Copy

Hageselskapets nyhetsbrev november 2019
- til alle medlemmer og venner

Dyrking av spiselige spirer
 
Det å dyrke spirer er en inneaktivitet og givende tidtrøyte i vintermånedene når livet i hagen står på pause.

Spiselige spirer (av grønnsaksfrø) er spekket med sunne enzymer, fiber, aminosyrer og annet godt for kroppen. De er gode smakstilsetninger og fungerer ypperlig som garnityr. Du smaker mye med øynene også.

Spirene varierer i smak mellom sortene men dette avhenger også av når du høster dem. Noen spirer blir skarpere i smaken ettersom de vokser. 

Du kan kjøpe spesialdesignede spirebeholdere men et norgesglass eller lignende fungerer helt fint. Husk bare å holde beholderen ren når du begynner og kok gjerne vannet på forhånd slik at det er mest mulig sterilt. Dette for å forhindre muggdannelse. Rydd en ledig plass på kjøkkenbenken og du er klar.

Dekk til beholderen med en tynn duk som slipper luft inn men lar støv og skitt bli igjen utenfor. Gassbind eller utvaskede kjøkkenhåndklær fungerer fint. Det er viktig at dette filteret (som alt annet i denne prosessen) er helt rent så vask det på 90 grader først. Slå en strikk rundt så holder du det tett.

Dyrking av Brokkolispirer
Dyrking av ertespirer
Dyrking av reddikspirer
 
Hagetidend+økologiske spirefrø som julegave!


Du velger selv om du vil gi en stor gave eller en liten. Gavemottaker kan også benytte hagelagenes tilbud. Vi har to gavestørrelser, og sender til deg eller rett til mottaker. Bestilles her www.hagetidend.no
 
Kjøp

Sjekk for blindpassasjerer


Plantene du tar inn fra hagen om vinteren kan ha med seg litt av hvert i jorda etter en lang sesong utendørs.

Det tar tid før temperaturen synker innomhus. Selv om det har blitt kaldt ute ligger temperaturen i kjelleren gjerne opp mot 10 grader på denne tiden av året. Varmt nok til at det er kan være liv i pottene.

Særlig er det lurt å se etter bladlus som kan ha våknet til live inne. Knus lusene med fingrene og fjern krøllete blad som har vært angrepet. Luseangrep bør følges opp over litt tid, da egg kan klekke over en periode på noen uker.

Også snegler kan bli med pottene inn. Ofte ser vi dem ikke, men avslørende, blanke slimspor over bladene og på pottejorda forteller at de er der. Se etter snegler under pottene, de trives der det er mørkt og fuktig. Klipp dem i to. Evt. kan du strø noen korn med Ferramol i pottene for å ta knekken på dem.


Hører du summingen?


Nei, akkurat på denne tiden av året er det ganske stille. Men neste år tar vi i Hageselskapet opp igjen fokuset på pollinerende insekter og vekker til live igjen prosjektet vårt "Summende hager".

Og denne gangen er det ikke bare humla vi skal redde! Kameraten du ser på bildet for eksempel, den fantastiske Gullbassen, er èn av mange livsviktige hjelpere vi vil fokusere på. 

Insektsdøden er et globalt fenomen og litt av redningsaksjonen starter i hagen. Hageselskapet gir deg tips for hva du kan gjøre. Vi håper du blir med !  

 
Følg "Summende hager" på facebook

Vintersjekkliste for
eksotiske planter 

 
Planter vi overvintrer inne trenger ikke mye stell, men litt av og til.
 • Fjern jevnlig visne blad
 • Vann litt og sjeldent. Jo lavere temperatur og mindre lys, dess mindre vann skal de ha. Fullstendig mørke, 5–7 grader og nesten tørt, går fint for mange planter. 
 • Se etter skadedyr! Lus dukker ofte opp på lager.
 • Lys gir et superløft for overvintringen. Plantelys selges i hagesentra og i nettbutikker som selger hageutstyr.
 • Ingen gjødsel før det blir vår og lyst!
 
Førjulsaktiviteter i hagelagene

Hagelagene ligger ikke på latsiden fram mot jul! Det er en rekke tilbud til deg. Noen skal lage dekorasjoner, kransebinding er populært, andre skal kose seg med god mat. Det er vintersåing og lysstøping på tapetet. Se etter tilbud i Hagetidend, eller der hagelag i din nærhet inviterer til aktiviteter. 
 
Søndag 28. juni neste år er det nok en gang klart for 1000 åpne hager. Hagefolk over hele landet inviterer kjente og ukjente på besøk inn i hagen sin!

Spennende, grønt - og kanskje litt unorsk? Alle kan delta - og alle kan gå på besøk. Bli med da vel! 
Påmelding her
Vil du intervjues i Hagetidend?

Hagetidend skal ha en ny liten spalte neste år, kalt «Medlemsmøte». Vi skal stille noen få spørsmål. Kanskje til deg?

Svar sendes oss pr. e-post. Og vi trenger et fint portrettbilde av deg. De svarene vi benytter får en liten gave fra oss.

 

Her er spørsmålene:
 1. Derfor er jeg medlem i Hageselskapet: .....................
  (Et par setninger om hvorfor)
 2. Min hage: .....................
  (F.eks vanlig hage liten/stor evt sone, balkong, terrasse, hageparsell, bakgården, en grønn drøm...)
 3. Hagelaget i mitt hjerte:.....................
 4. Neste års hageprosjekt: .....................
  (F.eks. Stort eller lite! Nytt staudebed, jeg skal dyrke knutekål, drømmer om drivhus, skal formklippe tujaen...)
Svar her
Facebook
Link
hageselskapet.no
Copyright © 2017 Det norske hageselskap


Oppdater kontaktinfo eller Meld deg av nyhetsbrevet