Copy


Boekpresentatie van Eten uit de buurt, met brood van bakker Ton IJsseldijk, gemaakt van graan van Jopie Duijnhouwer. Uit de buurt, uiteraard. 
 
'Michiel schrijft over wat mij aan het hart gaat. Wat me elke dag bezighoudt. Een inspirerend boek: u gaat er van genieten!’
Nel Schellekens van Gasterij De Gulle Waard, in het voorwoord van Eten uit de buurt.
 
'Eten uit de buurt' helpt om weer meer te vertrouwen op ons eigen gezonde verstand. Het laat zien dat een vereenvoudiging van de voedselproductie, dichter bij huis, een aantrekkelijke en begaanbare weg is: gezonder, lekkerder, mooier, beter voor boer, natuur, landschap, milieu en de wereld.
 
Klik hier voor meer informatie, waaronder een paginagroot interview in Trouw.
 

Nomineer een restaurant 

Net als vorig jaar ben ik lid van de Lekker-Landschap-restaurant-jury, die restaurants beoordeelt op het gebruik van wildplukingrediënten. Voor de Gouden en Zilvereren schaal 2015 kan iedereen restaurants nomineren.

Rens en ik
Culinaire column

Had ik mijn nieuwe boek toch 'Food from the hood' moeten noemen? Lees mijn culinaire column over Rens Kroes, powerfood en de Keuringsdienst van Waarde. Met recept voor frambozencakejes.
 
Kooktip: gerookte biet
Wat een rijkdom, nu in en uit de tuin. Pompoenen, wortelen, bieten (op de foto choggia-bieten), bramen, pruimen, sperziebonen, tomaten, sla, andijvie, spinazie, rode kool, spitskool, prei, pastinaken, en uiteraard courgettes in gekmakende hoeveelheden. Een bijzondere en erg lekkere manier om eens een keer iets anders met stevige groenten, zoals bieten (en bijv. wortel, ui, pompoen, pastinaak) te doen is roken. Hak de groenten in blokjes. Meng ze in een kom met olie, peper en zout. Verspreid op het rooster van de rookoven en rook ze in zo'n half uur. Vind je het dan nog niet gaar genoeg, doe de bieten nog zo'n twintig minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Geen rookoven? Maak er een van een oude braadslede: op de bodem een laag aluminiumfolie met opstaande rand, daarop een rooster. Strooi drie eetlepels mot (grof zaagsel voor culinair gebruik) onder het aluminiumfolie. Op het aluminiumfolie een rooster, spreid daarop de bieten.  Zet de rookoven op twee pitten op middelhoog vuur op het gasfornuis en rook, met  aluminiumfolie over de braadslede. 

 

 

De nieuwe, herziene en uitgebreide editie
 
Met prachtige foto’s van Maarten Westmaas, nieuwe planten en bessen en nieuwe recepten: één grote uitnodiging tot lezen, kijken, naar buiten gaan, plukken, koken en smullen. Van eekhoorntjesbroodgratin en lieve-vrouwe-bedstro-roomijs tot vlierbloesemsorbet en veldzuringsoep met gepocheerde eieren.

Bestel direct een gesigneerd exemplaar (in september geen portokosten).

Michiel on tour


In de maand september signeer (en verkoop) ik op de volgende markten en beurzen mijn boeken:
 
Zaterdag 5 september: Sallandse Streekmarkt, Deventer 

Zondag 13 september:  de tweede Nationale Wildplukconventie op de Nijmeegse Heuvelrug. Met een heel leuk programma voor iedereen geïnteresseerd in wildplukken.

Zaterdag 19 september: de Puur Fair, beurs voor duurzame inspiratie in Amsterdam

Zondag 20 september:  Oogstfeest  op de Ulebelt, Deventer.

 

Landschap van smaken  


In het Praktijknetwerk ‘Een Landschap van Smaken’ bekeken producenten en vermarkters hoe ze bijzondere en lekkere rassen en gewassen beter kunnen afzetten. Ter afronding van het project is een E-magazine  gemaakt. Het geeft een indruk van de vele mooie, waardevolle en lekkere producten die er in Nederland worden gemaakt. Ook informatie over wildplukken
Oogst na een uurtje in de tuin, eind augustus
Zoetzuur ingemaakte pruimen

Proost!

Met Voltaire Cang (uit Japan) op het Oxford Symposium on Food and Cookery. Zie ook Eco-gastronomie voor iedereen.
info@michielbussink.nl   www.michielbussink.nl        0570-550062        06-52074972