Copy
 В този брой на месечния ни информационен бюлетин ще намерите последните новини около "Пловдив 2019"  и културните акценти от градовете ЕСК. 

- For English version scroll down -
Първи одобрени проектни предложения по отворените покани за артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019
 
Обявени са резултатите от  първа заседателна сесия на комисия по отворени покани на фондация „Пловдив 2019“ за артистичната програма на Европейска столица на културата Пловдив 2019.
Сесията беше проведена в периода 15 септември – 5 октомври 2016 г., при следния състав на комисията: д-р Светлана Куюмджиева, артистичен директор на „Пловдив 2019“, проф. Ханс Дитрих Шмит, Надя Гризо, Нели Стоева и Емилия Лисичкова.
Предмет на разглеждане на първа заседателна сесия бяха общо единадесет проектни предложения по направление Нови проекти и още четири по направление Проекти по апликационна книга.
От тях десет са неутвърдени. За три от кандидатите комисията препоръчва да бъдат преработени спрямо получената рецензия и да бъдат повторно внесени за разглеждане. През м. ноември артистичният директор на „Пловдив 2019“  ще проведе  лични срещи с представители на организациите, които са изпратили тези три предложения с цел да насърчи преработването им, предоставяйки и конкретни препоръки за работа в тази посока.
Общият брой на одобрените проектни предложения е пет – две от тях по направление Нови проекти и три по направление Проекти по апликационна книга. Това съответно са:
- ННП: проектът „Цветно“ на Асоциация „Голям брат голяма сестра“и проектът „Plovdiv Urban Days” на Ъпър ЕООД
- НПАК: проект „Plovdiv Music Festival” на СМЕ, проектът „OperaOpen” на Държавна опера Пловдив и проектът  „Пловдив Джаз Фест 2016 – 2020“ на Блу ЕМ ЕООД.
 
Одобреният от комисията размер на финансова подкрепа от страна на „Пловдив 2019“ е по-малък от поискания от  всеки един от кандидатите. При тези обстоятелства, те имат правото или да се откажат от партньорство с „Пловдив 2019“ или да предоставят преработени бюджетни формуляри.
Към дадения момент, организациите-кандидати, чиито проектни предложения са били одобрени на първа сесия на комисията са предоставили необходимите документи, които подлежат на допълнително разглеждане. При липса на нередности, за всички тях предстои сключването на договори за установяване на партньорски отношения с  фондация „Пловдив 2019“.
Предстои провеждането на втора сесия, на която  ще бъдат разгледани проектните предложения, получени след втория обявен срок за приемане на предложения по направление Нови проекти.
 
Официалният краен срок за приемане на предложения и по двете направления на отворените покани е 10 декември 2016 г.
 
Форум-дискусия „Недвижимото културно наследство – опазване, контрол, санкции”.

Форумът събра за първи път всички ангажирани страни в темата за опазване на културното наследство в Пловдив. В рамките на 3 часа се представиха гледните точки и бяха задавани въпроси към и от кмета на града инж. Иван Тотев, на арх. Мария Стоянова – представител на Камарата на Архитектите в България, регионална колегия Пловдив, както и на собствениците и временните стопани на тютюневите складове. Специален гост на срещата бе Петер Мичинг – ръководител на дирекция „Опазване на паметниците на културата” в град Гьорлиц, провинция Саксония, Германия.
Всички присъстващи: представители на местната и държавната власт, собственици и наематели на тютюневи складове, експерти, журналисти, културни оператори и заинтересовани граждани набелязахa посоките, които да спомогнат за опазването и развитието на недвижимото културно наследство и да изведат важността на националната инициатива Европейска столица на културата. #заедно
Училище за спектакли Пафос
 
Петко Танчев и Розалия Митрова бяха двамата български артисти, които взеха участие в първото Училище по спектакли, което се проведе от 6 до 10 октомври 2016 г. в Пафос – Европейска столица на културата 2017.
Срещата е част от проекта Европейска академия за изкуства на открито/European Outdoor Arts Academy, подкрепен от програма Творческа Европа, в който си партнират 5 eвропейски града, включително Пловдив като бъдеща Европейска столица на културата. Следващите няколко училища за спектакли ще се реализират последователно в Лимерик, Ирландия и Каунас, Литва. В Пловдив проектът пристига през септември, 2017 г. Повече информация ще намерите тук.
Форум 2019 Фокус: ЧИТАЛИЩА
 
На 25-ти ноември ще се проведе среща от серията Форум. Целта на събитието ще бъде #заедно да споделим своята визия за участието на читалищата в програмата на развитие на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Програмата на Форум 2019 с Фокус: Читалища включва панел с презентации, дискусия и панаир-изложение, на който всяко читалище ще има възможност да сподели своя широк спектър от дейности.
Събитието ще се състои в Дом на културата "Борис Христов". Изложението - панаир ще започне в 14.30 часа и ще бъде отворено за широка публика и за всеки, който иска да се запознае с възможностите, които предлагат читалищата в Пловдив и региона.

 

Конференцията Budapest Ritmo

Конференцията Budapest Ritmo се проведе от 15-ти до 16-ти Октомври 2016 в MUPA – Двореца на изкуствата. Форумът включи участници от Централна и Източна Европа с презентации и дискусия за Световния ден на музиката. Теми на конференцията бяха етно-музикални идентичности и малцинствата, музикален експорт, туризъм и музикални панаири, културното наследство на ЮНЕСКО и влиянието на Бела Барток върху световната музика.
Специализираната тема за Европейски столици на културата събра шест представители на бъдещите ЕСК (Леуварден 2018 г., Пловдив 2019, Риека 2020Голуей 2020 г., Каламата 2021 и Клуж 2021), за да представят своята програма в областта на музиката и малцинствата и да дискутират ролята на европейската основа за развитие на световната музика. Модераторът Балаж Вейер сподели опита си за организиране на презентационни фестивали и конференции като световния форум Womex, който се проведе през 2015 г. в Будапеща. ЕСК Пловдив 2019 бе представена от Станислава Ташева с рамките на артистичната програма в контекст музика.
Budapest Ritmo включи артисти от 25 страни, които представиха независима музика на концертите, организирани от 13-ти до 16-ти октомври, 2016 г. Интересно сливане на традиционна музика с ромската бе сред забележителните изпълнения, представени на четирите сцени.

Повече снимки от фестивалната програма тук.

Форум 2019 Фокус Доброволци

Пловдив 2019“ дава начало на доброволческата си програма с Форум 2019 фокус Доброволци.
Събитието ще се състои на 19.11.2016г., от 10.00 ч. до 14.00 ч., в Център за сценични изкуства “Stage 51“.
Гости на срещата ще бъдат Нийл Питърсън /организатор и ръководител на доброволческата програма на Ливърпул - Европейска столица на културата 2008/, Енцио Ветцел – директор на Гьоте-институт, представители на Център за развитие на човешки ресурси – управляващ орган на програма „Еразъм +“, представители на Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив, представители на Time Heroes – една от най-популярните платформи за доброволчество в България, Манол Пейков - издател и член на УС на "Пловдив 2019", Илина Мутафчиева - Дружество за ООН в България както и Симеон Тодоров – управител и системен администратор на Plovediv
Заявете участието си тук.
Пълна програма на събитието
тук.
Среща на Европейските столици на културата

В периода между 28-ми и 30-ти октомври бивши, настоящи и бъдещи Европейски столици на културата се срещнаха в Пафос ЕСК2017, за да отбележат 10 години от създаването на активната мрежа на обмен между градовете носители на престижната титла. По време на втората си годишна среща за 2016 година представителите на организациите от мрежата ЕСК се запознаха с някои акценти от програмата на Пафос 2017, както и с някои от ключовите пространства за култура в града. Пафос 2017 е активен партньор на "Пловдив 2019". Между двата града се планира съвместен проект през 2017. 
Участници от международния проект "Знайте корените си", oрганизиран от сдружение "Младежки и граждански инициативи в Розовата долина" и финансиран от програма Еразъм, се запозна по-подробно с ключовеите проекти и бъдещи инициативи от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Тази година темата e за културата и историята на древните народи и съорганизатор е Центърът за културно-просветна и научна дейност "Идел"- Варна( организация на Волжките Българи). Участниците са младежи от Италия, Испания, Унгария, Литва, Полша , Румъния и България.
Open call Капана

Конкурсът за финансиране на проекти, посветени на Капана - квартал на творческите индустрии продължава до 30-ти ноември. Фондация „Пловдив 2019“ набира предложения за събития и намеси в градска среда, които да се реализират в периода декември 2016 – май 2017 г. Пълният пакет с документи може да видите тук, а ето и линкове към събитието в социалната мрежа http://bit.ly/2fDlWlQ и специалното виртуално пространство с „вдъхновения“, които събираме #заедно с Вас, посветени на творческите квартали - http://bit.ly/2e6Elnp
Анкета за "Ядрото" в Капана

През октомври Капана беше фокус и с дигиталната анкета, която посветихме на „Ядрото“ и в която ви попитахме, как искате то да функционира - като открита сцена, като изложбена зала или като камерна зала за изпълнителски изкуства. Над 300 гласа изведоха желанието пространството да продължи да съществува като откритата сцена. Възможността съвременните креативни индустрии и творците да имат своето припознато място в центъра на града е важна. Тя продължава да поддържа приоритетно Капана в инфраструктурните проекти на Община Пловдив, като един от партньорите на „Пловдив 2019“, без който трансформацията на квартала нямаше да е възможна.
Документалния филм „Улични танцьори“

Последователно на 18 октомври в офиса на Фондация „Пловдив 2019“ и на 27 октомври в Институт „Сервантес“ в София се състоя премиерата на документалния филм "Улични танцьори", резултат от сътрудничество между двете Европейски столици на културата Donostia / San Sebastián 2016 и Пловдив 2019 / Plovdiv 2019 с участието на фестивала One Dance Week
„Улични танцьори“ е част от проекта на Сан Себастиан 2016 "Европа Транзит" и разкрива серия от 10 филмирани истории, посветени на съвременните измерения на съжителството в Европа и културното и социално разнообразие. През юли екипът от Испания пристигна в Пловдив с двама топ хореографи, които потърсиха път за преосмисляне чрез танц на изолираните групи в града, заснемайки работния процес и срещите с представители на ромската общност и предразсъдъците, с които те се сблъскват. 
Проектът "Европа Транзит" е реално приложение на мотото на Сан Себастиан 2016 – „Културата да живеем заедно“ и разкрива различни предизвикателства, с които се сблъскват десет европейски града - Сеу̀та /Испания/, Белфаст /Северна Ирландия/, Дрезден /Германия/, Вроцлав /Полша/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Калининград /Русия/, Пафос /Кипър/, Прищина /Косово/, Истанбул /Турция/ и Пловдив. 
Повече за самия проект може да прочетете тук.
Mеждународна конференция „Музейни експозиции и стандарти: Поглед напред“

На 28 и 29 ноември в София ще се проведе международна конференция „Музейни експозиции и стандарти: Поглед напред“, организирана и спонсорирана от Двустранната комисия за опазване на културното наследство на България. Фондация „Пловдив 2019“ ще осигури предаване в реално време през интернет със стрийминг на двудневното събитие. Ще предоставим възможност на всички музеи и други културни оператори да имат възможност в реално време да слушат лекторите и дискусиите в следните панели:
 - „Добри практики при провеждането на събития и образователни програми, посветени на културното наследство“
- „Бъдещето на дигиталните експозиции и мобилните приложения за стимулиране на културния туризъм“
- „Съвременни тенденции при музейните експозиции или как да впечатлим посетителите от всички възрасти“
Освен достъпа, който ще бъде възможен през уеб сайта на „Пловдив 2019“, фондацията осигурява прожекция в реално времe на конференцията, което да даде възможност за една паралелна местна дискусия, в която културните оператори от Пловдив и региона да имат възможност да обсъдят темите и посоките, които се представят на конференцията. Прожекцията ще се състои в малка конеретна зала в Дом на културата „Борис Христов“ в двата дни на конференцията. Пълната програма на конференцията и детайлите за публичния стрийминг на събитието ще намерите скоро в нашия сайт.
Участие на "Пловдив 2019" на конференция "Душа за Европа" във Вроцлав

На 21 и 22 октомври във Вроцлав се проведе международна конференция, организирана от „Душа за Европа“ в партньорство с Вроцлав – Европейска столица на културата 2016. Основните теми, които се дискутираха по време на конференцията бяха свързани с ролята на градовете в настоящия облик и бъдещето на Европа. Кметове, куратори и артисти, участващи в програмата на ЕСК, както и младежи и студенти от университетите дискутираха на различни нива участието на гражданите, урбанистичните планове и промени, миграциите. В специален панел в програмата, посветен на Европейските столици на културата в оставащото и бъдещото десетилетие,  бяха представени гледните точки и опитът на няколко града – Вроцлав, Леоварден, Валета, Херцег Нови и Пловдив. В хода на дискусиите особено се откроиха позициите на градовете, които са кандидатствали за титлата ЕСК, но са отпаднали от надпреварата, с тенденцията за разширяване на мрежата на европейско взаимодействие в рамките на ЕСК и към тях като градове-кандидати. Основната тревога, споделена и от председателя на международното жури в рамките на конференцията, беше свързана с бъдещето на инициативата с динамично променящия се европейски културен и политически климат, както и нейния устойчив ефект за градовете на фона на големите предизвикателства и трудности,  с които те се справят при реализацията й. „Пловдив 2019“ беше представен на събитието от артистичния директор Светлана Куюмджиева.

 
Дати за консултации по отворени покани през ноември

През месец ноември, екипът на "Пловдив 2019" ще проведе още един ден на отворените врати, по време на която всеки заинтересован ще може да получи отговори на програмни, финансови и юридически въпроси.
Датата е следната:


22-ри ноември с начален час 10:00 ч.

Адрес на фондация "Пловдив 2019" - гр. Пловдив, ул. "Арх.Христо Пеев 6"

За да гледате запис от информационен семинар от поредицата ФОРУМ 2019, който изяснява принципите за кандидатстване по отворените покани за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, натиснете ТУК.
Пълният текст на отворените покани може да бъде намерен ТУК
АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 

Елевсина е Европейска столица на културата 2021

Три града стигнаха до финалния пре-селективен рунд през Февруари 2016: Елевсина, Каламата и Родос. Формалното връчване на титлата на Елевсина от гръцките власти се очаква през идните месеци. .
Тибор Навракис, Европейски комисар отговарящ за ресор Образование, Култура, Младежта и Спорта заяви:
„През 2021 Гърция ще бъде за четвърти път домакин на събитието след Атина 1985, Солун 1997 и Патра 2006г. Много градове се бориха за титлата като от първоначалните 14 кандидати до финал достигнаха само 3. Това още веднъж показва колко популярна сред градовете и гражданите на ЕС е тази инициатива. Поздрави за успешната кандидатура на Елевсина. Надявам се градът да предостави на своите гости от ЕС и света, възможността да го опознаят и открият неговите културни забележителности, както и да оценят разнообразието на култури в ЕС като наша обща ценност. Както се видя от предишните Европейски Столици, тази титла може да доведе до значителни дългосрочни културни, икономически и социални ползи. Ползи към които Елевсина се стреми!“

Европейска столица на културата – Пафос 2017 представи своята програма от събития

В атмосфера на емоция и гордост стотици местни и гости на града се запознаха с всичко, което предстои да се случи през 2017 г. в Пафос. Ретроспективно, започвайки с обявяването на Европейската столица на културата през 2012 г. до днес, директорът на организацията Д-р Христос Патсалидес разказа хода на събитията, подчертавайки трудните икономически и социални условия при които програмата на Европейската столица на културата бе създадена. „Пафос ще се преобрази в отворена сцена със събития като нов и динамичен град“ - заяви той.
След това Георгия Дьотцер художественият програмен директор на Пафос 2017, специално обърна внимание относно планирането, че „това е инициатива,  различна от фестивал или подобни събития, включваща сложна и продължителна програма, която трае цяла година. Ще има активности, събития, сътрудничество и обмяна, които ще въздействат и променят града,  както и живота на гражданите му за в бъдеще.“
Европейска столица на културата – Oрхус 2017 представи своята програма от събития.

Пълната програма на Европейска столица на културата Орхус беше представена на официална церемония в датския град.
Орхус 2017 ще бъде своеобразен тур на креативната сила, включваща нови проекти, специални комисии, премиери, големи събития и фестивали!“ заяви изпълнителништ директор на Орхус 2017 Ребека Матюс.
 Акцентите ще бъдат с подчертан датски привкус, включващ забележителен преразказ на класическата викинг сага за „Червената змия“ на Frans G Bengtsons, уникално водно-музикално шоу на пристанището включващо певецът и композитор Oh Land, както и на носителят на Оскар, режисьорът Susanne Bier, представяща филмова трилогия от опера, танцови и театрални изпълнения.
Програмата включва международно участие на таланти от Скандинавия, Европа и Света, обединени в глобален център датски регион. Гостите ще имат възможността да се запознаят отблизо с някои от най-вълнуващите таланти на меьдународната сцена.
Пълни детайли за стотиците артисти и събития може да откриете в програмнтата книга на Орхус 2017, състояща се от зашеметяващите 500 страници. Разнообразието от мащабни събития и малки локални изложби предоставя на феновете, семействата и търсаяите на забавления неповторима възможност да преоткрият себе си и начина си на мислене.
 Събитието се провежда под патронажа на НВ Кралица Маргарет  II под мотото „ПРЕОСМИСЛЯНЕ: Мисли новото, мисли наново, мисли отново!“
The Geppert Competition  Какво правиш ТИ за рисуването?
 
Geppert Competition е редовно събитие, посветено на млади художници, с цел презентиране на феномена, случващ се в различни центрове из страната. Акцент е промотирането на дебютиращи артисти. Състезанието се организира без прекъсване от 1989 г. и е едно от най-важните ревюта на младо изкуство в Полша. Стартирайки от 2016 г., организаторите насочват своите усилия върху подобряване на качеството на конкурса и неговото международно развитие.От следващото си издание състезанието ще бъде трансформирано в триенале. Събитието тази година се провежда в периода 18 Октомври – 11 Декември и включва състезателна изложба – BWA Wroclaw – галерия за съвременно изкуство и състезателен симпозиум – Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design Wroclaw.

Повече инфо тук
Още за Матера... #meanwhile in Matera 2019
За най-актуалните новини в дейността на фондация Матера 2019 посетете:
Matera 2019
Представяне на проекта Матера 2019 в Макси

Макси е национален музей на изкуствата на 21-ви век в Рим, първата национална италианска институция, посветена на съвременната креативност.
Проектът Матера 2019 бе дискутиран на проведен там уъркшоп „Градове и култура. Процеси на развитие“, на среща през ноември. Предстои и втора среща през декември.
Първата среща бе посветена на темата: „Градска култура – измисляне на идея, създаване на проект и имплементиране на  програма.“ Своят опит споделят Марсилия – Европейска столица на културата 2013 и Матера – Европейска столица на културата 2019.

 
Още за Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
In this edition of our monthly newsletter you will find the latest news about "Plovdiv 2019" and the cultural highlights of the ECOC cities.
Results of the First Session of the Expert Committee on the Open Calls of MF Plovdiv 2019 

1. First Session of the Expert Committee was held in the period between 15 September and 5 October 2016.
2. Expert Committee Members:

• Svetlana Kuyumdzhieva, PhD
• Prof. Hans-Dietrich Schmidt
• Nadja Grizzo
• Nelly Stoeva /External Expert/
• Emilia Lisichkova /External Expert/

3. Received Project Proposals and Decision of the Expert Committee.

For review at the first Session were submitted:
3.1. Twelve projects submitted under the direction for New Projects. Among them one candidacy was withdrawn – under reference number ocn0011 – and was not a subject of evaluation from the Expert Committee.
3.2. Four projects were submitted under the direction for Projects in the Application Book.
3.3. The evaluated projects are presented in order of their submission and the results of their evaluation by the Expert Committee are as follows: in red colour are marked those project proposals, which are not approved by the Expert Committee, in yellow are marked those project proposals, which should be developed and are due to be adjusted, in green are marked those project proposals, which are approved by the Expert Committee.
3.4. Next to the evaluation results of each project proposal is indicated the amount which is to be granted to the approved candidates. All candidates with approved applications are due to present an updated budget to Plovdiv 2019, reworked according the approved by the Expert Committee amount of the grant – up to 10 days after the results are published by Plovdiv 2019.
4. Proposals for amendments to the criteria for assessing the feasibility of a second meeting session.

After completion of the first evaluation session for the submitted project proposals under the two open calls of “Plovdiv 2019” the Expert Committee finds some weaknesses in the approved methodology for evaluation and in the regulation of the Open Calls, which are proved to complicate the process of successful programming and selection of projects for the programme of Plovdiv – ECOC 2019. The Expert Committee recommends

4.1 Reinforcement of the possibility for qualitative assessment of the project content, based on the artists CVs, artistic concepts, etc.
4.2 To change the criteria assessing the budget by providing criteria for realistic and balanced budget and compliance with the planned project objectives and activities and to reduce the relative importance of the own contribution assessment.
4.3 To make the criteria №4 more detailed, because of ambiguity in which compliance with two of the following criteria brings both 2 and 1 points. For the evaluations the Expert Committee was guided by the principle that compliance with one of the criteria carries 1 point.
4.4. To add an explanation to Project Description to explain that it is expected a detailed description of the designed creative concept and a detailed description of the project idea and not to duplicate the form, which has a limited number of characters.
4.5. Regarding the sustainability of long-term projects and projects that are recurrent to admit the presentation of the project incomes as its own contribution, which provides next editions of the project after 2019, and to include provisions for ensuring the sustainability of the project with incomes generated after the ECoC title year.
Check the results here
Forum – Discussion “Intangible culture heritage – preservation, control, sanctions”

The forum gathered for the first time all of the engaged with the topic in Plovdiv. All of the important points of view were presented and discussed during the 3-hours meeting. That included questions from and to the mayor of Plovdiv Eng. Ivan Totev, Arch. Maria Stoyanova – representative of the Plovdiv branch of Chamber of Architects in Bulgaria and some of the owners and temporary tenants of the Tobacco Warehouses. Special guest was Peter Mitsching - Head of "Protection of Cultural Monuments"  town Görlitz, Saxony, Germany.
All attendees: representatives of the local and state authorities, owners and renters of the tobacco warehouses, experts, journalists, culture operators and citizens marked the topics and directions that will help preserve and develop intangible culture heritage and focus on the initiative European Capital of Culture. #together
School of Spectacle Pafos 2017

Two Bulgarian creative practitioners: Petko Tanchev and Rozaliya Mitrova have participated in the first School of Spectacle in Pafos 2017 from 06th until 10th of October, 2016 in the city of Pafos – European Capital of Culture 2017. On 09th of October a special event was organized together involving local community participants.
The project European Outdoor Arts Academy is supported by Creative Europe programme with leading partner Walk the Plank (UK) in partnership with Plovdiv 2019. The following capacity building Schools of Spectacle are to be realized in Limerick, Ireland and Kaunas, Lithuania. Plovdiv School of Spectacle is to be implemented in September, 2017. More information here.
Forum 2019 Focus Chitalishta

The Forum will held on 25th of November. The aim of the event is to be #together and to share our vision for the participation of the chitalishta in the program of Plovdiv - European capital of culture 2019. The program will include panel with presentations, discussion and fair-exhibition, where every participant will have the opportunity to present its activities.
The event will be in Boris Hristov Hall of Culture. The exhibition will start at 14.30h and will be open for everyone interested in the what Chitalista in Plovdiv and the area are offering.

Budapest Ritmo Conference

Budapest Ritmo Conference was held from 15th to 16th of October, 2016 in the MUPA – the Palace of Arts. The Forum included participants from Central and Eastern Europe to held presentations and a discussion on the today world music.  The thematic of the conference included topics as Ethno-Musical Identities and Minorities, Music Export, Tourism and Music Fairs, UNESCO cultural heritage and Bela Bartok influence on world music.
The specialized topic of European Capitals of Culture included six representatives of future ECoCs  (Leeuwarden 2018, Plovdiv 2019, Rijeka 2020Galway 2020 , Kalamata 2021 and Cluj 2021) to present their programme in the area of music and minorities and to bring the discussion for the role of the European common ground for world music development. The moderator Balázs Weyer shared the experience for organizing showcase festivals and conferences like the world forum Womex that was held in 2015 in Budapest. Plovdiv 2019 was represented by Stanislava Tasheva with the framework of the artistic programme in music context. Budapest Ritmo involved artists from 25 countries that showcased independent music on the concerts that was held from 13th until 16th of October, 2016. Interesting fusion of traditional music and Roma music was among the remarkable performances presented on the four stages. More photos here.

Participants from the international project "Know your roots", organizes by "Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley" and funded by Erasmus + programme   acquainted in details with the key projects and the future initiatives from the program of Plovdiv - European Capital of Culture 2019.
This year's theme is about the culture and history of  the ancient people . Co-organizer  of the project is the Center for cultural and educational and scientific activities "Idel" - Varna (The organization of The Volga Bulgarian). Participants are young people from Italy, Spain, Hungary, Lithuania, Poland, Romania and Bulgaria.
Forum 2019 Focus Volunteers
 
"Plovdiv 2019" launches its volunteer programme with Forum 2019 Focus Volunteers.
The event will take place on 19.11.2016, from 10.00 am. to 14.00 pm., at Center for the Performing Arts "Stage 51. Guest lecturers at the event will be Mr.Neil Peterson /the head of the volunteer program of Liverpool - European Capital of Culture 2008 /,Mr. Enzio Wetzel – Director of Goethe-Institut in Bulgaria, representatives of the Center for Human Resources Development - Managing Body of the "Erasmus +"programme, representatives of the National Alliance for Volunteers - Plovdiv, representatives of Time Heroes - one of the most popular platforms for volunteering in Bulgaria, Manol Peykov – publisher and member of the Board of the directors of “Plovdiv 2019”, Ilina Mutafchieva from United Nations Association of Bulgaria: and Mr. Simeon Todorov – owner and administrator of Plovediv. 
Register here.
Full program of the event here.
Meeting of the European Capitals of Culture

Between 28th and 30th October former, current and future European Capitals of Culture met in Pafos ECOC2017 to mark the 10th anniversary of the active network of exchange between the European capitals of Culture. During its second annual meeting in 2016 representatives of the organizations got familiar with some highlights from the program of Pafos 2017, as well as some of the key spaces for culture in the city. Pafos 2017 is an active partner of Plovdiv 2019. A joint project between the two cities is planned in 2017.
Open Call Kapana

The Оpen call for financial support for projects dedicated to Kapana Creative district continues till November 30th. Plovdiv 2019 Foundation expects projects for events and Interventions in Public Spaces, which to be fulfilled int he period December 2016 – May 2017. Check the documents here and also join our event in the social network http://bit.ly/2fDlWlQ and follow our board http://bit.ly/2e6Elnp, dedicated to the world-wide inspirations which we find #together with you. 
Digital poll for the "Core" in Kapana

In October Kapana was also a focus with the digital poll that we have created and shared with you asking how you would like to see the special place in Kapana, called the “Core” – as an open stage, as an exhibition hall or as a hall for small-size performative arts. More than 300 answers had declared a preference for an Open stage venue. The opportunity the contemporary creative industries and artists to have a favourite place in the centre of the city continues to keep the priority positions of Kapana in the infrastructural projects of Plovdiv Municipality, being one of the major partners of “Plovdiv 2019” making the transformation of the district possible.
Street Dancers

On October 18th in the office of Plovdiv 2019 Foudantion and on October 27th in Instituto Cervantes in Sofia the documentary movie "Street Dancers" had been presented. It is part of the project "Europe Transit" connecting for this screenein two European Capitals of Cultures: San Sebastian 2016 and Plovdiv 2019 in partnership with One Dance Week Festival. The concept for the project is to be a real implementation of Donostia / San Sebastián 2016 Europe's motto Culture to live together. It reveals in ten documentaries different challenges that the European cities are facing - Ceuta /Spain/, Belfast /Northern Ireland/, Dresden /Germany/, Wroclaw /Poland/, Sarajevo /Bosnia and Herzegovina/, Kaliningrad /Russia/, Paphos /Cyprus/, Pristina /Kosovo/, Istanbul / Turkey / and Plovdiv. Through interviews and personal meetings, each documentary presents several different viewpoints – the one of the community the one of the objective journalism and the one of the artist, making it possible to put together not only the current social picture, but to show how art and culture can actively participate in it. The team from Spain arrived in July in Plovdiv, collaborating with Plovdiv 2019 and One Dance Week Festival, with two top choreographers who searched a way to rethink, through dance, the isolation of certain groups in the city, filmed the working process and the meetings with representatives of the Roma community and the challenges they are facing. Check more about the project here.

 

International conference “Museum Exhibits and Standards: A Look Ahead”

November 28-29, 2016 in Sofia will take place the international conference “Museum Exhibits and Standards: A Look Ahead”, organised and sponsored by the Bi-National Commission for the Preservation of Bulgaria’s Cultural Heritage. “Plovdiv 2019” Foundation will secure a life-streaming of the two-day event. We will give the opportunity to all the museums and other cultural operators to have the opportunity in real time to listen to the lectures and the discussions in the following panels:

  • “Best Practices in Designing Events and Educational Programs Dedicated to Cultural Heritage.”
  • “The Future of Digital Expositions and Mobile Applications for Stimulating Cultural Tourism.”
  • “Contemporary Tendencies in Museum Exhibition or How to Impress Visitors of All Ages.”

Besides the online access which we will provide through the website of Plovdiv 2019, we will offer the option for those cultural operators in Plovdiv and the region who would like to have a parallel local discussion to watch the projection in real time of the streaming in one of the conference halls in the venue. The streaming will take place in the small conferance hall of the House of Culture “’Boris Hristov” in the two days of the conference. The full programme and all the details for the public screening you will find soon on our webpage.

The schedule of the Open door days in the office of  "Plovdiv 2019" for additional information and questions on open calls in November
 
In November, the team of “Plovdiv 2019” will organize another Open door day. During the day everyone who has interest to participate, will have the possibility to receive answers of program, financial and legal questions.
Team of the Foundation is available for questions on the following date:


November 22 – program and financial questions
Start - 10:00 am.

Address of  "Plovdiv 2019" - Plovdiv,  "Arh.Hristo Peev 6" Str.
Full text of the Open calls here.
Participation of “Plovdiv 2019” in “A Soul for Europe” in Wroclaw

On 21 and 22 October in Wroclaw hold an international conference organized by the "Soul for Europe" in partnership with Wroclaw - European Capital of Culture 2016. The main topics during the conference were related to the role of cities in this aspect and Europe's future. Mayors, curators and artists participating in the ECOC, as well as youth and students from universities discussed at different levels of citizen participation, urban plans and changes, the migrations. In a special panel in the program dedicated to the European Capitals of Culture in the remaining and future decade were presented the views and experience of several cities - Wroclaw, Leovarden, Valletta, Herceg Novi and Plovdiv. The discussion particularly highlighted the positions of cities that have applied for the title of ECOC, but dropped out of the race, with the trend of expanding the network of European interaction within the ECOC and to them as candidate cities. The main concern shared by the chairman of the international jury at the conference was related with the future of the initiative in a dynamically changing European cultural and political climate as well as its sustainable impact on cities amid great challenges and difficulties they deal in its realization. "Plovdiv 2019" was presented by the artistic director Svetlana Kuyumdzhieva.
ACCENT EUROPE:

Elefsina  - European Capital of Culture in 2021

Three cities had been short-listed after the initial pre-selection round in February 2016: Elefsina, Kalamata and Rhodes. The formal designation of Elefsina by the relevant Greek authorities is expected to take place in the coming months. 
Tibor Navracsics, European Commissioner responsible for Education, Culture, Youth and Sport, said:
"In 2021, Greece will host its fourth European Capital of Culture after Athens in 1985, Thessaloniki in 1997 and Patras in 2006. Many cities competed for the title, with 14 initial contenders narrowed down to three finalists. This shows once again how popular this EU initiative is with cities and citizens. I congratulate Elefsina on its successful bid. I look forward to seeing Elefsina give visitors from Europe and all over the world the opportunity to discover the city and its cultural assets but also to appreciate the diversity of cultures in the European Union as well as our shared values – this is today more vital than ever. As many previous European Capitals of Culture have shown, the title can bring significant long-term cultural, as well as economic and social benefits – benefits that Elefsina now stands to reap as well." 

European Capital of Culture – Pafos2017 presented its programme 

On 6th of October 2016 In an atmosphere of emotion and pride, hundreds of locals and foreigners embraced the evening and were informed of everything that is about to happen in 2017 in Pafos, which as mentioned in the speech of the Organisation’s Chairman, Dr Christos Patsalides, “(Pafos) will transform into an Open Stage with works and events throughout the whole district, as a new and dynamic town”. Georgia Doetzer, the Organisation’s Artistic Programme Director, referred to the planning of such an institution – “this is an institution different to a Festival or similar events, which involves a complex and long in duration programme that lasts for a whole year, during which activities, events, co-operations and exchanges will take place and whose results will not wear out during this year but will affect, influence and change the town as well as its citizens’ life in the long term”.The programme of the European Capital of Culture consists of the following thematic sections: Myth and Religion, Travellers of the World and Stages of the Future, as well as The Travelling Stage, an extensive platform that runs through all three aforementioned thematic sections. The projects (which include many more cultural events, activities and interventions) come from different kinds of artistic expression and in order to connect conceptually and to be harmoniously understood by the audience, these have been allocated in subcategories that set the framework and define the philosophical and thematic reference horizon.

European Capital of Culture – Aarhus 2017 presented its programme 

The full programme for the European Capital of Culture Aarhus 2017 was unveiled at a launch event in the Danish city. “Aarhus 2017 is going to be a creative tour de force,” said Aarhus 2017 CEO Rebecca Matthews, “with new works, special commissions, premieres, major events and festivals. And it will encompass plenty of free as well as ticketed events - experiences that are huge and humanscale all at once.”
The programme features a dazzling array of international talent from wider Scandinavia, Europe and beyond, bringing global culture to the Central Denmark Region for the entire year. Under the banner of ‘Let’s Rethink’, Aarhus 2017 challenges the world to use arts and culture as a means of exploring the choices we must make for our future. 
Full details of the hundreds of artistic and cultural events taking place in 2017 are featured in the Aarhus 2017 programme guide, which runs to a staggering 500 pages. Whether it’s the iconic, stage-based events featuring worldwide stars, or smaller and more intimate exhibitions, debates and community activities, the programme has something to appeal to fans, families, fun-seekers - and even sceptics – encouraging all to rethink. Or as the Patron of Aarhus 2017, HM Queen Margrethe II, states in her foreword to the programme: “Rethink: Think the new, think anew, think again!”
And what do YOU do for painting? The Geppert Competition

The Geppert Competition is a regular event dedicated to young painters, with the aim of presenting the most complete landscape of phenomena currently taking place in various centres in the country, as well as promoting the debuting artists. The competition, which has been organised without interruption since 1989 is now one of the most important reviews of young art in Poland.
18 October – 11 December 2016
Competition exhibition: BWA Wrocław-Contemporary Art Galleries
Competition symposium: Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design in Wrocław
The Geppert Competition is unique not only because of the exclusive character of participation, which is possible only after being nominated, but also due to the fact that the only participants are debuting artists. Thus, the Competition is often the first confirmation of the value of one’s artistic endeavours and a breakthrough moment, encouraging to focus on developing one’s talent. Starting from 2016, the organisers will concentrate their efforts on improving the Competition even further and opening it internationally. To date, the event was organised every two years. Starting with this edition, it will be transformed into a triennial event. More info here.
More about Matera... #meanwhile in Matera 2019
For the latest news in Matera you can visit:
Matera 2019
Matera – Capital of Culture 2019 at MAXXI

The project Matera 2019 was discussed at the Maxxi, the National Museum of XXI Century Arts, as part of the workshop "Cities аnd culture. Processes of Development". MAXXI is the first Italian national institution devoted to contemporary creativity.
The meeting was dedicated to the theme “City and culture - to write an idea, nominate a project and implement a program” presenting the experiences of two Capitals of Culture: Marseilles in 2013 and Matera in 2019.
More Plovdiv...
For the latest news on the cultural life and upcoming events you can visit:
Plovdiv2019 and our profiles in the social networks.
Plovdiv Municipality
Visit Plovdiv
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to gina.k@plovdiv2019.eu
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Municipal Foundation Plovdiv 2019 · Plovdiv, Bulgaria · Rayko Daskalov 2 str · Пловдив 4000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp