Copy
Информационен бюлетин на Фондация "Пловдив 2019" юни 2016 г. В този брой на месечния ни бюлетин ще намерите последните новости около "Пловдив 2019" и акценти от културния живот. 
Пловдив 2019 обявява 2 oтворени покани за програмата на  Европейска столица на културата 2019
Фондация “Пловдив 2019” обявява две отворени покани за програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, с които цели да привлече културни оператори и артисти от страната и чужбина, които да се включат в реализацията на инициативата.
Отворените покани са насочени към апликационната книга на града и към нови проекти, свързани с голямото събитие. 

1. Поканата за разработване на проекти от апликационната книга на Пловдив е насочена към развиването и преоценката на проектните предложения, с които градът спечели титлата Европейска столица на културата през 2014 г. Това са над 60 проекта, които са част от концепцията на Пловдив “Заедно” за най-голямата културна инициатива на ЕС.. 

2. Поканата за нови проекти се отваря, за да обогати предварителната програма с допълнителни идеи и проекти и да разшири възможността за участие в нея. Проектът е дългосрочен, за това Общинската фондация търси културни оператори, които да предложат нови идеи и събития до и по време на 2019 година. 

Целите, критериите и методиката за оценка, както и апликационните формуляри по двете покани са идентични. Те се различават само в своите приоритети.
Всички постъпили предложения ще се разглеждат от експертно жури, в което участват артистичният директор на фондацията, германски консултанти и експерти в различни области. 
Журито ще разглежда проектите, постъпили в поканата по апликационната книга, всеки месец. Новите проекти ще бъдат гледани на три сесии с три крайни срока през годината.
Двете покани ще бъдат отворени в следващите 6 месеца - от 31 май до 10 декември 2016.
Електронна поща за въпроси по отворената покана: opencall2019@plovdiv2019.eu
Условия, критерии и срокове за подаване на проекти може да намерите ТУК.
ФОРУМ2019: 
  •  Представители от Европейски държави пристигат в Пловдив за мрежова среща ФОРУМ2019 по програмите "Творческа Европа" и 'Европа за гражданите".
  • Презентация на проекта ЕСК в Софийски университет
Културни оператори от Европа заедно на мрежова среща в Пловдив 

На 16 и 17 юни 2016 от 10.00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“- Пловдив ще се проведе мрежова среща от серията „Форум 2019“ с основен фокус програмата „Творческа Европа“.
Срещата цели да създаде и развие партньорска мрежа между местните културни оператори и проектни партньори от страната и Европа. 
В събитието се включват представители на културни организации от Франция, Германия, Румъния, Македония и др.
Събитието ще открие кметът на гр. Пловдив инж. Иван Тотев и артистичният директор на ОФ „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. За повече информация и предварително записване ни потърси на: info@plovdiv2019.eu
Презентация на проекта ЕСК в Софийски университет


На 17 май в Нова конферентна зала на СУ „Св. Кл. Охридски“ се проведе информационен семинар ФОРУМ 2019 част от инициативата "Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Фокус на семинара бе представянето на проекта и програмата на Пловдив – ЕСК 2019, както и възможности за включване в инициативатa.
ПРЕЗЕНТАЦИИ И УЧАСТИЯ:
Фестивал Скопие Креатива

По покана на фестивал Skopje Кreativa 2016  между 9-11 юни, OФ "Пловдив 2019" ще представи презентация на тема:  "Капана – квартал на творческите индустрии".
Пета националната среща на музеите

Между 08-10 юни 2016 ще се проведе Пета национална среща „Музеите и устойчиво развитие“ в Дом на културата „Борис Христов“.
Програмата включва 45 презентации и документални филми от фондовете на музеите.
За допълнителни новини следете и официалната страница на Дом на културата „Борис Христов” в Пловдив.

 
Презентации на ОФ 'Пловдив 2019 за Пета национална среща на музеите:

Изпълнителният директор на ОФ“Пловдив 2019“ Валери Кьорлински и Станислава Ташева - мениджър проекти, ще се включат с презентации на тема:
  • „Инициативата Европейска столица на културата“ 
  • „Музеят като активен фактор в програмата на всеки град с титла 'Европейска столица на културата".
  • „Европейски музейни мрежи и партньорства на европейско ниво“
АКЦЕНТИ ОТ ЕВРОПА: 

Прилив във Вроцлав - ЕСК 2016


Първите 10 дни на юни са специални и за екипа на Wroclaw, които подготвят третото от четирите главни събития от клъстер общоградски представления, а именно "Прилив", който ще се състои на 11 юни.
Пафос с отворена покана към композитори

Като част от програмата си за ЕСК 2017, Пафос отваря покана към композитори. Поканата е част от Espresso Solo Espressivo – Music at Cafés, насочена към солисти. Пет кратки серии от пет соло рециталa, които ще се случат един след друг, в пет различни кафенета в центъра на Пафос на 28.01.2017. Крайният срок за кандидастване е 31 Август. Научи повече за поканата на официалния сайт на ПАФОС ЕСК 2017.
 
АКЦЕНТИ ОТ ПЛОВДИВ: 

ONE DESIGN WEEK FORUM

На 18-ти юни по време на ONE DESIGN WEEK 2016 Forum  в Пловдив ще имаме възможност да се срещнем с японския дизайнер Ейсуке Тачикава, който ще представи темите за социална иновация, дизайн с отворен код и преосмислянето на взаимоотношенията между хора и обекти. Тачикава идва в България с подкрепата на Фондация EU–Japan Fest и ОФ "Пловдив 2019".
Хакафе запозна музеите на Пловдив с ИТ – сектора

На 20-ти май в 18,00 ч в Хакафе се проведе работна среща с музеите от град Пловдив,
Народна библиотека „Иван Вазов“ и ИТ-специалистите от Хакафе. Срещата бе организирана по покана на общностен център Хакафе, след проведения Форум 2019: Фокус Музеи - с тема на срещата „Музеите на Пловдив в дигитално измерение“.
 
Целта на срещата с музеите на Пловдив бе да се комуникират проблеми от дигитално
естество на музейните и галерийни служители, както и възможности за конкретни ИТ-решения, партньорства и създаването на съвместни проекти и иницативи.
 
Оптимизацията и присъствието на култура в дигитално пространство е един от основните критериите на проекта Европейска столица на културата (ЕСК 2019).
Акценти през май
Изложба посветена на едни от най-редките птици в света – лешоядите
Кино на открито
Десетки граждани на Пловдив дариха лични средства за подкрепата на младежки проекти
Още Пловдив... 
За най-актуалното от културния живот и предстоящите събития в Пловдив посетете: 
Пловдив 2019 и профилите ни в социалните мрежи 
Община Пловдив 
Visit Plovdiv 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Pinterest
Pinterest
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
unsubscribe from this list    update subscription preferences