Copy
Se nyhedsbrevet i din browser

Troens forandring

 Af sognepræst Maria Harms

Når man går på opdagelse i Roskilde Domkirke, kan man mange steder se, hvor kirken er bygget om og forandret alt efter, hvordan mennesker har troet og tænkt gennem historien. Der findes ikke noget, som kan kaldes en ren historisk fortælling om Domkirken, da dens udsmykning, symbolik, arkitektur og inventar er knyttet til eller inspireret af det kristne budskab. 

Et eksempel finder vi i koret, det ”rum” der er ved alteret. På en af kannikkestolene ses tydeligt en reparation, en samling. På samme stol kan man se, at billedet øverst er sat sammen af to historier, som oprindeligt har haft hvert sit felt. Det er fortællingerne om Jonas i hvalen og Daniel i Løvekulen. 
Denne samlingen findes, fordi koret er blevet bygget om. Kannikkestolene stod oprindelig i en U-form og dannede et lukket rum ned mod kirken, som blev understreget af en stor mur. Nu står de i to lange rækker og der er åbent ind i koret, hvor alteret står. 
Den lille samling viser derfor faktisk noget vigtigt om, hvordan synet på menneskets forhold til Gud har ændret sig. 

I middelalderens katolske tid, hvor Domkirken bygges, opfattede man verden som hierarkisk. Kirken var repræsentant for det himmelske. Præster og kannikker var indviet til den hellige institution, og der var et skarpt skel mellem de mennesker som særligt var indviet til Gud, og alle andre. Den store mur ved højkoret afgrænsede det helligste rum i kirken fra resten af kirkebygningen. Til koret havde kun præster og kannikker adgang.

For evangelisk-luthersk kristendom, som indføres ved reformationen i 1536 og som folkekirken er bygget på, skyggede denne tanke om kirkens hierarki for det egentlige.  
Det egentlige var Guds nåde, som den kommer til os i Jesus Kristus og som hvert menneske har den samme adgang til. Man behøvede ikke en mellemmand som en helgen eller en pave. Mennesket skulle ikke præstere noget over for Gud, men modtage budskabet om fællesskab med Vorherre i tillid.
Kirken skulle derfor bygges om, så gudstjenesterummet kunne arbejde med på den opfattelse af det kristne budskab, som den lutherske gudstjeneste skulle formidle. 
Lige efter reformationen vidste man ikke, hvad man skulle bruge koret til, det stod tomt og man prædikede neden for muren. I 1690 rev man muren ned og den nuværende altertavle fik sin plads. 
Hermed var der blevet åbnet ind til kirkens centrum for at vise at ethvert menneske har lige adgang til Gud. 
I dag er der blot noget tilbage, som ligner en reparation. Dog er den i virkeligheden et tegn på troens forandring. Dem er der mange af i Roskilde Domkirke.
Fra vores eget liv kender vi måske også de forandringer der er sket i vores liv og vores sinds bygning. 

Troens forandringer skabt både af det vi selv har tænkt og gjort, og det der er sket os. 
Læs nyhedsbrevet her

Babysalmesang i Gl. Vor Frue.

Så er der igen babysalmesang i Gl. Vor Frue.
Til babysalmesang stimuleres sansemotorikken samtidig med at følelsesmæssige, sociale og sproglige færdigheder udvikles. Vi bruger kroppen gennem sang og leg i Gl. Vor Frue Kirkes fine og lune kirkerum.

Grundet Covid19 vil hvert barn med forældre, få tildelt en yogamåtte, som vil være den plads, hvor man synger og danser fra. Der kan max. være 6 babyer på et hold med 1 forældre. Tilmeldingen er først til mølle, og ønsker du at deltage skal du blot skrive en mail til Kordegn@roskildedomkirke.dk.

SOMMERKONCERT // AUDE HEURTEMATTE Paris, FR

// Værker af Charles Guillet, Pierre Attaingnant, Charles Racquet, Hans Leo Hassler, Samuel Scheidt, Louis Couperin, Anthoni van Noordt og Dieterich Buxtehude.

Sommerkoncerter 2021 i Roskilde Domkirke
Torsdage kl. 20 i juli-august - pris 50 kr.
Dørene åbnes kl. 19.30

Kommende koncerter
19. august   Ulfert Schmidt, Hannover
26. august   Bine Bryndorf, Roskilde

Sommeromvisninger

Tid: Hver mandag og onsdag kl. 13 i juni, juli og august. Varighed 30 min. Start: På bænkene lige indenfor. Billetter: Gratis, når entré er betalt. Max 20 personer. Man kan ikke reservere, men melder sig ved billetsalget.
Se kalenderen her
Besøg os på Facebook
Send os en mail
Besøg vores hjemmeside
Instagram
Roskilde Domsogn
www.roskildedomkirke.dk
post@roskildedomkirke.dk


Domkirkestræde 10
4000 Roskilde
Tlf. 46 35 16 24


Afmeld nyhedsbrev    Ret dine oplysninger