Copy

Nieuws uit Zuid-Afrika! 

Stichting APSA is een stichting die zich ten doel stelt om kansarme kinderen in Zuid-Afrika weer toekomst te geven. Dit wordt gedaan in het township New Rest in de Kaap, gelegen aan de weg tussen Wellington en Paarl waar APSA inmiddels twee weeshuizen heeft gerealiseerd.

Afgelopen februari heeft Bettina een bezoek gebracht aan ons mooie project in Zuid-Afrika. Naast de praktische dingen die voor de mama’s belangrijk zijn, was het ook een mooi moment om mama Primrose en de kinderen van Ashleigh’s Place te verwennen. De 50ste verjaardag van Primrose werd goed gevierd, met een mobieltje als cadeau. Wat was ze er blij mee, ze stond te dansen en zingen in de winkel. En voor ons is het fijn, omdat we vaker foto’s ontvangen van de kinderen. Met de kinderen gaat het allemaal goed. Ze zijn allemaal overgegaan naar de volgende klas. Daar zijn zij en wij natuurlijk super trots op. Maar met namen jullie als sponsoren mogen trots zijn op het feit dat dit allemaal door jullie mogelijk gemaakt kan worden.
Nadat de buitenkant van Pur Sang Place in december al helemaal mooi gemaakt is, is het nu ook binnen afgewerkt. Er zijn extra kasten gebouwd en de keuken is opgeknapt. Doordat er regenwater door het raam sijpelde werden de keukenkastjes nat, deze waren geheel verrot. Dit probleem is nu opgelost, alle kastjes zijn vervangen en er zijn extra kastjes bijgekomen, zodat mama Lucricia niet alleen voor de kinderen van Pur Sang Place, maar elke dag ook weer voor 75 kinderen kan koken in haar sopkombuis.
Door de extra kastjes in de keuken was een ruime voorraadkamer niet meer nodig. Dit is nu een extra slaapkamer geworden zodat de meiden niet meer met z’n allen op 1 slaapkamer (en met z’n tweeën in een bed) hoeven te verblijven. Nu heeft de oudste (bijna 15 jaar) samen met een zusje een eigen slaapkamer met stapelbed. Ze genieten van een beetje meer privacy.
Auto voor NorSa
Ashleigh’s Place en Pur Sang Place worden financieel gesteund door APSA. Maar ze worden daarnaast maatschappelijk ondersteund en begeleid door Norsa. Norsa is de organisatie die werkzaam is in de townships New Rest, De Doorns en Sandhills. De betrokken en lieve maatschappelijk werkers die bij Norsa werkzaam zijn zetten zich meer dan 100% in voor een mooie toekomst van de kinderen in deze townships. Dit doen zij middels projecten variërend van de sopkombuis tot naar school gaan, van opvang van baby’s tot gezondheidsvoorlichting en nog veel meer. De initiatiefneemster van Norsa is Marietjie Bezuidenhout. Dag en nacht zet zij zich, samen met haar medewerkers, in voor het welzijn van deze kinderen. Daarbij is een auto een onontbeerlijk.Vele ritten naar ziekenhuizen en andere zorgcentra moeten op een veilige wijze gedaan kunnen worden. Helaas heeft de oude auto het begeven. Door een extra donatie vanuit APSA was het kopen van een ‘nieuwe’ auto weer mogelijk, zodat de maatschappelijk werkers hun geweldige werk kunnen blijven doen.
Inzamelactie
We willen hierbij de leerlingen van de basisschool ‘D’n Heiakker’ uit Deurne bedanken voor hun inzameling voor APSA. Voor het ingezamelde geld heeft Bettina in overleg met maatschappelijk werker Nina van Norsa, een diepvries gekocht voor het township de Doorns, want die was hard nodig. In het warme klimaat van Zuid-Afrika is het hebben van een vriezer van groot belang omdat de verkregen groente etc vaak voor meerdere dagen bestemd is.Nu kan men het zo benodigde eten goed bewaren. Daarnaast is er nog een beetje speelgoed gekocht, waar de kinderen heel blij meer waren. Namens de kinderen heel veel dank!
Nieuwe Sopkombuis
De grootste basisbehoefte is eten. We kunnen het ons in Nederland nauwelijks voorstellen, maar in de townships is bij een groot deel van de bevolking een gebrek aan eten. Eten is de basis want je hebt energie nodig om je te leven, je te ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat kinderen in ieder geval een keer per dag eten krijgen, wordt er op 7 plaatsen in de townships warme lunches uitgedeeld middels de zogenaamde sopkombuizen. Hierdoor krijgen ca 1.000 kinderen per dag eten. De grootste sopkombuis is aan vervanging toe. Norsa wil zoveel mogelijk kinderen deze maaltijd kunnen bieden dus is er dringend behoefte aan een vervanging.. Het plan is om het houten gebouwtje waarin gekookt wordt te vervangen voor een stenen gebouw met een verdieping. ( Deze verdieping zal een muziekschool gaan worden, mede gesponsord door Kinderfonds ‘Mama’s’ en Jeroen van de Boom.)
Voor deze nieuwe sopkombuis wil NorSA heel graag een groot fornuis met oven. De Lutherse Kerk in Ede heeft al een eerste aanzet gedaan door de opbrengst van de collectes te doneren. Veel dank hiervoor! Een groot en goed fornuis is prijzig. We zijn nu op zoek naar een leverancier van fornuizen die ook levert in Zuid-Afrika en bereid is om een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door een fornuis tegen inkoopprijs aan te bieden. Als u iemand kent die ons daarbij kan helpen, laat het ons even weten.
Ashleigh’s Cup 2016 – Save the date!
Het duurt nog even, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Want dit jaar is ons eerste lustrum en dat willen we samen met alle deelnemers van de afgelopen vijf jaar vieren. We zijn  5 jaar geleden begonnen op een unieke locatie; The Dutch. Nu gaan we voor Deutsch. Op vrijdag 23 september 2016 spelen we net over de grens op een prachtige baan. Meer informatie volgt bij de uitnodiging. Reserveer in ieder geval alvast de datum! We hopen natuurlijk weer op veel deelnemers om er weer een mooie en gezellige golfdag van te maken en om een meer dan welkome bijdrage te leveren voor de kindjes. Naast veel deelnemers zoeken we ook nog een aantal sponsoren voor het unieke golftoernooi.  We zien uw reacties graag en noteer 23 September 2016 alvast in uw agenda!
Cirkel doorbreken
Om de cirkel te doorbreken zet NorSA zich in voor een betere toekomst voor de kinderen in de townships, alle projecten zijn hierop gericht, van baby tot en met middelbare scholier. New Rest is slechts een van de townships, ook heeft NorSA projecten in twee andere townships. Het werk is een druppel op de gloeiende plaat, maar: ‘Be the change you want to see in the world’. NorSA en haar medewerkers zetten zich met hart en ziel in om de toekomst van de kinderen positief te veranderen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, kunnen ze uw steun heel goed gebruiken. Elke donatie is meer dan welkom. Via Stichting Ashleigh’s Place kunt u uw donatie doen en wij zorgen ervoor dat het geld een op een wordt ingezet voor een betere toekomst voor de kinderen.

Baie dankie!

Bettina, Jan, Sylvia, Caroline en PeterLet op! Stichting Ashleigh's Place heeft een nieuw bankrekeningnummer: NL54RABO0305613200 t.n.v. Stichting APSA te Ede. Mocht u ons via een automatische incasso steunen, wilt u dan het bankrekeningnummer aanpassen. 
Help ons helpen!
Volg ons op facebook!
Volg ons op facebook!
Ga naar onze website!
Ga naar onze website!
Forward
Copyright © 2016 Ashleigh's Place South Africa, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp