Copy

Nieuws uit Zuid-Afrika! 

Stichting APSA is een stichting die zich ten doel stelt om kansarme kinderen in Zuid-Afrika weer toekomst te geven. Dit wordt gedaan in het township New Rest in de Kaap, gelegen aan de weg tussen Wellington en Paarl waar APSA inmiddels twee weeshuizen heeft gerealiseerd.

Ashleigh’s cup 2015
Afgelopen 25 september was het zover, het al weer voor de vierde keer gehouden golftoernooi voor het goede doel. Maar liefst 18 teams hadden zich ingeschreven. De opkomst was groot, helaas voor een aantal spelers mochten er geen buggy’s in de baan omdat de baan te nat was. Maar gelukkig werkte het weer mee en was het droog tijdens de heerlijke golfmiddag in de Betuwe. Het was weer een gespannen strijd tussen de Veluwe en de Betuwe om de Ashleigh’s cup. De Betuwe wilde revanche voor het nipte verlies van vorig jaar, helaas zijn ze er niet geslaagd. Net als vorig jaar gingen de individuele prijzen naar De Betuwe. De echte overwinning was ook dit jaar voor de Veluwe. Maar driemaal is scheepsrecht, want volgend jaar bij de lustrum viering, kunnen de teams weer ten strijde trekken. De grootste winst is er natuurlijk voor de kindjes van Ashleigh’s Place en Pur Sang Place. De grote opbrengst zorgt ervoor dat deze kinderen verzekerd zijn van langdurige hulp zodat ze naar school kunnen gaan, een goed en warm onderdak hebben en bovendien op kunnen groeien als een familie. Ze hebben weer een toekomst. Daarom willen we namens alle kinderen en de mama’s alle sponsoren en deelnemers heel hartelijk danken voor hun bijdrage en deelname. En uiteraard hopen we dat jullie op vrijdag 23 september 2016 ook weer willen deelnemen aan de strijd om de Ashleigh’s cup en bij willen dragen aan APSA. Nogmaals baie dankie en graag tot volgend jaar!
Sponsoren bedankt!
Ashleigh’s Cup 2015 is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Vallei en Rijn, De Gezonde Zaak, Pro-Assist, Gasthuis Pur Sang, Advocatenkantoor Nijenhuis, Vino & Gusto, Vastgoed Veenendaal, Sparcs Leisure Development, Passion4Golf, Advocatenkantoor Galjé Deckers, VitaalDent, Hazelhekke & Schouten, Porsche Centrum Gelderland, Grasshopper Reklame, Agri-Parts, PB-projectbeheersing, MoveToLive en Inhealth. Namens alle kindjes hartelijk dank!

Excuses
Wat was het een mooie golfdag voor APSA afgelopen 25 september: Het weer was op tijd goed, enthousiaste teams, lekker drankje onderweg en een goede sfeer (zie het verslag hieronder). Helaas was het diner niet zoals afgesproken en gewenst was. Dit hebben we teruggekoppeld aan de horeca van De Batouwe, zij bieden hun excuses aan dat het diner niet de gewenst kwaliteit en hoeveelheid had. Zij zullen dit op gepaste wijze compenseren bij een volgende gelegenheid. Wij hopen van harte dat we dan ongeveer hetzelfde deelnemersveld hebben zodat de huidige deelnemers dit ook kunnen ervaren. 
Sop kombuis
Onze mama’s en kinderen worden lokaal begeleid door NorSa, een overkoepelende organisatie die zich richt op het verschaffen van de belangrijkste voorwaarden voor kinderen om te kunnen slagen in het leven: onderdak, onderwijs, eten en liefde. Eten is een van de basisbehoeftes en voor ons vanzelfsprekend, maar voor vele kinderen in de townships niet. NorSa zorgt ervoor dat er op elke dag op verschillende plekken in de township, voor meer dan 1000 kinderen wordt gekookt, de zogenaamde Sop kombuis. Op deze manier krijgen deze kinderen in ieder geval één voedzame maaltijd per dag. Elke dag kunnen ze met hun eigen bakje om 15 uur eten komen halen. Keurig staan ze allemaal in de rij te wachten. 
De bakjes worden netjes afgegeven, de namen geregistreerd en de nodige hygiëne wordt bijgebracht: eerst handjes en gezichtje wassen en dan krijgen de ze hun bakje met warm eten. Geweldig dat dit geregeld wordt in de township. Ook mama Lucrecia draagt hier haar steentje aan bij, zij kookt en verzorgt de maaltijden vanuit Pur Sang Place voor 60-70 kinderen per dag.

Swingend voetballen
Net als in Nederland houden ze ook in Zuid-Afrika van voetbal. Helaas hebben kinderen in de townships door hun omstandig-heden geen mogelijkheid om lid te worden van een club. NorSa is in 2007 een voetbal programma gestart zodat ze de mogelijkheid krijgen om te leren voetballen, te bewegen, en even weg te zijn uit hun deprimerende omgeving. Het is geweldig om te zien hoe elke dag enthousiast trainingen worden georganiseerd voor de jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot 18 jaar op een groot veld aan de rand van de townships. Swingend wordt de warming-up gedaan, vol overgave wordt er gevoetbald en bovenal hebben ze er veel plezier in. Het werkt motiverend en maakt de kinderen zelfverzekerder. Meer dan 80 kinderen trainen wekelijks en op dit moment zijn er 4 teams die meedoen aan een competitie. In 2013 heeft een meidenteam op uitnodiging (en gesponsord) zelfs meegedaan aan de Norway Cup. Een geweldige ervaring voor de meiden en voor de andere deelnemers aan het toernooi en publiek, want het enthousiasme en vrolijkheid van de meiden maakten anderen ook ‘happy’.
 
De meeste kinderen hebben geen geld voor speciale kleding voor het voetballen, laat staan voetbalschoenen. Op hun blote voeten trappen ze een balletje. Maar ze zouden het natuurlijk wel erg leuk vinden als ze een echt voetbalshirt, broek en schoenen aan zouden kunnen trekken. Mochten jullie (kinder) voetbalkleding en voetbalschoenen die nog goed te gebruiken zijn ‘over’ hebben, dan zouden de kinderen het geweldig vinden wanneer zij dit aan kunnen trekken. En misschien kan iemand aan een (oud) voetbaltenue van een geheel team komen, dan kunnen nog meer teams deelnemen aan een competitie. We horen het graag als je ons kan helpen aan voetbalkleding. Dit kan door contact op te nemen met Bettina (06-15888067) of Caroline (06-53395279). Alvast veel dank!

Baie dankie!
Namens alle kinderen en mama’s willen wij jullie bedanken voor jullie bijdrage aan stichting Ashleigh’s Place. We hopen dat wij op jullie steun mogen blijven rekenen!
 
Help ons helpen!
Volg ons op facebook!
Volg ons op facebook!
Ga naar onze website!
Ga naar onze website!
Forward
Copyright © 2015 Ashleigh's Place South Africa, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp