Copy
 В този брой на месечния ни информационен бюлетин ще намерите последните новини около "Пловдив 2019"  и културните акценти от градовете ЕСК. 

- For English version scroll down -
Работно посещение Матера
#together for #openfuture

Под това мото, обединяващо слоганите на двата града, които ще бъдат европейски столици на културата през 2019 г., премина работната среща между екипите на Матера  и Пловдив. #Заедно за #общобъдеще е именно посоката, в която двата града заложиха съвместните си инициативи. Общи принципи в комуникационната стратегия и детайли за взаимодействие по проекти, стартиращи още през септември 2016 г., съвместно иницииране на платформи за стимулиране на гражданското участие, инициативи по маршрута между Матера и Пловдив, изграждане на обединяваща рекламна визия на двете столици за големите туристически изложения бяха част от дискутираните идеи и посоки на действие. Партньорството между висшите учебни заведения в Пловдив и Матера като реална възможност за развитие по европейски програми също бе сред акцентите на дискусиите. Екипът на Пловдив взе участие и в конференцията за изграждане на капацитет и развитие на публики BUILD-UP, инициирана от Матера 2019. Дигиталното приобщаване на по-широка аудитория беше сред темите на конференцията. Първата крачка към общата комуницакия на програмите на двата града е постоянно рубрика в информационните бюлетини #meanwhile in Matera/Plovdiv с директен линк към актуалните новини в дейността на фондациите Матера 2019 и Пловдив 2019.
Европа Транзит - пътуващо посолство на Сан Себастиан пристигна в Пловдив

Сан Себастиан Европейска столица на културата 2016 стартира през януари тази година един от ключовите си проекти Европа Транзит, в който участва и град Пловдив. „Европа Транзит“  - това са десет истории, посветени на съвременните измерения на съжителството в Европа и културното и социално разнообразие. Проектът е създаден като реално приложение на мотото на Сан Себастиан 2016 – „Културата да живеем заедно“ и разкрива, в серия от десет документални филма, различни предизвикателства, с които се сблъскват десет европейски града -  Сеу̀та /Испания/, Белфаст /Северна Ирландия/, Дрезден /Германия/, Вроцлав /Полша/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Калининград /Русия/, Пафос /Кипър/, Прищина /Косово/, Истанбул /Турция/ и Пловдив. През интервюта и лични срещи, всеки документален филм представя няколко различни гледни точки – на общността, на обективния журналист и на артиста, които дават възможност да се сглоби не само актуалната социална картина, но и да се покаже как културата и изкуството могат да участват като решения. Екипът от Испания пристигна в Пловдив с двама топ хореографа, които потърсиха път за преосмисляне, чрез танц на изолираните групи в града, заснемайки работния процес и срещите с представители на ромската общност и предразсъдъците за тях, с които те се срещат. Готовият филм ще бъде излъчен на форумите на „Пловдив 2019“ и в рамките на фестивала One Dance Week през октомври, както и ще има своята премиера пред европейската публика в семейството на ЕСК и другите градове участници. Повече за проекта и снимки от финалния резултат от танцовия уъркшоп може да видите ТУК.
Информационен уебинар ФОРУМ 2019

Образователна платформа Форум 2019 стартира серия информационни уебинари с фокус отворени покани на програмата на „Пловдив 2019“.
На 21 юли екип на ОФ „Пловдив 2019“ проведе уебинар за представители на различни културни институции и организации от градовете - Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Габрово. 
Втората такава среща се състоя на 1 август с покана за включване към всички културни организации от София и региона.
По време на едночасовите информационни семинари детайлно бяха разгледани условията за кандидатстване по отворените покани на програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. Представители на екипа на “Пловдив 2019“ разясниха общите параметри и спецификите на двете покани, принципите на партньорство, споделиха своите препоръки към желаещите да кандидатстват. Бяха представени полезни насоки в разработването на проектни предложения. Участниците имаха възможност да задават своите въпроси в реално време в предвидената сесията за дискусии.

Лятната информационна сесия от уеб-базирани срещи, посветена на отворените покани ще завърши с уебинар на 10 август от 16,00 ч. 
Регистрацията е отворена за всеки TУК.

Записи от  първия уебинар можете да чуете ТУК, а от втория - ТУК
Пълният текст на отворените покани може да бъде намерен ТУК
Капана – възможността да уловиш и задържиш мига

Проектът Капана – квартал на творческите индустрии, иницииран от фондация Пловдив 2019 през 2014 г., успешно завърши своята втора фаза. Тя стартира през април 2015 г. с конкурс в две направления – Установяване в Капана и Проекти и събития в Капана и бе финализиран с отчета на дейността на партньорските организации, които  бяха селекционирани. Развитието на една градска зона инфраструктурно, комуникационно и съдържателно е комплексна дейност, която в случая за квартал Капана, обедини активността на Община Пловдив, Фондация „Пловдив 2019“ и над 27 културни оператори. Втората фаза на проекта позволи да се реализират над 30 събития, които се проведоха през годината на територията на квартала. Проектът даде шанс на още 6 творчески обекта да намерят своята публика за период от една година. Обобщението на резултатите, проведените анкети, срещи и дискусии, инициирани от Фондация „Пловдив 2019“, както и от публикуваните интервюта, репортажи и журналистически анализи показват необходимостта и позитива от съществуването на творческия квартал и неговите закономерни ежедневни предизвикателства, които са част от нормалния процес във всеки жив и развиващ се градски квартал.
Проектните инициативи на фондация „Пловдив 2019“ целят до голяма степен устойчивост в естественото оформяне на характера на мястото, като обединяващо пространство - център за срещи и творчество и жилищен район. Творческият подход, който е адекватно продължение на историческата основа на квартала, е безспорен катализатор, както на идеи и възможности, така и на трудности. Привличането на аудитории, стимулирането на творческите индустрии и интервенциите в градска среда със средствата на културата са основен фокус в дългосрочното развитие на проекта. Фондация „Пловдив 2019“ планира да стартира през есента третата фаза от развитие на проекта Капана – квартал на творческите индустрии, която да обединява именно това предизвикателство – пазарно комуникиране на това творческо градско ядро и презентирането му като обект за градско изкуство. Повече информация за обектите и събитията, които бяха част от втората фаза на проекта може да видите ТУК
 „Тютюневият град” е обект на архитектурният конкурс

Когато една тема е важна за града и обществеността тя не спира да вълнува и провокира, а когато и професионалните браншови организации обърнат специално внимание, тогава считаме, че пътят, по който сме избрали да вървим, е верният. Камарата на Архитектите в България, Регионална колегия Пловдив, предоставя прекрасна възможност за включване в идеен конкурс за архитектурно и бизнес концептуално предложение, посветено на Тютюневия град на Пловдив - идентичност, обновяване, приобщаване. Тази година, станалият традиционен Архитектурен форум в Пловдив, ще е изцяло посветен на темата, засегната в платформата Трансформиране на Пловдив  ЕСК 2019 в проекта Тютюневият град – а именно възможното адекватно и смислено бъдещо развитие и съществуване на индустриалното сградно наследство, разположено в централната градска част на Пловдив. Модулите на архитектурния форум са тематично разделени на изложби, работилници, конкурс и лектория и детайли може да видите в сайта ни за Tютюневия град – секция новини.
Разработване на идеи за културен център в Столипиново

Между 7 и 12 септември фондация „Пловдив 2019“ събира екип от чуждестранни и български специалисти в сферата на социалната архитектура за участие в творческа работилница. Основна задача е разработването на концепции за културно пространство или множество от културни хъбове в квартал Столипиново и привличането на общността в създаването и развитието им. Резултатите ще търсят пресечната точка на баланс между вижданията и желанията на жителите в квартала и идеите на артисти, архитекти и урбанисти с богат опит в работа с общности.
Работилницата – с работно заглавие Building Up with/the Community или Изграджане с/на общността – се осъществява от фондация „Пловдив 2019“ в сътрудничество с партньорски организации и Френския културен институт като част клъстера МАХАЛА в предварителната програма на града.
Работилницата ще се проведе в квартал Столипиново и в сградата на бившето Кино Космос, чието разработване като пространство за изкуства и култура също е сред водещите проекти в програмата на „Пловдив 2019“.
Голяма част от поканените участници са представители на организации, включени като потенциални партньори на „Пловдив 2019“ още в апликационната книга на града за ЕСК 2019. В тази връзка очаквана следваща стъпка е практическата реализация на конкретни идейни  предложения, генерирани по време на работилницатa.
Графикът на срещите с отворени врати в офиса на ОФ "Пловдив 2019" за информация по отворените покани през август и септември

През месец юли, екипът на Фондацията проведе 3 дни на отворените врати, по време на които всеки заинтересован можеше да получи отговори на програмни, финансови и юридически въпроси.
Консултациите продължават и през август и септември, а датите са следните:

23-ти август  –  програмни и финансови въпроси
15-ти септември  –  програмни и финансови въпроси
27-ми септември –  програмни и финансови въпроси

с начален час 10:00 ч.

Адрес на фондация "Пловдив 2019" - гр. Пловдив, ул. "Арх.Христо Пеев 6"

 

АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 
Голуей - Европейска столица на културата 2020

Голуей е третата ирландска Европейска столица на културата след Дъблин през 1991 г. и Корк 2005 г. Гоулей бе избран да носи титлата в съревнование с още три града в Ирландия. Така двете Европейски столици на културата за 2020 са Голуей и Риека, Хърватия.

Европейският комисар за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич каза по повода:  " Конкуренцията в Ирландия показва, че тази инициатива на ЕС се запазва свежa и силна, много популярна сред градове и граждани. Поздравявам Голуей за успешното му кандидатстване . уверен съм, че градът ще даде на посетителите от Европа и от целия свят възможност да преоткрият, но и да оценят разнообразието от култури в Европейския съюз, както и нашите общи ценности. Убеден съм, че титлата ще донесе на Голуей значителни дългосрочни културни, както и икономически и социални ползи, както досега сме наблюдавиали при много предишни европейски столици на културата. "
Над 200 доброволци взеха участие в проекта Brave Kids 2016 -
Приятелството, което промени живот

 
Повече от 200 доброволци, 800 деца и 122 млади артисти от 19 държави, участваха ЗАЕДНО в приключилия през месец юли проект Brave Kids 2016, който е съпътстваща част от програмата на  Вроцлав – Европейска столица на културата 2016.
Проектът представи колоритни и емоционални детски спектакли, показващи разнообразието на различните култури и традиции. Фестивалът е поредното доказателство, че въпреки всички усложнения в света на възрастните, независимо от различията си, децата винаги намират начин да бъдат щастливи заедно.
Друг основен аспект на Brave Kids е включването на местната общност, като повече от 200 приемни семейства приеха в домовете си участниците в проекта.
Началото е поставено през 2009 г. като част от фестивала “Brave“ - Against Cultural Exile във Вроцлав, който е насочен към това да създаде една приятелска общност за децата от целия свят, които никога да не страдат от насилие, бедност и социално изключване.
Проектът е подкрепен от ЮНЕСКО.
Повече информация за проекта можете да прочетете тук.

Покана за участие в артистична резиденция Blitz 2017 – Валета, Малта

Резидентната програма ви дава възможност да живеете и работите във Валета и да разработите индивидуални проекти, като в същото време се наслаждавате на богатото културно наследство на града.
Blitz e уникално пространство на над 400 години в сърцето на града, който ще бъде Европейска столица на културата през 2018 г.
Blitz е пространство за култура, което предлага програма с фокус върху съвременното съществуване, постоянно му състояние на движение и присъствие му в дигиталната култура. Мисията на текущата резиденция е възможността за работа в тясно сътрудничество с художници, куратори, писатели и учени от Малта и света, които изразяват тези тенденции чрез различни медии и транс-дисциплинарни практики.
Краен срок за кандидатстване: 31 август, 2016 г.
Повече информация ТУК
Акценти през август

DroneUp Международен Филмов Фестивал 2016

Още за Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
Още за Матера... #meanwhile in Matera 2019
За най-актуалните новини в дейността на фондация Матера 2019 посетете:
Matera 2019
In this edition of our monthly newsletter you will find the latest news about "Plovdiv 2019" and the cultural highlights of the ECOC cities.
Working visit in Matera

#together for #openfuture

This motto, combining the slogans of the two cities who are going to be European capitals of Culture in 2019, marked the working meeting between the teams of Plovdiv and Matera. #together for #openfuture is precisely the direction towards which the two cities based their mutual initiatives. Among the discussed themes and action plans were the common principles in the communication strategy and details for project collaboration, starting from September 2016, joint opening of platforms stimulating the civil participation, initiatives on the road between Matera and Plovdiv, development of a united advertisement vision for the two capitals specially designed for the big tourist fairs. The partnership between the universities in Plovdiv and Matera as a real opportunity for development of through European programs was also among the accents  of the discussions. The team of the Plovdiv participated in the capacity building and audience development conference BUILD-UP, organised by Matera 2019, of which the digital inclusion of a wider audience was among the themes of discussion. A first step towards common informational pattern of the two cities is the commence of a regular rubric in the newsletters #meanwhile in Matera/Plovdiv with direct link to the news page of the websites of the Matera 2019 and Plovdiv 2019 Foundation.

 
Europa Transit -  travelling embassy of San Sebastian arrived in Plovdiv
 
San Sebastian 2016, current holder of the European Capital of Culture, has started in January one ofto the coexistence between the different communities that inhabit the continent and defend the cultural and social diversity that Europe is made up of. The project is created as a real implementation of San Sebastian 2016's motto Culture to live together and reveals in ten documentaries different challenges that the other European cities are facing to - Ceuta /Spain/, Belfast /Northern Ireland/, Dresden /Germany/, Wroclaw /Poland/, Sarajevo /Bosnia and Herzegovina/, Kaliningrad /Russia/, Paphos /Cyprus/, Pristina /Kosovo/, Istanbul / Turkey / and Plovdiv. Through interviews and personal meetings, each documentary presents several different viewpoints – the one of the community the one of the objective journalism and the one of the artist, making it possible to put together not only the current social picture, but to show how art and culture can actively participate in it.  The team from Spain arrived in Plovdiv with two top choreographers who searched a way to rethink, through dance, the isolation of certain groups in the city, filmed the working process and the meetings with representatives  of the Roma community and the challenges they are facing. The documentary will be streamed on the forums of Plovdiv 2019 and the festival One Dance Week in October, and will have its premiere in front of European audiences in the family of the ECOC and other cities involved. Моre info about the project and photos from the final result of the dance workshop you can see HERE.
 Informational webianar FORUM 2019

The educational platform Forum 2019 started a series of informational webinars with main focus the open calls of the program Plovdiv 2019.
On 21nd of July the team of Plovdiv 2019 held a webinar of the representatives from different cultural institutions and organisations from Varna, Burgas, Veliko Tarnovo, Ruse, Gabrovo.
The second meeting was held on 1st of August. Invited were cultural organisations from Sofia and the region. During the one-hour informational seminars the principles and the specifics of the two open calls within the program Plovdiv – European Capital of Culture were explained in details. Representatives of the team of Plovdiv 2019 еxplained the main parameters and specifics of the two open calls, the partnership principles, shared their recommendations to everyone who wanted to participate.  Useful directions for development of the project proposals were presented.The participants in the webinar had the possibility to ask questions online in the Q & A session.

Our online based summer meetings dedicated to the open calls will finish on 10th of August at 16.00h.
Registration is open for everyone HERE.  

You can hear the first webinar HERE and the second - HERE.
The full text of the open calls is HERE.
The “Tobacco City” is in the heart of an architecture open call

When a theme is important for a city and its society it never ceases to boost the attention and to provoke the mind, and when the professional and specialised organisations also pay special attention, we are more and more convinced that the direction, we had chosen is the right one. The Chamber of Bulgarian Architects, Regional branch association Plovdiv presents a wonderful opportunity for participation in an open call for architectural and business conceptual ideas, devoted to the Tobacco City in Plovdiv – identity, renovation, inclusion. This year, the already traditional Architecture Forum in Plovdiv will be entirely devoted to the theme, presented in the Transform Platform of Plovdiv 2019 program in the Tobacco City project – and more precisely the adequate and meaningful future development of the industrial heritage, situated in the centre of Plovdiv. The modules of the architecture forum are thematically divided into exhibitions, workshops, open call and lecture-forum. You can check the details in the news page of the Tobacco City website.
Kapana – the chance to catch and hold the moment

The project Kapana Creative District, initiated by Plovdiv 2019 Foundation in 2014, finalized successfully its second phase. It started in April 2015 with open call, divided into two concepts - Establishment in Kapana and Projects and Events in Kapana and finished with the activity reports of the selected partner organisations. The infrastructural, communicational and the content development of an urban area is a complex activity, which in Kapana case combined the efforts of Municipality Plovdiv, Plovdiv 2019 Foundation and over 27 cultural operators. The second phase of the project managed to support more than 30 events for a one year period on the territory of the district. The project gave also the chance to 6 new creative spaces for a period of 12 months to find its audience and develop a sustainable creative-trade existence. The summary of the results, the quests, meetings and discussions made by Plovdiv 2019 Foundation, as well as the interviews, reportages and the journalistic analyses show the necessity and the positive features coming from the existence of a creative district and also all its logical everyday challenges, which are part of the natural process in each vivid and developing urban quarter.
One of the main characteristics of the projects of Plovdiv 2019 Foundation is that they are aiming to achieve sustainability in the natural development of the characteristics of the place, as a uniting area – a centre for meetings and creativity and a residential district. The creative approach which is the logical continuance of the historical base of the district is an undeniable catalyst both for ideas and options as well as for difficulties which to be overcome. The audience attraction, the creative industry stimulation and the investment in urban environment through the means of culture are a major focus in the long-term development of the project.  Plovdiv 2019 Foundation will start soon the third phase of the development of the project – Kapana Creative District, which to unite precisely the above stated challenge – the market communication of this creative city hub and its presentation as a place for urban art. More information about the places and the events, supported in the second phase you can find HERE.  
The schedule of  the Open door days in the office of  "Plovdiv 2019" for additional information and questions on open calls in August and September

In July the team of Plovdiv 2019 оrganized 3 Open door days. During each of them everyone who has interest to participate received answers of program, financial and legal questions.
The consultations are continuing and the team of the Foundation is available for questions on the following dates:

August 23 – program and financial questions

September 15 – program and financial questions

September 27 - program and financial questions

Start - 10:00 am.

Address of  "Plovdiv 2019" - Plovdiv,  "Arh.Hristo Peev 6" Str.
Developing Concepts for a Cultural Space in Stolipinovo

A team of foreign and local experts in the field of social architecture is being gathered in the days between 7 and 12 September 2016 by “Plovdiv 2019” Foundation to participate in a creative workshop. Its main focus will be the development of concepts for a cultural space, or a few cultural hubs, within the Stolipinovo neighbourhood, while inviting the local community to participate in their creation and maintenance. The results of the workshop should be reached over the balanced meeting point between the vision and wishes of the Stolipinovo inhabitants and the ideas proposed by the involved artists, architects and urbanists - based on the rich experience they have working with communities.
The workshop, happening under the working title Building Up with/the Community, is realized by “Plovdiv 2019” foundation with the support of partner organizations and the French Cultural Institute, and is part of the MAHALA Cluster of the preliminary programme of the city.
The creative workshop will take place in Stolipinovo and in the building of the former Kosmos Cinema, which renovation as a space for culture and arts is another flagship projects in the programme of “Plovdiv 2019”.
Most of the participants invited for the creative workshop are representatives of organizations, included as intended partners in the bid book of Plovdiv for ECoC 2019. Regarding this, an expected continuation of the September deeds is the actual realization of the completed idea concepts, produced during the workshop.
ACCENT EUROPE:
Galway has been named European Capital of Culture 2020

Galway is the third European Capital of Culture from Ireland after Dublin(1991) and Cork (2005).
Galway saw off competition from another three cities in Ireland. So the European Capitals of Culture for 2020 are Galway and Rijeca, Croatia.

Tibor Navracsics, European Commissioner responsible for Education, Culture, Youth and Sport, said:
" The competition in Ireland illustrates that this EU initiative remains fresh and vigorous, highly popular with cities and citizens. I congratulate Galway on its successful bid. I am confident that Galway will give visitors from Europe and all over the world the opportunity to discover the city and its cultural assets but also to appreciate the diversity of cultures in the European Union as well as our shared values. I am convinced that the title will bring Galway significant long-term cultural, as well as economic and social benefits, as we have seen with many previous European Capitals of Culture."
More than 200 volunteers participated in the project Brave Kids 2016 - Friendship that changed life
 
More than 200 volunteers, 800 kids and 122 artists from 19 countries participated TOGETHER in the project Brave kids 2016, which saw its final actions in July, as part of the programme of Wrocław – European capital of culture in 2016. Brave  Kids presented a colorful and emotional children's performances, showing diversity of different cultures and traditions. The festival is another proof that despite all the complications in the adult world, regardless of their differences, the kids always find a way to be happy together.
Another major aspect of Brave Kids is the inclusion of the local community, with more than 200 families hosted the participants in the  project .
The prject began in 2009 as part of the festival "Brave" - Against Cultural Exile in Wroclaw, which focuses on  to create a friendly community for children around the world who will never suffer from violence, poverty and social exclusion.
The project is supported by UNESCO.
 
More information about the project can be found HERE.

Applications – Blitz Residency 2017 – Valetta, Malta

The Blitz residency programme provides the opportunity to live and work in Valletta and to develop individual projects while experiencing and engaging with city’s rich cultural heritage. Blitz is a unique space in the heart of the city that will be European Capital of Culture in 2018.
Blitz is a curated space offering a high-calibre programme with a focus on contemporary existence, its constant state of ux, and the ubiquitous presence of digital culture. Тhe mission is to work closely with artists, curators, writers and researchers who are articulating these trends through cross-media and trans-disciplinary practice, to present a programme that is educational, immersive and inclusive.
The Blitz residency is located in a 400-year-old Valletta townhouse, lovingly restored to its former glory. Large blank walls and beautiful pattern-tiled oors can be found in every room on each of its three oors. Since 2013 the building has been repurposed as a space for exhibitions and events, as well as a social space for the creative and the curious.
Blitz is putting out an open call for proposals from those working across creative elds in a range of media, including (but not limited to) lm, photography, performance, sound, immersive installation and digital platforms. Successful applicants will become Blitz residents and be given a space to work, experiment and research their project, culminating in a nal production for presentation to the public. Local engagement is crucial to the programme, taking the form of open studio days, workshops and talks for a local community of artists, researchers, educators, professionals and students.

Deadline -  31 August 2016
More information HERE

 
Accent in August
International Drone Festival
More Plovdiv...
For the latest news on the cultural life and upcoming events you can visit:
Plovdiv2019 and our profiles in the social networks.
Plovdiv Municipality
Visit Plovdiv
More about Matera... #meanwhile in Matera 2019
For the latest news in Matera you can visit:
Matera 2019
 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences