Copy

Nieuws uit Zuid-Afrika! 

Stichting APSA is een stichting die zich ten doel stelt om kansarme kinderen in Zuid-Afrika weer toekomst te geven. Dit wordt gedaan in het township New Rest in de Kaap, gelegen aan de weg tussen Wellington en Paarl waar APSA inmiddels twee weeshuizen heeft gerealiseerd.

Happy New Year
Namens alle kindjes en alle betrokkenen bij Ashleigh’s- en Pur Sang Place wensen wij iedereen een baie gelukkig en liefdevol 2016.
 
Het gaat baie goed
De verschillende projecten die Stichting APSA faciliteert via NorSA in de township in Zuid-Afrika lopen baie goed. Dankzij de extra bijdragen vanuit de Stichting aan NorSa is er in het laatste kwartaal van 2015 nog een heleboel gerealiseerd. Van een ‘Baba-kamer’ die helemaal is verbouwd tot aan vervanging van noodzakelijk vervoer naar de townships. De medewerkers van NorSA, de Mama’s van de huizen en alle kindjes laten ons vanuit Zuid-Afrika weten heel dankbaar te zijn.
Projectweek in township
Een belangrijke doelstelling van het project is om niet alleen materiële steun te geven, maar er ook zijn voor de Mama’s en kindjes binnen de verschillende projecten. In het verleden zijn er al een aantal projecten geweest waarbij bestuurders van de Stichting daadwerkelijk zijn gaan helpen. Bijvoorbeeld met de verbouwing van het eerste huis. Afgelopen jaar zijn Bettina en Caroline geweest en dit jaar gaat Bettina weer om steun ter plaatse te verlenen.
 
Wij (familie van der Sangen) hebben ook besloten niet alleen financiële steun te geven maar ook daadwerkelijk de armen uit de mouwen steken en te helpen. Daarvoor zijn we in december 2015 met het gehele gezin naar Wellington gegaan namens Stichting APSA. De projectweek op school, werd een project in het township New Rest. Een ervaring om nooit te vergeten.
Na de eerste kennismaking met NorSA, werden we door Nina (maatschappelijk werker bij NorSA) rondgeleid langs de projecten die vanuit NorSA worden gedaan: de liefdevolle opvang van de baby’s in de Baba-kamer, het community care center, de HIV-voorlichting, de daycare programma’s. En het was meteen de handen uit de mouwen steken bij de sopkombuis: het uitdelen van eten aan de armste kinderen in de township. Daarna was het de eerste ontmoeting van de kindjes in Ashleigh’s place en Pur Sang place. Het was even wennen, maar al snel sprong de vonk over tussen de kinderen. Baie gelukkig maakten we kinderen en de Mama’s met alle kleding, schoenen en andere spullen die we hadden meegenomen uit Nederland (veel dank aan iedereen die de spullen mee hebben gegeven!). De projectweek was goed begonnen. 
Baie mooi
Als voorbereiding op onze komst waren in het huis van Pur Sang Place al dingen gedaan, zoals het vervangen van de keuken en kasten in de slaapkamers. Nu was vooral de buitenkant van het huis aan een opknapbeurt toe. Mama Lucrecia wist precies hoe ze het wilde. Dat betekende: verf inkopen en aan de slag. Met zijn zessen hebben we hard gewerkt, alle muren, kozijnen, deuren, schuttingen en bedden zijn geschilderd en kapotte ruitjes vervangen. Met een prachtig resultaat.
We vroegen ons na een paar dagen af, is dit nu zo belangrijk het schilderen van het huis, kunnen we het geld en energie niet beter in andere dingen steken? Marietjie legde ons uit hoe belangrijk het is wat we daar deden. Het feit dat wij speciaal voor hen van overzee zijn gekomen om te helpen, dat vinden ze al geweldig. En een grote morele steun. Daarnaast zijn ze super trots dat hun huis nu zo mooi is geworden, dat zien ze ook als dankbaarheid. Maar het meeste van al heeft het impact op de gehele omgeving. Er komen veel kinderen (ca 100) iedere dag naar de keuken van Lucrecia om eten te halen, veel voorbijgangers kennen het huis en dit zal als een olievlek werken. Zoals Marietjie vertelt, de hele buurt ziet er over een jaar heel anders uit, omdat ze nu zien en ervaren dat het werkt om je boel op te ruimen, schoon te maken en het te laten stralen.  
Elke dag kersfees
Door het werken in een township, beleef en ervaar je de mensen die daar leven. De sfeer is baie lekker en vreedzaam. Het is opvallend hoe vrolijk en positief de mensen zijn, en dat met het weinige wat ze hebben. Regelmatig hebben we een praatje gemaakt met de bewoners die langslopen. Op de vraag van een van de bewoners of wij het huis aan het mooi maken zijn voor kerst, antwoordden we vol trots ‘ja’. De arme gehandicapte lieve man antwoordde: ‘voor my is it elke dag Kersfees’.  Dat wensen we iedereen toe voor het nieuwe jaar!
TV of WC?
Een mooie stelling van onze jongste dochter. Dat is wat haar opviel in township New Rest. Je ziet en ervaart de grootste armoede: hutjes van golfplaten, geen stromend water, geen wc, weinig eten, maar er is wel een TV, een rare manier van prioriteiten stellen of toch niet? In een township is er ook een gelaagdheid te zien. Er zijn stenen huisjes voorzien van water en elektriciteit, maar aan de andere kant ook de hutjes, die niets hebben. De bewoners hebben het geld niet voor water en elektriciteit. Waardoor ze water halen bij een pomp en elektriciteit aftappen van de hoogspanningsmasten. Een levensgevaarlijke situatie. Hoe erg het ook is, deze bewoners zullen niet in een beter huisje terecht komen, omdat het geld en wellicht ook de mentaliteit ontbreekt. Een TV is relatief goedkoop, en ze schaffen die TV met meerdere families aan, het is een ‘goedkoop’ vermaak en hun contact met de buitenwereld. Dus wel TV, maar geen wc.
Cirkel doorbreken
Om de cirkel te doorbreken zet NorSA zich in voor een betere toekomst voor de kinderen in de townships, alle projecten zijn hierop gericht, van baby tot en met middelbare scholier. New Rest is slechts een van de townships, ook heeft NorSA projecten in twee andere townships. Het werk is een druppel op de gloeiende plaat, maar: ‘Be the change you want to see in the world’. NorSA en haar medewerkers zetten zich met hart en ziel in om de toekomst van de kinderen positief te veranderen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, kunnen ze uw steun heel goed gebruiken. Elke donatie is meer dan welkom. Via Stichting Ashleigh’s Place kunt u uw donatie doen en wij zorgen ervoor dat het geld een op een wordt ingezet voor een betere toekomst voor de kinderen.

Baie dankie!

Let op! Stichting Ashleigh's Place heeft een nieuw bankrekeningnummer: NL54RABO0305613200 t.n.v. Stichting APSA te Ede. Mocht u ons via een automatische incasso steunen, wilt u dan het bankrekeningnummer aanpassen. 
Help ons helpen!
Volg ons op facebook!
Volg ons op facebook!
Ga naar onze website!
Ga naar onze website!
Forward
Copyright © 2016 Ashleigh's Place South Africa, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp