Copy
 В този брой на месечния ни информационен бюлетин ще намерите последните новини около "Пловдив 2019"  и културните акценти от градовете ЕСК. 

- For English version scroll down -

EVANESCENCE и GUANO APES са първите обявени имена за HILLS OF ROCK 2017

Фестивалът в Пловдив се организира от Sofia Music Enterprises, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Evanescence и Guano Apes са първите големи имена, обявени за първото издание на фестивала HILLS OF ROCK, който ще се проведе на 30 юни и 01 юли на три сцени: Главна сцена, Световна сцена и Алтернативна сцена (“НА ТЪМНО”). Във фестивала се очаква да вземат участие над 30 артисти и групи. Наред със световни звезди, ще видим и актуални имена от съседните балкански държави, както и най-добрите български групи. Освен Evanescence и Guano Apes на афиша на голямото събитие са още британската рок група RavenEye, шведската метъл група Imminence и българските SEVI, Siluet, Krossfire и Dream Skiller. Скоро се очаква да бъдат потвърдени и анонсирани и останалите групи. Фестивалът ще се проведе в парка около Гребен канал Пловдив.
Линк към събитието във Facebook тук.

Виктор Янков – Заместник-директор международна дейност ще бъде говорител на една от най-големите конференции за музикална индустрия в Европа. 

На 4 април в Берлин ще се състои Music Cities Convention - най-голямото събитие, което събира заедно лидери на правителства, градове и региони, академии, организации и музикални сцени, за да дискутират и презентират иновативни идеи.
Конференцията показва най-добрите практики при употребата на музика във всичките й варианти, с цел подобряване на градския живот.  Ролята и въздействието на музиката в сферите на образованието, заетостта, изграждането на общности, планиране, дизайн и менажиране на публични пространства, лицензиране и регулации са сред темите разглеждани на събитието.
Посредством съвместни панели, ключови бележки и мрежови срещи, Music Cities Convention представя бъдещето на музиката в нашите градове. В Берлин ще се дискутират, обсъждат и представят нови начини на мислене, действия и структуриране с цел развитие на по-жизнени глобални градове.
Пловдив 2019 участва в годишна среща на EU JAPAN FEST

16 представители на 10 Европейски столици на културата бяха на работно посещение в Страната на изгряващото слънце по покана на партньорите от ЕUJapan Fest Japan Committee.  Членът на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ и зам.-кмет на община Пловдив Амелия Гешева участва във форума, на който бе избран нов председател на организацията - собственик на японска компания за сигурност. Обсъдено бе привличане на японско съдържание в програмата на "Пловдив 2019", както и обмен на творци от двете страни. Японската организация вече представи в Пловдив  възможностите за насърчаване още от тази година на проучвателни пътувания на творци и организации.
На срещата в Япония  най-голямата организация на туроператори и агенти в Япония – Джата е проявила сериозен интерес към Пловдив като дестинация. През 2019, когато Пловдив е Европейска столица на културата, се честват и 80 години от установяването на дипломатически отношения между България и Япония. Церемонията по повода в Токио ще бъде под егидата на императорското семейство, а вече е договорено и пловдивско участие в тържествата.
ФОРУМ 2019

ФОРУМ 2019 е платформа от информационни семинари и събития с основен фокус проектът „Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Целта на семинарите е повишаване на информираността, изграждане и развитие на капацитет и създаване на основа за успешната реализация на проекта ЕСК. Темите на Фoрум 2019 се фокусират се върху основните проблеми, свързани с реализацията на проекта и целта им е да предизвикат професионални дискусии, обмен на опит и знания и обратна връзка по различни теми от културния сектор.
„Пловдив 2019“ и „Варна – Европейска младежка столица 2017“ със съвместни проекти

Обмен на доброволци, добри практики в младежката сфера, развитие на градската среда и съвместни проекти, коментираха в партньорска среща екипите на „Пловдив 2019“ и „Варна- Европейска младежка столица 2017“. По време на  форум, посветен на възможностите за включване в проекти, обучения и международно младежко сътрудничество, организации и културни оператори от Пловдив се запознаха с основните направления, по които могат да кандидатстват през цялата 2017-та към отворените покани на младежката столица. Пловдивските организации имат голям опит в развитието на градската среда. “Имаме желание да ползваме вашия опит в превръщането на Капана в квартал на творческите индустрии. Aрхитектурни, творчески проекти и събития за този квартал ще са изключително полезни за направление „Проект за милиони“, с фокус централния квартал “Даляна“ на град Варна“, споделиха от младежката столица. Още в началото на април стартират и процедурите по кандидатстване с проектни предложения. От варненския екип очакват интересни идеи от пловдивските организации за обновяването на района. Повече информация от преминалата среща вижте тук.
Форум 2019 Фокус Доброволци

На 17 и 18 март „Пловдив 2019“ кани всички настоящи и бъдещи доброволци на обучение, посветено на каузата да си доброволец на Европейска столица на културата.
В рамките на два дни заедно с Мери Садовска, куратор в направление „Сценични продукции“, гр. Вроцлав – Европейска столица на културата 2016, всички участници ще се запознаят със същността на това, какво е да си доброволец, какви са ангажиментите, отговорностите и разбирането на лоялността в работата в екип. Програмата е фокусирана върху разрешаване на конкретни проблеми, самостоятелно и групово разрешаване на казуси. Всеки участник ще има възможност да научи и начините за разработване на самостоятелни планове за работа.
След активното включване в обучението всеки участник ще знае, какво означава да бъдеш доброволец,  ще знае важността от доброволчеството в контекста на събитията от Европейските столици на културата.
Може да се регистрирате за участие ТУК.
Линк към събитието във фейсбук тук.
 
Дом на културата „Борис Христов“, Голяма конферентна зала
17.03.2017 от 14.00 до 17.00 ч.
18.03.2017 от 10.00 до 15.00 ч.
Посещение на Крис Болдуин в Пловдив

През февруари започна работата на екипа на "Пловдив 2019" по създаване на концептуална рамка за Откриващо събитие на Европейска столица на културата през 2019. Фондацията покани един от изявените специалисти в областта, режисьора Крис Болудин, за да бъде полезен с опита си и да предложи оперативни подходи в работата на града ни за избиране и реализиране на най-удачната проява, с която да се маркира специалната 2019 година. С цел да окаже съдействие в създаването на тази специфична локална рамка, той осъществи поредица от работни сесии с екипа на фондацията и персонални срещи с представители на културни институти в града - директори на музеи, ръководителите на театралните институти, операта, литературоведи, етнолози, антрополози, архитекти и историци. Темите на разговорите обхващаха възприятията у представителите на местната сцена, какъв град е Пловдив и кое се откроява като негова същностна характеристика.
„Какво още мога да направя за Пловдив?“

Февруари даде старта и на още три от идеите, подкрепени в трета сесия на проекта „Капана – квартал на творческите индустрии”, направление "Капана: събития и намеси в градска среда”. След като стартира годината със специалните ателиета по карвинг и изработване на свещи, които продължават до края на април, проектът, провокиращ творческия заряд на цял квартал даде ход и на още три от фаворитите. Това са Конкурс за млади дизайнери, който ще завърши с шоу спектакъл на открито на 20 май и Еко училище PLOVEDIV, което покани всички ученици от 8 до 11 клас, да се включат с есе „Какво още мога да направя за Пловдив?“ в проект, свързан с опазването на околната среда. След дискусионни срещи през март и април учениците ще работят по конкретна творческа задача - дизайн на кофа за разделно изхвърляне на отпадък, която да бъде поставена в Капана и да изведе необходимостта от специално отношение към всеки детайл в творческия квартал. Започна и подготвителната работа, включваща срещи с жителите на Капана, за екипа на театър FIreter, който ще реализира проекта ЛИЦА / FACES / CARAS. Повече за всички иницативи, както и какво стартира през март може да видите в специалния сайт www.visitkapana.bg, както и в профила на проекта в социалните мрежи.
АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 
Танцов фестивал Spring Forward в Орхус 2017

Spring Forward е водещ европейски фестивал за набиращи популярност хореографи , който ще се проведе в Орхус през април 2017 г. На публиката ще бъдат представени най-новите тенденции в танца и най-интересните творци в Европа в момента.
В програмата са включени Aerowaves Twenty Artists - двадесет европейски хореографи, които са били избрани от над 50 танцови театри в мрежата Aerowaves като най-вълнуващите и новаторски през 2017 г.  Фестивалът включва изпълнения на млади датски хореографи, които са готови за пробив на международната сцена . Освен това Spring Forward представя и публична програма за дискусии и дебати за всичко, свързано с  танца.
Повече за фестивала може да научите тук.

Out of skin

"Out of skin" е образователен проект, част от официалната програма на Европейската столица на културата  Пафос 2017, който ще се проведе в Пафос от 17 до 22 април 2017. Това е проект за социално включване и е насочен към младежи на възраст между 15 и 17 години с различен етнически и социален произход, които ще участват в  поредица от работни срещи по темата за идентичността като точка на конфликт. Група от професионални художници и преподаватели от Кипър, Палестина, Словения, Финландия и САЩ ще изберат 16 участници, които ще съжителстват под един покрив и ще работят по колективни произведения на изкуството. Тези творби ще бъдат представени в Пафос под форма на изложба и пърформанс на 22 април. Информация за проекта вижте тук.

Още за Матера... #meanwhile in Matera 2019

„Пловдив 2019“ и „Матера 2019“ #заедно

„Пловдив 2019“ посрещна колегите си от екипа на Матера 2019. В работен формат двете бъдещи културни столици коментираха напредъка си в подготовката на събитията, както и етапите на съвместните инициативи, стартирали последните две години. Заедно с Ариан Бю – новият културен мениджър на Матера , Рита Орландо и Росела Тарантино обсъдихме възможностите още от тази година да стартираме съвместна игра. Urban Games, част от клъстера Playspace от културната програма на Матера 2019 в Тютюневият град ще позволи да включим гражданите, за да преосмислим заедно това емблематично за града ни пространство.Планът за съвместните дейности през 2017-та година е готов.

Матера 2019 представи модела на Oрхус 2017 за устойчивото развитие

Концепцията за устойчивото развитие ще е една от основните теми за Матера 2019. Те почерпиха опит от Орхус Европейска столица на културата 2017, който е първият град, поставящ фокус в програмата си върху връзката между човек и природа.  От 28-ми февруари до 1-ви март в Casa Cava се състоя събитие, което събра експертиза по темата от национално и международно нивo и чрез средстава на културата и изкуството даде нов поглед към откриване на нови възможности,  насърчаване на диалога и предоставяне на алтернативни решения. 

За най-актуалните новини в дейността на фондация Матера 2019 посетете:
Matera 2019
Още за Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
In this edition of our monthly newsletter you will find the latest news about "Plovdiv 2019" and the cultural highlights of the ECOC cities.

EVANESCENCE and GUANO APES are the first announced music bands participating in HILLS OF ROCK 2017

The festival in Plovdiv is organized by Sofia Music Enterprises, as part of the programme of Plovdiv – European Capial of Culture. Evanescence and Guano Apes are the first big names announced for the first edition of the festival HILLS OF ROCK, which will be held from 30.06.2017 – 01.07.2017 with three scenes: Main Stage, World arena and Alternative Stage. The festival is expected to be attended by over 30 artists and groups. Along with some world stars, there will be popular groups from the neighbouring  Balkan countries as well as some of the best Bulgarian groups. Apart from Evanescence and Guano Apes on the poster of the festival  you can see other groups like the British rock band RavenEye, the Swedish metal band Imminence and the Bulgarian groups SEVI, Siluet, Krossfire and Dream Skiller. Very soon there will be confirmation and announcement for the other participating groups for the three scenes of the festival.The festival will be held in the park situated next to the Plovdiv Rowing channel.

Link to the event in Facebook HERE.

Victor Yankov – Deputy director International relations is among the speakers in one of the biggest music industry conferences in Europe  

Music Cities Convention is the largest and most extensive gathering on Music Cities. The conference brings together leaders from governments, cities and regions, academics, organisations and the music scene to discuss, debate and introduce new thinking. Music Cities Convention showcases the best practices for improving urban planning, quality of life, city policy and development strategies through music.
 Music Cities Convention showcases best practices on the use of music - and all its variants - to improve city life. The role and impact of music across education, employment, community building, placemaking, licensing and regulation is explored in the events. Through collaborative panels, keynotes and networking sessions, Music Cities Convention presents the future of music in our cities. In Berlin, we will discuss, debate and introduce new thinking, action and structure to develop more vibrant, global cities.

 
Plovdiv 2019 participated in the annual meeting of EU JAPAN FEST

16 representatives of the 10 European Capitals of Culture were on a working visit in the Land of the Rising Sun at the invitation of partners EUJapan Fest Japan Committee. The Board member of the "Plovdiv 2019" Foundation and a Deputy Mayor of Plovdiv Amelia Gesheva participate in the forum, where a new chairman of the organization was   elected - owner of a Japanese security company. The discussions  ware about  attracting Japanese content in the program of "Plovdiv 2019" as well as exchanges of artists from both countries. The Japanese organization already presented in Plovdiv the opportunities for study trips in 2017  to local  artists and organizations.
At the meeting in Japan the  largest organization of tour operators in Japan - Jato showed a huge interest in Plovdiv as a destination. In 2019, when Plovdiv will be the European Capital of Culture,  we celebrate and mark 80 years of diplomatic relations between Bulgaria and Japan. The ceremony on the occasion in Tokyo will be under the auspices of the imperial family, as there is already  an agreement  for participation from Plovdiv  in the festivities.
FORUM 2019

FORUM 2019 is educational and cooperation exchange platform , consisting of informational seminars and events with main focus the project “Plovdiv – European Capital of Culture (ECoC) 2019”. FORUM 2019 aims at creating network of partnerships and collaborations with the purpose of raising awareness, as well as building capacity and developing new audience to help successfully implement the ECoC 2019 project. FORUM 2019’s topics are closely related to the ECoC 2019’s programme and aim to stimulate professional debate and exchange of experience and knowledge and good practises in Bulgarian cultural sector.
Plovdiv 2019  and Varna - European Youth Capital 2017 will work on joint projects

Volunteer exchange, best practices in the field of youth, urban development and joint projects were involved in the partnership meeting between the teams of  "Plovdiv 2019" and "Varna - European Youth Capital 2017". During the forum dedicated  on opportunities for involvement in projects, trainings and international youth cooperation,  organizations and cultural operators from Plovdiv  got familiar with the main directions in which they can apply in the open calls announced for 2017 by  the youth capital. Plovdiv organizations have huge experience in urban development. "We want to use your experience in creating and area like Kapana Creative district. The examples from architectural, art projects and events for this neighborhood  will be extremely useful for Varna’s  "Project for millions," which focus is the central district “Delyana” in the youth capital. In early April Varna is launching procedures for application of projects proposals. More info you can find here

Forum 2019 Focus Volunteers 

On 17.03 and 18.03.2017 “Plovdiv 2019” Foundation invites all current and future volunteers to a workshop dedicated to the cause of being a volunteer in European Capital of Culture. In the span of the two days spent with the lecturer Mary Sadowska – ECOC Performance Curator all participants will get acquainted with the essence of what it means to be a volunteer, what are the obligations, responsibilities and will get understanding of teamwork. The workshop is focused on solving specific problems, individually and in groups. Each participant will have the opportunity to learn how to develop and solve separate cases, which can occur within a given event. After active involvement in the training each participant will know what it means for him and for the group to be a volunteer, he will know the importance of volunteering in the context of the events of the European Capitals of Culture. The event is based on active participation through training, problem solving and case studies. It will also include tasks related to the physical and intellectual commitment of each participant.
Full program here.
Link to the event in Facebook HERE.

Chris Baldwin visited Plovdiv

In February the team of Plovdiv 2019 started its work on the conceptual frame of an Opening Event for European Capital of Culture 2019. The Foundation invited one of the leading international specialists in the field, the director Chris Baldwin, for sharing his expertise and discussing some practical approaches in the work the city should do in choosing and developing the best initiative, with which to mark the beginning of the special 2019. In order to offer as relevant as possible support in the creation of this specific local frame, Mr. Baldwin made workshops with the team of the Foundation and series of personal meetings with representatives of the cultural institutes in Plovdiv - managers of museums, theaters, the Opera, literature critics, ethnologists, anthropologists, architects and historians. The themes in the conversations were mainly based on the perceptions in the representatives of the local scene of the special characteristics the city has and what marks its uniqueness.
What more can I do for Plovdiv

February gave the start of another three of the ideas, supported within the third phase - Events and Interventions in public spaces - of the  project Kapana Creative District. The year had commenced with the special workshops for carving and candle creation, which will continue till the end of April, and now the project, aiming to revive creatively a whole neighbourhood, gave the start to three initiatives more. These are the Competition for young fashion designers "Trandy Kapana", which will end with a spectacular open-air fashion show on 20th May in the district. Eco-School Plovediv is the second project and it invites students from 8th till 11th grade to participate with an Еssay with environmental protection focus "What more can I do for Plovdiv" and thus be selected for a series of eco lectures and discussions. The result of these meetings would be the creative task to invent a design of a special container for separate disposal of waste, specially created for Kapana and thus once again paying the necessary attention to as much details as possible in the creative district. The preparation of the site-specific project ЛИЦА / FACES / CARAS lead by the Fire and Shade Theatre Fireter started its research phase which included direct contact with the people who live and work in Kapana and soon will have its first results visible to enjoy. More about all the initiatives in the Creative playground district yo can track at www.visitkapana.bg, as well as in all our social profiles.
ACCENT EUROPE:
Spring Forward - An Aarhus 2017 Festival Event

Spring Forward is the leading European Festival for emerging new choreographers and it lands in Aarhus in April 2017. With 25 Spring Forward performances showing in theatres and spaces around Aarhus, audiences will be presented with the latest trends in dance and the most exciting artists in Europe right now. 
The programme includes Aerowaves Twenty Artists - twenty European choreographers who have been selected by over 50 dance theatres in the Aerowaves network as the most exciting and groundbreaking in 2017. The festival includes performances by emerging Danish choreographers who are poised for a breakthrough on the international scene. Spring Forward also presents a public programme of discussions and debates about all things dance.
 

Out of the skin

“Out of the skin” is an educational project, as part of the formal programme of the European Capital of Culture – Pafos2017, which will take place in Paphos from Monday, April 17th until Saturday, April 2nd 2, 2017. “Out of the skin” is an educational social inclusion project, and is addressed to teenagers between the ages of 15-17, coming from different ethnic and social backgrounds, inviting them, through a series of workshops, to explore questions of their identity, that may often become a cause of conflict, to discover their diversity and its value as a creative resource to produce their own “art”.A group of professional artists and trainers from Cyprus, Palestine, Slovenia, Finland and the USA will choose a group of 16 teenagers who will be asked to coexist under the same roof and be engaged in collective creations, transforming experiences into works of art. These works will be presented in a Performing Arts production in Paphos, at the end of the programme, in a form of a showcase and performance on Saturday, April 22nd, 2017. More info here.

More about Matera... #meanwhile in Matera 2019

Plovdiv 2019 welcomed the team of Matera 2019

The two Capitals of Culture commented the progress of the preparation of the events, as well the stages оf the joint initiatives, started 2 years ago. Together with Ariane Bieou, the new cultural manager of Matera 2019 and Rossella Tarantino, Development ad Relations Manager, of Matera 2019, we discussed the possibilities to start a game together this year. Urban games, part of the cluster PlaySpace of Matera 2019 cultural program, in the Tobacco city will allow to include the citizens and to rethink together this emblematic place for our city. The plan for the joint activities in 2017 is ready.

Matera 2019 presents the Aarhus 2017 Model of Sustainability

Matera 2019 made the concept of sustainability one of the fundamental values of the project they presented in their candidature dossier. The city is, in fact, home to a major model of sustainability through its example of the delicate harmony between man and the landscape. Aarhus, the European Capital of Culture 2017 in Denmark, was the first to present a  Sustainability Model tied in with its cultural programme, thus focusing attention on the relationship between man and nature, and offers inspiration for a more sustainable way of life. Culture gives us new eyes with which to see new opportunities, encourage dialogue, gain knowledge of virtuous experiences and alternative solutions. How can we inspire from the Aarhus Model to Basilicata? We will build it together at Casa Cava on 28 February and 1 March, using our knowledge of national and international cases, sources of inspiration, as well as local situations that are already making use of and planning the future with cultural and environmental sustainability in mind. 

For the latest news in Matera you can visit:
Matera 2019
More Plovdiv...
For the latest news on the cultural life and upcoming events you can visit:
Plovdiv2019 and our profiles in the social networks.
Plovdiv Municipality
Visit Plovdiv
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to gina.k@plovdiv2019.eu
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Municipal Foundation Plovdiv 2019 · Plovdiv, Bulgaria · Rayko Daskalov 2 str · Пловдив 4000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp