Copy
annelies, maak plezier!

SPEELKLAAR? START! 

De lente komt eraan, tijd om alles buitenspeel-klaar te maken! Kijk eens naar buiten en bedenk wat je kan doen om je terras, tuintje of stoep helemaal leuk te maken.  
Is alles nog vuil van de winter? Neem een emmer met (veel!) zeep, warm water en een dikke spons. Het afschrobben is al leuk op zich!  Zorg op het einde nog voor wat versiering: teken alvast een doolhof, hinkelparcours of leuke boodschap op de stoep. Maak een muur- of raamtekening of versier eens je voordeur. Zo ben je helemaal klaar voor de lente!

PIMP JE FIETS!

Maak van je gewone fiets of step iets speciaals! Met papier knippen en plakken kom je al een heel eind. Wie weet maak je er wel een moto van, door het frame met karton een stuk breder te maken. Vergeet de uitlaatpijp niet!
Klassiekers als speelkaarten met wasknijpers aan de wielen hangen (gas geven!) doen het nog altijd goed. Had je ook al gedacht aan de kerstversiering op batterijen of een radio voor extra licht- en geluidseffecten? En misschien hang je wel een aanhangwagen (denk: rolschaats, bureaustoel op wielen, kinderwagen) aan je fiets? 

WIE ZOEKT, DIE VINDT!

Leer je eigen buurt beter kennen door een zoektocht! Deze is leuk als je met twee bent: één iemand gaat een klein popje verstoppen, neemt er een foto van en dan mag de ander zoeken, met wat extra tips als het niet lukt. Wie weet maak je wel een speciaal tafereeltje zoals deze kunstenaar.

Of ga op zoek naar speciale dingen in je buurt: maak een bingo-blad (met bijvoorbeeld een gele fiets, een bepaald huisnummer of een mooie bloem) en probeer om het eerst alles af te kruisen of te fotograferen. En wist je al dat je kan zoeken naar dingen met gezichten

INDOOR SPORT - NET ALS DE PRO'S

Maak van je woonkamer een indoor-sportterrein! De keukentafel wordt met wat plakband (voor de lijnen) en een net (span een touw tussen twee borstels) al snel een pingpongtafel. De zetels en stoelen verschuif je tot een indoor panna-kooi en een langer stuk gang wordt een bowlingbaan. Zoek een paar plastiek flessen of melkdozen bijeen en probeer ze omver te rollen.
En misschien kan je wel een minigolfbaan maken doorheen je huis? Neem een zacht balletje en baken de holes en lijnen af met plakband op de vloer. Een hindernis (check de keukenlade voor potjes en bestek) erbij en klaar.
Oh ja, de basketmatch, die is op de gang. Zet een lege emmer een tiental treden hoog en scoren maar!

DOE EENS IETS ECHT!

Neem iets van in de ‘echte wereld’ mee naar huis. Vraag extra broodzakken bij de bakker, ontleen een winkelkarretje of misschien krijg je wel lege doosjes bij de apotheek? Denk na of je iets van op je werk mee naar huis kan nemen om mee te spelen. Of trek je eigen keukenlade of kleerkast open: grote-mensen-spullen genoeg om te ontdekken! Misschien vind je wel een oude typmachine of telefoon in de kringwinkel?
Kinderen houden van doen alsof en fantasie en dat gaat natuurlijk het best met échte materialen! Als je gewoon om je heen kijkt zie je dat het niet altijd speelgoed hoeft te zijn, integendeel. 

Op weekdagen speelt mijn kind na school nog meer dan een half uur buiten
 
Ja
 
Nee
 
Soms

Buiten fietsen vind ik het allerleukst! 

Bert, 5 jaar

Ontdek het speeldna van je kind
7 tips om je buurt speels te maken!

Vraag raak! 

Goe Gespeeld!, ook op school? 

Zoek samen met de school van je kind naar meer buitenideeën! Wist je dat er op 27 april voor de eerste keer de buitenlesdag doorgaat? Of lanceer het charter voor scholen om tot meer speelkansen te komen. Dit inspirerende filmpje geeft je ook meteen een beeld van hoe cool je speelplaats kan worden. Tot slot: lanceer deze nieuwsbrief en laat ook de ouders op school inschrijven!

 

Heb je zelf een vraag over (buiten) spelen?
Goe Gespeeld! antwoordt graag

Mail je vraag
Website
Facebook
Email