Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor Februari 2017
 
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief...

...heel veel wedstrijden!

Share your passion in FameLab 
Trots op je profielwerkstuk? Stuur het ons!
Essaywedstrijd DNA voor scholieren
Verslag RE:charge op Eurosonic/Noorderslag
Wetenschapsnieuws
Imaginary: Wiskunde in al zijn schoonheid

Bètadag helpt scholieren bij profielkeus
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


Share your passion!

FameLab, de belangrijkste internationale westrijd in wetenschapscommunicatie, zal ook dit jaar weer een Groningse voorronde hebben. Praat jij graag over wetenschap, ben je BSc-, MSc- of PhD-student of postdoc en ben je tussen de 21 en 40 jaar? Doe dan mee! Aanmelden kan tot en met 26 feb via de British Council. Lees meer over Famelab op onze site.

Trots op je profielwerkstuk? Stuur het in!
Is je profielwerkstuk af en ben je er zo trots op dat je het met anderen wilt delen? Stuur het op naar het Bètasteunpunt en ding mee naar de Jan Kommandeurprijs, voor het beste profielwerkstuk in een N-profiel. De eerste prijs is een geldbedrag van €200 en deelname aan de International Conference for Young Scientists in Duitsland. De tweede prijswinnaars gaan ook naar de conferentie.
Je kunt nu je profielwerkstuk insturen om mee te dingen naar deze prijs! Meer informatie en inschrijving op de Science LinX website.  

 
Essaywedstrijd DNA voor scholieren
For the eighth year, the European Society of Human Genetics (ESHG), will be sponsoring a DNA Day Essay contest in European high schools. The essay contest is meant as a learning tool and a means to promote knowledge of genetics within Europe. It intends to challenge students to examine, question and reflect on the importance and social implications of genetic research and its applications. Essays are expected to contain substantive, well-reasoned arguments indicative of a depth of understanding of the issues addressed by the selected essay question. More information on the competition website. 
RE:charge op Eurosonic/Noorderslag
Van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 januari was Science LinX een inwoner van de reizende stad 'Stad van de Toekomst', tijdens Eurosonic / Noorderslag neergezet door SummerLabb. Science LinX presenteerde een aantal opstellingen uit RE:charge, de reizende expositie over energie transitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. 
Lees het verslag - met time lapse video - op onze site.

Wetenschapsnieuws

RUG-wetenschappers publiceerden deze maand over fossielen in de Melkweg, koolhydraten in moedermelk en biodiversiteit op eilanden. 
Je leest er alles over op de nieuwspagina van Science LinX.

Wiskunde in al zijn schoonheid

Tijdens het schooljaar 2016-2017 organiseren Platform Wiskunde Nederland (PWN) en de Nederlandse universiteiten de tentoonstelling IMAGINARY. Dit is een initiatief dat startte in het befaamde  onderzoekscentrum voor wiskunde te Oberwolfach (Dld) en ondertussen aan een internationale tournee bezig is. Deze expo staat van 22 mei t/m 9 juni in Groningen, in de uitloopruimte van de Bernoulliborg op de Zernike Campus. Science LinX biedt scholen een speciaal programma, inschrijving hiervoor kan binnenkort via de website van IMAGINARY. Voor informatie kunt u ook mailen.

Bètadag: hulp bij profielkeus

De Bètadag is bedoeld voor leerlingen die binnenkort hun profielkeuze moeten maken en vindt plaats op 16 februari. In de ochtend en middag zullen verschillende hoogleraren een praatje houden over de meest interessante onderwerpen binnen hun vakgebied. Dit geeft een goed beeld van wat bèta inhoud en toont ook de verschillende bètastudies van de RUG. Verder staan er verschillende practicum rondes op het programma, om leerlingen te laten zien wat er nou zo leuk is aan een bètastudie! 
Informatie en opgeven via: www.betadagen.nl

Unifocus

Deze maand in Unifocus, het videomagazine van de RUG: De Rijksuniversiteit Groningen koos voor de tiende keer een Docent van het jaar. In een filmpje komen prijswinnaars uit het verleden aan het woord.
De nieuwe docent van het jaar is overigens dr. Malvina Nissim.


 
Blaauw Sterrenwacht

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart is de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen geopend voor de 41-ste Landelijke Sterrenkijkdagen. Je kunt zelf sterren kijken en meer te weten  komen over het universum. Sterrenkundige Inga Kamp vertelt hoe de Aarde 4.5 miljard jaar geleden ontstaan is. In het Kapteyn mobiele planetarium kun je genieten van een live sterrenhemel en er is een kinderknutselhoek. Zet de sterrenhemel ook zelf op je smartphone in de interactieve workshop. Houd voor meer informatie de website in de gaten of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Ook andere activiteiten van de Sterrenwacht, zoals lezingen en cursussen, vind je hier.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
AGENDA

13-02-2017
Werken met een 
Turing machine
Op 13 februari kunnen leerlingen (bovenbouw vwo) zelf codes leren schrijven op een Turing Machine. Daardoor leer je met diverse programma's te werken en de koppeling met encryptie te ontdekken. Logica en analytisch denken zijn belangrijke elementen tijdens deze middag. Informatie en inschrijven via onze site16.02.2017
KennisCafé:
Helse buren

Dreunende bassen de hele dag door, lallen­de nachtbrakers onder je slaapkamerraam, feestjes tot in de vroege uurtjes, bergen afval in de tuin, geschreeuw van agressieve buren… Iedereen heeft wel eens te maken met overlast in de woonomgeving. Wat doe je eraan en hoe ga je er mee om? Dat vertellen deskundigen in het KennisCafé, Groninger Forum Hereplein, 16:30 tot 18:00. Info via Studium Generale Groningen.03.06.2017
Webklassen -
schrijf je nu in!

Je kan bij alle bachelors van de RUG online proefstuderen door het volgen van een webklas. Webklassen zijn cursussen gemaakt voor scholieren uit 5 en 6 vwo, met materiaal uit het eerste jaar van een opleiding. In onze webklassen maak je kennis met een wetenschappelijke studie van de RUG in ongeveer 10 (studielast)uren. Start: 6 maart. Aanmelden kan vanaf 1 februari.

04.2017
Onderzoeksdagen 
Op 6, 7, 10 en 11 april 2017 organiseren het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt weer de onderzoeksdagen om middelbare scholieren voor te bereiden op het schrijven van hun eerste wetenschappelijke werk: het profielwerkstuk. Tijdens het  programma, waaraan ook de docenten deel zullen nemen, wordt op een toegankelijke manier uitgelegd hoe wetenschappelijk onderzoek doen in zijn werk gaat en wordt specifiek aandacht besteed aan het profielwerkstuk. Meer informatie via de site van de Scholierenacademie.


Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.
 
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

Bèta's on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de 'Jouw Energie van Morgen' Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2017 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind februari
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser


This email was sent to r.fransen@rug.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Rijksuniversiteit Groningen / Science LinX · Nijenborgh 9 · Groningen, PR 9747 AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp