завършва специалност “Политология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Между 2013 и 2016 година Виктор е част от екипа на Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив като фестивален директор на „НОЩ/Пловдив“. Работата му с Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив стартира през 2012 когато е куратор на фестивала „Улица Отец Паисий“- ТЕКСТ. Работата му с емблематичните културни организации основани от Веселина и Катрин Сариеви (Галерия Сариев, artnewscafe, Фондация Отворени Изкуства) стартира през 2008 година когато става част от artnewscafe, Пловдив. Като представител на „Отворени изкуства“ е участвал в редица международни форуми по проблемите на изкуството в публично пространство и управлението на културни проекти: In Situ – Conference on Art in Public Space, Marseille, France , LOCOP Research Conference / Budapest, Hungary, Sazlburg Global Seminar и други.
ФОРУМ 2019

ФОРУМ 2019 е платформа от информационни семинари и събития с основен фокус проектът „Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Целта на семинарите е повишаване на информираността, изграждане и развитие на капацитет и създаване на основа за успешната реализация на проекта ЕСК. Темите на Фoрум 2019 се фокусират се върху основните проблеми, свързани с реализацията на проекта и целта им е да предизвикат професионални дискусии, обмен на опит и знания и обратна връзка по различни теми от културния сектор.
Форум 2019 Фокус Доброволци

Десетки студенти, ученици, професионалисти от различни сфери и граждани се включиха в събитието, с което бе даден старт на Доброволческата програма на Фондация “Пловдвив 2019″. На 19.11.2016 г. инициативата започна със засаждането на японски клен в Цар – Симеоновата градина. Тя продължи с дискусия в Център за сценични изкуства “Stage 51“, където гостуващи лектори от страната и чужбина споделиха опита си в доброволческите инициативи, вдъхновението на доброволците и каузите, ползата от тази дейност за „Пловдив 2019“ и самите доброволци. Всички гости потвърдиха бъдещото си активно участие, подкрепяйки инициативи на Европейска столица на културата.Гост лекторът Нийл Питърсън сподели опита на една от най-успешните европейски столици – Ливърпул 2008. Като експерт и ръководител на доброволческата програма на Ливърпул, Питърсън говори за социалното влияние на доброволчеството, в контекста на създаването на големи културни събития и добави, че девет години по-късно доброволците на Ливърпул 2008 продължават да бъдат активни и да вземат участие в различни събития от културния и социален живот на града. В презентациите се включи и един от първите доброволци на "Пловдив 2019" – Манол Пейков. Известният пловдивски издател и член на Управителния съвет на фондацията говори за вдъхновението от това да си доброволец. Енцио Ветцел – директор на Гьоте-институт, сподели възможностите за съвместно сътрудничество с ЮНЕСКО и културните институции в България. В срещата взеха участие и представители на една от най-популярните платформи за доброволчество в България -Time Heroes, от популярния PLOVEDIV, както и Център за развитие на човешки ресурси – Еразъм +, Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив и Дружество за ООН в България.За енергията, запознанствата и приятелствата, като най-приятната част от работата на доброволеца, разказаха и десетките доброволци, които вече се присъединиха към екипа на „Пловдив 2019“ и участваха активно в организиране на събитието.
Снимки от събитието вижте тук

"Пловдив 2019" и Читалищата заедно към 2019-та
 
Десетки читалища от Пловдив и региона се включиха #заедно в работна среща посветена на възможности за участието им в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
На срещата се обсъдиха възможности за включването на тези уникални за България културни центрове, чрез отворени покани за малки грантови финансирания. Водещите проекти, към които читалищата да се включат активно, представи артистичният директор на фондацията д-р Светлана Куюмджиева. Добри практики и инициативи за сътрудничество с читалища представиха сдружение „Писалка и перо“, „Пловдив чете“, сдружение „читАлнЯта“, фондация „ Детски книги“. Представител на „Музейко“ също взе участие в работните сесии.
След работната сесия читалищата от Пловдив и региона презентираха своите творчески ателиета, широкия спектър от дейности, курсове и събития, на които всяко едно от тях е дом на 1-вия по рода си Панаир-Изложение Читалища. В рамките на събитието всеки посетител имаше възможност да разгледате и изложба на корици на книги дело на студио "Естрада Дизайн“ (Испания), както и на детските илюстрации на Катарина Собрал (Португалия) и Исидро Ферер (Испания). Изложбата, бе любезно предоставена от Софийски международен литературен фестивал и Instituto Cervantes Sofia, дело на куратора Рада Якова (селекция) и архитект Петър Захаринов, TapeFlips (експозиционен дизайн). За всеки пропуснал изложбата, ще може да се възползва и да я разгледа през месец декември в НЧ „Шалом Алейхем“.
Събитието е част от ФОРУМ 2019 - платформа от информационни семинари и събития с основен фокус проектът „Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Целта на семинарите е повишаване на информираността, изграждане и развитие на капацитет и създаване на основа за успешната реализация на проекта ЕСК. Темите на Фoрум 2019 се фокусират се върху основните проблеми, свързани с реализацията на проекта и целта им е да предизвикат професионални дискусии, обмен на опит и знания и обратна връзка по различни теми от културния сектор.
В рамките на инициативата Форум 2019 и втори Фокус Музеи, на 28 и 29 ноември 2016 г., фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с Двустранната комисия за опазване на културното наследство FULBRIGHT осъществи излъчване в реално време на двудневната конференция „Музейни експозиции и стандарти: Поглед напред”. Стриймингът даде възможност от всяка точка на света, както и на живо в конферентната зала на Дом на културата в гр. Пловдив, културни мениджъри и оператори да получат международна експертиза върху темите, обобщени в три основни панела:  Добри практики при провеждането на събития и образователни програми, посветени на културното наследство; Бъдещето на дигиталните експозиции и мобилните приложения за стимулиране на културния туризъм; Съвременни тенденции при музейните експозиции или как да впечатлим посетителите от всички възрасти. Линковете, които и в момента ви дават възможност да изслушате лекторите, може да намерите тук.
Акценти от пресконференция на  „Пловдив 2019“

На пресконференция на фондация „ Пловдив 2019“ бяха представени теми с акценти: анализ на мониторнигов доклад на „Пловдив 2019“ от Европейската комисия, процесът на кандидатстване с проекти по отворените покани и резултатите от събитията до момента по Форум 2019: Доброволчество, Читалища и лайфстрийминг конференция Музеи.
На пресконференцията взеха участие  Валери Кьорленски – Изпълнителен директор на „Пловдив 2019“ , Светлана Куюмджиева - артистичен директор на „ Пловдив 2019“, Гина Кафеджиян, мениджър проекти и събития, Радост Иванова, директор Маркетинг и реклама, също Любозар Фратев и Манол Пейков, членове на Управителния съвет на фондацията.
Повече детайли за пресконференцията вижте тук.
Инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″ бе представена на заседание на Южен Централен Район

„Пловдив – Европейска столица на културата 2019″: програмен период на инициативата, платформи, ключови проекти и възможности за участие бяха част от презентациите по време на  съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и Регионалния координационен комитет /РКК/ на Южен централен район /ЮЦР/. По време на заседанието, което се проведе в периода  01 и 02 декември 2016 г. в Eко хотел „Здравец“ край Пловдив, Станислава Ташева – мениджър проекти и програми във фондация „Пловдив 2019“  представи възможностите за включване в инициативата „ Пловдив 2019“ на районите Смолян, Кърджали и Пазарджик в осъществяване на програмата, както и на ключови проекти като Адата.
Бе обсъдена и последваща оценка на Националната стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2005 – 2015 г. На заседанието присъстваха представители на министерства, областните управители на областите от Южен централен район, кметове и експерти от общините в региона, представители на синдикални и браншови организации, на висши учебни заведения, също и на НПО сектора.

Вроцлав 2016 – реалните примери от една успешна Европейска столица на културата

Съвместно с Instytut Polski w Sofii, „Пловдив 2019“ организира среща с двама представители на богатата палитра на полската столица на културата Вроцлав 2016.  Всички присъстващи научиха от „първа ръка” разказа на творци и културни мениджъри, с успешен практически опит при работа в рамките на инициативата Европейска столица на културата.

Над 200 проекта кандидатстваха за програмата на "Пловдив 2019"

Над 200 кандидати от страната и чужбина подадоха проектни предложения по отворените покани за програмата за Европейска столица на културата 2019. Срокът за тяхното изпращане приключи на 12.12.2016 г. в 24.00 ч. Всички кандидатури бяха подавани само по електронен път на български и на английски език. 
Първият етап от разглеждане на проектните предложения е проверка за административно съответствие, след която кандидатите ще получат индивидуални препоръки за корекции при евентуални документални разминавания.
Експертно международно жури ще оценява постъпилите проекти по реда на тяхното постъпване. Предвид броя на проектните предложения процедурата ще продължи и през следващата година. Целта на отворените покани е създаването на цялостната програма на Европейската столица на културата. Резултатите ще са отправна точка при реализирането на голямото събитие през 2019-та година. 
Повече в нашия сайт.

Резултати по отворената покана от третата фаза на проект Капана – квартал на творческитe индустрии

Девет проекта на обща стойност 20 000 лв са одобрените в трета фаза на конкурса за финансиране на „Капана – квартал на творческите индустрии“. В направление „Капана: събития и намеси в градска среда” са постъпили общо 27 проектни предложения. Кандидатстващите организации са от градовете Пловдив, Варна, Чипровци и Русе. Идейните предложения обхващат всички нива, заложени в условието на поканата – намеси в публична среда, градско градинарство, активно взаимодействие на участници, образователни инициативи, артистични намеси в градска среда, работилници и демонстрации. Периодът за реализиране на проектите е до май 2017-та година. Журито е разписало препоръки до всеки от одобрените кандидати. В пет дневен срок всяка организация следва да уведоми фондацията за съгласие с условията.
Проектите с най- много точки извеждат важните за Капана теми и възможности. Фестивал „Капана е!“, ЛИЦА / FACES / CARAS, Засади Капана, Моден капан, „Празник в кутия“, Градско компостиране, Светът от птичи поглед - столиците като килим, Еко училище PLOVEDIV, „Огънят през вековете ” са деветте идеи, чрез които ще се допълни идентичността на Капана – квартал на творческите индустрии. 

Вижте детайлите и рецензиите ТУК

Нова визуална идентичност на Капана - квартал на творческите индустрии

Имаме удоволствието да ви представим новата визуална идентичност на Капана – квартал на творческите индустрии. Сайтът http://visitkapana.bg/ е дигиталното лице на проекта на Фондация „Пловдив 2019“ и ще е мястото, което ще обобщава, среща и предлага информация за събития и прояви на територията на квартала. Тук ще публикуваме всички инициативи, които разгръщат потенциала на квартала, посредством култура и изкуство и сме отворени за вашите предложения. Изпращайте ни информация за вашите събития и прояви на kapana@plovdiv2019.eu.

CREATIVE EUROPE Programme – Networks actions – ЕСК Монс 2015 включи „Пловдив 2019“ като част от мрежата на Европейските столици на културата, която кандидатства за финансиране – целево за осъществяване на организационните ангажименти на мрежата и срещите на ЕСК. Старт на дейности се очаква за периода от 2017 г. Проектът е подаден от водещата организация през Ноември 2016 г. В семейството на ЕСК има над 60 страни.
АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 
Закриваща церемония на Вроцлав 2016

На сцената на закриващия спектакъл ще видим жителите на Вроцлав, които започвайки да разказват своите истории през 2015г, обединяват своите усилия в проекта „Мостове“ – представление включващо 27 пешеходни и автомобилни моста пръснати из Вроцлав. Сега, вече в края на уникалното си приключение те се превръщат в съавтори на спектакъл за хиляди зрители. Още веднъж ще имаме възможност да видим Духа на Вроцлав. Стоманените конструкции, инсталирани в началото на годината ще се превърнат в основата за дизайн на сцена – тих, но изразителен свидетел на историята на Вроцлав. Пространството на Стогодишната зала в града ще се изпълни от музика, звучала по време на Откриващата церемония през януари и юни тази година, по време на спектакъла Flow, състоял се на бреговете на река Одра
The Sky Web е проект насочен главно към хората и техните преживявания. Също като предишните инсталации на „Квартета“, е проектиран и създаден от Крис Болдуин. Музиката за Квартет Flow е композирана от Павел Романсчук и е в изпълнение на оркестър с диригент Алан Урбанек. Шоуто включва също така и оркестри от Вроцлав, както и хорове от Полша и Израел. „Подготовката на четирите проекта ни отне три години. Успяхме да привлечем жители и артисти от няколко страни, както и експерти в много сфери на технологиите и културата“ , споделя Крис Болдуин.
Залата, в която ще се състои събитието също не е без значение. Тя е оцеляла през бурите на 20-ти век и е исторически символ за Германия, Полша и Европа. Уникалната конструкция на залата, в комбинация със звук и светлини, ще включи публиката в събитията представени на сцената, давайки им усещането за пълно участие в историята разказана на нея.

 

Международен филмов фестивал в Пафос  2017 – отворена покана

Международният филмов фестивал в Пафос е независима нестопанска организация, ангажирана с подкрепата на автентични самостоятелни филми, която има за цел да изследва, насърчава и развива филмовото изкуство. Той е първият филмов фестивал в град Пафос и се провежда ежегодно. В момента се приемат предложения от цял свят за късометражните филми. Те ще бъдат прожектирани по време на изданието през 2017 г., в рамките на Пафос Европейска столица на културата.
Краен срок за изпращане на предложенията е 21 май, 2017 година .
Повече детайли вижте тук.

Конкурс за видео на Орхус 2017

Орхус 2017 кани артисти да участват в конкурс за видео с шанс парична награда и възможност да бъдат част от откриващата церемония на Европейска столица на културата 2017 в Дания на 21-ви януари 2017. До 1 минута време ще бъде предоставена в обществената вечерна програма, където артистите ще могат да покажат своите таланти за дизайн и мапинг в един градски контекст.
Повече информация за конкурса вижте тук.
Отвъд пространството и времето. Бележки по изложба "Лишаване от свобода"
 
Изложбата ще продължи до 19-ти януари 2017г с локация Koldo Mitxelena Kulturunea.
Състои се от две части под формата на диалог: Отвъд пространството и времето, с куратори италианският колектив Sensibili alle foglie и Giltzapekoak - Бележки по изложба „Лишаване от свобода “с куратори Marion Cruza, Aitor Izagirre и Pablo Marte.
В добавка към произведенията създадени в обстановка на лишаване от свобода, посетителите ще открият други типове документи, показания и други видове материали, също така и произведения на артисти, които не са били лишавани от свобода, но са се сблъсквали с условия близки до затворническите по един или друг начин. Инициативата представя изкуството като отражение на реалността за хора поставени в различни ситуации на лишаване от свобода (затвори, институции за душевно болни, детски изправителни центрове и тн.), изследвайки дълбините на социалните и политически механизми за изключване и включване опериращи в нашите общества. Главната цел на проекта е да изследва как креативното изразяване се превръща във форма на бягство от реалността на затвора или като начин за създаване на пространство на достойнство и преоткриване на себе си като личност.
Повече инфо тук.
Ливърпул планира да е домакин на редица международни събития през 2018-та

Плановете на Ливърпул са да бъде домакин на редица международни събития през 2018-та, с които да отбележи десетилетие откакто градът беше Европейска столица на културата.
На тържествена церемония на 8-ми декември, кметът на Ливърпул обяви, че световноизвестните китайски теракотени войни ще бъдат изложени в града. Те ще бъдат звездната атракция на изложба, която ще се състои в Световния музей в Ливърпул през 2018г. За първи път след повече от 30 години, съкровищата от мавзолея на Цин Шихуан, първият император на обединен Китай, ще бъдат изложени в британски музей извън Лондон.  Джо Андерсън сподели, че изложбата на теракотените войни е повратен момент в историята на северния английски пристанищен град. Той каза, че това показва колко далеч е стигнал градът в своя прогрес от както Ливърпул беше Европейска Столица на Културата 2008.
Още за Матера... #meanwhile in Matera 2019
За най-актуалните новини в дейността на фондация Матера 2019 посетете:
Matera 2019
Open Design School

Матера и дизайнът вярвят  ръка за ръка отдавна. Корените са поставени от старите занаятчии още през края на 17век.  Това е и причината, поради която Open Design School бе избран, и бе основна характеристика от кандидатурата на Матера за Европейска столица на културата през 2019-та.
Училището събира на едно място автори, блогъри, дизайнери, занаятчии, студенти, професионалисти и учени, които да трансформират Матера и Базиликата в радикална иновативна платформа за изкуство, наука и технологии
Open Design School е замислен като жива лаборатория за интердисциплинарно експериментиране и се намира в сърцето на Sasso Barisano. Oснован е с цел да бъде едно от основните събития по време на 2019-та в тясно сътрудничество с другия основен крайъгълен камък на проекта - Institut Demo-Ethno Antropologico, известен като I-DEA.
Повече информация тук.
Още за Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
In this edition of our monthly newsletter you will find the latest news about "Plovdiv 2019" and the cultural highlights of the ECOC cities.
Kiril Velchev is the new Executive Director of “Plovdiv 2019”

The Director of “Culture and Heritage” in Plovdiv Municipality Kiril Velchev is the new Executive Director of “Plovdiv 2019”. The current Executive Director Valery Kyorlinski announced its notice of departure to the Board of the Foundation. Velchev will take the position from the first day of next year.
Kiril Velchev has extensive experience in administrative culture management in the city.He participated actively in the creation of policies in this sphere, cultural strategy of the city till 2024 and others. From 2013 onwards he worked in the “Culture and Heritage” department  at the Plovdiv Municipality. He is the main organizer of the International Folklore Festival. He played a leading role in the initiatives to promote KAPANA as the only art district in Bulgaria. He actively participated in the development of the cultural calendar of the city and in the attracting of new audiences and new events. Velchev is certified choreographer and art director.
He’s taking over the management of the foundation in phase, in which began active work on realization of the planned projects and will contribute to the actual connection between the European initiative and cultural life of the city.  “There is a lot of work to be done for the successful realization of the European Capital of Culture not only for Plovdiv, but also for Bulgaria. It is also important besides the projects that we will see up to the 2019th, to preserve and develop traditional and iconic city events.” , Velchev said, adding that more important policies in the field of culture and attracting new audiences to the successful implementation of the “Plovdiv 2019” are about to happen.  Valery Kyorlinski motivated the reasons for its withdrawal with the need of someone with more administrative experience working in event management. “My task was to win the title and to create the basis of the foundation. The activities are growing up and we need someone with more management potential. I’ve worked with Velchev very active and I’m glad that he’s taking over ” he said, adding that he will continue to work for the success of “Plovdiv 2019”.  Kyorlinski is a member of the Board of the Directors of the foundation since 2011. He successively occupied the positions of artistic director and CEO. After leaving, he plans to give back to creative work.
Board members and staff of the Foundation would like to thank Valery Kyorlinski for the collaboration and his significant contribution to “Plovdiv 2019”.   In order to transition to the next stage of the implementation оf the program of the European Capital of Culture, the Management Board of “Plovdiv 2019” decided to create a new structure, which consist of separated additional department of production of the Foundation, as well as new Deputy director for international communication and partnerships.
Victor Yankov is taking over Plovdiv 2019” s international communication department

Yankov will be responsible for relations with international partners as Deputy director of the "International Activities" of "Plovdiv 2019". Between 2013 and 2016 Victor was a festival director of "Night of Museums and Galleries" in Plovdiv.
His task will be to promote the successful coordination of international participation in the program of the city in 2019, partnerships within and outside the European Capitals of Culture. He will be responsible for organizing the international meetings, which the city will host the next three years, as well as the presentation of Plovdiv on the European cultural scene.
The position is part of the new structure of the "Plovdiv 2019", approved by decision of the Board, which should logically expand the team. The decision is based on the shared experiences of other European Capitals of Culture and recommendations of the monitoring report. Separate teams of international communication and partnerships, and team production will be developed. The new structure now includes four previously planned cultural managers who will assume the coordination of the four platforms of Plovdiv - European Capital of Culture 2019.
"Today Plovdiv is facing the opportunity to strengthen its role as a cultural center and to step up on the international map. 2019 is a chance to show that culture can change the way we live “, Victor said, adding that everywhere in Europe participation in culture is recognized as a human right and as a factor of development and sustainability.
Victor Yankov has extensive experience in organizing and promoting large-scale cultural events. He actively participated in building the cultural identity of the city. Co-author of a study to save the Cinema "Cosmos" in front of  the Council of Europe - "Cosmos Case". He graduated "Political Science" at Plovdiv University "Paisii Hilendarski". Between 2013 and 2016 Victor has been part of the "Open Arts" foundation Plovdiv, as a festival director of "NIGHT / Plovdiv". His work with the "Open Arts" Plovdiv started in 2012 as a curator of the festival "Father Paisii Street" - TEXT. His work with the iconic cultural organizations founded by Vesselina and Catherine Sarievi (Sariev Gallery, artnewscafe, Open Arts Foundation) started in 2008 when became part of artnewscafe, Plovdiv. As a representative of "Open Art" he participated in several international forums on issues of art in public space and management of cultural projects: In Situ – Conference on Art in Public Space, Marseille, France, LOCOP Research Conference / Budapest, Hungary, Sazlburg Global Seminar etc.
FORUM 2019

FORUM 2019 is educational and cooperation exchange platform, consisting of informational seminars and events with main focus the project “Plovdiv – European Capital of Culture (ECoC) 2019”. FORUM 2019 aims at creating network of partnerships and collaborations with the purpose of raising awareness, as well as building capacity and developing new audience to help successfully implement the ECoC 2019 project. FORUM 2019’s topics are closely related to the ECoC 2019’s programme and aim to stimulate professional debate and exchange of experience and knowledge and good practises in Bulgarian cultural sector.

Forum 2019 Focus Volunteers

The Volunteer programme of Foundation “Plovdiv 2019” was launched on 19.11.2016 in the presence of dozens of students and professionals from different fields, as well as citizens.The initiative started early in the morning with an eco initiative – the planting of The ”VolunTree”(Japanese maple king tree) at Tsar Simeon’s Garden. The second part of the gathering was held in The Center for Stage Arts “Stage 51”, with discussions among participants and guest speakers from Bulgaria and abroad. They shared their experience in voluntary initiatives, shared inspirational stories of volunteering and causes,outlined the benefits of those activities for “Plovdiv 2019” and the volunteers themselves. All guests and lecturers confirmed their desire for active participation in the programme for 2019 and their enormous support for the initiative European capital of culture. The guest lecturer Neil Peterson shared the experience of one of the most successful European capitals – Liverpool 2008. As an expert and leader of the volunteer program of Liverpool, Peterson talked  about the social impact of volunteering in the context of the creation of big cultural events. He added that nine years later volunteers Liverpool 2008 continue to be active and take part in various events of the cultural and social life of the city. An active participant in the presentations was one of the first volunteers of Plovdiv 2019 – Manol Peykov. The famous Plovdiv publisher and member of the Board of the directors of the Foundation spoke about the inspiration of being a volunteer. The director of Goethe Institute – Mr. Enzio Wetzel spoke about the possibilities and the opportunities for joint cooperation between Foundation ’Plovdiv 2019”, UNESCO and cultural institutions in Bulgaria. The meeting was attended by representatives of one of the most popular platforms for volunteering in Bulgaria – Time Heroes, the popular local platform PLOVEDIV. Inspirational information was shared also by an expert from The Centre for Development of Human Resources – Erasmus +, who spoke about The European Volunteers Service opportunities. The representatives of The National Alliance for Volunteer – Plovdiv and The UN Association of Bulgaria added to the flourishing atmosphere that was created with their inspirational and very touching experiences.Several volunteers of Plovdiv 2019 shared about the most pleasant part of being a volunteer, the friendships and the positive experience they had in the various events organized by the foundation.

"Plovdiv 2019" and Chitalishta together

More than twenty of Chitalishta from Plovdiv region participated in an event, dedicated to the good practices and interaction between Chitalishta and different organizations. Topic of the forum was the main role of these unique for Bulgaria culture centres and their participation in the project European Capital of Culture. Good practices and cooperation initiatives were presented by non-profit organization “Pen and Quill” – Plovdiv , “Plovdiv reads”, “Chitalnyata” association and “Children books” foundation. Representative of “Muzeiko” also participated in the working sessions. The main projects in which Chitalishte could actively participate were presented by the foundation’s artistic director Dr. Svetlana Kuyumdzhieva.
Greeting address to the forum’s participants was made by Deputy Mayor of Plovdiv Amelia Gesheva and she added that Chitalishta play an important part of decentralization in culture and they have proven that they could work united together and this is an important part of Plovdiv 2019’s success.  Valery Kyorlinski, executive director of the foundation, spoke about the uniqueness of the Chitalishta, as a network of cultural centers more than 160 years old, and added that today’s people should feel at home there.  FORUM 2019 is educational and cooperation exchange platform , consisting of informational seminars and events with main focus the project “Plovdiv – European Capital of Culture (ECoC) 2019”. FORUM 2019 aims at creating network of partnerships and collaborations with the purpose of raising awareness, as well as building capacity and developing new audience to help successfully implement the ECoC 2019 project. FORUM 2019’s topics are closely related to the ECoC 2019’s programme and aim to stimulate professional debate and exchange of experience and knowledge and good practises in Bulgarian cultural sector.

Forum 2019 Focus Museums 

The second meeting devoted to the museums from the Forum 2019 initiative gave the opportunity to join the live-streaming of the conference:
“Museum Exhibits and Standards: A Look Ahead” / November 28-29, 2016
The conference was sponsored by the Bi-National Commission for the Preservation of Bulgaria’s Cultural Heritage and was organised by the Bulgarian-American Commission for Educational Exchange Fulbright.

 
Highlights from the press conference of "Plovdiv 2019"
 
At a press conference of  "Plovdiv 2019" were presented the following topics: analysis of monitornig report of "Plovdiv 2019", the application process of the open calls and the results of the events - Forum Volunteering, Forum Chitalishta and the live-streming of Museums Conference.
The press conference was attended by Valery Kyorlinski - Executive Director of "Plovdiv 2019" Svetlana Kuyumdzhieva - Artistic director of the "Plovdiv 2019" Gina Kafedzhiyan manager projects and events Radost Ivanova, Director of marketing, also Lyubozar Fratev and Manol Peykov members the Board of the Foundation.
The initiative Plovdiv - European Capital of Culture 2019 was presented at a meeting of the South Central Region

Plovdiv - European Capital of Culture 2019 :the initiative`s  programming period, platforms, key projects and opportunities for participation were part of presentations during the joint meeting of the Regional Development Council / RDC / and the Regional Coordinating Committee / RCC / of South Central region / SCR /. During the meeting, held on December 1st and 2nd , 2016 in Eco Hotel "Zdravets" near Plovdiv, Stanislava Tasheva - Projects and Programs Manager of  Plovdiv 2019 made presentation on the opportunities for inclusion of the regions of Smolyan, Kardzhali and Pazardzhik in the Plovdiv 2019 programme, as well as key projects like Adata.
Subsequent evaluation of the National Strategy for Regional Development of the Republic of Bulgaria for the period 2005 - 2015 was discussed.  The meeting attended representatives of ministries, governors of the provinces of South Central region, mayors and experts from regional municipalities, representatives of trade and industry organizations, universities, as well as the NGO sector.
Wroclaw 2016 – the real examples of a successful European capital of Culture

Тоgether with Polish Institute Sofia, "Plovdiv 2019" organized a meeting with two represenmeeting with two representatives from the rich palette of the Polish European Capital of Culture - Wroclaw 2016. Everyone had the chance to learn directly from the source about the experience of cultural managers and artists who had a successful projects in the frame of the initiative European Capital of Culture.

Оver 200 candidates submitted proposals for the program of “Plovdiv 2019”

Over 200 candidates from Bulgaria and abroad submitted their proposals under the open calls for the program for European Capital of Culture 2019. The deadline for their submission ended on 12/12/2016, at 24.00. All applications were submitted only via e-mail in Bulgarian and English.
The first stage of consideration of proposals is checking administrative compliance, after which, the candidates will receive individual recommendations for adjustments in any documentary discrepancies.
International expert jury will evaluate the submitted projects in order of their arrival. Because of the huge number of proposals, the procedure will continue also in the beginning next year. The main objective of open calls is to create an entire program of the European Capital of Culture. The results are a starting point in the realization of the big event in 2019.
More info in our website.

Results “Kapana Creative District”

An open call to participate in the third phase of the competition for funding proposals under the project of “Plovdiv 2019” – “Kapana Creative District”, direction “Kapana: events and interventions in the urban environment” received 27 proposals. The jury chose to support nine projects, among which to allocate the grant of 20 000 lv and offer two reserves. Conceptual proposals of the candidates covered all levels set out in the terms of the invitation – interventions in a public environment, urban gardening, active interaction of participants, educational initiatives, artistic interventions in urban environments, workshops and demonstrations.
The favorites of the jury of this competition brought several essential features that neighborhood Kapana carries as a potential or displayed as necessary, namely: cultural revival of physical objects that gives life to the neighborhood; Lack of “green” elements on the specifics of the neighborhood give particular focus on performances of urban gardening; Temporary artistic interventions in the public space, which give active impulse for the time given slot; Active educational initiatives that poses interest, provoke knowledge and gradually saturate the lack of knowledge and awareness.

Results here.

New visual identity of Kapana Creative District

We are happy to introduce to you the new visual identity of KAPANA Creative District. The official website www.visitkapana.bg is the digital face of the project of “Plovdiv 2019” and is the place that will summarize, meet and provide information about events and activities within the neighborhood. Here we will publish all initiatives that improve the bottom line of the District through art and culture and are open to your suggestions. Send us information and feedback about your events and activities at kapana@plovdiv2019.eu.

Creative Europe Programme - Networks actions - ECoC 2015 Mons has included Plovdiv 2019 as part of the network of European Capitals of Culture applying for funding - targeted for implementation of the network organizational commitments  and the regular meetings of the ECoCs. Start of operations is expected for the period of the year 2017.  The project was submitted by the leading organization in November 2016. The family of the ECoCs consist of more than 60 countries.
ACCENT EUROPE:
ECoC Wrocław 2016 Closing Ceremony
 
The incredible play of lights and sound, a live orchestra, dozens of artists, Spirits of Wrocław and the history of the city in the 20th century. On December 17, the great interiors of the Centennial Hall will witness The Sky Web – a multi-performance comprising the final instalment of the Flow Quartet, telling the story of Wrocław and its residents. The performance will serve as a culmination of the project, as well as the Closing Ceremony of the European Capital of Culture Wrocław 2016 Programme. At the same time, it is the first indoor event of the Quartet, taking place under the largest dome in Wrocław – the Centennial Hall dome. The Sky Web tells the history of three generations of women, residents of Wrocław, embodying the unique path the city has taken in the 20th century. 
Paphos International Film Festival 2017 | open call
 
The Paphos International Film Festival (PIFF) is an annual festival held every year in Paphos in the Mediterranean island of Cyprus. They are currently open for submissions for short films (up to 20 minutes) from all over the world, to be screened at the PIFF 2017, taking place during the Paphos European Capital of Culture 2017 year. PIFF is an independent not-for-profit organization committed to supporting authentically independent films and it aims to research, promote and develop the art of independent filmmaking.
 The Festival welcomes submissions of short films, in both the narrative and documentary categories. 
– Films up to 20 minutes from Cypriot and International filmmakers
– Student films up to 15 minutes (both Cypriot and international
– Special 2017 Theme – Films about Art and/or Artists (both Cypriot and International)
 The latest deadline for all entries will be the 21st of May 2017
Video competition Aarhus 2017

The Aarhus 2017 Foundation (“Aarhus 2017”) invites video creators & artists to participate in this competition for a chance to win a cash prize and to be a part of the opening ceremony of the European Capital of Culture 2017 in Aarhus, Denmark on 21st January 2017. This competition offers the chance to have your work showcased on an epic scale with an elaborate technical set-up handled by some of the leading creative professionals. This video presentation will reach a broad and expansive audience within a festival and cultural environment. This is truly your chance to shine, so give us your best shot!
Read more about Design Guidelines, Technical Requirements, Participation Materials, Timing, Submission Process and Prize by clicking here or the image below.
'Out of place, out of time. Giltzapekoak: notes on imprisonment' exhibition
 

San Sebastian 2016 has presented the exhibition Out of place, out of time. Giltzapekoak: notes on imprisonment, which can be visited until 19 January 2017 at Koldo Mitxelena Kulturunea.
It consists of two parts in dialogue: Out of place, out of time, curated by Italian cooperative Sensibili alle foglie, and Giltzapekoak: notes on imprisonment, curated by Marion Cruza, Aitor Izagirre and Pablo Marte.
In addition to works produced in situations of confinement, visitors will find other types of documents, testimonies and other materials, as well as works of art by artists not in confinement who have tackled the issue of imprisonment in one way or another.

More info here.
Liverpool 2018: Legacies of the European Capital of Culture 10 Years On

Liverpool is planning to host a number of internationally events in 2018 to mark a decade since it became European Capital of Culture. The mayor of Liverpool on Wednesday welcomed an announcement that China's famous terracotta warriors are to go on show in the city. The warriors will be the star attraction at an exhibition to be staged at Liverpool's World Museum in 2018. It will be the first time in more than 30 years that the treasures from the Mausoleum of the Qinshihuang, the first emperor of a united China, have been brought to a museum in Britain outside London.
More about Matera... #meanwhile in Matera 2019
For the latest news in Matera you can visit:
Matera 2019
Open Design School 

Matera and design have gone hand in hand for a very long time now, its roots set in a relationship between the area and its craftsmen that was already evident in the 1800s: the upholstered furniture industry, now renown the world over.   
It was for this reason that the Open Design School Matera was chosen, a main feature of Matera’s winning bid to become 2019’s European Culture Capital.
The school will bring together authors, bloggers, designers, craftsmen, hackers, students, professionals and scholars to breathe life into the first design school in Europe to be based on the principles of Open Culture, one which will continue far beyond 2019.
The Open Design School was conceived as a living lab for interdisciplinary experimentation and is located in the heart of Sasso Barisano. It was founded to be a main feature of Matera’s cultural capital events in close collaboration with the project’s other main cornerstone, the Istituto Demo-Etno Antropologico, known as I-DEA.
More info here.
More Plovdiv...
For the latest news on the cultural life and upcoming events you can visit:
Plovdiv2019 and our profiles in the social networks.
Plovdiv Municipality
Visit Plovdiv
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to gina.k@plovdiv2019.eu
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Municipal Foundation Plovdiv 2019 · Plovdiv, Bulgaria · Rayko Daskalov 2 str · Пловдив 4000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp