Copy
 В този брой на месечния ни информационен бюлетин ще намерите последните новини около "Пловдив 2019"  и културните акценти от градовете ЕСК. 

- For English version scroll down -

HILLS OF ROCK 2017 с две нови сцени

Още дванадесет групи от България, Франция, Гърция, Македония и Сърбия ще свирят на 30 юни и 1 юли. Фестивалът в Пловдив с участието на EVANESCENCE и GUANO APES става все по-голям, нови 12 групи потвърдиха участието си на първото издание на фестивала HILLS OF ROCK, който ще се проведе на 30.06 и 01.07 на Гребния канал в Пловдив. Фестивалът ще се реализира ежегодно и е част от програмата на  Пловдив – Европейска столица на културата 2019.Френската хеви метъл банда EXISTANCE, румънците BASSKA, гърците FOLK & ROLL, CONQUERING LION от Македония, SHAZALAKAZOO от Сърбия, наред с българските PARAPLANNER, BLOODRUSH, HAYES & Y, PLASTIC BO, LIEVEIL, МЕРУДИЯ и УИКЕДА ще забият на две допълнителни сцени, които ще бъдат изградени на територията на фестивала. Освен тях е потвърдена и още една група за главната сцена, която ще бъде обявена в началото на месец април.

Линк към събитието във Facebook тук.
Повече информация тук.

ФОРУМ 2019

ФОРУМ 2019 е платформа от информационни семинари и събития с основен фокус проектът „Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Целта на семинарите е повишаване на информираността, изграждане и развитие на капацитет и създаване на основа за успешната реализация на проекта ЕСК. Темите на Фoрум 2019 се фокусират се върху основните проблеми, свързани с реализацията на проекта и целта им е да предизвикат професионални дискусии, обмен на опит и знания и обратна връзка по различни теми от културния сектор.
Повече от 140 участници се включиха в обучението за доброволци на „Пловдив 2019“

Двата дни на обучението бяха посветени на изграждане на умения за работа в екип при организирането на мащабни културни прояви. Водещ лектор на срещата, организирана от „Пловдив 2019“, беше Мери Садовска – координатор и асистент на куратор на директор Пърформанси от Вроцлав – Европейска столица на културата 2016. „Доброволецът на Европейска столица на културата е човек, който има комплексни умения. В зависимост от събитието, в което участва, той трябва да прояви различни качества“, сподели Садовска. Според нея театралните техники за обучение спомагат теорията да бъде трансформирана в практика. Хората започват да възприемат събитието като реално действие, а не като абстракция. Отговорността и лоялността са основни качества на доброволеца. От неговите решения зависи успеха на организацията. Навременна информираност, бърза реакция в непредвидени ситуации, владеене езика на тялото, са специфичните качества, върху които работиха участниците. "Да си доброволец на Европейска столица на културата е истинско приключение, страхотно изживяване и незаменим опит“, каза Мери Садовска на доброволците и допълни, че всяко лично качество трябва да бъде осмисляно като полезно за каузата на доброволчеството. Обучението за доброволци е част от платформата за развитие на капацитет ФОРУМ 2019 на Пловдив – Европейска столица на културата. Освен регистрация в доброволческата мрежа всеки от участниците получи сертификат. Доброволческата програма на Пловдив стартира в края на миналата година с първа обучителна среща от серията Форум 2019. 

Снимки от събитието може да видите ТУК.
Интервю с Мери Садовска може да прочетете ТУК.
За да станете доброволец към „Пловдив 2019“ натиснете ТУК.
ФОРУМ 2019: ДОЛУ-ГОРЕ КУЛТУРА
 
Две събития от образователната платформа ФОРУМ 2019 на фондация "Пловдив 2019" предстои да бъдат реализирани през месец май последователно в София и Пловдив – с фокус върху културния мениджмънт, създаването на партньорства и реализирането на артистични идеи в посока от долу нагоре.
 На 11 май от 18:30 ч. в Новата конферентна зала на СУ “Св. Климент Охридски” (Ректорат, Северно крило, ет. 2) ще има отворен разговор с Питър Дженкинъсн (културен брокер) и Шийла Райт (директор на ThreeJohnsandShelagh, Mission Models Money и член на Demos UK и Toynbee Studios), модериран от Виктор Янков (Пловдив 2019). Разговорът ще изследва промяната на градската среда чрез култура, ролята на културните предприемачи, креативните пространства и изместването към социални, граждански и политически ангажирани практики. Ще бъдат представени примери както от целия свят, така и конкретно от страната, ще бъдат дискутирани глобални тенденции и важни проблеми и ще бъдат предложени редица възможни техни прочити и алтернативни решения. Събитието ще се случи на английски език с превод на български.
На 15 май от 14:00 до 18:00 в Малката конферентна зала на Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив (ет. 2) ще има професионално ателие за артистични мениджъри, водено от Питър Дженкинсън, Шийла Райт и Любов Костова (директор на British Council в България). Ателието ще разисква проблемите, пред които се изправят организaтoрите на културни събития в България и ще им предложи нова гледна точка и алтернативи за действие.
Събитието ще се проведе на английски език и е с предварителна селекция на участници, като всеки може да кандидатства, до 1 май, през регистрационната форма ТУК.
 
ФОРУМ 2019: ДОЛУ-ГОРЕ КУЛТУРА се осъществява в партньорство с Културния Център на СУ „Св. Кл. Охридски“, Британски съвет България, фондация “Америка за България” и Salzburg Global Seminar.
Посещение в Риека

От 13-ти до 15-ти март, 2017 г. Светлана Куюмджиева – Артистичен Директор и Станислава Ташева – Мениджър проекти и програми към Фондация „Пловдив 2019“ посетиха колегите си от ЕСК Риека 2020 - Хърватия. Темата на работната среща бе подготовка на план за осъществяване на Лаборатория за разработване на Европейски проекти 2017-2020 - споделено знание за Южна, Централна и Югоизточна Европа.
Инициативата бе поета от Риека 2020 в сътрудничество с ЕСК Матера 2019, Пловдив 2019, Тимишоара 2021, Нови Сад, 2021 и Елевсина 2021.
Основната цел на Лабораторията е да се увеличи обхвата на мрежата в Южна, Югоизточна и Централна Европа, което прави възможно по-координирано и ефективно изграждане на дългосрочен капацитет, трансгранично между Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Гърция и Италия.
Участващите Европейски столици на културата ще идентифицират творчески продуценти - културни инициатори, които потенциално биха могли да поемат централните роли в подготовката и ангажираността към културните програми на ЕСК. Екип от експерти, с различни компетенции и опит,ще бъдат избрани да водят лабораториите. Дигитално обучение ще допълни процеса.

Интервю с мениджър проекти Станислава Ташева за  Риека 2020 може да прочетете ТУК.

Конкурс Young Lions Bulgaria 2017 – Film

Целта на състезанието е да бъде избран екип, който да представи България в конкурса Cannes Lions International Festival of Creativity в категория Film през месец юни 2017 г. в Кан, Франция. Young Lions е най-големият фестивал в света за творчество в рекламата. Фестивалът е основан през 1954 година и от тогава се е превърнал в единствен по рода си престижен форум, който ежегодно събира най-изобретателните, талантливи и креативни творци от рекламния бранш от цял свят. Young Lions Bulgaria 2017 – Film се организира от Българската асоциация на комуникационните агенции в партньорство с „Пловдив 2019“. Проектът се осъществява с подкрепата на Getty Images. Победителят в Young Lions Bulgaria 2017 – Film ще бъде обявен на 20.04.2017 г. За повече информация за конкурса тук.

Стажанти на "Пловдив 2019"

Трима млади и мотивирани хора се присъединиха към "Пловдив 2019" и приеха предизвикателството да бъдат стажанти към един от проектите, който ще промени трайно града ни.
Венцислав Милушев и Нели Благова са възпитаници на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. По настоящем Венцислав е студент втора година в Магистърска програма „Културен мениджмънт“. Интересите му в сферата на историята и археологията и културата като цяло го мотивират да изучава тази магистърска Програма. За него Европейска Столица на Културата е уникална възможност и шанс да се включи в инициатива с европейско измерение. Като стажант във Фондация „Пловдив 2019“ той задълбочи познанията и опита си и даде своя принос в екипа, работещ по проекта. Нели е завършила „Социална антропология“ и има опит в научноизследвателска дейност , свързана с работа на терен в контекста на музикални практики, социализация през изкуство, младежки култури и субкултури. Участва в редица проекти свързани с квартал „Капана“ и младежкото участие в обществения живот на града. В „Пловдив 2019” тя припознава ценността на културата като средство за промяна. Нашият нов баски стажант Йоне Ибарондо е завършила „ Реклама и връзки с обществеността “в Университета в Баската автономна област. Нейните области са комуникациите, рекламата и  маркетинга. Йоне винаги е била очарована от изкуството и красотата в него и в резултат на това тя намира идеята за работа в музей или културна институция за силно привлекателна. Изучава онлайн магистратура - Културен мениджмънт в Университета на град Барселона. Европейска столица на културата Пловдив 2019 за нея е шанс да израсне като личност и професионалист.

Капана през април

КАПАНА Е ... ЛИЦА, свежи, творчески, съзнателни, грижовни, забавляващи се... Капана е априлско вдъхновение и започна именно така – като отвори вратите и прозорците и пусна творческия дух се движи свободно навътре и навън. Първи и втори април бяха посветени на пилотното издание на новото пловдивско събитие „Капана Е“. Инициативата на „5 за 4” ООД е с подчертан фокус към събития на закрито, които да обогатят функциите на познатите локации с културни събития и инициативи и да заредят мястото с още притегателна енергия за различни видове публики. Над 40 спортни състезания, работилници, изложби, прожекции на филми, литературни прояви, кулинарни дегустации и клубни партита бяха част от "Капана Е!", осъществен в рамките на проекта  "Капана – квартал на творческите индустрии", направление "Събития и намеса в градска среда" от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и добавя адекватно съдържание и пъстра визия към концепцията за квартал Капана като място за творчество и забавление - Kapana Creative Playground. За притегателната енергия на квартала продължава да допринася и намесата на артистите от Fireter, които по проекта „Лица/Faces/Caras“, оживяват уличките на Капана с декорации от плат, интерактивни инсталации и пърформанси.  Първата безплатна лекция-презентацията, част от проекта "Градско компостиране" на Културна фондация "Диря", подкрепен в конкурса на "Пловдив 2019", е посветена на възможността от боклука да се създаде ресурс и е предвидена за 22 април. На нея ще имате възможност да се запознаете с два варианта за домашно компостиране. Екологичната тема с практически приложения продължава и като част от проекта „Еко училище PLOVEDIV”, чийто втори обучителен етап, осъществяван заедно със студенти от Университета по хранителни технологии, приключи и сега предстои  етап 3, в който учениците ще изготвят специална кофа за боклук за разделно събиране на отпадъци за Капана. В своя трети етап навлиза и дейността по проекта „Моден Капан”, в който дизайнерите-финалистите за модното ревю през май месец, вече са ясни и в момента осъществяват своите модели. Месецът ще завърши с ателието на открито „Светът от птичи поглед – Капана като килим“, което ще превърне сцена "Ядрото" в истинска килимарска работилница и ще представи един древен български занаят включен в листата на ЮНЕСКО като културно наследство.Капана продължава да провокира твореца у всеки и с работилниците за карвинг на свещи, а за всички наши събития и инициативи в Капана следете в специализирания сайт visitkapana.bg.
АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 
Eвропейска столица на културата 2022 - Каунас

Каунас, Литва е градът, който спечели титлата Европейска столица на културата 2022.
Фондация „Пловдив 2019" си партнира с града победител по Европейския проект „Училище за спектакли“ – петдневно обучение с фокус изкуства на открито с международни участници от България, Ирландия, Англия, Гърция, Кипър и Великобритания. Училището за спектакли в Каунас е второто от пет поредни международни европейски практически обучения. Предоставя се възможност за общо двама български артисти/творци с опит в работа в публично пространство и различни общности и публики да участва в обучението, което ще се проведе в периода 24 – 28 април 2017 година. След разглеждане на кандидатурите, комисия от артистичния екип на Фондация „Пловдив 2019“ определи следните участници от българска страна да участват:
1. Петко Танчев – артист визуални изкуства – Национална художествена академия – участник в първото училище в Пафос
2. Пламен Иванов – артист от огнена трупа и ръководител на Фаертеър
Участникът Радослав Арнаудов – Национална гимназия за сценични и екранни изкуства  е определен за първа резерва за участие.
Проектът е с водещата организация Walk the Plank и е подкрепено от  Creative Europe; SNF и Lietuvos kultūros taryba.

Конференция на тема „Нашето наследство – ново начало“

На 13 март, 2017 г. Европейска столица на културата Орхус 2017 проведе конференция на тема „Нашето наследство – ново начало“. Програмният приоритет „Наследство“ е разработен съвместно с над 100 ключови партньора, с цел навременно и цялостно планиране на годината на титлата ЕСК. Мотото е „Да преосмислим“, вдъхновено от основните ценности – демокрация, разнообразие и устойчивост. Културата е катализатор на промяната, трансформиращ Орхус, региона и цяла Дания.
За да видите видео, представящо приоритет „Наследство“ на Орхус 2017, натиснете ТУК. Документ от конференцията тук.

Фестивал на озеленяването

Един от проектите на Валета 2018,  очакван с огромен ентусиазъм е Фестивалът на озеленяването / Valletta Green Festival / - двудневно събитие, което трансформира едно от най- големите открити пространства във Валета - площад „Св. Георги“ в огромен цветен килим,  избродиран с повече от  80,000 саксийни растения. Събитието през тази година  ще бъде още по–богато декорирано, за да придаде повече изящество по повод предстоящото председателството на Съвета на Европейския съюз.
В последното издание на фестивала площад „Св. Георги“ беше изпълнен с цветя, които образуваха масивна флорална инсталация от над 400 кв.м. Озеленяването се създава от сезонни цветя, плътно прикрепени едно до друго, в резултат на което се получава една вълнуваща цветна комбинирана гама от бели, розови, лилави, жълти и червените цветове.
Проектът на Валета 2018 е в сътрудничество с Министерството на устойчивото развитие, околната среда и измененията на климата; Консорциума по озеленяване на околната среда; Отдел „Паркове“ - като част от кампанията  им “Дърво за теб” (Tree 4 U ,34U); и WasteServ Малта ООД.

60 години от подписването на Римския договор
       
Преди 60 години Римският договор основава общ европейски пазар между хора, блага, услуги и капитали. За да бъде отбелязана годишнината, Европейската комисия създава 60 видео обръщения на хора, които представят какво означава ЕС за тях. Тези видеа разглеждат европейската идентичност, както и какво хората ценят във връзка с ЕС, и как се променя начина им на живот чрез програми като Еразъм+. На 25 март, държавните глави и лидерите на ЕС от 27-те държави членки се срещнаха в Рим, за да отбележат и отпразнуват постиженията през изминалите 60 години от създаването на Европейския съюз. Гледайте или Прочетете речта на Президента Юнкер по време на 60-тата годишнина от честването на Римския договор.

 

Форум „Творчески обектив“: „Алтернативи за финансиране“

Как могат да се развиват устойчиви бизнес модели за културни организации, без компромис в художествената цялост, мисията и целите им? Елевсина Европейска столица на културата 2021 и дружеството ODC предлагат платформа за обсъждане именно на тези въпроси на организираното от тях пето издание на форум „Творчески обектив“.  Форумът ще се проведе в пространството на излязла от употреба фабрика, която понастоящем избраният град да представлява Гърция през 2021 в инициативата Европейска столица на културата, изпълва с културно съдържание.
Дата на събитието е 29 април 2017 г. и всеки участник ще има възможността да обогати знанията си за иновационните бизнес модели, да участва в практически семинари, дискусии и работилници и да установи контакти с водещи международни специалисти в областта на културния мениджмънт. Традиционните модели за финансиране на изкуството вече не са оперативни и целта на форумът е да представи именно алтернативни подходи към устойчиви творчески бизнес модели.
Повече за проявата може да научите ТУК.
Още за Матера... #meanwhile in Matera 2019

Матера 2019  участва в Design Week в Милано от 4-ти до 9-април

Open Design School е лаборатория за интердисциплинарно експериментиране, платформа, която ще бъде основната част от културната програма на Матера 2019. Основната му цел е да се създаде работилница за дизайн, която може да подобри творческите и дизайн ресурси на града, на региона, на Италия и Европа.
По време на Milano Design Week Maтера се представя в централния двор на Палацо Clerici с инсталация, проектирана от Open Design school. Инсталацията ще обособи отворено пространство и сцена с места за дебати, прожекции и пърформанси. Матера 2019 ще организира няколко събития и ще даде възможност на другите участници в Ателие Clerici 2017, също и  институции, приятели, групи или лица, да намерят място за представяне на лекции и разговори. 

За най-актуалните новини в дейността на фондация Матера 2019 посетете:
Matera 2019
Още за Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
In this edition of our monthly newsletter you will find the latest news about "Plovdiv 2019" and the cultural highlights of the ECOC cities.

EVANESCENCE and GUANO APES are the first announced music bands participating in HILLS OF ROCK 2017

The festival in Plovdiv is organized by Sofia Music Enterprises, as part of the programme of Plovdiv – European Capial of Culture. Evanescence and Guano Apes are the first big names announced for the first edition of the festival HILLS OF ROCK, which will be held from 30.06.2017 – 01.07.2017 with three scenes: Main Stage, World arena and Alternative Stage. The festival is expected to be attended by over 30 artists and groups. Along with some world stars, there will be popular groups from the neighbouring  Balkan countries as well as some of the best Bulgarian groups. Apart from Evanescence and Guano Apes on the poster of the festival  you can see other groups like the British rock band RavenEye, the Swedish metal band Imminence and the Bulgarian groups SEVI, Siluet, Krossfire and Dream Skiller. Very soon there will be confirmation and announcement for the other participating groups for the three scenes of the festival.The festival will be held in the park situated next to the Plovdiv Rowing channel.

Link to the event in Facebook HERE.

FORUM 2019

FORUM 2019 is educational and cooperation exchange platform , consisting of informational seminars and events with main focus the project “Plovdiv – European Capital of Culture (ECoC) 2019”. FORUM 2019 aims at creating network of partnerships and collaborations with the purpose of raising awareness, as well as building capacity and developing new audience to help successfully implement the ECoC 2019 project. FORUM 2019’s topics are closely related to the ECoC 2019’s programme and aim to stimulate professional debate and exchange of experience and knowledge and good practises in Bulgarian cultural sector.
More than 140 participants took part in training for volunteers organized by “Plovdiv 2019”

Practical training for volunteers gathered more than 140 participants from different ages in the House of Culture “Boris Hristov” in Plovdiv. The two days of training were dedicated  to developing skills in teamwork in the organization of major cultural events. The lecturer of the meeting, organized by the “Plovdiv 2019” was Mary Sadowska – coordinator and curators assistant from Wroclaw – European Capital of Culture 2016.
“The volunteer of European Capital of Culture is a person who has complex skills. Depending on the event, in which is involved, the volunteer must show different qualities,” said Sadowska. According to her the  theatrical training techniques help to transform the theory into practice. People start to perceive the event as real action, not as an abstraction. Responsibility and loyalty are the basic qualities that a volunteer has to possess. The success of the organization lays on the  decisions he makes. Timely information, rapid response in emergency situations, knowledge of body language are the specific qualities which were the focus in the training. “To be a volunteer of European Capital of Culture is an adventure, a great experience and invaluable experience,” said Mary Sadowska to the volunteers and added that every personal quality should useful to the cause of volunteering.
Training for volunteers is part of the platform for capacity building Forum 2019 of Plovdiv – European Capital of Culture. Every participant in the training received a certificate. The volunteer programme of Plovdiv started last year with the first training meetings from the platform Forum 2019. Up to date ,  the volunteers  network of European Capital of Culture has about 600 registered and interested to participate. By the end of the year, there will be  four more trainings  aimed at expanding the range of the age groups that will participate in the realization of this  large-scale project.

More photos from the event you can see HERE.
If you want to subscribe as a volunteer press HERE.
FORUM 2019: BOTTOM–UP CULTURE
 
Two events within the educational platform FORUM 2019 of Plovdiv 2019 Foundation will be realized in May, the first in Sofia and then one in Plovdiv – both focused on arts and cultural management, partnerships building and implementation of artistic ideas from the bottom up. 
 On May 11, Thursday, 6:30 pm - in the New Conference Hall of Sofia University - there will be a Public talk with Peter Jenkinson (Cultural broker) and Shelagh Wright (Director of ThreeJohnsandShelagh and Mission Models Money, associate of Demos UK and Toynbee Studios), moderated by Victor Yankov (Plovdiv2019). The public talk will address topics such as culture-led urban regeneration; the role of the cultural entrepreneurs; and creative places and the shift towards the socially-engaged, civically-engaged and politically-engaged practices. 
During the talk both international and Bulgarian examples will be presented, global tendencies and important issues will be brought to light and possible solutions and new theoretical approaches will be discussed. The event will be held in English with Bulgarian translation.
 On May 15, Monday, 2–6 pm - in the Small Conference Hall of the House of Culture "Boris Hristov" in Plovdiv – there will be a Professional workshop with Peter Jenkinson, Shelagh Wright and Lubov Kostova (Director of British Council Bulgaria).This professional workshop will look at current problems in the field of arts and cultural management and possible ways of solving them.
The workshop will be held in English and is designed for a limited number of participants, which will be selected after completing the following registration form – by 1May HERE.
 
FORUM 2019: BOTTOM–UP CULTURE is realized in partnership with the Cultural Center of Sofia University, British Council Bulgaria, America for Bulgaria Foundation and Salzburg Global Seminar.
Visit in Rijeka
 
From 13th until 15th of March, 2017 Svetlana Kuyumdzhieva – Artistic Director and Stanislava Tasheva – Projects and Programs Manager at Plovdiv 2019 Foundation paid a visit to his colleagues in ECoC Rijeka 2020 – Croatia. The topic was preparation for a plan to implement Lab for European Project Making 2017-2020 - shared knowledge in Southern, Southeast and Central Europe
The initiative came from Rijeka 2020 in collaboration with the ECoC Matera 2019, Plovdiv 2019, Timisoara 2021, Novi Sad 2021 and Eleusis 2021.
The primary objective of the Lab is to increase the networking surface in Southern, Southeast and Central Europe, making possible more coordinated and effective long term capacity building across the borders between Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Greece and Italy.
The participating European Capitals of Culture will identify emerging creative producers - cultural initiators, who potentially could take on central production and engagement rolls in ECoC Cultural Programmes. Team of experts, with different competencies and experiences, will lead the Labs. Digital learning can continue throughout the process. Read an interview with Stanislava Tasheva for Rijeka 2020 here.

 

Competition Young Lions Bulgaria 2017 - Film Together with Plovdiv 2019

Bulgarian Association of Communications Agencies in partnership with “Plovdiv 2019” announced the start of the competition Young Lions Bulgaria 2017 – Film. The aim of the competition is to select a team to represent Bulgaria in competition in Cannes Young Lions category Film in June 2017 in Cannes, France.
Young Lions is the largest festival in the world for creativity in advertising. The festival was founded in 1954 and since then has become a unique prestigious forum, which annually gathers the most inventive, talented and creative artists from the advertising industry worldwide.
Bulgarian Association of Communications Agencies is the official representative of the Cannes Lions International Festival of Creativity. The project is supported by Getty Images.
The winner of the Young Lions Bulgaria 2017 – Film will be announced on 20th of April 2017.
For more information about the competition Young Lions Bulgaria 2017 – Film here.

Interns of Foundation Plovdiv 2019
 
Three young and motivated people joined Foundation Plovdiv 2019 and accepted the challenge to be interns at one of the projects that will permanently change our city. Nelly Blagova and Ventsislav Milushev are graduates of Plovdiv University Paisiy Hilendarski.
Nelly majore is in Social Anthropology and has experience in research related to the field work in the context of musical practices, socialization through art, youth cultures and sub-cultures.  She has participated in several projects related to Kapana Creative District and youth participation in the city life. Both education and interests motivated her to continue and improve her knowledge and contribution precisely in the team, which recognizes the value of culture as a tool for change.
Currently Ventsislav is a second year student in the Master's program Cultural Management. His interests in the field of history, archeology and culture motivates him to study this Master`s. For him European Capital of Culture is a unique opportunity and a chance to be involved in this initiative with a European dimension. As an intern at the Foundation Plovdiv 2019 he has broaden his knowledge and experience.
Our new Basque intern Jone Ibarondo graduated Advertising and Public Relations at the University of the Basque Country. Her areas are communication, advertising and marketing. Jone has always been fascinated by art and beauty and as a result, she finds the idea of working in a museum or cultural institution highly attractive. She is doing an Online Master on Cultural Management at the University of Barcelona. Therefore, the opportunity to work in the initiative European Capital of Culture, suits very well her aspirations: it brings her chance to grow both personally and professionally.

Kapana Creative District in April
 
Kapana is… Faces, fresh, creative, conscientious, caring , еntertaining...Каpana is inspiration in April and started just like this – it opens the doors and the windows and let the creativity flow freely in and out. 1st and 2nd of April were dedicated  to the pilot edition of the new plovdivian event  “Kapana is”. The initiative of  “5 for 4” Ltd is focused on indoor events, which enrich the functions of well known locations with cultural events and initiative and give the place more energy for different types of audiences. Over 40 sports competitions, workshops, exhibitions, film screenings, literary events, culinary tastings and club parties were part of a "Kapana is", within the project “Kapana Creative District”  direction “Kapana: Events and Interventions in Public Spaces” from the program of Plovdiv - European capital of culture 2019 and add appropriate content and colorful vision to the concept of Kapana as a place for creativity and entertainment. Fireter with the project  "Faces / Faces / Caras", enliven the streets of the District with decorations of cloth, interactive installations and performances. The first free lecture-presentation of the project "Urban composting" on the Cultural Foundation "Dirya", supported in the competition of "Plovdiv 2019", is devoted to the possibility of garbage to create a resource and is scheduled for April 22. On it you will have the opportunity to meet with two options for home composting. Environmental theme with practical applications continues as part of the project "Eco School PLOVEDIV", whose second training stage, carried out together with students from the University of Food Technologies, has just finished and now on the start of stage 3, the students should prepare a special bin for waste sorting in the District. In its third stage is also the project "Fashion Trap" in which the designer - finalists for a fashion show in May, are already known and currently carry out their models. The month will end with an outdoor workshop "World from above - Kapana as a carpet", which will transform the scene "The Hub" in a real carpet workshop and will present an ancient Bulgarian craft included in the UNESCO Cultural Heritage List. Kapana continues to provoke artist in everyone also with workshops for candles carving and for all our events and initiatives in Kapana follow the website visitkapana.bg.
ACCENT EUROPE:
European Capital of Culture 2022 - Kaunas

Kaunas is the city that won the title European Capital of Culture 2022 from Lithuania. Foundation Plovdiv 2019 is a partner of Kaunas in the project School of Spectacles - five days of training with a focus on open air arts with international participants from Bulgaria, Ireland, England, Greece, Cyprus and Britain. School of Spectacles Kaunas is the second of five consecutive European international trainings. Total of two Bulgarian artists/creative practitioners with experience working in public space and different communities and audiences are invited to participate in the training, which will be held from 24 to 28 April 2017. After reviewing the nominations the artistic team committee of Plovdiv 2019 has identified the following participants from Bulgaria to participate in training School of Spectacles - Kaunas - (Lithuania)
1. Petko Tanchev - artist Visual Arts - National Academy of Arts - participant in the first school in Paphos
2. Plamen Ivanov - - artist from fire theatre and head of Faertair
The participant Radoslav Arnaoudov - National School for the Performing and Screen Arts - is a first reserve for participation in Kaunas
The project is implemented by the leading organization Walk the Plank and is supported by Creative Europe; SNF and Lietuvos kultūros taryba.

Conference "Our Legacy: A New Beginning"

On 13th of March, Aarhus 2017 - European Capital of Culture held its Legacy Conference "Our Legacy: A New Beginning" developed in collaboration with more than 100 of their key stakeholders with the purpose of timely and thorough legacy planning of the European Capital of Culture year. The mind-set in 2017 is Let`s Rethink, inspired by the core values : democracy, diversity and sustainability. Culture is a catalyst for change transforming Aarhus, the Region and whole Denmark. Legacy animation video – EcoC Aarhus 2017 here. Our Legacy: A New Beginning: http://bit.ly/2nqlfi0.

Valletta Green Festival

One of the Valletta 2018 projects met with great enthusiasm is the Valletta Green Festival – a weekend-long event which transforms one of the largest open spaces in Valletta, Pjazza San Ġorġ with a huge floral carpet of some 80,000 potted plants. This year’s edition will be specially prepared to add to colour to the Presidency of the Council of the European Union. A main attraction of last edition was the secret gardens at the Archbishop’s Palace and the cloistered monastery of St Catherine, which were open to the public for the first time in 400 years. In addition, the past editions of the Valletta Green Festival saw Pjazza San Ġorġ filled with flowers with a massive floral installation of 400 square metres. The infioriata is created from seasonal flowers, packed tightly together, resulting in a colourful mixture of whites, pinks, purples, yellows and reds. The project is a Valletta 2018 collaboration with the Ministry for Sustainable Development, The Environment and Climate Change; the Environmental Landscaping Consortium; the Parks Department, as part of the Tree 4 U (34U) campaign; and WasteServ Malta Ltd. See more here.

60th Anniversary of treaties of Rome

60 years ago, the Treaties of Rome established a European common market for people, good, services and capital. To mark the occasion are produced 60 video testimonials of people explaining what the EU means to them. These videos explore European identity, what the people interviewed value about the EU, and how the EU has changed lives through programmes such as Erasmus+. Watch them here. On 25 March, heads of state and EU leaders from the EU-27 met in Rome, Italy, to acknowledge and celebrate the achievements of 60 years of European Union. Watch or read the speech of President Juncker at the 60th Anniversary of the Treaties of Rome celebration.

Creative Lenses Forum: “Funding Alternatives”


How to develop viable business models for cultural organisations without compromising their artistic integrity, mission and values? Eleusis 2021 and ODC Ensemble Company invites you at the fifth Creative Lenses Forum that will be held on April 29th 2017 at the Old Oil Mill Factory in Eleusis. Join the Creative Lenses Forum to learn more about re-thinking business models,  dive into engaging workshops  and  interact with thinkers  and actors from art and cultural organisations. The traditional funding models of art and cultural organizations are faltering. Funding Alternatives Forum will open new and alternative insights into sustainable business models. The event combines lectures by international guests in the cultural field, discussions and workshops.
More about the event you can find HERE.
More about Matera... #meanwhile in Matera 2019

Matera 2019 on the Milan Design Week

The Open Design School is a living lab for interdisciplinary experimentation, a platform that will be the main feature of Matera 2019 cultural programme. Its main goal is to set up a workshop for design and production which can enhance the creative and design resources of the city, of the region, of Italy and Europe in order to self-produce locally as much of the design strategy, hardware and technological competences as are needed to realize the full programme of cultural events in 2019. During the Milano Design Week Matera 2019 will occupies the central courtyard of Palazzo Clerici with an installation designed by Open Design School. The installation will form an open arena and stage with seating for debates, screenings, performances. Matera 2019 organized some events but also putted the structure at the disposal of other participants in Atelier Clerici 2017 and other institutions, friends, groups or individuals who are looking for a venue to present lectures & talks. In the coming days we will share the full programme in Milan.

For the latest news in Matera you can visit:
Matera 2019
More Plovdiv...
For the latest news on the cultural life and upcoming events you can visit:
Plovdiv2019 and our profiles in the social networks.
Plovdiv Municipality
Visit Plovdiv
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to gina.k@plovdiv2019.eu
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Municipal Foundation Plovdiv 2019 · Plovdiv, Bulgaria · Rayko Daskalov 2 str · Пловдив 4000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp