Copy
Se nyhedsbrevet i din browser
2021 er Margrete 1's år
Af projektmedarbejder Hanne Løffler Andersen

Margrete 1. er en dronning, som i mange år har levet i skyggen af de gamle konger af Danmark, men som på det seneste er begyndt at finde sit ståsted i historien – ikke blot i forskningen men også bredt. Denne måned er der netop udkommet en film om dronning Margrete 1., og på baggrund af den har Christiansborg slot lavet en udstilling. I den forbindelse udstiller de blandt andet Margretes gyldne kjole.

Den gyldne kjole er en af de mest kendte bevarede genstande med tilknytning til middelalderens mest berømte kvinde. Oprindeligt troede man, at det var hendes bryllupskjole fra 1363, men en senere kulstof 14-datering viste, at den stammede fra starten af 1400-tallet. Margrete kan altså stadig have ejet kjolen, men hun blev ikke gift i den. Efter hendes død blev kjolen udstillet i Roskilde Domkirke ved siden af Margretes sarkofag. I 1659 blev kjolen imidlertid taget som krigsbytte under Svenskerkrigene og ført til Uppsala Domkirke i Sverige, hvor den har befundet sig lige siden.

Den gyldne kjole såvel som dronningen af Kalmarunionens har dermed en stærk historisk tilknytning til Roskilde Domkirke, hvilket kun blev forstærket, da man i midt 1990’erne fik lavet en kopi af kjolen, som viser den i dens oprindelige pomp og pragt. I øjeblikket er denne kopi udlånt til Christiansborg slot på lige fod med den originale kjole.

Margrete i børnehøjde
Roskilde Domkirkes stærke tilknytning til Margrete 1. gør kirken til det mest oplagte sted at komme helt tæt på hende, hvilket er grunden til, at der i børnenes efterårsferie laves en hyggelig workshop for børn og voksne om dronningen.

Familier kan i efterårsferien hygge sig med at lave sværd, kroner og kollager i bedste klippe-klistre stil, alt imens de dykker ned i historien om den imponerende dronning. Som inspiration til kreationerne er der billeder og information tilgængeligt om Margrete, og yderligere kan man gå på opdagelse i kirken, hvor man kan se Margretes og hendes brors gravmæle samt en mindre plancheudstilling om dronningen og hendes tid. Så tag børnene eller børnebørnene med i efterårsferien og lær mere om Margrete 1., der hvor hun selv er begravet.

Læs nyhedsbrevet her

Spaghettigudstjeneste d. 13/10 kl. 17.00

I Roskilde Domkirke afholder vi Spaghettigudstjeneste. Denne form for gudstjeneste er åben for alle, men retter sig særligt til børn i alderen 3-8 år og deres familier. Ved Spaghettigudstjeneste vil I opleve en levende og let gudstjeneste. Der vil være fortælling, korte børnevenlige salmer og leg. Gudstjenesten varer omkring en halv time. Efterfølgende er der mulighed for fællesspisning i Konventhuset - og gæt hvad der er på menuen.

Natkirke med Smeltevand d. 14/10 kl. 19.00

Mens bladene falder af træerne udenfor, vil kunster duoen Smeltevand fylde natkirken med lys og lyd. Smeltevand er mødet mellem lyden og det visuelle, mellem kroppen, og naturen, og livet imellem der udfolder sig, i udforskningen af nye rum. Et lydunivers af tværfløjte, vokal og percussioneffekter, flader af lyd som krydrer helheden og bryder fløjtens og vokalens organiske linjer. Projektionerne tryllebinder øjet med fotos og videoklip af natur og miljø fra Århusområdet, forvrænget og manipuleret digitalt og blandet med fotos og animationer. Tilsammen udgør collagen er et levende fordybelsesrum, hvor lyd og lys smelter sammen til ét udtryk.

Kom og oplev den unikke symbiose i kirkens rum!

Podcast fra Natkirken

Størst af alt... Er den nye podcast, som er en del af Natkirken. Denne gang om kirken og klima.
Se kalenderen her
Besøg os på Facebook
Send os en mail
Besøg vores hjemmeside
Instagram
Roskilde Domsogn
www.roskildedomkirke.dk
post@roskildedomkirke.dk


Domkirkestræde 10
4000 Roskilde
Tlf. 46 35 16 24


Afmeld nyhedsbrev    Ret dine oplysninger