Copy

J a n u a r i  2 0 1 6

Van de kerngroep .....

Op de valreep van januari en met de lente al weer in zicht ;-), lees je in deze eerste nieuwsbrief van 2016 de laatste informatie rond Stadsdorp Elsrijk.

Afgelopen weken zijn we druk geweest met het schrijven van ons jaarverslag 2015. Dat is misschien niet het leukste klusje om te doen maar wel belangrijk. Zo kan iedereen die dat wil meer te weten komen over onze activiteiten en plannen voor 2016. Binnenkort is hij te lezen via de website.

Recent heeft Dolf Veenboer zich aangesloten bij de kerngroep. Hij is zich op dit moment aan het inwerken. De kerngroep is blij hem er bij te hebben en we heten hem van harte welkom.

Zoals we elke keer melden, zijn alle Elsrijkers van jong tot oud welkom om zich aan te sluiten bij Stadsdorp Elsrijk activiteiten en clubs. Dus ook los van de oproepen, als u enthousiast wordt van onze activiteiten en plannen en actief mee wil doen, dan bent u van harte welkom.

Tot snel in ons stadsdorp

Hans, Eric, Juliette, Coby, Joke, Dolf
THEMA-BIJEENKOMST
 
Nieuwjaarsborrel

Zondag 10 januari kwamen rond de zestig Elsrijkers naar de nieuwjaarsborrel. Deze keer zonder officiële gasten van 'buiten', maar daarom niet minder gezellig. Wederom danken we het Amstelveens Poppentheater voor hun gastvrijheid. Natuurlijk danken we Juliette en Joke voor het verzorgen van de lekkere hapjes en Hans voor zijn gloedvolle nieuwjaarstoespraak.
CLUB-INFORMATIE
O P R O E P

 
Whatsapp groep BOOM3 met 

'lekker bewegen' in het Amsterdamse Bos'

Whatsapp groep Boom 3 heeft op dit moment 6 deelnemers.
Deelnemers kunnen via een app aan de groepsleden een oproep plaatsen als ze zin hebben om lekker buiten te bewegen.
Iedereen die ook tijd en zin heeft reageert en gezamenlijk wordt tijd en plaats in het Amsterdamse bos afgesproken
Wat gaan we doen?
Afhankelijk van de wensen en van de deelnemers gaan we een uur:
  • stukken wandelen
  • wat snel wandelen
  • wie weet wat rennen
  • onderweg wat oefeningen doen die we zelf kennen en elkaar kunnen leren
Wil je meedoen en je aanmelden voor de Whatsapp-groep ?
Meld je aan bij
marijkelabohm@hotmail.com
AFTER DINNER WALK

De dagen lengen weer en het kan zo mooi zijn om dit echt te ervaren tijdens de after dinner walks. Het duurt niet lang meer of we kunnen weer in het licht door de Heemparken wandelen.  Maar ook andere delen van Amstelveen zijn en blijven de moeite waard , Bovendien is het lopen gezellig en goed voor de spijsvertering !
Iedere dinsdagavond van 19.00 uur tot ongeveer 20.00 uur wordt er gewandeld.  We starten bij  bakkerij Koolhaas, hoek Rembrandtweg/ Groen van Prinsterer laan,. Wie mee wil doen, meldt zich aan bij
marijkelabohmn@hotmail.com
Je komt dan op de mail lijst. Er is verder geen enkele verplichting. Je blijft vrij om iedere week of om zo nu en dan mee te lopen.
Er zijn wat afspraken :
We starten om 7.02 en blijven dus niet lang wachten.
Bij slecht weer wordt er een afzeg mail rondgestuurd.
Bij twijfel dus vlak voor de start tijd even de mail bekijken.
FIETSCLUB
 
Ons heeft vorige week het bericht van overlijden bereikt van een van onze oudere deelnemers aan de fietstochten: Ingrid Klok.
 
Niet iedereen zal zich haar herinneren omdat zij al geruime tijd ziek was en sinds vorig jaar niet meer heeft kunnen deelnemen aan de fietstochten.
Om precies te zijn was haar laatste deelname aan de tocht in september 2014. Toen zijn we naar Uithoorn gefietst en hebben daar een wandeling gemaakt door de prachtige Tuin van Bram de Groote aan de Boterdijk. Daar bewaren wij mooie herinneringen aan: een mooie tocht met prachtig weer en een stop op een terras aan de Amstel. Toen waren we met 12 deelnemers, een mooie opkomst.
 
Wat de start van het nieuwe seizoen betreft: dat zal waarschijnlijk april worden. Als er meer duidelijkheid is, krijgen jullie hierover nader bericht. Eerst maar even de winter afwachten dat we die achter de rug hebben. Je weet maar nooit wat die nog in petto voor ons zal hebben.
 
Tot nader bericht en vriendelijke groet van
Mieke van der Avoird
Er zijn nog veel meer clubs. Lees veel meer weetjes over deze leuke clubs op onze website
Je kunt al je vragen over de clubs stellen bij
clubs@stadsdorpelsrijk.nl.
e-mail ons
COLUMN
Wil je ook een column bijdragen, stuur die dan naar info@stadsdorpelsrijk.nl.
 
Jasje uit Aleppo

Een column van Maja, Elsrijker

Romeins Amfitheater
In de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte ik een rondreis door Syrië. Dat kon toen nog. Na wat oponthoud aan de grens kwam de eerste verrassing: een schitterend, geheel gerestaureerd Romeins amfitheater gelegen hoog boven de oude stad Bosra, gebouwd in de tweede eeuw na Christus, waar plaats was en nog is voor 15.000 toeschouwers. De rest van het reisgezelschap verspreidde zich her en der in het theater. De reisleider wist, dat ik zangeres was en vroeg of ik als verrassing iets wilde zingen. Ik moest op de stip in het midden gaan staan. Toen ik zelf iets zei, hoorde ik mijn stem terugkomen, kennelijk dankzij de daarvoor bedoelde holtes in de stenen banken. Ik zong "Summertime" van Gershwin. De aanwezige schoolklassen waren muisstil aan het luisteren en van de medereizigers hoorde ik, dat mijn stem overal, tot op de allerhoogste plaatsen prima te horen was. Een staaltje van ongelooflijke akoestische architectuur.
Abraham
Wat verder naar het noordoosten wordt aangenomen dat daar de geboorteplaats van de oudtestamentische aartsvader van zowel de Joden als de Mohammedanen, Abraham is. Deze profeet wordt daar nog steeds vereerd. Op 2 mei jongsleden vonden de extremistische aanhangers van Isis het noodzakelijk het Mausoleum van Abraham te vernietigen.
Bijenkorfhuisjes
Niet ver daar vandaan bevond zich een dorpje met merkwaardige huisjes in de vorm van bijenkorven. Een paar kinderen lokten mij een van de huisjes binnen. Binnenin zaten een aantal vrouwen in een kringetje op de grond. Er werd mij thee aangeboden, maar al gauw bleek dat de dames uit waren op juwelen en horloges. Niets van dat alles had ik gelukkig bij mij. Als enig kleinood droeg ik een koordje met twee kwastjes van rendierbont, door mijn ouders ooit meegebracht uit Lapland. Dat heb ik daar achter gelaten. Maar of ze daar blij mee geweest zijn? Ik vermoed van niet.
Homs
Het enige dat ik me van die stad herinner, waren de enorme, eeuwenoude waterraderen. Die zullen de heftige gevechten aldaar wel niet overleefd hebben.
Damascus
In die prachtige, sprookjesachtige stad maakte ik dingen mee, die ik nog niet eerder in mijn leven meegemaakt had. Dingen die voor ons nu wellicht niet meer zo vreemd zijn dankzij reizen in andere Arabische landen en in ons eigen landje. Wij drie vriendinnen zaten in het centrum op een terrasje koffie te drinken. Binnen in het cafeetje, alleen mannen, die allemaal aan een waterpijp zaten te lurken. We zouden een beroemde moskee bezoeken, maar kregen van te voren te horen dat dat niet met blote schouders mocht. Voordat we toegelaten werden, moesten we onze schoenen uitdoen en moesten wij vrouwen met het uitgereikte shawltje ons hoofd bedekken. Via een schitterende graftombe betraden we de immense moskee, met treden verende op dikke lagen tapijt.
Palmyra
Natuurlijk bezochten we de zeer bijzondere, eeuwenoude heilige stad in de woestijn, Palmyra, waar zelfs de beroemde Egyptische prinses Cleopatra ooit op bezoek is geweest. Vele vierkante kilometers met tempels, graftorens, alleeën met schitterende pilaren en zelfs een voor die tijd zeer vooruitstrevend rioleringssysteem! Stiekem heb van een van die kanalen een klein aardewerken scherfje meegenomen met het idee dat daar wellicht ooit een plasje van Cleopatra doorgestroomd heeft. Onlangs moesten natuurlijk die archeologisch waardevolle tempels en graftorens en de rest opgeblazen worden. En zelfs de bejaarde archeoloog, die nog iets had proberen te redden moest zo nodig onthoofd worden.
Multicultureel bergdorpje
In een bergdorpje meer naar het Noorden, precies weet ik niet meer waar dat was, vertelden de bewoners ons trots, dat daar zowel christenen als mohammedanen vreedzaam samen leefden. Wij vonden dat toen misschien niet zo bijzonder. Nu weten we beter.
Aleppo
Als laatste stad in Syrië bezochten wij Aleppo in het Noorden van Syrië. Dicht langs de grens reden we er naartoe. Vanaf een heuvel konden we Turkije zien. Tussen de resten van een ruïne bloeiden uitbundig vuurrode anemonen. In Aleppo brachten wij allereerst een bezoek aan het zeer interessante archeologische museum, een ietwat somber gebouw maar met een verrassende collectie oudheidkundige objecten. De imposante citadel torende hoog boven de oude stad. Recent compleet vernield. Wij hadden tot slot ruimschoots de tijd om de grote oude overdekte markt, de zogenaamde suk te bezoeken. Om te smullen al die kraampjes met stoffen, parfums, juwelen, kruiden enzovoort. Ik viel voor een prachtig, traditioneel, geheel bestikt mannenjasje, zelfs tweezijdig te dragen. Zo graag zou ik dat jasje willen zien dragen door een oude Syrische man, die het liefst nog originele, traditionele kleding zou willen dragen. Zo iemand heb ik jammer genoeg nog niet gevonden. Zeker niet onder de mannen, die ik in de stromen vluchtelingen uit Syrië zie. Zij dragen net als de meeste mannen in West-Europa T-shirts, jacks en spijkerbroeken. Wie heeft een tip voor mij ?
NIEUW !

THEATERSPORTEN

We gaan woensdag 17 februari met elkaar theatersporten in onze Stadsdorpskamer.
Van 1500 tot ca. 1700 uur.
Theatersport is een laagdrempelige oerleuke vorm van improvisatietoneel; iedereen kan het, kom het uitproberen !
Als je belangstelling hebt neem even contact op met: dick.labohm@casema.nl
NIEUW !

DENKCLUB ELSRIJK

De deelnemers aan deze nieuw te starten club houden zich bezig met onderwerpen op het gebied van wetenschap, filosofie en politiek.
 
Elsrijk kent veel bewoners met een brede intellectuele ervaring. Mensen die door opleiding of beroep voorzien zijn van kennis en inzicht op een bepaald vakgebied.  Denkclub Elsrijk wil de mogelijkheid bieden elkaar scherp te houden en te voeden met nieuwe inzichten en ideeën. Het is een initiatief van 4 buurtgenoten met een brede intellectuele belangstelling.
Soms woon je al jaren bij mensen in de buurt die je nooit spreekt over hun vakgebied. Terwijl het uitwisselen van inzichten en kennis tussen verschillende interessegebieden zo enorm inspirerend kan zijn.
 
De activiteiten van deze ‘Denkclub’ kunnen variëren van een presentatie met een bespreking tot het samen lezen en bespreken van een artikel, of het bezoeken van een lezing bij De Rode Hoed of Spui 25 of een KNAW symposium in Amsterdam. Misschien begeven zij zich wel een keer op het gebied van de lokale politiek. Per keer komen een of meerdere onderwerpen die de deelnemers inbrengen aan bod, ‘wat houdt je op dit moment bezig?’, dat is wat we van elkaar willen horen en bespreken. Dat kan groot of klein zijn, diepgravend of gewoon interessant.
Deelnemers kunnen elkaars inzichten toetsen en aanscherpen. De geest soepel houden en inspireren dat is wat in deze club centraal staat.
 
Voorlopig worden bijeenkomsten op vrijwillige basis eens per maand gehouden , en de eerste bijeenkomst zal plaatsvinden in de Stadsdorpskamer (boven ‘Het Eigenwijsje’, De Ruyschlaan 193a).
Met koffie, thee of een glas van het een of ander.
 
Heeft u een eigen vakgebied of een rijke ervaring op het gebied van wetenschap of techniek, filosofie of politiek, en bent u geboeid door de plannen van bovenstaande ‘Denkclub’, laat dat dan even weten aan Bert Bakels (
bbakels@ziggo.nl) de voorlopige coördinator van deze nieuwe club.  
Ook voor meer informatie kunt u bij hem terecht, per mail of telefonisch
06 19625029.
 
Over de precieze plaats en tijd van de aftrap, medio maart, krijgt u bericht van Stadsdorp Elsrijk.

 
Openluchttheater

De groep vrijwilligers die zich bezig houdt met ons openluchttheater is druk bezig met de voorbereidingen voor het zomerseizoen 2016. Bewoners die hierbij willen helpen nodigen wij van harte uit zich aan te melden bij info@openluchtheaterelsrijk.nl

BUURTCONTACT-UUR

Het Buurtcontact-uur Elsrijk is in 2016 elke dinsdag tussen 11.30-12.30 in de ontmoetingszaal van Nieuw Vredeveld.
Tijdens het buurtcontact-uur kunt u spreken met:

- Helma Keesom wijkcoach AanZ
- Stadsdorp Elsrijk, met Juliette Pierens en/of Hans Steenvoorden en/of Eric Snoeijs
- (
Indien haar werk het toelaat of vraagt:) Pauline Mulder, activiteiten-coordinator Brentano
- Jan Piet Ladage, ouderenadviseur van Vita
Doel: zichtbaar en bereikbaar contact met buurtbewoners voor vragen en oplossingen, door samenwerking.
CREA-CAFÉ IN DE

STADSDORPSKAMER


Vrijdag 5 februari bent u weer welkom in de stadsdorpskamer voor het crea-café.
Het crea-café is bedoeld om een paar uurtjes gezellig door te brengen met mede wijkbewoners. Jong of oud, man of vrouw, het maakt niet uit. Iedereen is welkom.
Praktische info
Wanneer: om de week op vrijdagochtend van 10 uur tot 12 uur
Waar: Stadsdorpskamer (De Ruyschlaan 193a)
Wie: alle Elsrijkers

 De Stadsdorpskamer kan vanwege de trap moeilijk toegankelijk zijn voor minder validen !

Je kan wel eens een handje extra gebruiken.
Of je vindt het juist leuk om een ander te helpen.Bijvoorbeeld met een klusje in huis, de boodschappen of door samen op stap te gaan.
Op
AmstelveenvoorElkaar.nl is dat zo geregeld.
Volg ons ook op ...
Stadsdorp Elsrijk
Stadsdorp Elsrijk
Stadsdorp Elsrijk
Email ons
Stuur deze nieuwsbrief door naar buren, vrienden of familie in Elsrijk.
Gebruik onderstaande knop
Forward
Copyright © 2016 Stichting Stadsdorp Elsrijk, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp