Copy
 В този брой на месечния ни информационен бюлетин ще намерите последните новини около "Пловдив 2019"  и културните акценти от градовете ЕСК. 

- For English version scroll down -
На 1 януари 2017 г. се навършиха 10 години от приемането на България в Европейския съюз. В този период на съзряване като европейци станахме по-уверени, по-стабилни и с повече оптимизъм. Новото ни самочувствие роди и активно гражданско общество, което познава свободата и правата си. Днес на фона на променящата се Европа България има все по-видима и все по-очаквана роля и позиция, за която е важно участието на всеки от нас.
 
Благодарение на членството ни в голямото обединено европейско семейство Пловдив е Европейска столица на културата за 2019-та година, а страната ни се подготвя за първото си домакинство на Съвета на ЕС.
 
В първите седмици на новата 2017-та година пожелаваме на всички наши партньори и приятели увереност, че ЗАЕДНО ще постигнем повече успехи!

Какво се случи през 2016 г. и какво ни предстои през 2017 г.

В предходната година дейността на Фондация „Пловдив 2019“ бе развита в няколко основни направления: Развитие на капацитет и квалификация на партньори и културни оператори на местно и национално ниво и развитие на нови публики и работа с доброволци; Надграждане на екипа на Фондацията за осъществяване на програмни дейности; Установяване и обявяване на система и принципи на работа с партньори за осигуряване на база за реализация на проекти от програмата на Пловдив 2019 – ключови проекти, проекти по основните клъстери и платформи, обогатяването на програмата с нови проектни инициативи.
Дейностите и събитията за 2016 включваха: развиването на онлайн платформи по основните проекти от програмата, провеждането на информационни срещи за развитие на капацитет и създаване на партньорства, работилници, конференции, семинари, осъществяването на серия проучвания и мониторинги във връзка развитието и работата с публиките и общностите, включени в програмата. Успоредно се осъществяваше и разпространение на информация за дейността на фондацията, обща информация за проекта ЕСК и се изведоха основните ключови проекти за Пловдив Европейска столица на културата – Тютюнев град, Капана, Кино Космос, Остров Адата и река Марица, Махала, Кирилизация, Форум 2019. По всеки един от тях има инициирани партньорства, публични събития, анкети, проучвания и работни срещи. Годината отключи и изграждането на местни, национални и международни връзки и комуникация с партньори и медии, държавни и частни културни институти и посолства и даде възможност през отворените покани да получим над 200 проекта, от които да се оформи програмата на българската европейска столица на културата. 2016 г. бе маркирана и с изключително важни инициативи, свързани с повдигането и поддържането на обществения дебат, като задължителна, доверена и важна форма на ангажираност, достъпност, прозрачност, споделена визия и отговорност.
Настоящата 2017 е особено ключова година за подготовката на Пловдив ЕСК 2019 със започването на някои от големите проекти от програмата, както и проекти, за които е планирано да ескалират със съдържание през 2019 г. Част от процеса е и провеждането на допълнителни целеви отворени покани с по-малки грантове, насочени към конкретни проекти от програмата. Развитието на капацитет и на нови публики продължава да бъде приоритет като самостоятелен проект в апликационната книга на Пловдив за ЕСК. Дейностите по него са от огромно значение особено в първите “подготвителни” години от реализацията на инициативата. Успехът на тези дейности може да гарантира и по-дълготраен ефект от нея в културно, икономическо и социално отношение и след годината на титлата. Развитието на капацитет през 2017 е насочено най-вече към представянето на добри примери и практики, свързани с основните проекти, към привличане на външна експертиза и специалисти, както и към повишаване на нивото на управление и комуникация на проекти.
Мониторинговият доклад може да разгледате ТУК.

Изложба „Пространства за красота“ представя Вроцлав – Eвропейска столица на културата 2016

Десет пана с най-вдъхновяващите и емоционални акценти от програмата на Вроцлав – Европейска столица на културата 2016 гостуват на Пловдив. Главната улица на българската столица на културата стана дом на полската.

В изложбата „Пространства за красота“ пловдивчани и гостите на града имат възможността да видят някои от местата, хората и темите, включени в програмата на Европейската столица на културата. Изложбата отбелязва края на проявите в програмата на Вроцлав 2016.

Официалната церемония по закриването на полската столица на културата се състоя с поредица от запомнящи се събития в средата на месец декември. Кулминацията, с която градът чества своята специална година, бе спектакълът „Небе“, с който завърши и поетичният разказ за историята на Вроцлав, разгърнат в четирите големи проекта на града за годината на титлата.

Представянето на изложбата „Пространства за красота“ на открито е инициирано и осъществено от Полски институт София със съдействието на фондация “Пловдив 2019”.

ФОРУМ 2019

ФОРУМ 2019 е платформа от информационни семинари и събития с основен фокус проектът „Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Целта на семинарите е повишаване на информираността, изграждане и развитие на капацитет и създаване на основа за успешната реализация на проекта ЕСК. Темите на Фoрум 2019 се фокусират се върху основните проблеми, свързани с реализацията на проекта и целта им е да предизвикат професионални дискусии, обмен на опит и знания и обратна връзка по различни теми от културния сектор.

Имаме удоволствието да ви поканим на първото за 2017 г. издание на Форум 2019.
На 24 януари от 11,00 ч. в Малка конферентна зала на Дом на културата „Борис Христов“ ще ви очакваме на презентация и Q&A сесия с представители на EU Japan Fest на тема "Европейска столица на културата и Япония - успешните проекти и добрите примери".
Срещата ще представи примери от реално осъществени съвместни проекти между културни оператори и артисти от градове европейски столици на културата, подкрепени от японската неправителствена организация EU Japan Fest. Ще обърнем внимание още веднъж на възможностите, които тя предоставя за осъществяване на проектни инициативи, след което ще имате възможност да зададете свои въпроси към японските гости. На срещата ще присъстват г-жа Юко Хасегава, г-жа Такако Саеки и г-жа Каори Такето и ще продължи до 13,00 ч. като ще има осигурен превод от английски на български език.
Това е третата среща с Фокус Япония, който цели да предостави максимално детайлна информация за възможностите за работа и партньорство извън границите на ЕС в контекста на инициативата Европейска столица на културата. EU Japan Fest съществува от 1992 г. с цел сътрудничеството между японски и европейски творци. Организацията има огромен и доказан опит в промотирането на японско изкуство в Европа и взаимодействие в мрежата на Европейските столици на културата. Повече за проекта и условията за включване може да видите ТУК

Над 200 проектни предложения са получени по двете отворени покани анонсирани в средата на 2016 г. от фондация „Пловдив 2019“ с цел съставяне програмата на Пловдив – ЕСК 2019. Срокът за тяхното изпращане приключи през декември 2016 г.
В рамките на шест месеца от обявяване на поканите на организации и индивидуални артисти от страната и чужбина е предоставена възможност да предложат развитието на своите идеи от апликационната книга на Пловдив за титлата Европейска столица на културата или да изготвят нови проекти, с които да обогатят концепциите на предварителната програма.
Двете отворени покани на фондацията са проведени с необичайно продължителен за такъв тип програми срок, за да дадат възможност за максимално включване на културни оператори, както и да благоприятстват процеса на менажиране и консултации по изготвяне на проектните предложения. Всички кандидатури са подавани само по електронен път, на български и на английски език.
Експертно международно жури оценява проектните предложения по реда на тяхното постъпване. За улеснение на кандидатите в рамките на отворените покани са обявени три крайни дати за приемане на предложения (10 юли, 10 октовмри и 10 декември 2016 г.), като оценяването също е осъществявано в три отделни сесии.
Одобрените на първа сесия проекти  са публично анонсирани още през октомври 2016 г. и бенефициентите вече са сключили договори за партньорство с фондация „Пловдив 2019“. До края на януари 2017 г. ще бъдат обявени резултатите от втора сесия, а до края на февруари 2017 г. следва да бъде анонсирано решението на журито и относно проектите, предложени в рамките на трета сесия.  
Целта на отворените покани е създаването на цялостната програма на Европейската столица на културата. Резултатите ще са отправна точка при реализирането на голямото събитие през 2019-та година.

Деветте проекта за Капана ще се реализират през 2017-та
 
Деветте проекта за Капана ще се реализират през 2017-та. След изтичане на срока, в който спечелилите трябваше да потвърдят съгласието си към фондацията, всички участници са потвърдили писмено, че са съгласни с оценките и препоръките на журито.
Предстои да видим преобразяването на Капана – квартал на творческите индустрии във  Фестивал „Капана е!“, ЛИЦА / FACES / CARAS, Засади Капана, Моден капан, „Празник в кутия“, Градско компостиране, Светът от птичи поглед – столиците като килим, Еко училище PLOVEDIV, „Огънят през вековете. 
В Манчестър се състоя среща на представители на партньорските организации по проекта Училище за спектакли - от Община Лимерик, Ирландия, Тетаро Клубас, Литва , „Пловдив 2019“  и водещата Walk the plank. Пафос се включиха онлайн , поради предстоящото откриване на ЕСК 2017. Дискутирани бяха практически задачи за отчетността пред ЕС , както и изисквания за маркетинг и популяризиране на проекта. Водещата организация проведе събитието в Ордсол Хол , като денят завърши с практическа сесия – рисуване с огън. 
АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 

Откриващата церемония на ЕСК Орхус 2017 г.

Тя ще се състои на 20-ти и 21-ви януари на няколко различни локации из Орхус. Откриването включва парад в центъра на града, в който ще вземат участие стотици хористи и музиканти, както и самите посетители. Централната част от концепцията на ЕСК Орхус 2017 заема платформата „Let’s Rethink” (Да ПРЕосмислим), като целта е централният датски регион да се превърне в културна лаборатория, в която се зараждат и развиват алтернативни решения на съвременни проблеми. Програмата се състои от редица събития на открито и закрито през цялата година като някои от по-интересните са: „RODE ORM“ (Сага за викингите) – съвместен проект на Кралски Датски Театър, Орхус2017 и Музей Мосгард; проектът „Градината“, който включва най-голямата изложба, организирана до сега на открито от музея за изкуства Арос, както и серия от инсталации на морския бряг; Целогодишният „Седем смъртни гряха“ – проект на музея за изкуство Рандерс. Старото индустриално пристанище Рандерс ще бъде трансформирано в място за звук, светлина и 3D визуализации с проекта „Водна музика“. Специалната детска програма ще има и своя апогей с „Международен детски литературен фестивал Орхус 39“, който е изцяло фокусиран върху детската литература и илюстрации. Пълната програма на Орхус 2017 може да видите ТУК.

Откриващата церемония на ЕСК Пафос 2017 г.

Програмата на ЕСК Пафос 2017 е структурирана в три тематични направления: Мит и религия; Пътешествениците на света и Сцени на бъдещето. Откриващата церемония ще се състои на 28-ми и 29-ти януари 2017 г., с акцент върху митологичните и религиозни традиции и фолклорните легенди на Пафос. Шоуто ще е компилация от различни жанрови компоненти включващи музика, танци, прожекции, разкази, звук и светлина, изпълнени от местни и международни участници и ще се състои на закрито в една от представителните зали на Пафос. След откриването за града започват 12 месеца, в които културата ще има водеща роля. Програмата включва събития като „Международен фестивал на древната гръцка драма“ и танцовия спктакъл „Градините на Афродита“, разказващ историята на родното място на Афродита. Пафос 2017 създават и четвъртата обединяваща платформа, наречена “Пътуваща сцена”, която използва музиката като универсален език. Музикалните традиции на Кипър и Средиземноморието срещат арабските звуци и  европейската класическа музика, представени от световноизвестни артисти. Пълната програма на Пафос 2017 може да видите ТУК.

Забележителният финал на Европейска столица на културата - Вроцлав 2016

Над 100 000 жители на Вроцлав празнуваха и участваха във финалната програма, с която беше закрита инициативата Европейска столица на културата за 2016 г. Мега събитието The Sky Web, наред с най – голямата Silent Disco в Европа и изключителното светлинно и звуково шоу, в което участваха редица изявени местни и чуждестранни актьори, бяха част от събитията с които беше даден край на една от най – успешните столици на културата в последните години. 
Десетки хиляди посетители видяха изложенията в музеите и галериите, насладиха се на различни кулинарни изкушения в ресторантите и кафенета по време на Wrocław Cookbook, проследявайки модерната история на град Вроцлав през призмата на домашно приготвени ястия, както участваха в редица организирани паради и улични представления. 
Вроцлав демонстрира, че Европейска столица на културата не е само титла, която просто ще замре след приключване на събитията от годината. Вроцлавският хор затвърди това впечатление със създадената от тях песен „Европейска столица на културата е в нас“, която беше изпълнена по време на програмата от финалната седмица от закриващата церемония на ЕСК 2016 г.  
Валета 2018 насърчава участието в културната си програма за 2017 г.
 

Фондация “Валета 2018“ публикува подробна  информация за проекти и културни събития, които ще се проведат през 2017 г. в рамките на програмата им.
"Културната програма на Валета за  2018 г. е в процес на консолидация в етапа на подготовка за Европейска столица на културата - близо година преди началото на инициативите. Над 50 проекта ще се осъществят през следващата година, в които каним  гражданите да вземат участие , като целта ни е това да се превърне в едно общо и споделено  културно преживяване.“ –  съобщи Джейсън Микалеф, председател на Валета 2018.
Програмния кординатор на Валета 2018 Маргарита Хале добави, че чрез предстоящите инициативи биха искали през 2017 г. и най – вече през 2018 г. да дадат възможност на хора от различни общности и социален статус ЗАЕДНО  да създадат значими и дълготрайни взаимоотношения. “Сътрудничеството помежду ни е ключов фактор за осъществяването на тези намерения, не само между артисти и културни оператори, а и с всеки един жител на Малта и Гозо“- добави тя.

Ирландският град Голуей започва пътя си към 2020 г. с проекта „Симфонични вълни“ 

Организаторите от град Голуей, Ирландия, избран за Европейска столица на културата през 2020 г.  съобщиха, че в началото на 2017 г. дават старт на проекта си „Симфонични вълни“. Проектът е част от културната програма на Голуей за ЕСК 2020 г. и влиза в стратегическите планове за Музикално образование, което включва създаването на нов Младежки симфоничен оркестър .
2017 г. е първата от четиригодишния план за развитие на Младежкия оркестър и е ключова в полагане на основите му. Проектът ще даде начало на едно устойчиво музикално образование сред младите хора в Западна Ирландия, като постепенно ще започне сътрудничество с подобни младежки оркестри от Германия, Финландия, Шотландия и Испания. Повече информация тук

Още за Матера... #meanwhile in Matera 2019
Над 150 кандидатури получи Матера за постовете за марткетингов и артистичен мениджър. Резултатите се очакват в края на януари 2017.
За най-актуалните новини в дейността на фондация Матера 2019 посетете:
Matera 2019
Още за Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
In this edition of our monthly newsletter you will find the latest news about "Plovdiv 2019" and the cultural highlights of the ECOC cities.
On January 1, 2017 we markеd the 10th anniversary of the accession of Bulgaria to the European Union. In this period of maturation as Europeans we became more confident, more stable and more optimistic. Our new self-confidence created strong active civil society that is aware of its  freedom and rights. Today, on the verge of a changing Europe, Bulgaria is more visible and with more crucial role and position in the ongoing processes in which participation of each of us in it  is very important.
Thanks to our membership in the European family Plovdiv is European Capital of Culture in 2019, while Bulgaria is preparing to host EU Council for the very first time in 2018.
In the first weeks of the new 2017 we wish the very best of our friends and partners. Be confident that TOGETHER we can achieve more.
The exhibition “Spaces of Beauty” presents Wroclaw European Capital of Culture 2016

Plovdiv is a host of 10 outdoor poster-stands with some of the most inspiring and emotional accents in the programme of  Wroclaw – European Capital of Culture 2016.  The main pedestrian street of the Bulgarian European Capital of Culture became the home of the Polish.
In the exhibition “Spaces of Beauty” the citizens and the guests of Plovdiv will have the opportunity to see places, people and themes, included in the programme of the European Capital of Culture. The exhibition marks the end of the events in the programme of Wroclaw 2016.
The official closing ceremony of the Polish capital of culture took place in the mid of December and had been marked with a series of remarkable events. The climax, with which the city celebrated its special year, was the performance “Sky”, which was the grand finale of the poetic story about the history of Wroclaw, presented in the four major projects of the city for the year of the title.
The presentation of the exhibition “Spaces of Beauty” is an initiative and realization of Polish Institute Sofia in collaboration with Plovdiv 2019.

What happened in 2016 and what lies ahead in 2017

In the previous year the activities of the "Plovdiv 2019" were developed in several directions: Capacity development and training partners, and cultural operators at local and national level and developing new audiences and working with volunteers; Upgrading the team of the Foundation for the implementation of program activities; Identification and notification of system and principles of working with partners to provide a basis for implementation of projects of the program of Plovdiv 2019 – key projects, key cluster projects and platforms, enrichment of the program with new project initiatives.
 Events and activities for 2016 included: Development of online platforms for major projects of the program, conducting informational meetings for capacity development and creating partnerships, workshops, conferences, seminars, the implementation of a series of researches and monitoring in relation to the development and work with audiences and communities involved in the program. Alongside was performed and disseminating information on the activities of the Foundation, general information about ECOC project and brought the main key projects of Plovdiv European Capital of Culture – Tobacco city, KAPANA Creative district, KOSMOS Cinema, Adata Island and Maritsa River, Project Mahala, Cyrillisation project and Forum 2019. Partnerships, public events, surveys, studies and workshops were initiated in each and every one of them. The year unlocked the building of local, national and international connections and communication with partners and the media, public and private cultural institutes and embassies and gave the opportunity though the open calls to receive more than 200 projects from which to shape the program of the Bulgarian European Capital of Culture. 2016 was marked with critical initiatives related to raising and maintaining public debate, trusted and important form of commitment, accessibility, transparency, shared vision and responsibility.
The present 2017th is particularly crucial year for the preparation of Plovdiv ECOC 2019 with the launch of some large projects of the program and projects, which are scheduled to escalate content in 2019. Part of the process is also conducting additional targeted open calls with small grants aimed at specific projects from the program. Capacity development and new audiences remains a priority as a separate project in Plovdiv’s ECOC Bid Book. Project activities are of great importance especially in the first "preparatory" years of the implementation of the initiative. The success of these activities can ensure more lasting effect it culturally, economically and socially aspect after the year of the title. Capacity development in 2017 was directed mainly to the presentation of good examples and practices related to key projects, the attraction of external expertise and specialists, as well as raising the level of management and communication projects.

The first official report of the monitoring of “Plovdiv 2019” here

FORUM 2019

FORUM 2019 is educational and cooperation exchange platform , consisting of informational seminars and events with main focus the project “Plovdiv – European Capital of Culture (ECoC) 2019”. FORUM 2019 aims at creating network of partnerships and collaborations with the purpose of raising awareness, as well as building capacity and developing new audience to help successfully implement the ECoC 2019 project. FORUM 2019’s topics are closely related to the ECoC 2019’s programme and aim to stimulate professional debate and exchange of experience and knowledge and good practises in Bulgarian cultural sector.

European Capital of Culture and Japan – successful projects and good examples

Join us on 24th of January at 11:00 am at the Small conference hall of the House of Culture “Boris Hristov” for the presentation and Q&A session with representatives of the EU Japan Fest with the topic: “European Capital of Culture and Japan – successful projects and good examples.”The meeting will present examples of actual joint projects between cultural operators and artists from cities European Capitals of Culture, supported by the Japanese NGO EU Japan Fest.
Once again we will pay attention to the opportunities it provides for the implementation of project initiatives, and we will give you the opportunity to ask your questions to the Japanese guests. The meeting will be attended by Ms. Yuko Hasegawa, Ms. Takako Saeki, and Ms. Kaori Taketomi and will continue until 01:00 pm. Translation from English to Bulgarian will be provided.
This is the third meeting with Focus Japan, which aims to provide the most detailed information on collaborative opportunities and partnerships outside the EU within the context of the European Capital of Culture.
EU Japan Fest is established in 1992 with the aim of cooperation between Japanese and European artists. The organization has a vast and proven experience in the promotion of Japanese art in Europe and the interaction network of the European Capitals of Culture. More about the project and the conditions for inclusion can be found here.
Link to the Fb event here.

Over 200 applications were received under the two open calls - announced in mid-2016 by “Plovdiv 2019” foundation - aiming to build the main programme of Plovdiv – ECoC 2019. The deadline for both of them was in the first part of December 2016. Six months in total was the period in which organizations and individuals from the country or abroad had the opportunity to apply – either with a developed project proposal, based on their concept included in the bid book of Plovdiv for the title European Capital of Culture, or to propose new projects, designed to enrich the preliminary programme. The two open calls were conducted in an unusually prolonged session - in comparison to other procedures of this type. These conditions were invented in order to allow broader inclusion of cultural operators as well as to favor the processes of management and consultation during the preparation of the project proposals. All project proposals had to be submitted only in electronic form and obligatory in both Bulgarian and English. For the convenience of the applicants three inner deadlines within the whole period for proposals’ submission were announced - 10 July, 10 October and 10 December, and the evaluation of the proposals was divided to three separate sessions, following these deadlines. Those projects, which were approved for a grant support during the first evaluation session, were publicly announced in October 2016 and the beneficiaries have already signed their partnership contracts with “Plovdiv 2019”. By the end of January 2017 will be announced the results from the second evaluation session, and by the end of February 2017 – those from the third one. The goal of these open calls is the development of the whole European Capital of Culture programme. Their results are the premise for the realization of the big event coming up in 2019.

The nine selected projects for Kapana – Creative district will be implemented in 2017

The nine selected projects for Kapana – Creative district will be implemented in 2017. After the expiration of the period within which the winners had to confirm their agreement to the Foundation, all participants have confirmed that they agree with the assessments and recommendations of the jury.
We will see the transformation of Kapana – Creative district into festival “Kapana Is”, “Lica/ Faces/ Caras”, “Plant Kapana”, “Trendy Kapana”, “Celebration in a Box”, “Urban Composting”, “Workshop and demonstration of Chiprovo carpets”, “Eco School PLOVEDIV” and “Workshop for carving candles”.
 
In Manchester (UK) was held a meeting by the representatives of the partner organizations of the School of spectacles project - Municipality of Limerick, Ireland, Tetaro Klubas Lithuania, "Plovdiv 2019" Foundation and the leading partner Walk the plank. The partners from Pafos joined the meeting online due to the upcoming opening ceremony of the European capital of culture for 2017. The discussions were about the practical problems in the accountability to the European Union , as well as the requirements for marketing and promotion of the project. The leading partner of the project organized the event in Ordsol Hall, as the activities of the day finished with a practical session - drawing with fire.
ACCENT EUROPE:

Aarhus 2017 opening ceremony 

Aarhus 2017 opening ceremony will be held on 20th and 21st of January at several different locations around Aarhus. The opening includes a parade in the city center, which will be attended by hundreds of singers and musicians, as well as the visitors themselves. The central part of the concept of the Aarhus ECOC 2017 occupies the platform "Let's Rethink", as the objective is the central Danish region to become a cultural laboratory which emerge and develop alternative solutions to contemporary problems. The program consists of a series of events both indoors and outdoors throughout the year as some of the more interesting are: RODE ORM "(Viking Saga) - a joint project of the Royal Danish Theatre, Aarhus2017 and Museum Moesgaard; The "Garden" project, which includes the largest exhibition organized so far in the open Museum of Art’s Aros, as well as a series of installations on the beach; Year-round "Seven Deadly Sins" - a project of the Museum of Art Randers. Old industrial port Randers will be transformed into a place for sound, light and 3D visualization with the project "Water Music". The special children's program will also have its apogee with the "International Children's Literature Festival Aarhus 39", which is entirely focused on children's literature and illustrations. The full program of Aarhus 2017 can be found HERE.

Pafos 2017 opening ceremony 

The program of Pafos 2017 is structured in three thematic areas: MYTH and RELIGION; WORLD TRAVELLERS and STAGES OF THE FUTURE. The opening ceremony will take place on 28th and 29th of January 2017, focusing on mythological and religious traditions and folklore legends of Pafos. The show will be a compilation of different genre components including music, dance, film, stories, sound and light, full of local and international participants and it will be held indoors at one of the representative halls of Pafos. After the opening ceremony, the culture will have a leading role in the city’s life for 12 months. The program includes events such as the "International Festival of Ancient Greek Drama" and dance spectacle "Gardens of Aphrodite" – the story of the birthplace of Aphrodite. Pafos 2017 created a fourth unifying platform called "Travelling stage", which uses music as universal language.  The music traditions of Cyprus and the Mediterranean meet Arabic sounds as well as European classical music, presenting highly acclaimed artists.
The full program of Pafos 2017 can be found HERE.

The outstanding finale of the ECoC Wrocław 2016

The Sky Web megashow, the largest Silent Disco in Europe and the Sound Play featuring outstanding actors at the Centennial Hall - all taking place in the city, including these managed to attract almost a hundred thousand residents of Wrocław to celebrate the finale of the European Capital of Culture together with us. You visited the exhibitions in galleries and museums in great numbers, enjoyed the dishes from the Wrocław Cookbook at various restaurants and cafés, and took great interest in the parades and street plays. Wrocław demonstrated that the European Capital of Culture is not just a title that will be gone after a year. The Wrocław Commenting Choir summed it up perfectly with their song - ECoC is in us - presented during the Closing Weekend of the European Capital of Culture Wrocław 2016 Programme gala.
The Valletta 2018 Foundation  launched its 2017 Cultural Programme, a publication which includes details on projects and cultural events which will be taking place in 2017

“The Valletta 2018 Cultural Programme is being consolidated as we prepare for the European Capital of Culture year which is now a year away. There are over 50 projects taking place next year which we invite the public to take part in for this to be a shared cultural experience.” Valletta 2018 Chairman Jason Micallef said during the presentation of the 2017 Cultural Programme held at the Panorama restaurant in Valletta. Projects are made up of a number of workshops, performances and exhibitions.
Executive Director Karsten Xuereb said, “Valletta 2018 is driving cultural, social and economic change in Valletta and around different villages, towns and cities spread across the island. We’ve boosted our human resources to ensure that this large-scale and important project is a success.”
An online version of the 2017 Cultural Programme can be found here.

Sym-phonic Waves Project 

As part of the Cultural programme for Galway ECOC 2020 and as part of its strategic Music Education Plan, members of Galway Music Education Partnership are establishing a new Western Symphonic Youth Orchestra, Sym-Phonic Waves. 2017 is the first year of a 4 year development plan for the new youth orchestra and is focused on building the string orchestra. This collaborative project will create a sustainable music education legacy for young people in the West of Ireland. It will link with established youth orchestras in Germany, Finland, Scotland and Spain. More info here.

More about Matera... #meanwhile in Matera 2019
Маtera received over 150 applications for marketing and artistic managar. Results are expected in the end of January.
For the latest news in Matera you can visit:
Matera 2019
More Plovdiv...
For the latest news on the cultural life and upcoming events you can visit:
Plovdiv2019 and our profiles in the social networks.
Plovdiv Municipality
Visit Plovdiv
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to gina.k@plovdiv2019.eu
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Municipal Foundation Plovdiv 2019 · Plovdiv, Bulgaria · Rayko Daskalov 2 str · Пловдив 4000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp