Copy
Se nyhedsbrevet i din browser
Om bæredygtig mode, debatarrangement og skabelsesgudstjeneste
Af sognepræst Sarah Krøger Zeithen

En dag i silende regn var jeg inviteret med på en gåtur, som en del af kunstprojektet ”Walking Landscapes”. Kunstneren gik i 12 timer og talte med mennesker, der ud fra hver deres baggrund talte om naturen og dens betydning. Stor var hendes overraskelse, da jeg fortalte om alt det, vi i Domkirken allerede er i gang med, ud fra et bæredygtigt perspektiv. Samtalen kom til at handle om, hvordan kirker, ikke bare i Danmark, men verden over, engagerer sig i samtalen om den bæredygtige omstilling. Det gør vi også i Roskilde Domkirke, og jeg kunne med begejstring fortælle hende om de mange tiltag, der allerede er i gang. Noget af samtalen kunne følges på Facebook, som der blev livestreamet til – men ikke alt kom med.

Derfor vil jeg her fremhæve tre af de eksempler på engagement i samtalen om bæredygtighed, som jeg fortalte om på turen rundt i Boserup Skov:

Debataften i Konventhuset: Hvor grøn må kirken egentlig være?
Denne aften får vi besøg af tre markante aktører indenfor teologi og bæredygtighed. Både kritiske og begejstrede stemmer får lov at blive hørt. For der er jo ingen lette løsninger, og når vi taler kirke, kultur og teologi bliver det ikke lettere.  Der vil efter de tre oplæg være en modereret samtale under ledelse af menighedsråds medlem Thomas Ravn-Pedersen og efterfølgende mulighed for spørgsmål og debat med oplægsholderne.

Mandag d. 4. oktober 2021 - kl. 19.30-21.30 I Konventhuset, Roskilde Domsogn

Genbrug er god brug: #secondhype
I Roskilde er der et netværk, der arbejder med at tænke bæredygtigt om tøj og tøjforbrug. Jeg samarbejder med dem om et projekt vi kalder #secondhype. Her kan alle konfirmander aflevere deres brugte tøj i Det Kollektive Klædeskab (som er et bæredygtigt koncept om tøjbytte) og bytte det til almindeligt tøj. Derefter kan de kommende konfirmander købe det nyvaskede tøj – og overskuddet fra salget går til et bæredygtigt modeprojekt.

Tøj kan afleveres i hele oktober – og d. 11. november starter salget af tøj til de kommende konfirmander.

Skabelsestidsgudstjeneste
Hvert år holder vi en gudstjeneste, hvor de store ord om klimaforandring, bæredygtighed og håb får lov at fylde i kirken. I år var Sarah Hellebæk fra Den Grønne Studenterbevægelse inviteret til at tale, og hun talte om nødvendigheden af at have håb, selv der hvor håbet synes håbløst. Konfirmander havde nedskrevet de mest almindelige undskyldninger for ikke at gøre noget ved klimaforandringerne, men de blev lagt i skuffen af et råbe-kor der råbte ”Rejs dig, tag din båre, gå”. De samme ord prædikede biskoppen over, og udlagde, at nogle gange har vi lettere ved at pege på de andre, end ved selv at rejse os og gøre noget ved problemet – og at vi som Sarah Hellebæk havde sagt, måtte have håb selv når det syntes håbløst. Til sidst raslede alle med quinoaraslebøsserne og svarede på håbsbekendelsens insisterende ord med et trefoldigt amen.

Det var en anderledes opbyggende og meget håbefuld gudstjeneste i Domkirken d. 26 september kl 17.

Læs nyhedsbrevet her

Fredagsaltergang

- Hver fredag inviterer Roskilde Domkirke til fredagsaltergang
Det er kl. 12.00 hvor der afholdes andagt med nadver. Det er en stille stund med læsning, en kort refleksion, en salme eller to og til slut Nader. Nadveren foregår stående og gående. Inden vi skilles, beder vi Fadervor og lyser velsignelsen.

Andagten varer omkring 20 minutter og passer lige til en frokostpause.

Alle er hjerteligt velkomne til at deltage, også hvis man ikke ønsker at modtage nadver, men blot har brug for lidt ro og eftertanke!

Verdensarvsdag 2021

Fredag d. 1/10 afholder Roskilde Domkirke Verdensarvsdag for fjerde gang. Verdensarvsstederne er udpeget for din skyld - og dine børn og børnebørns. Roskilde Domkirke er byens vartegn og har dannet ramme for nationale og lokale begivenheder i 800 år og er udpeget af UNESCO som umistelig kulturarv.

På dagen vil der være diverse begivenheder som: orgel workshop, omvisning af domkirken samt en gåtur om domkirken. Derudover vil der afholdes fredagsaltergang kl. 12.00. Der vil være korsang foran domkirken kl. 16.40. Dertil vil der være aftensang med Roskilde Domkirkes drengekor i domkirken.

Der er gratis entre i domkirken hele dagen. Kig forbi og vær' en del af denne unikke dag!
 

Podcast fra Natkirken

Størst af alt... Er den nye podcast, som er en del af Natkirken. Denne gang om musik, skønhed og sårbarhedens sale.
Se kalenderen her
Besøg os på Facebook
Send os en mail
Besøg vores hjemmeside
Instagram
Roskilde Domsogn
www.roskildedomkirke.dk
post@roskildedomkirke.dk


Domkirkestræde 10
4000 Roskilde
Tlf. 46 35 16 24


Afmeld nyhedsbrev    Ret dine oplysninger