Copy
 В този брой на месечния ни информационен бюлетин ще намерите последните новости около "Пловдив 2019"  и културните акценти от градовете ЕСК. 
Информационна среща ФОРУМ2019 с фокус Отворени покани
На 30 юни 2016 г. Общинска фондация „Пловдив 2019“ проведе информационен семинар от поредицата ФОРУМ 2019, на който бяха изяснени принципите за кандидатстване по отворените покани за програмата. Семинарът се проведе в Дом на културата „Борис Христов“.
По време на информационния семинар детайлно бяха разгледани условията и  документите за кандидатстване по отворените покани. Месец след обявяването им фондацията инициира серия от информационни срещи по градове като част от платформата си за развитие на капацитет. Първата среща от серията е в Пловдив. Следва да се обявят и датите на следващите градове.
Представители на екипа на “Пловдив 2019“ разясниха общите параметри и спецификите на двете покани, целите им, критериите за оценка на проектните предложения, принципите на партньорство, споделиха своите препоръки към желаещите да кандидатстват и отговаряха на въпроси.

Важно! Тъй като обявеният първи краен срок по отворената покана за нови проекти е 10 юли, неделя, фондация "Пловдив 2019" ще приема проектни предложения и в понеделник, 11 юли 2016.
 
ФОРУМ2019 С ФОКУС ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА
Представители от седем европейски държави дойдоха в Пловдив за мрежова среща ФОРУМ2019 по програмите "Творческа Европа" и "Европа за гражданите". Срещата имаше за цел да изгради връзки между културни организации от България с партньори от други европейски държави. 
Културни оператори от Европа заедно в Пловдив

В Дом на културата "Борис Христов" се състоя международна мрежова среща от поредицата ФОРУМ 2019, в която взеха участие  организации от 7 държави с различни сфери на дейност – театър, музика, визуални изкуства, университети и библиотеки, училища, кураторски колективи. Срещата отбеляза края на обучителната серия, проведена съвместно с бюро "Творческа Европа" - България, която продължи шест месеца. Нейната цел бе стимулиране на партньорства, обмен на идеи и създаване на проектни предложения към  програмата "Творческа Европа", чийто краен срок тази година е през месец октомври.
В поредица форуми и семинари културните оператори се запознаха подробно с процедурите по кандидатстване към програмата и получиха съдействие в разглеждането на проектни концепции. В мрежовата среща участваха също и международни партньори на фондация "Пловдив 2019", подкрепили кандидатурата на града за титлата Европейска столица на културата. В рамките на два дни участниците в срещата се запознаха с рамките на програмата на Пловдив за 2019 г., обмениха контакти, презентации, дискусии и участваха в обиколки на Пловдив и посетиха Стария град, кино "Космос" и квартал Столипиново. 
ПРЕЗЕНТАЦИИ И УЧАСТИЯ:
OPEN UP конференция на тема "Наблюдение и оценка на проекта ЕСК". Изследване на Пилзен 2015

На 9-ти и 10-ти юни в Пилзен се проведе форум среща между градовете ЕСК на тема "Мониторинг и оценка на проекта Европейска столица на културата". Десет държави взеха участие в срещата, на която се обмениха практики за проследяване на ефективността и управлението на градовете столици в годините преди и след титлата. Основен фокус на срещата беше опитът на Пилзен 2015 и развитието на града от 2013 до 2016. В отворената дискусия за обмен на успешни и неуспешни практики взеха участие представители на Марсилия, Линц, Пилзен и Талин, Културен комитет от Вишеградските държави. Конференцията беше закрита от Даниел Херман, министър на културата на Република Чехия.
 
Среща на фамилията на Европейски столици на културата в Орхус, Дания


Между 8-ми и 10-ти юни част от артистичния екип на фондация „Пловдив 2019“ се включи в традиционната среща на градовете в мрежата на ЕСК в Орхус - Европейска столица на културата 2017.
Присъстващите  на срещата се запознаха с основни предизвикателства пред бъдещата Европейска столица на културата, с основни приоритети на програмата и с екипа, който работи за нейната реализация. В рамките на срещата се проведоха кръгли маси и дискусии върху проблеми за наследството от инициативата и как то се планира в различните градове, както и върху възможностите за развиване на ефективни доброволчески програми в рамките на ЕСК. Представителите на „Пловдив 2019“ взеха участие в работните групи по теми „Наследство и устойчивост на ЕСК“ и „Развитие на доброволчески мрежи в рамките на ЕСК“.

 
Предстояща работна среща с екипа на Матера

Екипът на Матера 2019 ще посрещне през юли представители на фондация "Пловдив 2019" на тридневна работна среща, на която да се обсъдят детайлите по съвместните инициативи на двете културни столици. Предмет на разговорите ще бъде и координирането на графиците за провеждане на водещите събития на двата града през 2019 г., както и домакинството на срещите на семейството на европейските столици на културата.  През октомври в Брюксел и двата екипа ще имат възможността да споделят с европейското жури, на първия официален мониторинг, посоките на развитие, свършената работа и проектните основи.

 
Обучение в Берлин

В първата седмица на юли фондация "Пловдив 2019" ще се включи в обучение към Академията за мениджмънт в културата, което се провежда в Берлин. 
Академията е професионален курс за културни мениджъри, който се организира от Община София, „Асоциация за развитие на София“ и Гьоте-институт България. Партньори на проекта са Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Чешки културен институт, Полски културен институт, Британски съвет, Френски културен институт.
Участието в обучителната програма на Академията е част дългосрочната стратегия на фондацията за повишаване капацитета на екипа.
Скопие Креатива

Скопие Креатива е събитие, което се провежда за пета поредна година в град Скопие. Организатори на фестивала са Конгресен център „Александър Македонски“ и град Скопие, които целят да насърчат развитието на творчески индустрии в града и региона. Освен местни артисти, организаторите канят гост-лектори и дизайнери, които да споделят добри практики от своята работа. Важна част в изданието за 2016 г. бе присъствието на два града, европейски столици на културата за 2019 и 2020 – Пловдив и Риека.
Проектът съдържа широк спектър от дейности - изложби, семинари, лекции, уъркшопове с цел развитие на творческите индустрии.
Под мотото „Приобщи ме с креативност“ в трите фестивални дни участие взеха: Карл Малмвал, Хайдулф Гернгрос, Кристиан Беник от Риека, Анна Лишч и Виктория Новак от Лодз, Полша, Лука Пишкорич и Игор Тропина от Любляна, Ренета Георгиева от Пловдив, Европейски университет в Скопие, Университет „Аристотел“ в Солун с представител проф. Георги Лимадис и Пенелопе Пападимитраки, Анна Бату, Американския колеж в Скопие, Факултета по архитектура и технология в Скопие, Прищина и много македонски дизайнери и художници.
Събитията и в трите дни се състояха в „Ла Плая“ – изоставен плувен комплекс от времето на социализма, който в момента се ползва като основна локация на ежегодния фестивал.
Програмата на фондация „Пловдив 2019“ беше представена с проекта: „Капана – квартал на творческите индустрии“.

 
АКЦЕНТИ ОТ БЪЛГАРИЯ:
Инициатива „С децата“ на Америка за България

Близо 40 музея, библиотеки, читалища и неправителствени организации са обединени в обща кауза – българските културни институции да станат привлекателно и гостоприемно място за децата и семействата.
Четвъртата среща на кръга „С децата“, в който всички тези организации членуват, се проведе от 24 до 26 юни в Политехнически музей, София. В събитието за първа година взе участие и Фондация „Пловдив 2019“. Тридневната програма включваше връчване на наградите #ВМУЗЕЯСМЕ, конференция с презентации, панаир на участниците, тематична сесия по групи.
Пълната информация за събитието можете да намерите на: www.sdecata.com

 
Семинар „Менажиране на музикални събития – тактики и стратегии“

На 19 юни в НМА“ Проф. Панчо Владигеров“ се проведе семинар „Менажиране на музикални събития – тактики и стратегии“.
Съорганизатори бяха „Софийски музикални седмици“ и магистърска програма „Мениджмънт на музикалните индустрии” в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ презентира в панел „Културни политики“.на тема: „Какво всъщност е ЕСК и възможностите, които тя предлага“. Участниците в конференцията се запознаха със структурата на програмата на Пловдив за ЕСК и начините за включване в нея. 
Повече информация за събитието тук.

 
АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 
Прилив във Вроцлав - ЕСК 2016

Третото от четирите грандиозни събития в програмата на Вроцлав 2016 - „Flow” /Прилив/ бе серия от представления, които започнаха на 11 юни в 11 ч. сутринта и завършихав 11 ч. вечерта. Професионални танцьори, театрали и музиканти от Полша, Чехия, Германия, Украйна, Холандия, Израел и представители на още над 20 страни, се включиха в реализацията на това мащабно събитие, разположено на десетки знакови пространства в града. Грандиозният финал на деня се случи на брега на река Одра, на фона на историческия остров Тумски в центъра на Вроцлав. Симфоничният концерт, композиран специално за събитието, бе съпроводен от впечатляващо светлинно шоу, което включи в себе си мапинг на сгради и водна повърхност и над 20 лодки. Драматургичната основа на кантатата е написана от Крис Болдуин. Композиторът Павел Романсчук създава музикалната рамка, а четирима млади композитори от Чехия, Полша, Израел и Германия създават съдържанието на четирите части на кантатата, разказващи за Съграждането на града, Периода на Ваймарската република, Пробуждането след края на войната и Съвременната история на Вроцлав. Гина Кафеджиян, проектен мениджър от артистичния екип на фондация "Пловдив 2019", имаше възможността да работи заедно с екипа на голямото събитие по време на финалната му подготовка като част от договорка за обмен между Пловдив и Вроцлав. 

ПРЕДСТОИ:
Europe Transit – от Сан Себастиан до Пловдив

От 18 до 27 юли в Пловдив ще се реализира съвместен проект между Сан Себастиан 2016, фондация "Пловдив 2019" и One Dance Week. България е една от страните участнички в големия европейски проект „Европа Транзит“, подкрепен от Европейска столица на Културата Сан Себастиан 2016 и обединяващ 10 европейски града. 10 документални филма, заснети в Сеу̀та /Испания/, Белфаст /Северна Ирландия/, Дрезден /Германия/, Вроцлав /Полша/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Калининград /Русия/, Пафос /Кипър/, Прищина /Косово/, Истанбул /Турция/ и Пловдив ще разказват в рамките на 60 минути, за моменти, в които трябва да се отстояват и защитават човешките права. Всеки документален филм, през интервюта и лични срещи, ще засяга две гледни точки – едната, активния журналистически поглед към съвременното състояние, в което се намира съответния град, а другата – творческата възможност за преодоляване на обществени проблеми. Екипът от Испания пристига в България с две съвременни топ хореографки, които ще потърсят път за преосмисляне, чрез танц, на изолирането на маргинализираните групи в града. Готовият филм ще бъде излъчен на форумите на "Пловдив 2019",  през октомври в рамките на фестивала One Dance Week, както и ще има своята премиера пред европейската публика в семейството на ЕСК и другите градове участници.
 
Графикът на срещите с отворени врати в офиса на ОФ "Пловдив 2019" за информация по отворените покани

Екипът на фондацията е на разположение за консултации на следните дати:

07-ми юли – финансови и програмни въпроси

14-ти юли –  финансови и юридически въпроси

28-ми юли – финансови, юридически, програмни въпроси

с начален час 10:00 ч.

Адрес на фондация "Пловдив 2019" - гр. Пловдив, ул. "Арх.Христо Пеев 6"

 

Акценти през юли
Opera Open -Турандот
Opera Open - Международна балетна гала
Opera Open - Аида - Джузепе Верди
Opera Open - Пандора
Още Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences