Copy
De nieuwsbrief van het NAH bevat updates over de organisatie en de projecten van de Amsterdamse Helden.
View this email in your browser

Netwerk Amsterdamse Helden

Nieuwsbrief oktober 2015

Met de wintermaanden voor de deur blikken we nog een keer terug op een zomer van nieuwe ontmoetingen met heldhaftige personen die binnen- en buiten onze vertrouwde stad actief zijn op nationaal en internationaal niveau. Ook kunnen wij met trots onze nieuwe kantoorruimte in Amsterdam Oost bekendmaken en openstellen voor de helden. Voor details, skrol naar beneden!

Interview Koen Gijzel

19 oktober 2015

Een tijdje geleden ontmoetten we Koen tijdens een bijeenkomst. Geïnspireerd door zijn enthousiasme en zijn succesvolle initiatieven besloten we in deze nieuwsbrief aandacht te besteden aan dit talentalent, waar we graag eens een samenwerking mee aangaan!

Wie ben je?
Ik ben Koen, een enthousiaste veel talensprekende, blonde Marokkaan, haha! Nee dat is niet waar: laten we zeggen ik ben veel met andere mensen en met talen bezig.
Mensen, ontmoeting en talen dat zijn mijn passies! Van oorsprong ben ik een Utrechter, ik had 11 jaar een seizoenkaart voor FC Utrecht, maar misschien moet ik dat hier niet noemen! Sinds mijn 18e  woon ik nu in Amsterdam Oud West.

Hoe ben op het idee gekomen van je talenschool?
Ik heb talen gestudeerd, op de middelbare school waren talen al mijn passie. Na mijn eindexamen heb ik in het buitenland gestudeerd en gewoond: in Frankrijk en in Engeland. Tijdens mijn periode in het buitenland kwam ik er achter hoe leuk het is om al die verschillende talen te leren en culturen te leren kennen.

Terug in Amsterdam ben ik talen gaan studeren: Nederlands en Frans. Ik ben gewoon dol op talen, het heeft nooit als studie gevoeld! Maar met cijfers kan ik bijvoorbeeld helemaal niks!

Tijdens m’n studie gaf ik Nederlandse les aan Franse expats, dat vond ik erg leuk. In die periode gaf ik ook inburgeringslessen in Nieuw West. En toen kwam ik er achter dat ik migrantenculturen ook erg interessant vind. Van de Marokkaanse leerlingen heb ik een beetje Marokkaans geleerd. Dat was in 2009, in het laatste jaar van mijn studie.
Tijdens het lesgeven op andere talenscholen, kreeg ik ideeën voor mijn eigen Talenschool Koentact. Toen ik Koentact vier jaar had, was het tijd voor een break, ik had heel hard gewerkt en ik had er behoefte aan om er even tussenuit te gaan. Ik heb toen twee maanden in Marokko, in Rabat, gewoond waar ik toch weer met het Marokkaans aan de slag ben gegaan. In heb daar redelijk Marokkaans leren spreken. Hier is een filmpje van op Youtube dat goed wordt bekeken, ga maar kijken, dan kan je lachen: https://www.youtube.com/watch?v=Q5ylbYiorgg

In Marokko gaf ik, in de oude medina van Rabat, dicteeles aan kinderen van tussen de 8 en 12 jaar oud. De kinderen waren zo leergierig en ze vonden het zo leuk terwijl de Nederlandse kinderen dictee meestal niet leuk vinden. Ik vond de kinderen en cultuur zo leuk! Terug in Nederland wilde ik met die doelgroep blijven werken. Zo ben ik, naast Koentact, een school voor kids in Slotermeer gestart. Om de lessen in Slotermeer te kunnen financieren, zamel ik zelf geld in via een ander project van me, het Amsterdam Language Café.

Ik leef in twee werelden: enerzijds de internationale ontmoetingen van jonge mensen van rond de dertig (de expats en internationaal georiënteerde Nederlanders), anderzijds met het vrijwilligersproject in Nieuw West met kinderen. Het heeft allemaal te maken met integratie via taal. Expats die integreren via ontmoeting en de kinderen krijgen Nederlandse bijles.

Wat is je doel of toekomstdroom?
In de toekomst wil ik nog meer talen via het Amsterdam Language Cafe aan gaan bieden. We bieden nu Frans, Nederlands, Engels en Spaans. Ik wil hier graag een Marokkaans/Arabische avond aan toevoegen.

Met de kinderen zou ik meer groepjes willen starten. Dat er in de middag in Nieuw West nog meer vrijwilligers helpen met het geven van lessen. In de toekomst zou ik daar ook nog leuke activiteiten bij willen organiseren voor de kinderen. Ik wil ook iets doen met bijlessen wiskunde, maar dan heb ik iemand nodig die dat kan, ik heb er zelf helemaal niks mee!

En mijn doel is om vloeiend Marokkaans te leren spreken, ik spreek het nu een beetje, maar het kan nog beter!

Meer info zie: www.facebook.com/amsterdamlanguagecafe

 

Nieuws: NAH kantoor!

Ja, onze nieuwe kantoor is een feit! In het oude schoolgebouw van de Evenaar aan het Ambonplein nummer 59 in Amsterdam Oost is ons kantoor gevestigd.
Op maandag en vrijdag zijn we aanwezig. En de hele week is de ruimte beschikbaar voor afspraken, ook voor Amsterdamse Helden! Voor meer info neem contact op.

Nieuws: nieuwe JDK locatie

Na ruim drie jaar actief te zijn in Amsterdam Zuid-Oost gaat Stichting Jongeren die het Kunnen dit schooljaar drie (naschoolse) sportactiviteiten aanbieden aan een groep jongeren op het Orion College Zuid. De jongeren krijgen van vakexperts voetbal, fitness en kickboksen als reguliere sportactiviteiten. Naast deze reguliere sportactiviteiten zullen er ook extra activiteiten worden georganiseerd, onder andere een 5-daags legerkamp en een bezoek aan de jeugdgevangenis.

Lees meer en bekijk het fotoverslag via: http://www.jongerendiehetkunnen.nl/?p=905

Nieuws: de laatste updates rondom afvallen met Atta

Zondag 18 oktober heeft Atta deelgenomen aan de 40e editie van de TCS Amsterdam Marathon in Amsterdam. In verband met een eerder opgelopen blessure heeft hij hem niet uitgelopen, maar we feliciteren hem toch met 23 km die hij heeft behaald! Man bijt Hond heeft ook aandacht besteed aan de strijd van Atta, de aflevering is terug te zien via: http://manbijthond.ncrv.nl/seizoenen/2015/afleveringen/17-09-2015/fragmenten/afvallen-met-atta


 

Aankondiging: start tweede Mediatraject Bijlmer Style

Er gaat weer een mediatraject van start! Tijdens de eerste succesvolle editie hebben 25 jongeren deelgenomen waarvan 6 jongeren een stage bij AT5 hebben afgerond. Er zijn 6 TV afleveringen gemaakt die zijn terug te zien op de website van AT5.
Jongeren uit stadsdeel Zuidoost en Nieuw West die affiniteit hebben met media maken kunnen zich aanmelden voor de weekendschool (start eind 2015). Het mediatraject is een initiatief van Stichting Bijlmer Style i.s.m. Netwerk Amsterdamse Helden en AT5. Aanmelden kan via
info@netwerkamsterdamsehelden.nl of via 06 – 42 77 62 62


 

Interview coach Agnes

15 oktober 2015

Agnes is als coach betrokken bij het NAH. Sinds enkele maanden is zij actief aan het werk met een Amsterdamse Held.

1. Wie ben je?
Mijn naam is Agnes van Diemen. Ik ben econometrist, echtgenote en moeder van drie dochters. Onze dochters zijn alle drie studerend, in respectievelijk Delft, Oxford en Groningen. Ik woon in Maarsbergen, op de Utrechtse Heuvelrug, inmiddels al weer 20 jaar. Daarvoor heb ik ruim 10 jaar, met bijzonder veel plezier, in Amsterdam gewoond.
De vakanties breng ik veelal door in de bergen, met de tent. Ik ben een buiten-/natuurmens, ik mag dan ook graag in de tuin bezig zijn. Sinds een klein jaar ben ik aan het beeldhouwen, het verrast me hoe dit mij zo 'gegrepen' heeft! Daarnaast speel ik djembe.
 
2. Wat doe je en uit welk werkveld kom je?
Ik ben in Groningen opgeleid tot econometrist en werkte voor de overheid in Den Haag (ministerie van financiën) en voor zakenbanken in Amsterdam. In 2000 zijn mijn partner en ik een adviesbureau voor life sciences gestart. Ons bedrijf ondersteunt cliënten, (privaat en publiek) bij het uitbouwen van initiatieven: van technologie naar bedrijf; van idee naar bedrijvigheid.
 
3. Hoe is het om met een Amsterdamse Held te werken?

Verrijkend: ik vind het verrijkend om met een Amsterdamse Held te werken: om toegelaten te worden tot iemands ambitie, en te ondersteunen in de verwezenlijking ervan. Word je toegelaten tot iemands ambitie, dan is dat ook tot iemands persoonlijke verhaal, drijfveren en ervaring.
 
Verbredend: ik ervaar dat de creatieve wereld (muziekwereld in het geval van 'mijn' Held) én de wereld van jongeren die in de maatschappij zoals we die georganiseerd hebben niet zonder meer lekker meedraaien, zulke andere werelden zijn dan de wereld van de zakelijke dienstverlening.

Inspirerend: ik word aangestoken door het enthousiasme van mijn Held en zijn geloof in de kracht van muziek en in de talenten van jongeren. En ook door zijn vaste vertrouwen om die met elkaar te verbinden via zijn project. We hebben wel een 'klik' en samen zoeken we naar mogelijkheden, maken we snode plannen om zijn project als business te laten voortbestaan en uit te bouwen.
 
4. Wat is de meerwaarde voor jou?
- Het puzzelen wat de beste manier is om mijn Amsterdamse Held te laten profiteren van mijn zakelijke ervaring en kennis. De persoon en zijn initiatief vraagt een andere benadering en werkwijze dan ik gewend ben in ons adviesbureau.
- Het plezier van snode plannen maken en mogelijkheden creëren.
- Inkijk in het leven ván en respect vóór iemand die in een andere hoek van de maatschappij actief is dan waarin ik meestal rondhobbel.
- Bewondering voor de gedrevenheid om via muziek jongeren hun talenten te laten vinden en ontwikkelen en voor zijn heldere visie.
- Daarnaast is het voor mij ook een oefening in 'niet-overnemen', maar acties en verantwoordelijkheden bij de Held te laten.
 
5. Hoe ga je te werk als coach?
We spreken om de 2 a 3 weken af.
De gesprekken duren meestal anderhalf uur. Geen kwestie van afspraak zozeer, maar een soort natuurlijke lengte. Inmiddels hebben we 5 of 6 gesprekken gevoerd.
We werken nu aan de hand van het canvas bussiness model. Dat onderscheidt 9 bouwstenen voor de opbouw van een 'business'. Die nemen we nu stuk voor stuk ter hand en dat pakt goed uit. Het canvas business model is heel 'uitnodigend', raakt de creativiteit én brengt gelijktijdig structuur aan.
 
Ik zie mijn rol vooral om de waardevolle ideeën van de Amsterdamse Held die in onze gesprekken naar boven komen, te 'kaderen' en 'in te bakken' in de bouwstenen. Dat al de bouwstenen die we zo in beeld krijgen, niet blijven liggen of lukraak terecht komen, maar we daarmee een business gaan stapelen.

 

Nieuws: Amsterdamse Held in het Tropenmuseum

Eén van de hoofdpersonen van de kindertentoonstelling 'Ziezo Marokko' is onze held Fatima Essahsah. Alles over haar jeugd, de liefde voor haar vader en de ambacht van haar handgemaakte sieradenlijn STONES STORIES komt aan bod. Op vrijdag 16 oktober heeft de feestelijke opening plaatsgevonden. De tentoonstelling is nog 2,5 jaar te zien in het Tropenmuseum.

Het Amsterdam Fashion College is in volle gang! Voor de derde editie heeft het AFC programma wederom een volle groep enthousiaste meiden weten te bereiken. Alles over ondernemerschap, talentontwikkeling en creativiteit in de Mode branch! Ook meedoen? Meld je aan met een steengoede motivatiebrief voor de vierde editie van het Amsterdam Fashion College via info@fanz-productions.nl

 

Nieuws: nominatie Gouden Kalf voor Naziha's Lente

Super trots zijn we op heldin Naziha Aouled en documentairemaakster Gülsah Dogan voor de Gouden Kalf nominatie van Naziha’s Lente voor de beste lange documentaire. De documentaire heeft al eerder de publieksprijs van het IDFA gewonnen en de nominatie was een mooie opvolger daarvan. De kalf ging uiteindelijk naar de documentaire van Morgan Knibbe.

 

Young in Prison

Op vrijdag 16 oktober namen wij deel aan de GoodYouthPrison forum in de Pauluskerk in Rotterdam. Het forum is een initiatief van Young in Prison, in samenwerking met E-Motive, Oxfam Novib en de Europese Unie. Lees het verslag van de dag op facebook: https://www.facebook.com/netwerkamsterdamsehelden/posts/1106082209437224 
 

Partners 

De afgelopen weken hebben we rond de tafel gezeten met de volgende partijen waar we graag een samenwerking mee aangaan:  Shokkin Goup, Young In Prison, Stichting Niteskool, Jong & Baas en woningcorporatie De Key.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Self Made
Bestel hier de publicatie 'Self Made, ondernemend jongerenwerk met toekomst' van Amsterdamse Held Atta de Tolk en Dr. Jan Laurens Hazekamp, mede oprichter van het NAH: http://www.swpbook.com/1771#.VaJi_EVo47A 
Op- of aanmerkingen?
Heb je tips voor onze nieuwsbrief, dan horen wij het graag!
Contact via: info@netwerkamsterdamsehelden.nl of tel: 06 - 42 77 62 62

NAH op facebook:
https://www.facebook.com/netwerkamsterdamsehelden

NAH op Twitter:
https://twitter.com/NAHelden
Copyright © | 2014 | Netwerk Amsterdamse Helden | All rights reserved.

Our mailing address is:
info@netwerkamsterdamsehelden.nl

unsubscribe from this list    update subscription preferences