Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor December 2015
Bekijk nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief..

Vol verwachting klopt ons hart
Bezoek de virtuele realiteit met je klas
Solvay Prize voor chemicus Ben Feringa
Infoversum sluit de deuren
Wetenschapsnieuws: bacteriedodende kies
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


Vol verwachting ...

Al zenuwachtig voor 5 december? Misschien krijg je wel educatief materiaal uit de Jouw Energie van Morgen truck! Maar er is meer om naar uit te kijken dan Sinterklaas. Tijdens Eurosonic/Noorderslag (14-16 januari) toont Science LinX een preview van een nieuwe expositie over het gebruik van nieuwe duurzame energiebronnen in de toekomst, die we maken in samenwerking met Gasunie en Gasterra. Dit gebeurt in Summerlabb, hét lab van festivalland.
En als je zelf creatief wilt zijn (en een jonge onderzoeker bent) mag je meedoen aan de Groningse voorronde van Famelab. Die zal plaatsvinden op donderdagavond 11 februari in Groninger Forum, met een training/voorselectie op woensdagavond 10 februari. Meer informatie volgt op onze Famelab pagina.

Bezoek de virtuele realiteit met je klas

Virtual Reality is booming! Tijdens Playground in het Groninger Forum kunnen scholieren de nieuwste toepassingen van VR zien. Een klassenbezoek aan Playground begint met een korte inleiding, daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. De zaal is gevuld met de nieuwste VR installaties en projecten, waar iedereen zelf kan ervaren!

Voor wie: Leerlingen vmbo, havo, vwo | Wanneer: wo 9 & do 10 dec 2015 | Duur: 75 min | Waar: Groninger Forum, Hereplein | Kosten: gratis | Opgeveneducatie@groningerforum.nl.
 
Solvay Prize voor chemicus Ben Feringa

Hoogleraar organische chemie Ben Feringa ontving op woensdag 18 november de tweede Chemistry for the Future Solvay Prize. De prijs is ingesteld om een persoon te eren die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan een doorbraak in de chemie. Feringa krijgt de prijs voor zijn werk aan moleculaire motoren. Lees meer op onze website.
Infoversum sluit de deuren

Ondanks een succesvol eerste jaar met maar liefst 50.000 bezoekers bleek de situatie van het Infoversum financieel onhoudbaar. Het bestuur van de Stichting Infoversum heeft daarom afgelopen week faillissement aangevraagd voor dit unieke 3D theater.

Dit betekent helaas dat verschillende activiteiten vanuit de RUG en Science LinX, zoals de gratis bezoeken voor Netwerk Noord scholen, niet meer kunnen doorgaan. Ook zijn er activiteiten verplaatst naar een nieuwe locatie.
Het is verder niet meer mogelijk om een voorstelling in het Infoversum te bezoeken.

Bacteriedodende kies en nog veel meer


Materiaalwetenschapper Andreas Hermann en orthodontist Yijin Ren hebben samen met collega’s een bacteriedodende vulling voor 3D printers ontwikkeld. Zo kunnen ze een bacteriedodende kies printen.
Op de nieuwspagina van Science LinX lees je hier meer over, en over het ontstaan van resistentie bij pneumokokken, de invloed van nanodeeltje op staal en de Zoutkoning van Noord-Nederland. Lezen dus!
Unifocus

Deze maand in Unifocus, het video magazine van de RUG:
Faris Nizamic en Tuan Anh Nguyen zijn PhD-studenten bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. In 2012 wonnen zij de Green Mind Award van de RUG met hun plan het energiegebruik in de Bernoulliborg te verminderen via slimme sensor-netwerken die de verlichting en verwarming regelen. Beide onderzoekers hebben nu het bedrijf Sustainable Buildings opgericht, dat klanten helpt het energieverbruik te verlagen. In het filmpje laten zie zien hoe dat gaat.
 
Blaauw Sterrenwacht

Op woensdagavonden organiseert de Blaauw Sterrenwacht flexibele sterrenkijkavonden. Wanneer er zo'n avond is bepaalt het weer. Houd daarom de  de website van de Blaauw Sterrenwacht in de gaten, of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Ook andere activiteiten van de Sterrenwacht, zoals lezingen en cursussen, vind je via deze kanalen.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.
 
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
AGENDA

03.12.2015
KennisCafé: hoe bouw je aardbevingsbestendig?

De gaswinning in Groningen zorgt voor aardbevingen met als gevolg forse schade aan woningen en gebouwen. Hoe is dit in de toekomst te voorkomen of op z’n minst te beperken? Je hoort het tijdens dit KennisCafé.
Groninger Forum, Hereplein 73. Tijd:16:30 tot 17:45. Toegang gratis, maar vol is vol!

07.12.2015
Cursus sterrenkunde

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert een nieuwe begincursus sterrenkunde voor volwassenen in Winsum. In deze basiscursus zullen vooral de ‘fundamenten’ van de astronomie worden besproken. Meer informatie bij de GVWS.

Maart / april 2016
Kom kennismaken:
Een dag student

De eerste ronde Een dan student zit er al weer bijna op. In maart/april kun je opnieuw in een of twee dagen kennismaken met een RUG-opleiding. Kijk voor het programma en inschrijving bij 'een dag student'.

21-26.04.2016
Onderzoeksdagen

Op 21, 22, 25 en 26 april 2016 organiseren het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt weer onderzoeksdagen voor middelbare scholieren. Tijdens deze dagen ontdekken leerlingen wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt: ze krijgen lezingen over onderzoek en brengen een bezoek aan een expositie over wetenschap.

Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.

 
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

Bèta's on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de 'Jouw Energie van Morgen' Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2014 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt voor de Kerstvakantie
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser